Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Strączki pelne cnót

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 21:02, 01 Mar 2010    Temat postu: Strączki pelne cnót Back to top

Pożywna sałatka z ziaren



Składniki na 4 porcje
po 1/5 szklanki
konserwowej czerwonej fasoli
zielonego groszku
20 dkg szynki lub chudego boczku
albo bekonu w plastrach
olej

Sos

1/4 szklanki majonezu
szczypta papryki lub
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania
1. Warzywa wyjąć z puszek dokładnie osączyć z zalewy i wrzucic wszystko do głębokiej miski .lekko opruszyc solą i pieprzem .
2. Plastry szynki lub bekonu pokroić na szerokie paski ,przesmażyc 1-2 min na patelni cienko posmarowanej olejem ,przestudzic i zwinac w roladki ułożyc na fasoli i groszku udekorować natką pietruszki .
3. ( sos) Majonez wymieszać z papryka lub koncentratem pomidorowym jeśli trzeba przyprawic do smaku podawać osobno w sosjerkach

------------------------
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 21:13, 01 Mar 2010    Temat postu: Back to top

Fasolowy tort



Przygotowanie i pieczenie
ok. 2 godz.

Składniki na 10 porcji:
- 8 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 20 dag fasoli jaś
- 2 dag gorzkich migdałów
- 5 dag tartej bułki
- 2 łyżki kakao
- 20 dag kwaskowego dżemu, np. morelowego, porzeczkowego lub z mieszanych owoców
- polewa czekoladowa albo tabliczka czekolady
- do dekoracji połówki obranych włoskich orzechów

Sposób wykonania:
1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, mocz kilka godzin, odlej wodę, zalej świeżą wodą, ugotuj, ale nie rozgotuj, obierz ziarna ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sito.

2. Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.

3. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą, migdałami i kakao, połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.

4. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 40 min
w temperaturze 180 st. C.

5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź, przekrój na pół, przełóż kwaskowym dżemem, złóż obie części. Boki i wierzch tortu starannie posmaruj ciemną czekoladową polewą albo czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (nad parą), udekoruj połówkami orzechów włoskich, wstaw do lodówki.

Przepis z Przyjaciółki ( 18.02-3.03.2010)
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 22:00, 01 Mar 2010    Temat postu: Back to top

BURGERY Z CIECIERZYCY



Składniki

4 bułki do hamburgerów
10 dkg kaszy bulgur lub kuskus
piszka ciecierzycy
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
łyzka mąki
kminek
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dkg bułki tartej
jajko,olej,sól,pieprz,sałata

Sposób wykonania
1. Zagotować pół szkalnki wody i zalać kaszę.
2. Ciecierzyce odcedzić i zmiksować.
3. Posiekac drobno czosnek i cebule dodać do ciecierzycy z miękką kaszą i posiekaną natką ,zmiksować i przyprawić .
4. Osobno połączyć mąke z proszkiem do pieczenia i tarta bułką ,wsypać do masy i wymieszać.Dodać jajko uformować 4 burgery usmażyc na oleju.
5. Bułki podsmażyć na patelni bez tłuszczu z obu stron .Na każdej położyc sałate na niej burgera i przykryć sałatą i bułką
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach