Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kalarepa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 17:34, 15 Lip 2010    Temat postu: Kalarepa Back to top

Bigos z kalarepki


Składniki:

4-5 szt. większych kalarepek
0,5 kg węzonego boczku
0,5 kg kiełbaski
2 kostki rosołowe
1 słoiczek koncentratu pomidorowego lub 0,5 l słoik domowego przecieru pomidorowego (przepis na niego znajdziesz wśród innych moich przepisów)
2 łyż. słodkiej papryki
1 łyżecz. chili
sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

-kalarepkę obieramy i kroimy w paseczki.

-zalewamy wodą, dodajemy kostki i gotujemy jakieś 10-15 min.
-wodę zlewamy do innego garnka, gdyż będzie jeszcze potrzebna.
-boczek kroimy na paseczki i smażymy wytapiając z niego tłuszcz.
-przekładamy boczek do kalarepki, a na tłuszczu po nim smażymy drobno pokrojoną cebulkę.
-cebulkę przekładamy do kalarepki i na pozostały tłuszcz wylewamy przecier pomidorowy, lekko go podsmażamy ciągle mieszając i dodajemy 1 szkl. wody z kalarepki, gotujemy ok 0,5 min. i wlewamy do garnka z bigosem.
-następnie podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w półkrążki i również dodajemy do bigosu.
-całość przyprawiamy, dolewamy jeszcze 2 szkl. wody z kalarepki i mieszamy.

SMACZNEGO!!!


źródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Bigosik jest naprawdę przepyszny. Dla mnie lepszy niż zwykły bigos.. (Irme)
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach