Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


ciastka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 17:54, 06 Lut 2010    Temat postu: ciastka Back to top

Ewam - 2008-02-09, 20:04
Temat postu: CiastkaTrufle z płatków owsianych- piekielnie smaczne


Składniki

- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 13 dag margaryny
- 8 łyżek mleka
- 1 esencja rumowa
- wiórki kokosowe do posypania 1. Margarynę rozpuścić w garnku.
2. Dodać cukier, kakao, mleko i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
3. Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła.
4. Pod koniec gotowania dodać aromat rumowy i dokładnie wymieszać.
5. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych

Należy uważać, by za długo nie gotować masy, gdyż może być zbyt sucha i twarda- nie będzie się wtedy lepić. W takim wypadku można spróbować dodać jeszcze trochę mleka i chwilkę pogotować. Do całości można też dodać rodzynki. Też jest bardzo smaczne ale bardziej słodkie.



Autor: nutella
Przepis pochodzi z serwisu "Wielkie Żarcie".
Adres: [link widoczny dla zalogowanych]


kasias - 2008-02-11, 20:51
KRUCHE CIASTKA Z DZIURKĄ vel ŻABIE OCZKA

*********************************************
/ to są moje ulubione ciasteczka, łatwe do zrobienia i bardzo smaczne, ja znam je pod nazwą "żabie oczka", ale znalazłam stronę z przepisem identycznym gdzie nazywają się jak wyżej ^ a sam blog też jest ciekawy z nazwy i coś mi przypomina.... :oczami:
[link widoczny dla zalogowanych]
**********************************************

składniki:
70 dkg mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
2 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka pr. do pieczenia
1 szklanka cukru

powidła śliwkowe lub marmolada - do przełożenia

wykonanie:
Zarobić ciasto kruche z powyższych składników i zawinać w folię i włozyć na 1 godz. do lodówki. Wyjać ciasto i zimne wałkować lekko podsypujac mąką na gr. 3-4 mm.Wykrawamy ciasteczka, w połowie z nich robimy dziurki nwielkości naparstka i pieczemy ok 10 min. w temp. 190*.
Należy pilnować aby się nie zbrązowiły. Ciastka całe smarujemy powidłem i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.


xyz_123 - 2008-02-13, 15:37
CIASTKA KOKOSANKI
********************

Składniki:
-25-30 dkg wiórek kokosowych
-10 łyżek cukru
-3/4 kostki margaryny
-3-4 jajka
-1 cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku
-szczypta soli
-2 szklanki mąki-około

Robotem utrzeć tłuszcz i cukry,potem dodać mąkę z proszkiem i żółtka-na przemian,sól,wiórki.Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.Osobiście dodaję całe jajka do ciasta,a mąki dosypuję tyle,by ciasto było gęste i dało się łyżką wykładać na blaszkę,takimi kupkami-należy układać niezbyt blisko,gdyż podczas pieczenia bardziej rosną w szerz,niż w górę.
Piec ok.15 minut,w 175*C (ale to zależy od piekarnika),do zezłocenia.
Są bardzo smaczne i kruche,wychodzi ich ok.50 sztuk z podanych składników-w zależności od wielkości. Maria Wanda - 2008-02-17, 06:01
Wafelki dla tych co lubią Prince polosy i insze Princessy, ale własnej
roboty

przepis z netu źródło nieznane

Składniki:
1 kostka masła lub "Kasi"
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
kakao (na oko ile lubicie)
orzechy lub zestaw bakalii

paczka prostokątnych wafli lub inszych (porcja starcza na wafle wielkości
mniej więcej kartki A4 i paczuszki okrągłych wafelków)

Sporządzanie:
1. orzechy i bakalie bardzo drobno posiekać

2. kostkę masła rozpuścić, dodać wódę i cukier wymerdać i odstawić do
ostygnięcia

3. dodać mleko w proszku kakao orzeszki i merdać żeby nie było bryłek (albo
ręcznie albo maszynerią zwaną mikserem)

Masa powinna mieć konsystencje lekko lejąco - zamierającą

4. wafle posmarować wedle swoich upodobań, kilka pięter i położyć pod deską
do krojenia, obciążyć czymś ciężkim i trzymać 24h

Nadają się na wypad w góry i nie tylko jako przekąska a też można stworzyć
coś a 'la torcik z wierzchnią polewą i ozdobami


Ewam - 2008-02-18, 17:19
batonikiBatony śniadaniowe
#########################

Składniki:

* 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
* 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
* 75 g wiórków kokosowych
* 100 g suszonej żurawiny
* 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
* 125 g niesolonych fistaszków

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będa zbyt twarde), wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.

[link widoczny dla zalogowanych]


Ewam - 2008-02-23, 16:22
FAWORKI
----------------
- 1/2 kg mąki
- 8 żółtek
- 2-3 łyżki
- 2-3 łyżki gęstej śmietany (jeśli trzeba dać więcej)
- 1 łyżeczka masła
- kieliszek alkoholu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania po usmażeniu



kasias - 2008-02-28, 16:40
KRAKERSY DLA DZIECI

* 2 szkl. mąki
* 25 dkg sera żółtego
* 1/2 łyzeczki soli
* 1 kostka masła
* 2 szkl. ryżu preparowanego
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Zetrzeć ser na tarce. Mąkę, sól, paprykę, masło wyrobić rękami, dodać ser i wymieszać widelcem. Dodać ryż i połączyć z ciastem. (zamiast ryżu można dodać orzechy). Ciastka wielkości orzecha kłaść na sucha blachę i rozpłaszczać widelcem. Piec 15-20 min. na złoty kolor.

-----------------------------------------------------------------------------------------

KRAKERSY DLA DOROSŁYCH

* 1 szkl. mąki
* 1 szkl. sera żółtego (startego)
* 1 szkl. ryżu preparowanego
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki chili
* 1/2 kostki masła

Przyrządzić jak wyżej.
* kasias - 2008-02-28, 17:47
MUFINKI CZEKOLADOWE /12 szt/

* 125 gr masła
* 100 gr cukru
* 250 gr mąki
* 2 jajka
* 1 pł. łyżeczka pr. do piecz.
* 5 łyżek mleka
* 2 tabl. czekolady mlecznej lub
1 czekolada i 2 łyżki kakao

czas przygotowania : 15 min.
czas pieczenia : 25 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Proszek do pieczenia zmieszać z mąką, dodać stopione masło, dodawać do tego cukier, jajka. Dodać mleko i 1 czekoladę rozpuszczona (letnią) a drugą w kawałeczkach. Wymieszać niezbyt długo, maja byc jeszcze grudki!
Nałożyć ciasto do foremek mufinowych i piec ok. 25 min. Wyjąć z pieca, ostudzić trochę i wyjać na kratkę. Posypać cukrem pudrem.



Maria Wanda - 2008-03-03, 07:52

Ciasteczka z fetą

5 dag orzechów włoskich,
15 dag mąki,
12,5 dag zimnego masła lub margaryny,
10 dag fety,
sól, pieprz,
1 jajko do smarowania,
tłuszcz do blachy.

Orzechy drobno posiekać.
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, pieprz i pokrojone na małe kawałki masło. Całość posiekać nożem tak, aby otrzymać drobną kruszonkę. Dodać fetę i jeszcze raz solidnie posiekać. Dodać orzechy i zagnieść gładkie ciasto

Rozwałkować ciasto oprószając stolnicę mąką, na grubość 5 mm. Wycinać krążki o średnicy 5 cm i przełożyć na natłuszczoną blachę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 10 minut na złoty kolor.

[link widoczny dla zalogowanych]


nora - 2008-04-17, 06:07
CIASTECZKA FIGOWE

20 DKG SUSZONYCH FIG
20 DKG ORZECHÓW WŁOSKICH,GRUBO ZMIELONYCH
ŁYŻECZKA CYNAMONU

FIGI NAMOCZYC OK. 3 GODZ.W CIEPŁEJ WODZIE,ODSĄCZYĆ I POSIEKAC
WYMIESZAC W MISCE FIGI ,ORZECHY I CYNAMON
ŁYŻKĄ NABIERAĆ PORCJE ,WYKŁADAĆ NA DOBRZE NATŁUSZCZONĄ FORMĘ
CIASTKA SUSZYĆ W LEKKO NAGRZANYM PIEKARNIKU 110* PRZEZ 2-3 GODZ
PODAWAĆ CAŁKIEM OSTUDZONE


nora - 2008-04-17, 06:12
KWIATY BZU LUB AKACJI W CIEŚCIE

8 KWIATOSTANÓW CZARNEGO BZU LUB AKACJI

10DKG MĄKI
CUKIER WANIL.
5 ŁYŻEK WODY
3 JAJA
2 ŁYŻKI PUDRU
OLEJ DO SMAŻENIA

Z JAJ MĄKI CZĘSCI CUKRU WANIL.,PRZYGOTOWAĆ CIASTO NALEŚNIKOWE
KWIATOSTANY DOKŁADNIE OPŁUKAC,OSUSZYĆ,MACZAĆ W CIEŚCIE I SMAŻYĆ NA OLEJU
ODSĄCZYĆ Z OLEJU OPRÓSZYĆ CUKREM PUDREM WYMIESZANYM Z WANILIĄ



Maria Wanda - 2008-07-12, 08:01
[b]Ciasteczka wiśniowe[/b

Składniki:

szklanka wiśni (razem z sokiem, który z nich wycieknie)

3 szklanki mąki

szklanka cukru (dałam trochę mniej)

1 jajko

cukier waniliowy

150 g masła

50 ml sherry

Wiśnie przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj w blenderze. Ze wszystkich

składników wyrób ciasto i włóż je na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Następnie rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Piecz w temperaturze 180 stopni na

złoty kolor. Gorące posyp cukrem pudrem.


Ewam - 2008-10-19, 11:38
Paluszki Wiedzmy przepis ze strony:
###########################

[link widoczny dla zalogowanych]


Składniki:

* 225 g miękkiego masła
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
* 2 i 2/3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka soli
* 3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce.
Fotka pochodzi z tej stronki [link widoczny dla zalogowanych]


Ewam - 2008-10-19, 11:55
Milschschnitte
##############


skladniki
5jaj
1 szklanka cukru
5 lyzek kakao
300 gr margaryny lub masla
1 kubek smietany
250 gr maki
1 proszek do pieczenia-maly

Bialka ubic z cukrem ,dodac zoltka,smietane ,kakao,make i proszek,upiec dwa placki.
masa
2 kubki smietany 30%,dwie lyzki cukru+2 paczki cukru waniliowego+ taki utwardzacz do smietany,mysle ze moze byc sniezka


wszystko ubic przelozyc placki,wstawic do lodowki Razz


Irme - 2009-01-12, 18:53
Niebiańskie kokosanki
######################
Składniki:

150 g wiórków kokosowych
5 białek
sok i skórka z połowy cytryny
1 szklanka cukru
1 opak. cukru waniliowego
4 łyżki drobno startych biszkoptów
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodając cukier - aż do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Nadal ubijając dodawać cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wsypać biszkopty i wiórki - i delikatnie wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową nakładać łyżką porcje piany. Piec na termoobiegu około 20 minut w temp. 150 stopni, a potem dosuszać przez 20-30 minut w temp. 130 stopni.

Wyszły pyszne, prawdziwie niebiańskie. Jak ktoś lubi mniej słodkie to można zmniejszyć ilość cukru.

źródło: [link widoczny dla zalogowanych]



Ewam - 2009-12-04, 21:20
Ciastka z musli
chrupiące i zdrowe ciasteczka zbożowe


Pieczenie: 20 minut


Składniki

•3 szklanki musli z owocami

•1/2 szklanki cukru

•1 szklanka mąki

•1 szklanka wiórków kokosowych

•1 łyżeczka sody oczyszczonej

•125 g masła

•2 łyżeczki miodu

•3 łyżki mleka

•1 jajko


Etapy przygotowania

1.W misce wymieszać musli, kokos, mąkę i sodę.

2.Masło roztopić w rondelku razem z mlekiem i miodem. Wlać do suchych składników, dobrze wymieszać, na końcu dodać jajko, chwilkę zagniatać palcami.

3.Toczyć z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, układać na blaszce posmarowanej tłuszczem w niedużych odstępach (urosną minimalnie).

4.Ciastka piec na złoty kolor w temperaturze 160 stopni C 15-20 minut. Upieczone zdejmowac delikatnie z blaszki lekko podważając od spodu widelcem.

5.Z tej porcji wychodzi duży talerz ciastek.

ja kupuje takie ciasteczka w aldiku i sa pyszne ,szukalam tego przepisu az znalazlam i wklejam Smile [link widoczny dla zalogowanych]


Irme - 2009-12-07, 14:20
Cytrynowe kwadraty


Składniki (na blaszkę 20x20cm):

Kruchy spód:
*200g mąki zwykłej
*100g masła
*50g cukru pudru

Wierzch:
*2 jaja
*200g cukru
*3 łyżki mąki ziemniaczanej (nie bardzo kopiaste)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*sok wyciśnięty z 2 cytryn

Wykonanie:

Spód: Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. W razie problemów, można dodać trochę kwaśnej śmietany (ja dodałam). Wyłożyć spód do wysmarowanej foremki kwadratowej. Piec ok 20 min w 180C.

Wierzch: Ubić jaja z cukrem. Dodać mąkę i proszek, wymieszać. Wycisnąć sok z cytryn, znów wymieszać. Wylać przygotowaną masę na upieczony spód i piec dodatkowe 20 min w 180C.


przepis pochodzi z bloga: [link widoczny dla zalogowanych]

link: [link widoczny dla zalogowanych]


Irme - 2009-12-22, 09:49
Lukrowane orzechowce


Składniki (na ok. 80 sztuk):
- 300 g zmielonych orzechów laskowych
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej (użyłam mieszanki różnych kandyzowanych skórek)
- 300 g cukru pudru
- 3 białka
- 2 łyżki śliwowicy (lub innej owocowej wódki albo rumu)

lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 1-2 łyżki śliwowicy lub soku z cytryny

Orzechy wymieszać z migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową, cukrem, białkiem i alkoholem. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C (z termoobiegiem do 180 st.C).
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość około 7 mm. Folię delikatnie usunąć, a z ciasta wykroić radełkiem prostokąty o wymiarach 2x4 cm. Kawałki ciasta rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 6-8 minut.

Przygotować lukier: cukier puder utrzeć dokładnie z alkoholem lub sokiem z cytryny na gęsty lukier. Następnie umieścić w rękawie cukierniczym (lub po prostu zrobić rożek z papieru do pieczenia) i na jeszcze ciepłych ciastkach narysować kratkę. Odczekać aż lukier zastygnie.


]



[color=red]źródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Irme - 2009-12-22, 09:51
Rożki budyniowe (lub orzechowe)

Składniki na około 30 rożków:

220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
100 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 100 g)
2 żółtka
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.

Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze
180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.


źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Sob 15:37, 20 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 15:00, 16 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Kostka kokosowa


Składniki na ciasto:

1 kostka masła/margaryny (250 g)
1 szklanka cukru (daję zazwyczaj troszkę mniej)
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
cukier waniliowy (16 g)
Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu rozpuszczenia masła. Wystudzić.

Ponadto:

2,5 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka
Wszystkie te składniki dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości.

Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią gotowe ciasto. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 32 sztuki).

Polewa:

1/2 kostki masła (125 g)
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

10 łyżek cukru
3 - 4 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka)

Ponadto:

wiórki kokosowe, około 30 dag
Każdą kostkę namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie sztućcami, robi się niezły bałagan Smile, następnie obtaczać w wiórkach, odłożyć na talerz.






Ostatnio zmieniony przez Irme dnia Wto 15:15, 16 Lut 2010, w całości zmieniany 3 razy
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 15:21, 20 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Ewam - 2009-02-27, 17:41
Biskwitowe kulki



Przepis dostalam od mojej kolezanki Ani z Rosji,dzis je zrobilam ,sa smaczne ,dlatego wklejam przepis zeby mi sie nie zgubil ,no i moze przy okazji wy skorzystacie Smile

ciasto
•6jajek
•2 kubki cukru
•kubek smietany(kwasnej)
•kostka margaryny
•1 paczka proszku do pieczenia
•4 szklanki maki
•szczypta soli

Krem
•mleko skondensowane-puszka
•kostka masla

Wyrobic ciasto,rozwalkowac ,rozlozyc na najwiekszej blaszcze i upiec,w temp 200°C.
nastepnie ostudzic i z ciasta powycinac szklanka kolka


resztki ciasta zmiksowac na drobniutko.
Maslo utrzec z mlekiem dodac do resztek upieczonego ciasta,powstanie masa,ta masa obkladac kolka,zeby powstaly polkulki


nastepnie obtoczyc w wiorkach kokosowych

,wstawic do lodowki.Gotowe!!!

 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 15:28, 20 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Gora karmelowa Very Happy


•375 g kulek czekoladowych ,albo miodowych (takich kukurydzianych do mleka),moga byc dwa rodzaje razem to bedzie ladnie wygladalo
•250 g masla
•200g pestek slonecznika
•400g cukierkow karmelowych ,takich miekkich iryskow,tu sie nazywaja Durchbeißer,widzialam je w Polsce...wklejam fotke to bedze wam latwiej znalezc



sposob przygotowania
Slonecznik podsmazyc na patelni(uprazyc)
maslo rospuscic w garnku,zdjac z ognia,wsypac cukierki i mieszac zeby sie rozpuscily i zeby powstala jednolita masa,wsypac slonecznik i wymieszac,na koncu wsypac kuli wymieszac.
Mozna wylozyc blaszke papierem i wysypac mase,rozsmarowac,wstawic na kilka godzin do lodowki,potem pokroic na kawalki,mozna tez do mufinkowych foremek nakladac lyzka i do lodowki.


tak wyglada mieszanka tych cukierkow



Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Sob 15:30, 20 Lut 2010, w całości zmieniany 2 razy
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 15:34, 20 Lut 2010    Temat postu: Back to top


Waniliowe rurki buni


Składniki:

Ciasto:

* 3 szklanki mąki
* 25 dag masla
* 1 cukier waniliowy,
* ok 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany (kubek)


Krem:

* 4-5 żółtek
* 1 szkl curku
* 1/2 l mleka
* 3 łyżki mąki

ja zrobilam ze ,,sniezki krowkowej,, tez dobre Razz
Dodatkowo:

* cukier waniliowy do posypania

Wykonanie:

1. Mąkę z margaryną posiekać, dodać śmietanę, cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1-2 godz.
2. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, wałkować, kroić w paski i nawijać na rurki.
3. Wierzch smarować białkiem przy użyciu pędzelka. Posypać cukrem waniliowym lub zwykłym i do piecyka, piec na złoty kolor.


Krem:

1. Mleko wstawić na gaz dodać cukier. W osobnym naczyniu żółtka zmiksować z mąką i częścią mleka. Zmiksowane jaja wlać do gotującego się mleka.
2. Utrzeć jedną kostkę masła, dodawać po łyżce kremu (można dodać zapach waniliowy). Krem do woreczka i wypełniamy rurki.


* Z 1,5 porcji ciasta i 1 porcji kremu wychodzi 55 rureczek. Troszkę pracochłonne ale efekt... sami spróbujcie


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Sob 15:38, 20 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 18:32, 24 Lut 2010    Temat postu: Back to top

MAŚLANE CIASTECZKA (CHRUPIĄCE).

Składniki:


120 g miękkiego masła
1 żółtko
4 łyżki cukru
160 g mąki
kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:


Wszystkie składniki zagnieść. Z ciasta zrobić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, tworząc jednocześnie wzorek.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Można od razu zrobić z podwójnej porcji, bo rozpływają się w ustach.
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 11:19, 22 Kwi 2010    Temat postu: Pieguski Back to top

Zaznaczam, iż przepis pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych]

Pieguski
Składniki:

* 250 g miękkiego masła
* 3/4 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka, ale według mnie tyle wystarczy)
* 1 jajko
* 2,5 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka sody
* 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę
* 1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać makę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę. Wymieszać ręką.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy. Piec około 10 - 15 minut.

Bakalie dodajemy wg uznania: mogą to być rodzynki, mak, suszone żurawiny - co kto lubi Smile
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:10, 21 Maj 2010    Temat postu: Back to top

ANZAC BISCUITS (źródło [link widoczny dla zalogowanych]), a znalazłam na [link widoczny dla zalogowanych])

Składniki:

* 85 g płatków owsianych
* 85 g wiórków kokosowych
* 100 g mąki
* 70 g cukru pudru
* 100 g rozpuszczonego masła
* 1 łyżka golden syrup`u lub płynnego miodu
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody i wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę w dużych odstępach, spłaszczać. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu są bardzo miękkie, a więc trzeba odczekać chwilkę, a następnie przenieść je na kratkę, by wystygły.





MARKIZY (zbiory własne, a ciastka szczerze polecam bo cudowne są)

Składniki na ciasto:

1 kg mąki

1 i 1/2 kostki margaryny

8 żółtek

2 szklanki cukru pudru

4 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Ciasto zagnieść, wałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać literatką i upiec na złoty kolor w temp. 170 stopni C.

Składniki na masę:

250g mleka w proszku (tzw. niebieskiego)

1 margaryna

4 żółtka

1 i ½ szklanki cukru pudru

zapach migdałowy

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mleko w proszku i aromat migdałowy i dokładnie utrzeć. Ciastka przełożyć masą, można sobie pomóc szprycą (wówczas bardzo fajnie składa się ciastka). Polać po wierzchu stopioną czekoladą lub ulubioną polewą czekoladową.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 11:35, 17 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Śnieżne kule


250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
kilka kropel esencji waniliowej
375 g przesianej mąki
cukier puder do obtoczenia ciasteczek


Mikserem należy ubijać masło z cukrem pudrem przez około 10-15 minut. Dodać esencję oraz mąkę i wymieszać na jednolitą masę w razie potrzeby uzupełnić mąką, ciasto musi plastyczne. Z dwóch łyżeczek ciasta formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (toczyłam wilgotnymi dłońmi kuleczki). Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do czasu aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Po pięciu minutach studzenia obtoczyć gotowe ciasteczka w cukrze pudrze.


Ciastka są pyszne!

źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 14:41, 14 Gru 2012    Temat postu: Back to top

nie wiem jak sie zwie ale córka dostałą i robiła a ja potem jadłam kupne ale warto samemu zrobić bo bardzo smaczne i Laughing

HERBATNIKI Z MASĄ
składniki
masa
2 margaryny
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 szklanki mąki pszennej
2 cukry waniliowe
3 szklanki cukru
1 litr mleka
czekolada na wierzch i orzechy wiórki kokosowe do masy

do tego peti bery najlepiej kupić ciemne po 30 szt paczka bo większe

margarynę rozkrecamy i dokłądamy wszystkie skłądniki i na konieć wiórki kokosowe .Układamy herbatniki jeden przy drugim taką kostkę 4 na 4 jak kto woli .Na herbatniki ukłądamy mase nastepnie znowu herbatniki i masa i na wierzch czekolada i orzechy

Na herbatnikach z tym sposobem kupnych są dwie warstwy masy i 3 warstwy herbatników szybko taką paczuszkę z 12 szt się zjada .
Do masy robionej można zamiast 3 szklanek dac 2 szkl cukru bardzo słodkie ale polecam jadłam i warto zrobić

 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach