Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


cukinia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 15:02, 07 Lut 2010    Temat postu: cukinia Back to top

:)Cukinie faszerowane mięsem sylwia
#########################


2-3 cukinie
1 bułka
30-40 dkg mięsa mielonego
2-3 duże pomidory
1 jajko
1 cebula
1 szkl bulonu
sól,pieprz,łagodna papryka
Cukinie umyć,przekroić wzdłuż,wydrążyć pestki i nieco miąższu.
Bułkę namoczyć odcisnąć,mięso podsmażyć na oleju,wystudzić.Cebulę pokroić w piórka,również zeszklić n oleju(minimalna ilość)
mięso,bułkę,cebulę,jajko oraz przyprawy wyrobić na jednolitą masę.
Cukinie napełnić farszem.
Brytfankę lub blachę wysmarować oljem,ułożyć cukinie zalać bulionem zapiekać 15 min w tem 200*
Pomidory poddusić,przetrzeć przez sito doprawić solą,pieprzem,cukrem i papryką.Cukinie podawać polane sosem.


karla napisał/a:
Nadziewana cukinia
#######################




Składniki:

- 2 średniej wielkości cukinie
(w zależności od ilości osób)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 30 dkg pieczarek
- sól
- pieprz
- szczypta bazylii i oregano
- natka pietruszki
- 150g ulubionej wędliny
- mała kostka sera żółtego
(może być ser - pleśniowy)
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju


Przygotowanie:

Cukinie przekrajamy wzdłuż i wydrążamy z niej miąższ, tak aby nie naruszyć skórki.
Nadzienie: pieczarki drobno kroimy i lekko podsmażamy na gorącym oleju. Wędline kroimy w małe kosteczki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, wędliną, posiekaną pietruszką i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy do wydrążonych połówek cukino. Warzywa układamy na blasze i podpiekamy około 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i warzywa posypjemy startym serem i czekamy jeszcze około 5 minut. Idealnymi przystawkami sylwestrowymi sa również patery z róznymi gatunkami wędlin oraz serów.


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Pią 21:18, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 21:19, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Cukinia z nadzieniem Maria -Wanda
SKŁADNIKI:
4 średnie cukinie lub małe kabaczki,
4 łyżki startego żółtego sera

FARSZ:
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 strąki papryki (2 czerwone i żółta),
4 pomidory,
1łyżka bułki tartej,
4 łyżki oleju,
1 łyżka ziół prowansalskich,
kilka listków bazylii,
pieprz mielony, sól

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię cieniutko obrać (bardzo młode zostawić ze skórką), następnie przeciąć wzdłuż, łyżką usunąć pestki i wydrążyć trochę miążu. Powstałe łódeczki zblanszować ostudzić, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Cebulę, paprykę i pomidory umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić w rondlu cebulę, dodać paprykę, miąższ cukini i pomidory. Dusić kilka minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, tartą bułkę, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem łódeczki, posypać bazylią i żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min w gorącym piekarniku (180-200st.C). Po wyjęciu z piekarnika od razu serwujemy.
_________________
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 14:57, 24 Sie 2012    Temat postu: Back to top

PASZTET BEZ MIĘSA Z CUKINII

1,5 szklanki cukinii, startej na dużych oczkach
1 duża marchew, starta na dużych oczkach
1 duża cebula, starta na dużych oczkach
20 dag sera żółtego, startego na dużych oczkach
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki bułki tartej
4 żółtka
4 białka ubite na sztywną pianę
1 łyżka vegety
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
sól, pieprz – do smaku


Wszystko razem połączyć. Piec w dużej keksówce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę – 1 godzinę i 15 minut.

Przepis od mojego kolegi


Pasztet z cukinii

porcja: 1 duża keksówka

3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej (jeśli cukinia jest dojrzała i ma pestki to trzeba ją wydrążyć i zetrzeć sam miąższ, ja nie musiałam odsączać bo cukinia nie wypuściła wody, ale najlepiej jest cukinię zetrzeć, posolić i odczekać ok. pół godziny, a wtedy wypuści sok, jeśli go posiada)
2 szklanki bułki tartej
200 g startego żółtego sera
1/4 szklanki oleju
1 cebula, drobno pokrojona lub starta na tarce
3 żółtka
3 białka, ubite na pianę
1 łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta
2 ząbki czosnku, rozgniecione
szczypta majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz i sól do smaku
200 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych

Przygotowanie: 30 min |Pieczenie: 1 godz. -1 godz. 10 minut

Nagrzać piekarnik do 180°C. Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.
Zamiast pieczrek można dać suszone pomidory, kapary lub oliwki.

Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Z pierwszego przepisu robiłam swój pierwszy pasztet i miałam cukinię dość suchą, ale po starciu na tarce posypałam solą, odczekałam pół godziny, soku nie puściła więc nie miałam co odciskać. Za drugim razem cukinie też miałam suchą i nie puściła soku, pasztet robiłam według drugiego przepisu ale zamiast pieczarek dałam startą marchewkę, a za trzecim rzaem robiłam wg drugiego przepisu i cukinię musiałam odciskać z nadmiaru wody Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Pią 14:59, 24 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach