Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:07, 26 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Placek amerykański (wiewiórka)


Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 - 5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę
przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.

Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (33 x 22 cm), piec około 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z bloga: [link widoczny dla zalogowanych]



 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 13:38, 01 Mar 2010    Temat postu: Back to top

Piegusek


Składniki:


30 dag mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
25 dag cukru
4 jajka
25 dag margaryny lub masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat
do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.

Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm). Dowolnie udekorować, u mnie jest to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami masła.


Przepis pochodzi z : [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 20:03, 06 Mar 2010    Temat postu: Back to top

Jablecznik ,,naoczny,,moj....szybki




ciasto

wszystkie skladniki daje na ,,oko,,
#okolo 3,5 szklanki maki
#1 szklanka cukru
#2 jajka i jedno bialko (zoltko poszlo dla Pakusia)Cool
#kostka masla
#1 maly proszek do pieczenia
#1 cukier waniliowy
#maly kubeczek kwasnej smietany
Do miski wsypac make ,cukier i proszek,wkroic maslo i podziobac nozem na drobne kawalki,dodac jajka i smietane i ugniesc ciasto,jak bedzie za mokre dodac maki,jak za suche odrobine smietany lub mleka

Podzielic ciasto na dwie czesci,jedna czesc rozwalkowac i wylozyc na wylozona papierem blache do ciasta ,na wierzchu ulozyc okolo 5-6 jablek pokrojonych jak wyjdzie ,kostke plastry ...aby szybciej Laughing ,na jablka wysypac cukru( na oko,w zaleznosci jak kto lubi slodko czy bardziej kwasno) i cynamon,do wlasnego smaku.Na jablka ulozyc druga czesc ciasta ,oczywiscie rozwalkowanego,lekko ugniesc i ponakluwac w kilku miejscach widelcem...piec w 200 stopniach ,jakies 10 min potem zmniejszyc na 180 ,az sie upiecze (sprawdzic patyczkiem).Ciasto posypac cukrem pudrem ,lub polac lukrem ,albo bez niczego ...tez jest smaczne Laughing
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 14:55, 10 Mar 2010    Temat postu: Back to top

Babka kokosowa z nutą cytrynową


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki wiórków kokosowych
1 ¼ szklanki drobnego cukru królewskiego do wypieków
1 szklanka oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 dużych jajek
1 szklanka mleka lub mleka kokosowego
otarta skórka z 1 cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.

W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.


Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.


źródło: [link widoczny dla zalogowanych]





Ostatnio zmieniony przez Irme dnia Śro 19:50, 10 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 9:44, 15 Mar 2010    Temat postu: Back to top

Macerowane brzoskwinie:




Skladniki na ciasto:
1 szkl. mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl. miękkiego masła (60 g)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3/4 szkl. drobnego cukru (ważne, żeby był drobny)
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl. zmiksowanych świeżych brzoskwiń (1-2 owoce w zależności od wielkości)
2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir i cynamon. Odłożyć na bok.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmiksować na puree.
W następnej misce bardzo dokładnie rozetrzeć masło ze skórką cytrynową (do białości). Stopniowo wsypywać cukier i miksować aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajko, dobrze zmiksować. Dodać żółtko i znów zmiksować. Teraz zmniejszyć obroty na najwolniejsze (lub w ogóle odłożyć mikser i wziąć łyżkę). Połowę mieszanki mącznej przesiać do masy maślano - jajecznej i wymieszać delikatnie tylko do momentu połączenia się składników. Wlać puree brzoskwiniowe i wmieszać je w masę. Teraz dodać drugą połowę mąki i kandyzowany imbir i znów delikatnie wymieszać, aby składniki tylko się połączyły.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej maką lub bulką tartą formy, wstawić do nagrzanego na 175st piekarnika i piec około 35 min.
Wyjąć, ostudzić przez 10 min i wyjąć z formy. Przygotować macerowane brzoskwinie i/lub bitą śmietanę.
Podawać w jednym z wariantów.




Macerowane brzoskwinie:
1 duża brzoskwinia
sok z pół cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić na ósemki i jeszcze na pół (lub mniejsze, jak ktoś woli). Cukier wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny, wymieszać. Dołożyć pokrojone brzoskwinie i całość wymieszać.
Smacznego!
przepis Anni z mg


 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:06, 19 Mar 2010    Temat postu: Back to top

BISZKOPT

6 jajek
2 szkl.cukru
1 szkl.mąki pszennej
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
całe jaja miksować z cukrem dość długo, dodać mąkę i proszek i wmiksować na najniższych obrotach. do piekarnika
na 160 st na ok 40 min.,trzeba sprawdzać czy już się upiekł.
do tego mam fajną masę, która uwielbiają dzieciaki.
MASA PTASIE MLECZKO
2 galaretki
1 śmietana w proszku śnieżka

galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu, tak samo śnieżkę. gdy galaretka wystygnie wlać ją do śnieżki. musi wystygnąć,ale być płynna. przekrawam biszkopt wylewam pół masy, przykrywam drugą połową biszkopta i wylewam drugą połowe masy i gotowe. Zrobiłam to w formie tortu córce do przedszkola i wychowawczyni powiedziała,że dzieciakom bardzo smakował i zjadły w mig.
EWa ja niedawno też zawaliłam zatoki i brałam ibuprom zatoki i cirrus(tabletki na zatkany nos) i minęło mi bardzo szybko.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 15:53, 03 Kwi 2010    Temat postu: Back to top

ZEBRA Z COCA-COLĄ

Składniki:

- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 szkl coca - coli
- 1 szkl oleju
- 2 szkl mąki + 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Jaja ubić z cukrem. Dodać colę, olej, resztę składników i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Na środek nasmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy nakładać na przemian 2 łyżki jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę.


źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Polecam to ciasto, jest mega szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi, wilgotne..










Ostatnio zmieniony przez Irme dnia Sob 16:10, 03 Kwi 2010, w całości zmieniany 5 razy
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 18:00, 04 Kwi 2010    Temat postu: Back to top

Irme piekna ta baba ci wyszla!!jak ja bym taka zjadla!! ale niestety musialabym ja sama jesc..a to na dobre mojej p..e by nie wyszlo hihihi

Moj Schrek

Napisalam moj bo sa rozne wersje schreka ,z roznymi masami i kolorami spodu, u mnie brozowe nie wchodzi w gre,ale na pewno smakowalby pysznie..ten tez wyszedl smaczny...nawet m stwierdzil ze ,,uwielbiam takie ciasta,, Cool


Arrow
upiec biszkopt z 4 jajek

Arrow masa zielona
zielony kubus,troche cukru,3 budynie waniliowe
Ugotowac budyn na kubusiu,wylac na biszkopt.
Po lekkim przestudzeniu poukladac dosc gesto delicje ,ja dalam jablkowe.

Arrow masa jasno zielona
pol litra kremowki odrobina cukru...ubic ...niekoniecznie na sztywna piane...dodac 2 zielone galaretki rozpuszczone w niepelnym 0,5 litra wody

Arrow na wierzch wylac tezejace 2 galaretki...u mnie byla z owocow lesnych
na koniec kazdy kawalek posypac wiorkami kokosowymi
na zdjeciu jeszcze nie ma wiorek Crying or Very sad
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 17:59, 07 Maj 2010    Temat postu: Back to top

Wstawiam przepisy na dwa przepyszne ciasta, już wypróbowane
pierwsze pochodzi z blogu [link widoczny dla zalogowanych] z pasją.blox.pl

WARSTWOWIEC - CIASTO GRZECHU WARTE

Składniki na ciasto:

* 7 żółtek
* 2 białka
* 250g masła lub margaryny
* 3/4 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki kakao

Składniki na warstwę jabłkową:

* 1,5 kg jabłek (ja dałam litrowy słoik jabłek własnej roboty przeznaczonych do wypieków)
* cynamon (wg uznania)

Składniki na warstwę kokosową:

* 5 białek
* 10 dag wiórków kokosowych
* szklanka cukru

Jabłka: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć rękoma sok, dodać cynamon i wymieszać.

Ciasto: Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać (ja to robię drewnianą łyżką). Ciasto będzie dość gęste. Ja dodałam do ciasta 4 łyżki mleka, gdyż nie chciało mi się rozsmarować za bardzo na papierze. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao.

Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, ciągle ubijając. Dodać wiórki i wymieszać.

Formę o wymiarach 22/32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć po kolei: ciasto ciemne, beza kokosowa, jabłka z cynamonem, ciasto jasne.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 45 min (ja piekłam ok. 50 minut). Przed zakończeniem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło można je nakryć arkuszem folii aluminiowej.

Ciasto jest dość gęste, zatem rozprowadzenie kolejnych warstw może czasem sprawiać trudność. Najlepiej rozkładać ciasto łyżką po całej blaszce a potem delikatnie rozsmarowywać.


Drugie bounty pochodzi z blogu Dorotki (www.mojewypieki.blox.pl)

BOUNTY
Składniki na biszkopt:

* 5 jajek
* 1 niepełna szklanka mąki pszennej
* pół szklanki cukru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

* 1/2 litra mleka
* 1/2 szklanki cukru
* 20 dag masła
* 25 dag wiórek kokosowych
* cukier waniliowy - 16 g

Polewa:

*
czekolada mleczna 100 g
*
czekolada gorzka 100 g
*
12,5 dag margaryny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.



Biszkopt na bounty pochodzi z oryginalnego przepisu Dorotki, ja jednak robie swój wypróbowany. na pewno nie pożałujecie jak wypróbujecie te przepisy:)
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:02, 21 Maj 2010    Temat postu: Back to top

SERNIK PAPIESKI (pochodzenie: moje zbiory)

Składniki na ciasto kruche:

* 3 szklanki maki tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* niepełna szklanka cukru
* 2 żółtka
* 1 jajo
* 2/3 kostki margaryny

Składniki na ser:

* 1 kg sera (ja dałam wiaderkowy, wiec nie mieliłam)
* ½ szklanki oleju
* 1 szklanka cukru (dałam mniej)
* 3 szklanki mleka
* 2 jaja
* 4 żółtka
* budyń śmietankowy lub waniliowy

Składniki na bezę kokosową:

* 6 białek
* 3/4 szklanki cukru
* 20 dag wiórek kokosowych


Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Dno i brzegi blaszki (25x40 cm) wylepić ciastem (warstwa ciasta będzie bardzo cieniutka).Ciasto podpiec ok. 7 min w temp. 170 stopni. Wystudzić.

Ser: Ser zmielić dwukrotnie. Jaja, żółtka, cukier ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec ok. 50 min. w 200°C.

Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem. Zmieszać z wiórkami kokosowymi, wyłożyć na sernik i piec jeszcze 15-20 min.






CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM (moje zbiory)

Upiec ciemny biszkopt (ja uzyłam blaszki o wymiarach 25x33 cm).

Masa: 15 dag margaryny, cukier waniliowy, 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki mleka -zagotować. Wsypać do tego 40 dag łuskanego, niesolonego słonecznika. Gotować jeszcze 2-3 min. Masę przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku (180 - 200°C) na złoty kolor, co chwilkę mieszając zawartość blaszki. Uprażony słonecznik wystudzić (kilka łyżek odłożyć do posypania).

Kostkę margaryny utrzeć z 1 puszką karmelu (1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego przez 2,5 godziny lub gotowa masa krówkowa). Odłożyć z 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu placka. Do reszty masy wsypać uprażony słonecznik. Masą ze słonecznikiem przełożyć biszkopt, odłożonymi 3 łyżkami posmarować wierzch biszkoptu i posypać go uprażonym słonecznikiem. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą.
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:06, 21 Maj 2010    Temat postu: Back to top

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM (blog [link widoczny dla zalogowanych])

Składniki na ciasto:

* 0,5 - 0,6 kg mąki
* 50 g drożdży
* 1 jajko
* 6 łyżek cukru
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka
* 2-3 łyżki wody
* 3 łyżki roztopionego masła

Składniki na kruszonkę (użyłam tutaj swojego sprawdzonego przepisu):

* 50 - 60 g masła
* 3 łyzki cukru
* ok. 3 - 4 łyżek mąki (może oczywiście wyjść jej nieznacznie mniej lub więcej)

Dodatkowo:

* 4 - 5 sztuk lasek rabarbaru

Wykonanie:

Ciasto:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( nie gorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść . Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy (blaszka o wymiarach 25x35 cm). Na wierzch ułożyć rabarbar, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C (gdyby zbyt mocno się rumieniło można je nakryć arkuszem folii aluminiowej).

Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier (u mnie cukier puder z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami przegotowanej wody).

Kruszonka:

Masło stopić z cukrem i chwilkę pogotować mieszaninę na małym ogniu. Następnie wsypać makę i wymieszać łyżką (mąki wsypać tyle, aby powstała gęsta mieszanina). Zostawić do lekkiego wystudzenia, a nastepnie rozdrobnić w dłoniach na kruszonkę.

Rabarbar:

Rabarbar obrać ze skóry, pokroić na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Układać na cieście kawałek przy kawałku


CIASTO CZEKOLADOWO - GRUSZKOWE (zbiory własne)

Składniki na ciasto:

10 dag masła

10 dag cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 jaja

20 dag mąki pszennej

1 łyżka kakao

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml mleka

puszka gruszek w syropie lub słoik gruszek z kompotu (dla mnie okazało sie to za mało)


Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku. Miksując dodać mąkę wymieszaną z pdp i kakao oraz mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x33cm). Gruszki osączyć na sicie, pokroić w grube plastry, ułożyć na cieście. Piec ok. 35 min. w 170°C. Nie trzymać zbyt długo wpiekarniku, gdyż może to spowodować wysuszenie się ciasta.

Składniki na masę:

½ l śmietany 30% (ja dałam 250 ml bo akurat tyle mialam w domu, warstwa śmietany była dość cienka)

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan – fixy

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i śmietan – Fixem. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Zmieszać 2 łyżki cukru pudru z 1 łyżką kakao, posypać ciasto i wstawić do lodówki.



JABŁKOWO - GRUSZKOWA TARTA (pomysł własny)

Ciasto kruche:

25 dag mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1/2 kostki dobrze schłodzonej margaryny

szczypta soli


dodatkowo:

1 słoik startych jabłek (przygotowanych na zimę lub 5-6 startych, odciśniętych z soku jabłek)

1 - 1,5 gruszki świeżej lub ze słoika

niecałe opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

cynamon

zmielone goździki

2 - 3 łyzki cukru


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, cukier puder, żółtka i startą na tarce o grubych oczkach margarynę. Zagnieśc kruche ciasto i włożyc je na 1/2 godz. do lodówki. Następnie wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Podpiec ok. 7 minut w piekarniku.

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jabłkami, budyniem, cukrem i przyprawami. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Ja na wierzch masy jabłkowo - gruszkowej wyłożyłam dodatkowo gruszkę pokrojoną w kostkę. Wierzch tarty można udekorować resztkami ciasta w dowolny sposób. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach C. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.



ROGALIKI KRUCHO - DROŻDŻOWE (pochodzenie: moja położna kochana:))

½ kg mąki, 5 dag drożdży, 2 jajka, 4 łyżki śmietany 18%, kopiasta łyżka cukru, 1 margaryna

Do przesianej mąki dodać śmietanę, roztrzepane jajka oraz startą na tarce (grube oczka) margarynę. Drożdże utrzeć z cukrem, gdy zrobią się płynne dodać je do reszty składników i zagnieść ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia (ok. 40-60 min), formować rogaliki, nadziewać dżemem, nutellą itd.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 14:03, 05 Lip 2010    Temat postu: Back to top

Sernik na zimno


1,5 - 2 litrów mleka 3,2% zawartości tłuszczu
5 jaj
1 lub 2 cytryny
1 szklanka śmietany kwaśnej
3/4 - 4/5 kostki masła (może być cała)
1 -1,5 szklanki cukru pudru
biszkopty na spód blaszki
2 galaretki
10 dag orzechów (różnych)
10 dag rodzynków
migdały - bakalie wg uznania, mogą być pokrojone figi

Całe jaja roztrzepać ze śmietaną, dodać sok z cytryny i wszystko wlać na gotujące się mleko. Ma to się lekko gotować, mieszać delikatnie drewnianą łyżką, jak się wytrąci ser to odcedzić na sitku i ostudzić. Utrzeć w makutrze masło z cukrem pudrem i stopniowo, po łyżce, dodawać zimny ser. Ucierając dodać bakalie, można dodać łyżkę spirytusu i jeszcze trochę soku z cytryny. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami, na to wyłożyć ser i tężejące galaretki (wcześniej przygotowane wg przepisu na opakowaniu).

Sernik naprawdę wychodzi bardzo smaczny Very Happy

A oto zdjęcie bo ostatnio robiłam ten serniczek Very Happy



Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Wto 15:13, 20 Lip 2010, w całości zmieniany 3 razy
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 15:23, 20 Lip 2010    Temat postu: Back to top

Princessa z nutellą i ananasem


Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
pół łyżeczki proszek do pieczenia

Masa:
500 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
3 batoniki princessa kokosowa xxl
1 puszka ananasa
1 mały słoik Nutelli
polewa czekoladowa


Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 170-180 st. C przez ok. 20 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 placki. Masa: śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fix. Następnie dodać 2,5 pokruszonej princessy i pokrojony w kostkę ananas. Pierwszy placek nasączyć sokiem z ananasa, posmarować Nutellą, nałożyć masę, nałożyć drugi placek nasączony sokiem z ananasa. Wierzch posmarować polewą czekoladową i posypać startą na tarce princessą i wiórkami kokosa.
Ja polewę zrobiłam z tabliczki mlecznej czekolady Alpengold + 1 łyżka masła + 2-3 łyżki mleka i to rozpuściłam na parze


Źródło: smaker.pl - karolina85




 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 11:16, 26 Wrz 2010    Temat postu: Back to top

Tarta cytrynowa


Na dwa podklady / ciasta:
500 gram zwyklej maki, plus dodatkowo do rozwalkowania
140 gram cukru pudru
250 gram nieslonego masla
Cztery zoltka

Wypelnienie cytrynowe:

5 jajek
140 gram drobno zmielonego cukru / cukru pudru
150 ml smietany 30 %
Ok 100 ml soku z cytryn
2 lyzeczki startej skorki z cytryn


Wymieszaj make i cukier w misce. Dodaj maslo, zoltka. Jesli ciasto bedzie za suche, dodaj jedna lub dwie lyzki wody az wszystko razem sie polaczy. Uformuj kule i podziel na dwie czesci. Jedna zamroz na nastepna tarte. Rozgniec dlonia ciasto na plasko, zawin w przezroczysta folie & schowaj na conajmniej 30 minut do lodowki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Wyluz ciasto na foremke & przykryj folia przezroczysta, na ktora wysyp ryz. Piecz 10 minut, nastepnie wyjmij tarte z piekarnika, wyrzuc folie & piecz juz samo ciasto przez 20 minut. Kiedy ciasto bedzie gotowe wyjmij z piekarnika, nalej cytrynowe wypelnienie & piecz ponownie przez 30-35 minut az sie zsiadzie. Wyjmij do wystudzenia, potem wyjmij z foremki (srednica 23 cm. z wyjmowanym dnem).
Wyśmienicie smakuje podana z lodami posypanymi cynamonem Very Happy

Przepis dała mi koleżanka, a ona wzięła go z BBC. Robiłam ta tartę jest pyszna Very Happy
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 19:58, 25 Lis 2010    Temat postu: Back to top

Ciasto pomarańczowo - bananowe z bitą śmietaną


Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy mały
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Masa bananowa:
4 duże dojrzałe banany
250 gram masła roślinnego
1/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki pomarańczowe
1 szklanka wody

Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany 30%
1 duży cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody
Dodatkowo:
1 słoik dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego 280 gram (ja dałam brzoskwiniowy)
1/2 kostki mlecznej czekolady


Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki), dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, dalej ubijać. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w 180 st c około 20 min. Gotowe wystudzone ciasto, posmarować dżemem pomarańczowym, wylać na to masę bananową, wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zastygło. Na zastygniętą masę bananową , wyłożyć bitą śmietanę i znów wstawić na kilka minut do schłodzenia. Gotowe ciasto, posypać tartą czekoladą.

Wykonanie masy bananowej:
Masło roślinne utrzeć z pudrem, na puszystą masę, dodawać porcjami, obrane i zmiażdżone banany. Wszystko dokładnie utrzeć, na końcu dodać chłodną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody.
Uwaga: jeżeli masa zacznie się rozwarstwiać, miksujemy ją przez chwilkę blenderem, i po kłopocie.

Wykonanie masy śmietanowej:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy, a następnie chłodną żelatynę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody.

Przepis znalazłam na stronie Moje gotowanie (Anullka), ciasto jest pyszne.






Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Czw 20:00, 25 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach