Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Warzywne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zapiekanki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 9:26, 11 Lut 2010    Temat postu: Warzywne Back to top

Maria Wanda ...... 2008-02-08, 14:59

Zapiekanka z brokułów

Składniki:

1 brokuł,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
1 łyżka drobno posiekanej cebuli, pół szklanki majonezu,
2 jajka,
pieprz, sól

Przygotowanie:

Pokrojone na różyczki brokuły wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do czasu, aż zmiękną. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, sól i pieprz, zagotować. Wlać mleko i cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki, gotować aż do uzyskania jednolitego, gęstego sosu. Odstawić sos z ognia, dodać cebulę, majonez i rozbełtane jajka, po czym delikatnie wymieszać z brokułami. Umieścić potrawę w żaroodpornym, posmarowanym olejem naczyniu i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż sos zgęstnieje.

nora .........2008-04-17, 05:28

Z PIECZARKAMI -MAKARONOWA

20 DKG MAKARONU
20 DKG PIECZAREK
3 DUŻE POMIDORY
CEBULA
30 DKG ŻÓŁTEGO SERA
BUŁKA TARTA,OLEJ
PĘCZEK PIETRUSZKI
SÓL,PIEPRZ

MAKARON UGOTOWAĆ NA PÓŁ MIĘKKO W OSOLONEJ WODZIE
ODCEDZIĆ I WŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA,WYSMAROWANEGO OLEJEM I POSYPANEGO BUŁKĄ TARTĄ DAJEMY MAKARON
PIECZARKI POKROJONE PODSMAŻYC Z POSIEKANA CEBULĄ I WYLOŻYC NA MAKARON
POMIDORY BEZ SKÓRKI POKROIC I ULOŻYĆ WOKÓŁ BRZEGÓW NACZYNIA
POSYPAĆ STARTYM ŻÓŁTYM SEREM,TARTĄ BUŁKĄ,SOLĄ I PIEPRZEM I SKROPIC OLEJEM
WSTAWIC DO PIEKARNIKA I ZAPIEC
PRZED PODANIEM POSYPAC ZIELENIMNĄ .

nora ........... 2008-05-02, 16:16

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKU

1 KG SZPINAKU
1/2 KG PIECZAREK LUB BOCZNIAKÓW
2 CEBULE
3 ZĄBKI CZOSNKU
20 DKG ŻÓŁTEGO SERA
OLEJ
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
TYMIANEK, PIEPRZ, SÓL

W GARNKU ROZGRZAĆ 2 ŁYZKI OLEJU, ZESZKLIC CEBULE I CZOSNEK DODAC SZPINAK POKROJONY, PRZYPRAWY I DUSIC POD PRZYKRYCIEM 10 MIN. GRZYBY OCZYŚCIĆ POKROIĆ PRZESMAŻYĆ NA OLEJU PRZYPRAWIĆ TYMIANKIEM, PIEPRZEM I SOLĄ.
SZPINAK I GRZYBY UŁOŻYĆ WARSTWAMI W FORMIE ŻAROODPORNEJ OBŁOZYĆ PLASTRAMI SERA ZAPIEKAĆ 15 MIN. W TEMP. 220*C

nora ........... 2008-05-03, 17:01

ZAPIEKANKA Z GRZYBÓW ŚWIEŻYCH
-----------------------------------------------
1/2 KG GRZYBÓW
10 DKG SŁONINY
3 JAJA
2 CEBULE
PÓŁ KUBKA ŚMIETANY
BUŁKA TARTA[OK, 4-5 ŁYŻEK]
PIEPRZ
SÓL

SŁONINĘ POKROIĆ W KOSTKĘ,PODSMAŻYĆ,DODAĆ OCZYSZCZONE I UMYTE GRZYBY,POKROJONE CEBULE I DUSIĆ OK. 30 MIN -PRZESTUDZIĆ
DO MIKSERA WBIĆ JAJA,WLAĆ ŚMIETANĘ ZMIKSOWAĆ,NASTĘPNIE DODAĆ UDUSZONE GRZYBY I ZMIKSOWAC
DO TEJ MASY DODAĆ BUŁKĘ TARTA BY WCHLONĘŁA NADMIAR PŁYNU,PRZYPRAWIĆ DO SMAKU
WŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA ZAPIEKAĆ 30 MIN

nora ........... 2008-05-03, 17:11

Z BRUKSELKĄ

80 DKG BRUKSELKI[MOŻE BYĆ MROŻONA]
4 JAJA
20 DKG SERA GOUDA
1/2 SZKL MLEKA
MASLO
3/4 SZKL. ŚMIETANY 18 PROC.
BUŁKA TARTA
SÓL,PIEPRZ
CUKIER
OREGANO
BRUKSELKĘ WRZUCIĆ DO OSOLONEGO WRZĄTKU Z DODATKIEM MLEKA
GOTOWAĆ 10 MIN ,OSĄCZYC
JAJA UGOTOWAĆ NA TWARDO,OBRAĆ I POSIEKAC,WYMIESZAĆ ZE STARTYM SEREM I Ś MIETANĄ,PRZYPRAWIĆ SOLĄ,PIEPRZEM,CUKREM I OREGANO
BRUKSELKĘ UŁOŻYĆ W NACZYNIU ŻAROODPORNYM,POLAĆ SOSEMNA WIERZCH POŁOŻYĆ KAWAŁKI MASŁA I POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ
PIEC 20-25 MIN

Ewam ............2008-10-19, 10:50

Pikantna zapiekanka ziemniaczano-serowa
przepis pochodzi z tej stronki [link widoczny dla zalogowanych]
Składniki

50 dag ziemniaków,
1 czerwona papryka,
12 dag mozzarelli,
2 jajka,
1/2 szklanki śmietany 30%,
2 łyżki mąki,
10 dag startego parmezanu,
szczypta oregano
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, biały pieprz
do przygotowania formy: 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej
Czas zapiekania: 30 min


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce z drobnymi otworami i dobrze odciskamy. Dodajemy jajka, mąkę, śmietanę oraz przyprawy i mieszamy na jednolitą masę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mozzarellę kroimy w plasterki i również wkładamy do masy; wsypujemy także parmezan. Ponownie mieszamy masę i przekładamy ją do wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy powierzchnię i zapiekamy 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st.C. Kroimy na grube plastry i podajemy z surówką.
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 7:07, 21 Mar 2011    Temat postu: Back to top

Pieczarki z ryżem, pomidorami, ziołami i serem

Składniki:
50-60 dag pieczarek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 25 dag ryżu, wegeta, masło i tarta bułka do formy, cebula, pomidory z puszki bez skóry, łyżeczka bazylii, pęczek posiekanej natki pietruszki, 15 dag startego sera żółtego

Wykonanie:Oczyszczone pieczarki pokroić, podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem wegety. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć na dnie ryż. Na ryżu ułożyć warstwę pieczarek oraz pomidory wraz z zalewą doprawione bazylią. Wierzch posypać natką i startym serem. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Fasolka szparagowa z serem i papryką

Składniki:50 dag mrożonej żółtej fasolki szparagowej, sól, 2-3 papryki, 3 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 20-30 dag żółtego sera, 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pieprz, 2 łyżki masła, pęczek natki pietruszki

Wykonanie:Fasolkę obgotować 2 min w osolonym wrzątku, osączyć. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka. Czosnek posiekać, połączyć z fasolką. Zetrzeć 1/4 żółtego sera, dodać do fasolki z czosnkiem, doprawić solą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, pieprzem, delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła, wyłożyć fasolkę z dodatkami. Przykryć warstwą papryki, na niej ułożyć cebulę pokrojoną w piórka. Oprószyć solą. Obłożyć wiórkami pozostałego masła. Na wierzchu ułożyć resztę sera pociętego na plastry. Oprószyć papryką w proszku. Piec pod przykryciem ok. 15 min w 180 st. C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Kolorowe risotto z marchewką i papryką


Składniki:15 dag ryżu, sól, 4 marchwie, 4 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 łyżeczki kolendry, 2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, po pęczku natki pietruszki i koperku, łyżka mąki, pieprz, 1/2 szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)

Składniki:Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, przestudzić. Marchew obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na 2 łyżkach masła na małym ogniu, aż lekko zmięknie. Cebule pokroić w plasterki, dodać do marchwi, smażyć chwilę razem. Doprawić kolendrą, wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 5 minut. Natkę pietruszki i koperek posiekać. Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Całość przełożyć do natłuszczonej resztą masła formy, zalać winem (lub bulionem). Piec 10-15 min w 180 st. C.

Cukiniowe roladki z suszonymi pomidorami


Składniki:2 dag suszonych grzybów, 15 dag szpinaku mrożonego, 30 dag cukinii, sól, 10 dag suszonych pomidorów z zalewy, 2 ząbki czosnku, 30 dag czerwonej papryki, 5 jajek, 20 dag koziego twarożku, pieprz, 200 ml śmietany, łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej), 10 dag startego żółtego sera

Wykonanie:Namoczone wcześniej grzyby osączyć, posiekać. Szpinak lekko rozmrozić. Cukinię pokroić ze skórką wzdłuż na cienkie plastry. Zblanszować w osolonym wrzątku (2 min). Pomidory osączyć, pokroić. Czosnek posiekać. Paprykę pociąć w kostkę. Jajko wymieszać z twarożkiem, szpinakiem, solą, pieprzem i połową czosnku. Na plastry cukinii wyłożyć po łyżce farszu, zwinąć. Roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, grzybami, pomidorami, papryką, bazylią i resztą czosnku, doprawić pieprzem i solą. Wyłożyć na roladki. Piec 30 min w 200 st. C. Przed końcem pieczenia posypać serem.

Szpinak z brokułami, oscypkiem i migdałami


Składniki:2 opakowania mrożonego szpinaku, sól, 4 łyżki masła, 4 ząbki czosnku, brokuł, 3-4 kromki bułki, 5 dag płatków migdałowych, łyżka mąki, 150 ml bulionu warzywnego, 150 ml słodkiej śmietanki 18-procentowej, 10 dag tartego parmezanu lub oscypka

Wykonanie:Szpinak podgrzać na patelni z solą i łyżką masła, odparować nadmiar wody, wymieszać z posiekanym czosnkiem, odstawić. Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (4 min) w osolonym wrzątku. Formę nasmarować drugą łyżką masła, ułożyć szpinak i brokuły. Bułkę pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce masła, posypać brokuły ze szpinakiem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, połową posypać zapiekankę. Ostatnią łyżkę masła zrumienić z mąką, mieszając, zalać bulionem, zagotować. Wymieszać ze śmietaną i startym serem. Zalać zapiekankę, posypać pozostałymi płatkami. Zapiekać 10 min w 220 st. C.

Pikantna fasola z kalafiorem

Składniki:Kalafior (może być 40 dag mrożonego), sól, łyżka masła i bułka tarta do formy, po puszce białej i czerwonej fasoli, oliwa, papryczka chili, łyżeczka rozmarynu, 2 cebule, łyżeczka ziół prowansalskich, 15 dag żółtego lub koziego sera

Wykonanie:Kalafior obgotować w osolonym wrzątku (2-3 min). Formę do zapiekania natłuścić, wysypać tartą bułką. Ułożyć kalafior. Fasolę osączyć. Na oliwie przesmażyć posiekane chili wraz z rozmarynem, dodać fasolę, smażyć razem 5-7 min, ułożyć na kalafiorze. Przykryć posiekaną w piórka cebulą. Posypać ziołami prowansalskimi i startym serem. Piec ok. 15 min w 180 st. C.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zapiekanki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach