Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Warzywa inne...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 15:07, 07 Lut 2010    Temat postu: Warzywa inne... Back to top

:)Kalarepki nadziewane miesem mielonym
###############################


* 4 duże kalarepki
* 1/2 kg mielonego mięsa
* 1 pomidor (świeży)
* 3 - 4 pomidory z puszki
* 4 plastry mozzarelli
* sól
* pieprz
* gałka muszkatołowa
* koperek
* bazylia
* 1 szkl. śmietany
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* olej do smażenia

sposób przygotowania

Kalarepom odciąć czapeczki, wydrążyć środki i drobno posiekać. "Kubeczki" z kalarepy obgotować w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Środki z kalarepy obsmażyć z mięsem i pomidorami, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Nałożyć do kubeczków, przykryć plastrami świeżego pomidora i mozzarelli. Wstawić do naczynia żaroodpornego, polać śmietaną i zapiekać ok. 45 min w temp. 150 - 170 st.C. Podczas pieczenia podlewać pozostałym wywarem.
Przed podaniem posypać koprem.


KALAREPKA FASZEROWANA RYŻEM Z PIECZARKAMI ...
#################################


7 kalarepek,
1/2 szklanki ryżu,
20 dag pieczarek,
1 średnia cebula,
majeranek,
sól,
1 łyżka oleju sojowego,
koperek


Ryż opłukać, ugotować. Kalarepki opłukać, obrać, wydrążyć od strony korzenia, obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić (wywar dodać do zupy). Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, drobno pokrajać. Dodać posiekaną cebulę, podlać dwiema łyżkami wody, poddusić przez 5 minut, przyprawić solą i majerankiem, wymieszać z ryżem. Kalarepki nadziać farszem, ułożyć w garnku, podlać wrzącą wodą, dodać wydrążone pokrajane części kalarepki, udusić do miękkości. Do gotowej potrawy dodać olej. Podawać posypaną koperkiem.



Rzodkiewka lub kalarepka gotowana
############################


Oczyczczone ,zdrowe rzodkiewki(w calosci) ,lub kalarepki(pokroic w plastry) ugotowac we wrzacej osolonej wodzie podawac polane maslem i tarta buleczka Wink

Rzodkiewki lub kalarepa pod beszamelem
################################


Oczyczczone ,zdrowe rzodkiewki(w calosci) ,lub kalarepki(pokroic w plastry) ugotowac we wrzacej osolonej wodzie ,wlozyc do naczynia zaroodpornego ,dodajac lyzke margaryny,zalac sosem beszamelowym 8zrobionym wlasnorecznie ,lub z kartonu,na wierzchu posypac startym zoltym serem i zapiec na zloty kolor.

Rzodkiewki duszone po staropolsku robilam tez tak z kalarepka Very Happy
#########################################


moze jestem jakas zboczona kulinarnie,ale uwialbiam rzodkiewki i kalrepka pod taka postacia,do ziemniaczkow,mieska mniam mniam..


rzodkiewki w calosci albo kalarepke pokrojona,osolic,zalac szklanka rosolu(to jest przepis na peczek rzodkiewek lub jedna kalarepke),dodac lyzke margaryny i dusic.gdy zmiekna,wyjac z rosolu,lekko obsypac cukrem i obrumienic na patelni na lyzce masla.potem oproszyc maka,jeszcze zasmazyc,wlozyc z powrotem do rosolu,zagotowac,doprawic do smaku ,sopla i pieprzem,ewentualnie zagescic jeszcze maka ,tak aby powstal sos.


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Pią 21:37, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 10:50, 17 Lis 2010    Temat postu: Back to top

Bakłażany faszerowane

Składniki:

2 bakłażany
400g mięsa mielonego
1 torebka ugotowanego ryżu
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 pomidory
1 łyżeczka harissy w paście
świeże zioła: koperek, mięta, kolendra
sól, pieprz
kilka łyżek oleju

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ, solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek, obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory, jak i miąższ z bakłażana oraz ugotowany ryż. Wszystko podsmażamy na koniec dodajemy posiekane zioła , harissę sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut.

źródło:
[link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 10:04, 18 Gru 2011    Temat postu: Back to top

Cebulka z oliwą

2 duże cebule
pół szklanki oliwy tłoczonej na zimno extra virgini
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej

Cebulę drobno kroimy. Wkładamy do garnuszka wlewamy oliwę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliła. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy sól i paprykę i jeszcze chwilkę dusimy.
Używać np. do kotletów mielonych, do polania - ziemniaków , pyz i kopytek.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach