Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Pasty, pasztety......na kanapki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 15:04, 07 Lut 2010    Temat postu: Pasty, pasztety......na kanapki Back to top

Smile
PASZTET Z PIECZAREK
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


50 dg pieczarek, 2-3 małe bułki, 3 jaja, cebula, łyżka oleju, sól.

Umyte i pokrojone pieczarki udusić w oleju, razem z pokrojoną cebulą. Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć. Przekręcić przez maszynkę pieczarki i bułkę. Do masy dodać żółtka, sól i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
Zapiekać 1 godz. w piekarniku.

PASZTET Z SOCZEWICY - "CUDNY"
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


30 dg soczewicy, 1 marchew, 1 pietruszka, ok. 6 cm pora pokrojonego w talarki, 25 dg pieczarek pokrojonych w plasterki, 1 liść laurowy, bazylia, oregano, sól, pieprz, siekana pietruszka, jajko, 15 dg sera żółtego, masło, przecier pomidorowy (mała puszka).

Namoczyć soczewicę w wodzie na całą noc, a następnego dnia gotować z liściem laurowym i solą aż będzie miękka. Na patelni obsmażyć na maśle pietruszkę, marchewkę i pora. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, przyprawy i dusić jeszcze kilka minut. Jarzyny wraz z usmażonymi pieczarkami i soczewicą przepuścić przez maszynkę. Ser żółty także przepuścić przez maszynkę. Dodać do masy jajko i pietruszkę zieloną.
Wymieszać wszystko i wlać do formy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku (ok.150 stopni) ok.l godz.

PASZTET Z WARZYW

0.25 kg groszku z puszki, 0.25 kg marchwi, 0.25 kg selera, masło, 3 jaja, 4 łyżki śmietany, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, sól, pieprz.

Groszek zmiksować z jajkiem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Marchew ugotować na pół miękką (we wrzątku), odcedzić, zmiksować z jajkiem, solą, pieprzem, szczyptą ziela angielskiego. Seler obrać, umyć, pokrajać w plastry, ugotować, zmiksować z 1 białkiem, sofą, pieprzem, szczyptą gałki. Przygotowane masy układać warstwami w wysmarowanej masłem formie, przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do naczynia z gorącą wodą i razem przenieść do gorącego piekarnika na 1 godz.

PASZTET SOJOWY

4 jajka, przyprawy, paczka soi, 4 cebule, 3 marchwie, 1 pietruszka, 30dg pieczarek.

Soję namoczyć przez noc w wodzie i gotować przez ok. 3 godz. aż zmięknie. Następnie przepuścić 3 razy przez maszynkę, cebulę usmażyć 2 pieczarkami. Marchew i pietruszkę ugotować. Przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą i piec2arkami. Wbić jajka, dodać przypraw, gałkę muszkatołową.
Formę wysmarować olejem, posypać tartą bułką, włożyć masę i zapiec w piekarniku.

Maria Wanda - 2008-02-23, 14:51
PASZTET PIEMONCKI
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<



50 dag brokułów
50 dag selera korzeniowego
1/2 szklanki gęstej śmietany
4 białka
1 litr rosołu warzywnego z kostki margaryna łub masło
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
majonez
garść posiekanej natki pietruszki lub selera
2 konserwowe ogórki ewentualnie
1 łyżeczka kaparów tarta bułka

Seler obrać i pokroić w grubą kostkę, wrzucić do wrzącego rosołu i gotować 20 minut. Po dwudziestu minutach dodać oczyszczone brokuły i gotować jeszcze 10 minut. Odcedzić i rozdzielić - każde warzywo oddzielnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, a następnie każde oddzielnie wymieszać z połową śmietany i dwoma białkami. Doprawić do smaku. Keksową formę natłuścić i wysypać tartą bułką-
W formie przekładać warstwami seler i brokuły. Foremkę przykryć folią aluminiową i ustawić w brytfannie napełnionej wodą, tak aby sięgała do połowy formy. Wstawić do gorącego piekarnika na godzinę. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Pasztet przełożyć na półmisek i udekorować sosem majonezowym.
Podawać z pieczywem, najlepiej grahamem.
Zamiast selera można wykorzystać marchewkę. Jeśli nie mamy czasu, możemy seler i brokuły zmiksować razem


Maria Wanda - 2008-02-23, 15:08
PASZTET ALPEJSKI
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<



50 dag pieczarek
1 spora cebula
3 duże ząbki czosnku
1 szklanka drobno posiekanych orzechów
włoskich, arachidowych lub migdałów 3 łyżki margaryny lub masła
3 łyżki oliwy z oliwek
garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, koperek)
pieprz, sól

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na margarynie. Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i dodać do cebuli. Dusić do miękkości na małym ogniu. Czosnek rozgnieść lub drobniutko posiekać, dodać do uduszonych pieczarek. Masę pieczarkową przepuścić przez maszynkę lub zmiksować z dodatkiem orzechów, posiekanej zieleniny i oliwy. Doprawić do smaku. Przełożyć do podłużnej keksowej foremki wyłożonej folią spożywczą, przykryć drugą folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na noc. Smakuje najlepiej z ostrym sosem pomidorowym (np. keczupem) lub paprykowym.


Isa
Pasztet z jajek
################################


9 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
2 cebule
10 lyzek śmietany 22%
3/4 szklanki bułki tartej
kilka łyzek groszku zielonego
koperek
zółty ser
sól,pieprz, masło

cebule zeszklić , jajka posiekac, wymieszac z cebulą bułką tartą i smietaną , i jajkiem surowym koperkiem , groszkiem , doprawić do smaku pieprzem i solą.. keksówke wysmarowac masłem posypac bułka tartą , włozyc masę do foremki i wierzch posypac startym serem , zapiekać w 180 stopni ok 40 minut............
do masy mozna dodać wszystko co mamy pod ręką szynkę , boczek, pieczarki, paprykę.....POLECAM


Ata - 2008-04-19, 21:50
PASZTET LUXEMBURSKI [link widoczny dla zalogowanych]
***********************************

Z wyglądu przypomina pieczeń

tu jest przepis na dżem cebulowy pasujący do wszelakich pieczeni i pasztetów [link widoczny dla zalogowanych]



Przepis na cinie podała Małgosimi

1 kg wieprzowiny (karkówka)
pęczek szczypiorku (ew. dymka)
30-50 dag wątróbek kurzych
5 piersi kurzych
3 jajka
3 pładkie łyzeczki soli
pieprz
tymianek
300 g orzeszkow pistacjowych (ok 3 paczek)
pół słoika zielonego pieprzu
4 kieliszki (200 ml) armaniaku, koniaku, whisky lub brandy
liście bobkowe

Mięso zmielić. Do mięsa wieprzowego dodać szczypiorek, zmielone wątróbki, 3 zmielone piersi (2 zostawić), jajka, sól, pieprz, tymianek, orzeszki pistacjowe, pieprz zielony, alkohol.

Masę dobrze wymieszać, podzielić na połowy. Przygotować dwie formy na pasztet i jedną częścią masy wyłozyć obie formy. Na to położyć 2 pozostałe umyte piersi i obłozyć resztą masy. Obie foremki obłożyć listkami bobkowymi.

Piec w 210-250 C przez 1,5 h (ja piękę w 220) Formy w czasie pieczena muszą być w blaszce wypełnionej wodą. Po wyjęciu z pieca pasztet należy przycisnąć czymś ciężkim i pozostawić do wystygnięcia.
voila!


ks - 2009-10-27, 14:33
Pasztet sojowy
#################


Opakowanie 2500g soi namoczyć na noc i ugotować z sola i czosnkiem. Zmielić 2-3 razy + dużo marchwi + kalafior + natka + przyprawy + kilka ziemniaków + 2 jajka - wszystko wymieszać i piec w 120 st. C z termoobiegiem (150 st C bez termoobiegu)przez 1-1,5 godz (ilość na 1 keksówkę)


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Pią 21:30, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 21:37, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Pasztet z selera sylwia

1 kg selera
2 duże cebule
1 margaryna "Palma" ja daję masło śmietankowe(bo nie trawię margaryn)
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1 szklanka bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
sól, pieprz

Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stop.

to przepis z naszego forum
ja dodaje jeszcze startą marchew oraz grzybki drobno siekane.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach