Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Bakłażan

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 10:11, 10 Maj 2011    Temat postu: Bakłażan Back to top

Języczki sędziego ( z Kuchnia Ireny i Andrzeja)

SKŁADNIKI: 2 duże bakłażany, jeśli będziemy smażyć bakłażany to pół do 1 szklanki oleju kukurydzianego. Nadzienie: 90 dag mielonego mięsa, 1 średnia posiekana cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczki pieprzu. Sos: 2 łyżki oleju kukurydzianego, 1 duża posiekana cebula, 1 duży pomidor pokrojony w plasterki (opcjonalnie), 1 duży posiekany pomidor bez skórki, 400 ml sosu pomidorowego, 1 szklanka bulionu wołowego lub z kurczaka, pół szklanki soku z limonki, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy.

SPOSÓB WYKONANIA: Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól. Osuszyć. Rozgrzać oliwę i smażyć plastry bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Bakłażany można upiec w piekarniku. Każdy plaster posmarować oliwą, wyłożyć na blaszkę i piec 20 - 30 minut w temperaturze 175 stopni. W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem usmażonego lub upieczonego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Można obłożyć plasterkami pomidora. Przygotować sos. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać posiekanego pomidora, sól, pieprz oraz kurkumę. Dodać sos pomidorowy, bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej "języczki" Przykryć folią i piec przez ok. godzinę w temperaturze 225 stopni.

stąd przepis:
[link widoczny dla zalogowanych]


robiłam bez smażenia ani pieczenia bakłażanów, po prostu w surowe zawinęłam mięso i piekłam w 180 st przykryte i na koniec odkryłam i trochę odparowałam sos - jest go za dużo przynajmniej o połowę.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach