Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


kapusta

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 15:01, 07 Lut 2010    Temat postu: kapusta Back to top

:)Irme


Kapusta pekińska zasmażana
###########################

Składniki:
2 średnie kapusty pekińskie
2 łyżki oleju sezamowego

Sos:

4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli

Kapustę pekińską pociąć na paski, rozgrzać olej i smażyć kapustę przez ok. 3 min., stale mieszając, na małym ogniu.
Przygotowanym sosem polać kapustę i wymieszać, doprawić do smaku olejem sezamowym.

Przepis pochodzi z etykiety octu ryżowego TAO TAO.
_________________




Ewam


irme dzieki za przypomnienie ,mialam dawno tu juz wpisac przepis ,rowniez z etykiety ,ale ryzu naturalnego brazowego firmy kupiec,robilam jest smaczne wiec wpisuje,zeby nie zapomniec.

CHINSKA PATELNIA z kapusta pekinska
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
**************************************



2 torebki ryzu brazowego
500g piersi z indyka
4 lyzki sosu sojowego
4 lyzki scherry (niekoniecznie)
1 lyzeczka cukru
1 duzy por
200 gram kapusty pekinskiej
2 cebule
2 marchewki
2 papryki czerwone
3 lyzki kielkow soi
½ szklankioliwy z oliwek
1 szklanka bulionu drobiowego
sol,pieprz imbir do smaku...ja dodalam jeszcze czosnku i kurkumy

ryz ugotowacwg przepisu na opakowaniu,mieso z indyka pokroic w paseczki.w glebokim naczyniuwymieszac sos sojowy,cukier,scherry,dodac do tego mieso i odstawic w chlodne miejsce na ok 15 min.Por pokroic w krazki (jego biala czesc)kapuste pekinska pokroic w paseczki,cebule w piorka,marchewke w slupki,papryke w paski.
Na patelni rozgrzac polowe oliwy,smazyc na niejjarzyny oraz osaczone kielki przez ok 2 min,nastepnie jarzyny wyjac odstawic na bok zeby ostygly.Pozostala czesc oliwy wlac na patelnie i smazyc mieso,a potem wlozyc ugotowany ryz,podgrzewac,dodac jarzyny ,podlac rosolem i krotko podgrzewac,na koncz doprawic.[/b]


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Nie 15:10, 07 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 20:14, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

kasias
Kapusta włoska po francusku
-------------------------------------------------
składniki:
* 3 ziemniaki
* 3 jaja
* kapusta włoska - średnia główka
* sól, pieprz
* 2 łyżki maki
* paski boczku wędzonego, ok 20 dkg

wykonanie:
Formę teflonową wyłozyć paskami boczku. Kapustę poszatkować, ziemniaki zetrzec na tarce.Wymieszać razem, dodać jajka rozmącone z mąką, sól, pieprz.Wyłożyć do foremki i zapiec w piekarniku jak pasztet. Piec ok. 30 min w temp. 180 st. Smakuje na ciepło i na zimno, z bagietka.Podawać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.



Placki z kiszonej kapusty
----------------------------------------------

składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
kilka piaczarek
4 cebule
kilka plastrów salami
2 parówki
sól, pieprz

ciasto naleśnikowe

Ciasto nalesnikowe wymieszać z poszatkowaną kapustą i poszatkowaną drobniutko cebulą i pieczarkami, doprawić pieprzem i sola. Smazyć na oleju z obu stron jak ziemniaczane

Parówki i salami trzeba pokrojone dodać do kapusty.


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Pią 20:33, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 20:39, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

KAPUSTA Z JAŁOWCEM-Dota
-------------------------------------
1kg kapust kwaszonej
5 dag suszonych grzybów
2 cebule
10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
listek laurowy
6-8 jagód jałowca (w zależności jak kto lubi)
2 szkl. wody
ziele angielskie
mielona ostra słodka papryka
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć najlepiej poprzedniego dnia. Po kilku godzinach ugotować w tej wodzie (trwa to dość długo ok.4h).
Kapustę pikroić, wlać 2 szkl. wody i zagotować. Dodć olej, przyprawy, śliwki, i grzyby z wywarem. Dusić ok. 50 min.
Cebulę posiekać, usmażyć na maśle i dołożyć do kapusty. Gotować razem przez 10 min.
Kapustę najlepiej przygotować dzień przed Wigilią


karla
Gołąbki ryżowo-serowe
------------------------------------------
mała główka białej kapusty
20 dag ryżu
10 dag sera gouda
10dag wędzonego boczku
2 cebule
3 szkl.rosołu, może być z kostki
pęczek natki pietruszki
1/2 szkl.białego wina
4 łyżki masła
1 łyżkaoleju
1 łyżka mąki
sól, pieprz
wersja dla nie jedzących boczku - zwiększamy ilość oleju
kapustę przygotować jak na tradycyjne gołąbki
na oleju wysmażyć boczek i cebulę,dodać ryż, podlać 2 szkl.rosołu,
gotować takok30 min.
Ser utrzeć na grubej tarce,natkę drobno posiekać i wszystko dodać do ryżu.Doprawić do smaku. Liście kapusty napełnić tym farszem.Podsmażyć na tłuszczu,podlać resztą rosołu i winem, udusić do miękkości.Można podać z sosem pomidorowym lub grzybowym.


Krysta
Młodsza Czarownica



KAPUSTA z PIECZARKAMI
***********************
1 kg kapusty kwaszonej
1 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
3 łyżki wegety
1 kostka masła

Do garnka włożyć kapustę,na kapustę pieczarki pokrojone w kostkę,
cebulę też w kostkę na to masło i trzy łyżki wegety.
Gotować około 1 godziny nie mieszać.
Dopiero po ugotowaniu można jeszcze doprawić.
Smacznego!!!!
_________________


Krysta - 2008-02-04, 22:41
KAPUSTA z PAPRYKĄ
*******************
Główka kapusty
2 papryki czerwona i żółta lub zielona
70 dag kiełbasy
2 cebule
keczup,koncentrat pomidorowy,natka piet. pieprz,sól,cukier

Kiełbasę kroimy w kostkę przysmażamy razem z cebulką.
Wrzucamy do tego sparzoną i posoloną kapustę i pokrojone w kostkę papryki.
Doprawiamy i gotujemy.
Smacznego!!!!!


Maria Wanda - 2008-02-05, 10:02
KAPUSTA WIGILIJNA PIECZONA
############################


1 kg kapusty kwaszonej
10 śliwek wędzonych polskich
grzyby suszone
niecałą szklankę wody z grzybów
cebulka zeszklona na oliwce

Piec około 1 godziny w piekarniku W w temperaturze 200 stopni


Ewam - 2008-02-09, 18:13
Modra kapusta
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Składniki

40 dkg czerwonej kapusty
2 plastry słoniny
2 cebule
łyżka mąki pszennej
2 kieliszki octu
sól, pieprz, cukier
3 winne jabłka

Etapy przygotowania

1.Kabustę grubo szatkujemy, cebulę i słoninę kroimy w kostkę. Kapustę wrzucamy do garnka z dodatkiem 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 20 min. Słoninę wrzucamy na patelnię i topimy na skwarki; kiedy już się wytopi dodajemy mąkę, cebulę i ocet, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce do garnka z kapustą, dodajemy zasmażkę, sól, cukier i pieprz i dusimy odrobinę. Modra kapusta najlepiej pasuje z dodatkiem np. pyz lub kaczki w jabłkach.


Maria Wanda - 2008-02-13, 17:16
Kotlety z kapusty
+++++++++++++++++++++++++++++


1 kg kapusty
2 marchewki gotowane
pieczarki podsmażane około 20- 30 dag
1 jajko
6 łyżek kaszy manny
bułka tarta

Kapustę pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, odcisnąć porządnie, zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulką, marchewką i pieczarkami.

Dodać 6 łyżek kaszy manny ( kaszę należy podrumienić na patelni traci smak surowizny w potrawach)

i 1 jajko . Wymieszać.

Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju,



Placuszki kapuściane
++++++++++++++++++++++++++++


Składniki
cukier - 1 szczypta
jajka - 2 szt
kapusta biała - 1 główka
mąka - 4 łyżki
mleko - 1 szklanka
pieprz - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tłuszcz - 1 kostka

Sposób przyrządzenia
Kapustę poszatkować, zalać wrzącym mlekiem i dusić do miękkości pod przykryciem często mieszając. Oddzielić białka od żółtek. Kapustę wymieszać z żółtkami, mąką i ubitą pianą z białek, doprawić do smaku. Tłuszcz rozgrzać, kłaść, kłaść niewielkie placuszki i smażyć na złoty kolor.


Maria Wanda - 2008-03-10, 16:27
Młoda kapusta z pomidorami
+++++++++++++++++++++++++++


Kapusta młoda (2 niewielkie główki)
Cebula 4sztuki
Koperek 1 pęczek duży
Pomidory 2 duże
Boczek wędzony 0,3 kg (wersja dla nie wegetarian)
Mąka pszenna 2 czubate łyżki
Masło1/4 kostki

Kapustę drobno siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,20 l wody. Gotujemy.
Cebulę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na patelni (tylko zeszklić nie rumienić).
Boczek kroimy w grubsze plastry a potem w kostkę, smażymy na bardzo chrupiąco (wersja wege oczywiście BEZ boczku Smile .
Obydwa składniki dodajemy do gotującej się kapusty. Jak kapusta będzie miękka to dodajemy obrane ze skóry i posiekane pomidory oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy zasmażką (masło rozpuścić na patelni dodać mąkę i cały czas mieszając doprowadzić do złotego koloru).
Do towarzystwa pasują młode ziemniaczki z masłem i koperkiem.

Maria Wanda - 2008-04-07, 13:28
Kapusta po francusku
+++++++++++++++++++++++++++


Składniki:
80 dag kapusty kwaszonej,
40 dag kiełbasy,
10 dag słoniny wędzonej lub wędzonego boczku,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
10 ziaren jałowca,
2-3 liście laurowe,
pieprz, sól,
pół szklanki wina deserowego (madery)

Wykonanie:
Odciśniętą kapustę pokrajać grubo. Cebulę obrać i pokrajać w plasterki, czosnek rozdrobnić, kiełbasę pokroić w duże kawałki. Słoninę pokrajać w kostkę i stopić, a skwarki lekko zrumienić. Wymieszać kapustę z cebulą i czosnkiem, dodać stopioną słoninę ze skwarkami, wsypać kiełbasę, zalać niewielką ilością wrzącej wody i dusić pod przykryciem pół godziny. Po kwadransie dodać przyprawy. Gdy kapusta zmięknie, posolić. Na końcu wlać wino i dobrze wymieszać.


nora - 2008-04-10, 06:58
KAPUSTA W PIWIE
++++++++++++++++++++++++++++


60 DKG KISZONEJ KAPUSTY
1/2 KG KIEŁBASY BIAŁEJ
CEBULA
SZKL. JASNEGO PIWA
OLEJ
SÓL
PIEPRZ

KIEŁBASĘ NAKŁUĆ ,OBŁOŻYĆ PLASTRAMI CEBULI PIEC W PIEKARNIKU,PODLEWAJĄC PIWEM
KAPUSTĘ ODCISNĄĆ Z SOKU,DAĆ NA PATELNIĘ Z ROZGRZANYM OLEJEM SMAŻYĆ PRZEZ 10 MIN,PO CZYM LEKKO ZRUMIENIONĄ ROZŁOŻYĆ NA PRAWIE GOTOWEJ KIEŁBASIE.POSYPAĆ SOLĄ I PIEPRZEM,WSTAWIĆ JESZCZE NA 10 MIN DO PIEKARNIKA
PODAWAĆ Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SZKLANECZKĄ CHLODNEGO PIWA

ks - 2009-09-18, 10:20
Pekinka duszona z jabłkiem (Moje Gotowanie – Pyza)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1 główka kapusty pekińskiej
15 dkg kiełbasy albo wędzonki
1 duża marchewka
1 duża antonówka (moja miała ponad 0,5 kg!)
1 duża cebula
3-4 pomidory gruntowe
ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
pęczek koperku
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki ziarenek kminku
po 1 łyżeczce cukru, soli, mielonego pieprzu

Kiełbasę/wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę grubo poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zrumienić, dodać cebulę, zeszklić, potem dodać marchew i jabłko, smażyć kilka minut, przełożyć do garnka, dodać kapustę, kminek, liść laurowy i ziele angielskie, wlać ok. 1 szkl. wody, dusić 5 min. aż kapusta lekko zmięknie. Następnie dodać pomidory i resztę przypraw, dusić kolejne 5-10 min., ew. dodać koncentrat. Na koniec wsypać posiekany koperek, zdjąć z ognia. Ja nie zasmażam, ale można to zrobić jeśli ktoś tak woli. Kapusta pekińska szybko się gotuje i trzeba uważać żeby jej nie rozgotować.


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Pią 20:47, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 2 razy
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 20:47, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Kapusta włoska z bekonem – jarzynka
###############################

Maria -Wanda
Składniki:
· 1/4 główki kapusty włoskiej
· 3 plasterki bekonu
· 1 cebula
· 1 łyżka masła
· pieprz mielony

Sposób przyrządzania:

Bekon drobno pokroić i usmażyć bez rumienienia. Dodać usiekaną cebulę i zeszklić ją. Kapustę drobno usiekać i sparzyć. Odsączyć i dodać do bekonu z cebulą. Włożyć masło. Dusić mieszając przez 20 minut pod przykryciem. Doprawić pieprzem.


Duszona kapusta włoska
######################

Składniki:
1,3 kg kapusty włoskiej,
2 duże cebule,
40 dag kiełbasy,
olej,
5 dag masła,
4 łyżki mąki,
ocet jabłkowy,
sól, cukier

Wykonanie:
Obraną i umytą kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością osolonego wrzątku i zagotować pod przykryciem. Na chwilę odkryć, po czym z powrotem przykryć i gotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć. Lekko rumianą przełożyć do kapusty, dodać kiełbasę i dusić kilka minut. Mąkę zrumienić, wymieszać z masłem, rozprowadzić zimną wodą. Kapustę podprawić zasmażką, doprawić solą i octem oraz - wedle uznania - kminkiem, ponownie zagotować. Podawać z ziemniakami.
_________________

BIGOS KOLOROWY nora
###############


2 ZIELONE PAPRYKI
2 CZERWONE PAPRYKI
20 DKG FASOLI JAŚ
30 DKG CHUDEGO WĘDZONEGO BOCZKU
3 CEBULE
2 ŁYZKI OLEJU
MAŁA PUSZKA PRZECIERU POMIDOROWEGO
SZKL. ŚMIETANY
1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ OSTREJ PAPRYKI
PIEPRZ ZIOŁOWY, MAJERANEK,SÓL PIEPRZ

UGOTOWAĆ FASOLĘ DO MIEKKOŚCI, PAPRYKĘ POKROIĆ W CIENKIE PASECZKI. BOCZEK POKROIC W KOSTKĘ I USMAŻYĆZ POSIEKANA CEBULĄ. DO RONDLA WSYPAĆ PAPRYKĘ WLAĆ OLEJ DODAĆPODSMARZONY BOCZEK Z CEBULĄ ORAZ FASOLĘ PODLAĆ NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ WODY POSYPAĆ SUSZONYMI ZIOŁAMI I DUSIĆ POD PRZYKRYCIEM30 MIN. POD KONIEC ZAPRAWIĆ ŚMIETANĄ WYMIESZANĄ Z PRZECIEREM POMIDOROWYM ORAZ PIEPRZEM, SOLĄ I MIELONĄ PAPRYKĄ. PODAWAĆ NA GORĄCO

Gołąbki z ziemniakami i grzybkami
###########################

Składniki:
Farsz:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki masła
40 dag grzybów
2 jajka
majeranek
sól
pieprz
Ponadto:
średnia główka kapusty
ok. ½ litra rosołu
ketchup

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków.

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotująca się posolona wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić.

Na liście kapusty kłaść po około 1 ½ łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować.

Do dużego rondla włożyć gołąbki zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około 60 minut.

Z podanych składników wychodzi około 16 gołąbków.

Gołąbki podawać na ciepło polane ketchupem.


Przepis pochodzi ze stronki
[link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 12:56, 24 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Kapusta duszona, pomidorowa (MG – Pyza)

ok. 1 kg białej, słodkiej kapusty
1 jabłko
3-4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 30%
1 cebula
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka suszonego lubczyku
1 mała łyżeczka cukru
do smaku: sól, pieprz mielony

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Z kapusty odciąć głąb, zetrzeć na szatkownicy albo pokroić w cieniutkie paseczki, zetrzeć także jabłko. Przełożyć do garnka, dodać cukier, troszkę soli, wlać ok. 1,5 szkl. wody i dusić 15-20 min. - zależy jak cienko pokroimy kapustę. Kiedy będzie miękka, ale jędrna dokładamy koncentrat, lubczyk i dusimy 5 min.. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoto cebulkę a następnie zdejmujemy ją na talerzyk a na tłuszcz wsypujemy mąkę, mieszamy, podlewamy 0,5 szkl. wody i rozrabiamy aby nie było grudek. Kiedy się zagotuje przelewamy do kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i ew. solą do smaku, dusimy 10-15 min.. Cebulkę możemy dodać do kapusty, ja lubię posypać nią potrawę na talerzu.
(ja dodałam do kapusty)
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 18:24, 24 Lut 2010    Temat postu: Back to top

GOŁĄBKI Z CZERWONEJ KAPUSTY.

Składniki:

1 główka czerwonej kapusty
1 łyżka białego octu winnego
1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
1 jajko
1 jabłko
5-6 pieczarek
2 łyżki ostrej musztardy
3 łyżki oliwy
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka startego imbiru
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę wkładamy do osolonej wrzącej wody z octem winnym. Gotujemy 5-6 minut.
Wyjmujemy i odrywamy liście. Wycinamy z nich twardy głąb. Kaszę mieszamy
z jajkiem, startym jabłkiem oraz pokrojonymi w słupki pieczarkami. Doprawiamy
łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty,zawijamy.
Do dużego płaskiego garnka wlewamy oliwę, układamy w nim gołąbki, polewamy
połową bulionu, dodajemy imbir, resztę musztardy, sól i pieprz. Dusimy
podlewając resztą bulionu. Na końcu dodajemy koncentrat zmieszany z sokiem z cytryny. Dusimy do miękkości kapusty.

Smacznego!
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 18:37, 29 Gru 2010    Temat postu: Back to top

TARTA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Farsz:
5 dag suszonych grzybów
sól
70 dag kiszonej kapusty (z marchewką)
6 łyżek oliwy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka kminku (dałam zmielony)
15 dag suszonych śliwek (można dać mniej)
cebula
świeżo zmielony pieprz

Ciasto:
oliwa do formy
20 dag mąki
6 łyżek masła, roztopionego
jajko
sól
torebka suszonych drożdży (7 g)

Farsz: grzyby namoczyć i razem z płynem gotować 40 minut, posiekać, posolić. Kapustę odcisnąć. Włożyć do garnka z 3 łyżkami oliwy, liśćmi laurowymi, zielem, kminkiem i zalać szklanką wody. Posolić i gotować 1 godz. Ostudzić, usunąć przyprawy, posiekać. Połączyć z grzybami. Śliwki pokroić, dodać do miski z kapustą. Na pozostałej oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę (10 minut), nie rumieniąc. Dodać do miski z grzybami, kapustą i śliwkami. Całość doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą, bardzo delikatnie przemieszać.
Ciasto: wysoką formę na tartę lub tortownicę posmarować oliwą. Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby 5-6 łyżek ciepłej wody. Ciasto zagniatać 15 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Odłożyć jedną czwartą ciasta, a resztę rozwałkować na placek, wyłożyć nim spód i boki formy. Nałożyć farsz z kapusty, grzybów i śliwek. Z odłożonej części ciasta zrobić cienkie wałeczki i ułożyć na wierzchu tarty w kratkę. Tartę piec około 30 minut na lekko złoty kolor.

Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm ale zalecam większą bodajże 23 lub 24 cm

Przepis z miesięcznika „Moje gotowanie” grudzień 2010 – próbowany, pyszny


Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Pią 17:48, 31 Gru 2010, w całości zmieniany 2 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Warzywa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach