Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


ziemniaki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 15:01, 07 Lut 2010    Temat postu: ziemniaki Back to top

Smile
Ziemniaki inaczejZiemniaki pychota
##############################



skladniki:
1 kg małych, najlepiej młodych ziemniaków
1 duża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
kminek
chilli w proszku
słodka papryka
ocet winny
100 ml oleju
gruboziarnista sól

Ziemniaki cienko obrać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić i pokrajać na połówki lub ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przekręcając je często aż uzyskają złoty kolor. Przeciśnięty czosnek, chilli i kminek zmieszać z trzema stołowymi łyżkami octu. Do ziemniaków dodać pokrajaną paprykę. Smażyć przez chwilę, po czym dodać mieszankę ziół i octu. Po chwili można już podawać, delikatnie posypane solą.

Gdy ziemniaki są młode i mają cienką skórkę, można uzyć ich do potrawy bez obierania, a jedynie dokładnie wyszorowane. #


Ewam - 2008-02-17, 18:02
Temat postu: ewamziemniaki do obiadku inaczej
##################################


Jest to moj sposob na ziemniaki.Podaje takowe czesto do malo pikantnych sosow i mieska.Ugotowac ziemniaki w mundurkach wg potrzeby pokroic w dosc grube plastry,do tego cebula w plasterki sol,pieprz odrobina octu zmieszanego z olejem wszystko razem wymieszac.mozna jesc na zimno i na cieplo.


holendrzyca - 2008-02-20, 09:43
ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA
######################



50 dag duzych ziemniakow
50 dag cebuli
50 dag malych pieczarek
2 lyzki soku z cytryny
1/2szkl. bulionu warzywnego
20 dag sera mozzarella
2 lyzki pestek z dyni
8 lyzek oliwy
tymianek
sol pieprz
ziemniaki obrac umyc i pokroic na polowki.cebule obrac pokroic na kawalki.pieczarki oczyscic umyc skropic sokiem z cytryny. forme posmarowac lyzka oliwy ulozyc na niej rzedami warzywa i grzyby.oproszyc je tymiankiem sola i pieprzem, na wierzchu ulozyc cienkie plastry mozzarelli calosc polac bulionem i reszta oliwy. posypac pestkami z dyni. piec okolo godziny w temp.180 st.


holendrzyca - 2008-02-20, 09:48
"CHRUPANKA"
####################



60 dag ziemniakow
40 dag filetow z piersi kurczaka
lyzka ziol prowansalskich
sol
oliwa
ziemniaki obrac pokroic w kostke tej samej wielkosci. do rondla wlac tyle oliwy by pokryc cale dno naczynia. wlozyc ziemniaki smazyc bez mieszania 10 minut tak az bedzie zloty kolor. posolic wymieszac delikatnie dodac kurczaka i ziola prowansalskie smazyc jeszcze 10-15 minut.


Maria Wanda - 2008-02-27, 15:22
Babka ziemniaczana przepis z Podlasia
############################


Składniki:

2 kg surowych ziemniaków (utrzeć na tarce)
0,6 kg ugotowane i przeciśnięte przez praskę
0,2 kg kaszy manny
3 - 4 jajka
sól, pieprz do smaku

boczek (stopić, można z cebulą) lub podgardle wędzone
oliwa

ja robię wersję bezmięsna przesmażam sporo cebuli z grzybami'

Blachę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą.

Wszystko wymieszać wlać do formy i polać obficie olejem i wstawić do piekarnika.
Piec tak długo aż patyczek, który wetkniecie w babkę będzie suchy po wyciągnięciu, czyli klasycznie jak wszystkie ciasta.


Maria Wanda - 2008-02-27, 15:41
KISZKA ZIEMNIACZANA
###########################


1 kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki Vegety Twist grill
Oregano
1 grube jelito wieprzowe
1 łyżka smalcu
2 łyżki oleju lub oliwy
pasta warzywna Ajvar
boczek wędzony
ser oscypek
świeże gałązki tymianku
czerwony pieprz do dekoracji


Sposób przygotowania:

Umyte, obrane ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych otworach, odcedzić. Cebulę podsmażyć na smalcu, ostudzić, dodać do ziemniaków, dosypać Vegetę Twist Grill, oregano i wymieszać.
Luźno napełnić umyte jelito masą ziemniaczaną i zawiązać z obu stron. Przygotowaną kiełbasę nakłuć igłą w kilku miejscach, posmarować olejem i smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie, podlewając kilkakrotnie oliwa.
Przyrumienioną kiełbasę posypać tartym oscypkiem i świeżym tymiankiem. Podawać na posmarowanym pastą warzywną Ajvar, usmażonym wędzonym boczku.


Maria Wanda - 2008-02-28, 15:28
zapiekane ziemniaczki
###################


1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 1/2 szklanki śmietany
1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz
1 pęczek posiekanej cebuli szalotki

Ziemniaki smażyć na oleju z masłem 5 min, przełożyć do formy. Zalać śmietaną, wymieszaną z kwaśną i przyprawami, posypać cebulka.
Piec 1 godz pod przykryciem - ostatnie 10 min bez przykrycia.
Smakują rewelacyjnie. Polecam!

autor: Aleex
holendrzyca - 2008-03-03, 15:29
PURRE Z SEREM
##################

przygotowanie
1,20 KG purre
20 dag pomidorow w zalewie
15 dag startego parmezanu
2 lyzki oliwy
purre utrzyj dokladnie z pomidorami 10 dag parmezanu i oliwa . posypac resztka sera. smacznego


holendrzyca - 2008-03-03, 15:35
PURRE Z CZOSNKIEM
###################


1 kg ziemniakow
8-10 zabkow czosnku
8 lyzek oliwy
sol
swiezo zmielony pieprz
ziemniaki obrac dokladnie umyc pokroic.gotowac 20 minut razem z czosnkiem.odcedzic( wode zachowac) odparowac. czosnek obrac utluc z ziemniakami. oliwe wymieszaj ze szklanka wody pozostalej po gotowaniu.wlac do purre i podgrzewac przez chwile mieszajac na malym ogniu. ##


Olina - 2008-03-05, 10:24
pieczone ziemniaki HASSELBACK Nigelli
###########################


składniki:

* 18 średnich ziemniaków( po ok. 125g) lub 36 małych
* 45g masła
* 5 łyżek oliwy
* sól (najlepiej morska)

wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 210*C.
2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj(jeżeli są młode wystarczy umyc), ponacinaj głęboko co 3 mm
.( tu może pomóc drewniana łyżka, na której kładzemy ziemniaka-krawędzie łyżki ochronią przed
odkrojeniem częsci warzywka)
3. Rozgrzej w brytfance masło i olej (aż zacznie skwierczeć). Włóż tam ziemniaki pociętą stroną
do dołu, potem przewróć i polej tłuszczem.Każdego dobrze oprusz solą i ułóż tym razem już
pociętą stroną do góry. Włóż do piekarnika na ok. 1h 10 min.(Sprawdzaj, czy ą miękkie w
środku- czasem trzeba dodać 10 min.).


* Młodym małym ziemniaczkom powinno wystrarczyć 40 min
* Można dodawać różne przyprawy np. zioła prowansalskie.


Maria Wanda - 2008-03-08, 08:34
Krokiety z ziemniaków i twarogu
#######################



1/2 kg ziemniaków
1/2 szklanki maki pszennej
2 dag twarogu
1 cebulka zeszklona na oleju
1 jajko
pieprz, sol
tarta bułka

Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, dodać rozdrobniony ser i zeszkloną cebulkę , jajko, sół pieprz do smaku wymieszać. Formować krokiety obtoczyć w bułce, smazyc na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub ogórkowym.
Dodatek surówka z kapusty lub ogórek.


Maria Wanda - 2008-03-26, 08:48
Ziemniaki po żydowsku
###################

Składniki :
ZIEMNIAKI
CEBULA
MLEKO
KMINEK
MASŁO
Czas gotowania : 30 min

Umyte i cienko obrane ziemniaki zalewamy do połowy mieszaniną wody z mlekiem. Wkładamy tyle obranych, całych cebul, ilu będzie biesiadników.
Dodajemy łyżeczkę kminku i nieco masła.
Gotujemy pod przykryciem, tak aby ziemniaki nad powierzchnią płynu ugotowały się w parze. Podajemy razem z cebulami.

Zapiekane kluski

60 dag ziemniaków
2 żółtka
10 dag mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Na sos:
1 szklanka sosu pomidorowego,
10 dag masła
parmezan lub starty ostry żółty ser
zioła przyprawowe

Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać żółtka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąkę uformować z ciasta 2 wałeczki, odcinać z nich ukośne kawałki grubości pół cm, ugotować w dużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać podgrzany sos pomidorowy, ułożyć kluski, dodać zioła i przyprawy, posypać serem. Masło podgrzać, roztopionym polać kluski, krótko zapiec. Wystawić kluski, gdy ser zupełnie się rozpuści.


Maria Wanda - 2008-04-07, 13:34
Tortilla
#############


Składniki:

4 duże ziemniaki,
cebula,
8 jajek,
30 dag boczku wędzonego,
50 dag groszku z puszki,
3 ząbki czosnku,
pół szklanki oliwy,
natka pietruszki,
sól i pieprz

Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, nie dopuszczając do zrumienienia. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli i udusić do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i obgotować we wrzątku. Połączyć ziemniaki z boczkiem, dodać groszek i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć na patelni. Gdy się zetnie, przewrócić i krótko zapiekać pod przykryciem. Podawać posypane natką.

Ziemniaki duszone w śmietanie
#######################


Składniki:

1 kg ziemniaków,
25 dag wędliny (szynki, kiełbasy lub baleronu),
duża cebula,
szklanka śmietany,
łyżka mąki,
olej do smażenia, przyprawa do zup,
sól, pieprz,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Ziemniaki starannie umyć i ugotować w mundurkach prawie do miękkości, następnie ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Wędlinę pokrajać w drobną kostkę, a cebulę obrać, posiekać i usmażyć, nie dopuszczając do zrumienienia. Wymieszać ziemniaki z szynką i cebulą, zalać ok. 0,5 szklanki wody, dodać przyprawę i chwilę dusić na małym ogniu. Następnie podprawić mąką ze śmietaną, zagotować i dobrze wymieszać, dodać połowę natki, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać posypane resztą natki.

Ewam - 2008-04-15, 16:43
KRWAWE ZIEMNIAKI-wg Nigelli
######################


4 ziemniaki
3 kulki mozzarella
Keczup

Ustaw piekarnik na 230˚C

Podziuraw trochę ziemniaki widelcem i włóż je do piekarnika, prosto na kratkę na 1h do 1,5h w zależności od wielkości ziemniaków.

Wyciągnij ziemniaki i pozostaw do ostygnięcia. Ostrożnie przekrój je na pół i łyżką wyciągnij ze środka „miąższ”, zostawiając skórki.

Do miski z wnętrznościami ziemniaka wrzuć pokrojoną mozzarellę i dodaj 2 łyżki stołowe keczupu. Pomieszaj widelcem i włóż z powrotem do skórek.

Polej ziemniaka jeszcze raz keczupem i włóż do pieca na jakieś 15min, przez ten czas ser się rozpuści, a ziemniaki podgrzeją.


Ata - 2008-04-19, 21:43
ZIEMNIAKI ZAPIASZCZONE [link widoczny dla zalogowanych]
*******************************
Ziemniaki zwa sie zapiaszczone bo są z bułką tartą
Robi sie je szybko

Ilosci na oko
ziemniaki obrac i pokroić w cząskti
Obgotowac w osolonej wrzacej wodzie (kilka minut.. to przyspieszy pieczenie)
na patelnię wlać oliwę (sporo..ale bez przesady), wcisnąc sporo czosnku
Ziemniaki osączyć i wrzucić na patelnię. Bardzo dokładnie wymieszac , doprawić - np rozmarynem, solą i pierzem
Wyłączyć gaz
Ziemniaki posypać tartą bułką.. bardzo hojnie - całe mają być nią oblepione
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec.. jakies 20 - 30 min.

Olina - 2008-04-22, 18:50
Ziemniaki duszone
###############


Drobne, choć niekoniecznie młode ziemniaczki, ale jednak takie z ciągle jeszcze delikatną skórką, myjemy i wrzucamy do garnka z oliwą (hojność nie zaszkodzi), rozmarynem (można też dodać inne zioła, które się lubi, np. prowansalskie w pakiecie), grubą solą, pokrojoną cebulą (najlepiej szalotką), po czym dusimy pół godziny. Po tym czasie dodajemy pomidory (idealne byłyby malutkie, o rozmiarze ziemniaków, a więc cherry) i gorczycę, dusimy jeszcze 10 minut. I gotowe. Dobre do wyrazistego mięsa, dziczyzny lub jagnięciny.

Ziemniaki zapiekane

Musztardę w ogóle warto dodawać np. do sosów czy mas mlecznych, śmietanowych i jogurtowych na słono — ładnie zaostrza smak. No, to jeszcze: ziemniaki zapiekane w musztardzie z miodem. Ziemniaki drobne lub pokrojone w ćwiartki i pokrojoną cebulę, obtacza się w mieszance oliwy, musztardy (dobra jest à l’ancienne, wtedy widać ładnie ziarnka gorczycy) i miodu z odrobiną soli i pieprzu i zapieka w niezbyt gorącym piekarniku (180–190°C) około 35–40 minut. Przed podaniem posypuje się je ziołami (co kto lubi, mogą być prowansalskie, ale może być pietruszka albo majeranek).


Maria Wanda - 2008-04-23, 08:14
krokiety i kapustą z grzybami
#########################


30 dag świeżo ugotowanych gorących ziemniaków utłuc na miazgę, dodać 10 dag zmielonych orzechów włoskich, jedno całe jajo, czubatą łyżkę tartej bułki i łyżkę drobno posiekanej naci pietruszki. Posolić do smaku i ręką wyrobić na jednolita masę. Formować małe krokiety, panierować je w jajku, bułce tartej, następnie usmażyć na maśle na złoty kolor. Gorącymi krokietami obłożyć kapustę i natychmiast podawać.
KAPUSTA Z GRZYBAMI
kg kiszonej kapusty, (jeśli bardzo kwaśna, trzeba ją przepłukać) zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie, w niewielkiej ilości wody, gotujemy do miękkości 5 dag grzybów ( tyle ile mamy).Ugotowane grzyby kroimy na cienkie paseczki i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Kapustę podprawiamy jasną zasmażką z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki, dodając 1 sporą, drobno posiekaną i usmażoną w maśle na złoty kolor cebulę.
Tak przyrządzoną kapustę solimy, dodajemy pieprzu do smaku i jeszcze chwilę gotujemy, bo potrawa powinna być gęsta


Isa - 2008-05-01, 21:14
Ziemniaki zapiekane z fetą
#####################

autor.zuza

5 dużych, podobnej wielkości ziemniaków,
opakowanie fety,
duży por,
30 dag chudego wędzonego boczku,
pęczek szczypiorku,
1/2 litra jogurtu, najlepiej bałkańskiego,
3 ząbki czosnku,
sól i pieprz.
Najpierw trzeba zrobić sos, żeby zdążył się przegryźć. Posiekany lub przeciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojony szczypiorek, odrobinę soli i pieprz. Odstawić do lodówki.

Ziemniaki umyć. Nie obierać. Wrzucić do garnka z wrzątkiem na 15 minut. Nie solić. Wyjąć ziemniaki i odczekać, żeby trochę wystygły.

W tym czasie przygotowujemy masę. Pora umyć, pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z wrzątkiem na dwie minuty. Odcedzić i wrzucić do miski.

Pokroić boczek w kostkę i usmażyć tak, aby ładnie się zarumienił. Dorzucić go do miski z porem. Dodać fetę.

Delikatnie przekroić każdy z ziemniaków na pół. Łyżką wydłubać 3/4 wnętrza ziemniaków nie naruszając skórki. Połowę wydłubanych fragmentów ziemniaków wymieszać z resztą farszu. Przygotowane łódeczki z ziemniaków, wypełnić farszem i włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 30 minut. #



Ewam - 2008-05-27, 15:08

kopytka a``la frytki
##################


sporzadzic ciasto jak na kopytka (mniej maki) dodac odrobine sody ,pokroic i rzucac na goracy olej tak jak frytki....najlepiej smakuja z sosem czosnkowym do mieska ...mniam mniam!!!


Maria Wanda - 2008-03-11, 07:45
Temat postu: Kluski ziemniaczaneKluski z ziemniaków przecierane
##############################################


skład i sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać trochę wody, wsypać sól.
Do ziemniaków wsypać tyle żytniej mąki, aby ciasto było gęste.
Wyłożyć cienką warstwę na talerz. Łyżka porcjować kluski i wrzucać z talerza do wrzącej, osolonej wody.
Gotuje się tak długo, aż wszystkie opadną na dno garnka. Po ugotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą.
Jemy to do czerniny.

Dobre są smażone ze skwarkami ze słoninki lub podsmażonym boczkiem.

Zamiast mąki żytniej dodaje się mąkę pszenną plus jajko



Maria Wanda - 2008-03-11, 07:48
Kluski z gotowanych ziemniaków (szagówki)
z kuchni wielkopolskiej
###################################


#
Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, zostawić do przestudzenia. Obrać ze skórki, utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, połączyć z mąką i jajami, posolić. Zagnieść ciasto formując wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić skośnie kawałki wielkości 3-4 cm i wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować tak długo aż kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać polane bułką zrumienioną na maśle jako dodatek do pieczeni.
· 1,5 kg ziemniaków
· 3 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 jaja
· sól



Ata - 2008-04-19, 22:02
Kluski Śląskie PRAWDZIWE (bo prawdziwe ponoć nie zawierają jajek
************************

Ziemniaki (tyle ile na obiad)
Mąka ziemniaczana-

Ziemniaki ugotowane przecisnąc przez praskę.
Dodać mąkę ziemniaczaną (w ilości ok. 1/4 ilości ziemniaków)-a ja dodaję jeszcze szczyptę proszku do pieczenia-kluski są bardziej pulchne (wyczytałam na jakimś forum-wg mnie sprawdza się ta rada), aby można swobodnie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
W kulce zrobić dziurkę, za pomocą palca wskazujacego i wrzucać na osolony wrzątek.
Po wypłynięciu na wierzch gotować ok 5-10 minut.
Podawać do sosów, gulaszu, mięs w sosie.
Niektóre przepisy podają w składzie jajko lub żółtko-ja jednak nie daję i kluski za każdym mi się udają z powodzeniem. Very Happy No ja polecam moooocno Smile

NORA
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ
#######################


1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce
2 cebule
średnia cukinia lub kabaczek
2 jaja
1/2 szkl. mąki
5 łyżek śmietany
sól
pieprz ziołowy i naturalny
szczypta sody

Cukinię obrać wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce.Połączyć z ziemniakami,dodać startą cebulę,zmiażdżony czosnek oraz resztę składników[bez śmietany]
Smażyć z obu stron,gorące polać śmietaną.Podawać z surówkami.

Polecam też placki z samej cukini,aletrzeba wtedy dać więcej mąki,aby ciasto nie było za rzadkie


PLACKI ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI
###########################




1,5 KG ZIEMNIAKÓW OBRAĆ ,ZETRZEĆ
3 JABŁKA
2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOR.
2 JAJA
4 ŁYŻKI MĄKI
SÓL
PIEPRZ
OLEJ DO SMAŻENIA

OBRANE JABŁKA ZETRZEĆ NA TARCE DODAC DO ZIEMNIAKÓW,POŁĄCZYĆ Z JAJAMI,KONCENTRATEM,MĄKĄ I DOPRAWIĆ DO SMAKU
KŁAŚĆ NA GORĄCY TŁUSZCZ I SMAŻYĆ Z OBU STRON


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Pią 21:15, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 21:27, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Ziemniaki faszerowane grzybami i serem

· 8 dużych młodych ziemniaków
· 10 dag świeżych leśnych grzybów (mogą być z solanki lub mrożone)
· 5 dag wędzonej szynki
· 1 mała cebula
· 2 łyżki masła
· 5 dag żółtego sera

Sposób przyrządzania:

Grzyby i cebulkę drobno siekamy i dusimy na maśle do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy pokrajaną w cienkie paski szynkę. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości i obieramy ze skórki. Ścinamy ziemniakom cienki plaster a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką. W wydrążone miejsce wkładamy farsz grzybowy, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka. Zawijamy w posmarowaną folię aluminiową i grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.


Ziemniaki faszerowane szpinakiem
############################

Składniki na 8 porcji
4 bardzo duże ziemnaki
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
0,5 główki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła
8 plasterków żółtego sera (nie koniecznie)


przygotowanie

1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.

2.Jeszcze gorące ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ pozostawiając po ok 1 cm po brzegach i od spodu. Przełożyć do miski. Gdy ziemnaki ostygną, delikatnie ściągnąć z nich skórkę.

3.Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło i chwile podsmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić kilka min aż zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

4.Połączyć szpinak z wydrążonym miąższem ziemnaczanym na gładką masę. Nalozyc farsz w ziemnaczane miseczki, przykryć palsterkiem sera i piec w 200 stopniach ok 20-30 min#


Ziemniaki pieczone w mace i soli
#############################



[link widoczny dla zalogowanych]
ziemniaki umyć
NIE OBIERAĆ
mokre obtoczyć w mieszance mąki z solą (sporo)
piec około 1, 5 h w 200 - 220 stopniach
#



GULASZ WEGETARIANSKI

###################################



2kg ziemniakow
1/2kg pomidorow
2czerwone papryki
2 duze cebule
2-3 zabki czosnku
lyzeczka kminku
sol pieprz
3 lyzki oleju
przegotowana goraca woda
ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w slupki. cebule i czosnek obieramy kroimy w kostke. do rondla wlewamy olej,wrzucamy pokrojona cebule i czosnek i caly czas mieszajac smazymy az sie zeszkla.wsypujemy kminek i dozucamy ziemniaki.zalewamy wrzaca woda i solimy. gotujemy 5 minut./pomidory polewamy wrzatkiem i obieramy ze skorki. kroimy na niewielkie kawalki i dodajemy do ziemniakow. z papryki wydrazamy nasiona reszte kroimy w slupki dodajemy do gotujacego sie gulaszu. gotujemy do miekkosci ziemniakow.papryka natomiast powinna zostac jedrna.doprawiamy sola i pieprzem do smaku.


sylwia - 2008-02-23, 09:01
Kotlety z kalafiora
#######################


1 kalafior
1/2 szklanki tartej bułki
1 jajko
1 cebula 2 łyżki masła
sól
tarta bułka do obtaczania

Ugotowany w osolonej wodzie i osączony kalafior posiekać dodać tartą bułkę, jajko, startą na tarce cebulę, sól do smaku i masło. Masę dobrze wymieszać, formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce, smażyć z obu stron na rumiano.



Fasolka po cygańsku
######################



Składniki:

2 sosy cygańskie WINIARY
1 puszka białej fasoli
100 g pieczarek
200 g kiełbasy
1 średnia cebula
1 łyżka tłuszczu

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę i kiełbasę usmażyć. Dodać fasolę i chwilę smażyć. Wlać przygotowane sosy i wymieszać. Przyprawić i gotować na wolnym ogniu.
(Ja dodaję także trochę koncentratu i przyprawiam ulubionymi przyprawami).

Olina - 2008-03-04, 14:24
Moja fasolka po bretońsku#
##########################


0,5 kg fasoli (jaś)
35 dkg boczku
6,7 kawałków kiełbasy
2 duze cebule
2-4 zabki czosnku
słoik koncentratu pom.
papryka,sol,majeranek,maggi,pieprz,sól

Fasole namoczyć razem z boczkiem na noc.W tej samej wodzie gotowac fasole,Cebule,kiełbase i boczek
pokroic w kostkę przesmazyc na patelni.Wczesniej do fasoli dodac czosnek roztarty z solą,potem kiełbasę,cebulę
i boczek przesmażony,dodac koncentrat,przyprawic do smaku.
Mozna zrobic zasmażkę z mąki.
Ja wole taka fasolkę bardziej "wodnitą" nie taka żeby łyzka sama stała.

Fasolę mozna zamoczyć lub przelać wrzącą wodą,podobno taki sposób nie powoduje wzdęć :hyhy:


Ewam - 2008-03-05, 18:03
Temat postu: buraki zasmazaneBuraczki zasmazane-mojego tescia

#############################################



skladniki
okolo 1kg burakow
sol
pieprz
cukier
ocet
maka
maslo (pol kostki,albo nie cale pol Wink )

Buraki ugotowac -obrac i zetrzec na drobnej tarce,wlozyc do garnka i smazyc,dodac przyprawy (ja daje sporo cukru)i ocet.
Na patelni roztopic maslo , wsypac okolo 1-2 lyzki maki i zrumienic,przelac do garnka z burakami i zazmazyc az beda geste najlepiej smakuja ze schabowym i ziemniakami :


Maria Wanda - 2008-03-10, 12:03
Brokuły z pomidorami
##################



Składniki:
75 dag brokułów,
50 dag pomidorów,
cebula, łyżka mąki, olej,
pół szklanki śmietany,
łyżka posiekanego koperku,
sól, pieprz, 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Brokuły podzielić na części (róże z kawałkami grubej łodygi), opłukać i ugotować na wpół miękko w osolonej wodzie z cukrem. Podczas gotowania odkryć na chwilę, by odparowały olejki o niemiłym zapachu. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i podzielić na ćwiartki (większe) lub połówki (mniejsze). Cebulę pokrajać na plasterki i usmażyć do lekkiego zrumienienia. Odcedzone i osączone brokuły podzielić na cząstki, ułożyć z pomidorami w płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć cebulę z olejem ze smażenia i zalać zawartość wywarem z brokułów. Dusić pod przykryciem 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i szczyptą pieprzu, zagotować, doprawić solą. Podawać posypane koperkiem z ziemniakami lub ryżem na sypko.


Maria Wanda - 2008-04-07, 13:25
Kalafior po włosku
#####################
Składniki:
1,5 kg kalafiora,
25 dag baleronu lub szynki gotowanej,
15 dag startego sera żółtego,
olej,
1,5 szklanki sosu pomidorowego,
sól, cukier

Sos:
50 dag pomidorów,
5 dag masła,
2-3 łyżki mąki,
duża cebula,
szklanka rosołu lub wywaru z włoszczyzny,
ząbek czosnku,
2 łyżki startego sera żółtego,
cukier, sól

Wykonanie:
Oczyszczone i umyte kalafiory włożyć do gotującej się osolonej wody różami do góry, dodać cukier i gotować pod przykryciem. Gdy woda się zagotuje, na chwilę zdjąć pokrywkę. Gotować do 20 min, by się nie rozgotowały, następnie ostudzić i odsączyć. Posiekaną drobno szynkę wymieszać z serem. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem płaskim naczyniu żaroodpornym, posypać wędliną i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać 15-20 min w gorącym piekarniku. Podawać z ziemniakami lub frytkami. Do wędliny można dodać duszone pieczarki w plasterkach.
Sos: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na drobne cząstki, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wymieszać z rosołem. Dodać pomidory i cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wsypać żółty ser, wymieszać.

Fasola z boczkiem
####################



Składniki:
40 dag białej fasoli,
15 dag boczku,
2 cebule,
25 dag pomidorów (lub 3 łyżki koncentratu),
2 łyżki mąki,
olej, cukier, sól

Wykonanie:
Przebraną i opłukaną fasolę namoczyć na noc w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w połowie gotowania dodać pokrajany w kostkę boczek. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na małe cząstki, dodać do miękkiej fasoli. Doprawić solą i gotować jeszcze kilka minut. Posiekaną w kostkę cebulę usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać mąkę i wymieszać dokładnie, po czym rozprowadzić ostudzonym wywarem z fasoli. Połączyć z fasolą i zagotować, dobrze wymieszać i doprawić szczyptą cukru. Podawać z ziemniakami.



Maria Wanda - 2008-04-21, 18:44
Kalafior po chińsku
######################



* dorodny kalafior
* 2 łyżeczki maggi z 3 łyżeczkami wody
* 1 łyżeczka imbiru w proszku
* 4 łyżeczki rosołu lub wody
* 1 łyżeczka dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki wymieszana z łyżeczką octu z odrobiną soli
* 1/2 drobiowej kostki rosołowej
* 2-3 łyżki oliwy
* 1 łyżka masła

Kalafiora podzielić na różyczki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty. Dodać maggi, rosół, imbir, dżem i wymieszać.Posypać rozkruszoną kostką rosołową, smażyć 2 minuty. Potem zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 3 minuty. Dodać masło i wymieszać.



Maria Wanda - 2008-05-28, 10:38
Faszerowana papryka
######################



SKŁADNIKI:
- 3 papryki
- czuszka
- cebula
- dymka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju - 15 dag ryżu
- 10 dag soczewicy
- sól
- pieprz
- pół puszki kukurydzy
- 0,75 l bulionu
- 5 dag żółtego sera

*****
SPOSÓB WYKONANIA:
Papryki przekroić na pół, usunąć nasionka, czuszkę i dymkę posiekać, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać warzywa, podsmażyć, dodać ryż i soczewicę, przesmażyć, podlać bulionem, ugotować. Wymieszać z kukurydzą, przyprawić, nałożyć do papryk, posypać serem, zapiekać ok. 20 min w 190°C."
Wypis z Kuchni Polskiej Smile

OGÓREK FASZEROWANY nora
####################



2 OGÓRKI
2 JAJA NA TWARDO
SOL
PIEPRZ,
CZERWONA PAPRYKA POKROJONA W DROBNĄ KOSTECZKĘ
POMIDOR
ŚMIETANA

WYDRĄŻAMY OGÓRKI Z NASION
FARSZ:
JAJA ZETRZEĆ NA TARCE DODAĆ POSIEKANĄ PAPRYKĘ,POMIDORA TROCHĘ NATKI PIETRUSZKI,SOLIMY,PIEPRZYMY I MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ
NAPEŁNIAMY OGÓRKI,WKŁADAMY NA CHWILĘ DO LODÓWKI


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Pią 21:46, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 20:25, 08 Kwi 2010    Temat postu: Ziemniaki pieczone Back to top

Małe ziemniaczki (jak są młode to wręcz rozkosz dla podniebienia:)) szorujemy i wrzucamy na wrzątek na ok 8 minut. Odlewamy wodę, a ziemniaki osuszamy na ściereczce. Następnie kroimy je na ćwiartki. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, układamy warstwę ziemniaków, posypujemy je obficie przyprawą do ziemniaków (my w domu używamy kamisa bo nam smakuje najlepiej), ścieramy na to wiórki masła lub margaryny i wkładamy ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 50- 60 minut. Podajemy gorące. Dobrze żeby ziemniaków była tylko jedna warstwa gdyż wówczas wspaniale się zapieką, jednak ja piekłam też i 2 warstwy....po prostu dolna była mniej chrupka:)
pozdrawiam
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach