Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


SERNIKI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy wielkanocne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:28, 12 Lut 2010    Temat postu: SERNIKI Back to top

kasias

SERNIK DROŻDŻOWY
-------------------------------
z ksiażki "SERNIKI I SZARLOTKI" A. Chomicz, A. Stradecka

przygotowanie: ok 35 min
pieczenie: ok 50 min

ciasto:
* 750 g tłustego sera twarogowego
* 100 g masła
* 7 jajek
* 450 g cukru
* 30 g drożdży
* 100 g rodzynków
* 50 g posiekanych orzechów włoskich
* masło i tarta bułka do formy

Ser zemleć dwukrotnie. W makutrze albo w robocie,utrzeć masło, cukier i ser.Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i 1 całe jajko (6 białek ubić na pianę). Rozdrobnione drożdże wymieszać dokładnie z małą ilościa masy serowej, dodać do sera i wymieszać całość dokładnie. Dodać do masy rodzynki i orzechy i na koniec połączyć delikatnie z białkami ubitymi. Formę wysmarować i wysypać bułką. Ciasto serowe przełożyc do formy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50 minut.
Rady:
Do ciasta mozna dodać zamiast rodzynków, posiekana skórkę pomarańczową i sparzone, posiekane migdały.
Sernik mozna posypać cukrem pudrem z wanilią.
_______________________________________________


asias

SERNIK Z ANANASEM
-------------------------------
z ksiazki "SERNIKI I SZARLOTKI" A. Chomicz, A. Stradecka

przygotowanie: ok 45 min
pieczenie:15-20 min

ciasto;
* 25 sucharków
* 150 g masła
* 2 łyzki cukru
* 8 żółtek
* 4 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki tartej bułki
* 2 łyzki mielonych migdałów
* masło do formy

masa:
* 4 łyżeczki żelatyny
* 6 łyzek likieru pomarańczowego
* 4 jajka
* 175 g cukru
* 500 g tłustego sera twarogowego
* 500 g twarozku homogenizowanego
* skórka otarta z cytryny
* 1/2 szkl śmietanki 30 %
* 25 plastrów ananasa
* 25 wiśni z likieru
* 250 g dżemu pomarańczowego

Sucharki połamać na kawałki, włożyc do foliowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Masło z cukrem utrzeć na pianę, dodajac po jednym żółtku. Wsypać pokruszone sucharki, mąkę i mąkę ziemniaczaną.Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i ciasto rozwałkować na stolnicy.Tartą bułkę wymieszać z migdałami. Forme do pieczenia wymarować i wysypać bułką z migdałami.Wyłożyc do niej ciasto.. wykładając brzegi na boczne ścianki formy.Piec w piekarniku w temp. 200 st. ok. 15 minut.Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Lekko podgrzać 3 łyżki likieru, rozpuścić w nim żelatyne. Żółtka z cukrem utrzeć na kogel-mogel i zmieszać z ostudzoną żelatyną. W drugiej misce utrzeć ser, twarożek, skórkę skórkę pomarańczowa i śmietankę.Mieszajac dodawać do masy żółtkowej.Białko ubić na sztywną pianę i zmieszać delikatnie do masy.Spód ciasta posmarować masą kremową, obłozyć plastrami ananasa i wiśniami zlikieru. Dżem pomarańczowy lekko podgrzać, wymieszać z reszta likieru, przetrzeć przez sito i polać nim owoce. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
_____________________________________________


kasias

SERNIK NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
---------------------------------------------
z książki "SERNIKI I SZARLOTKI" A. Chomicz, A. Stradecka


przygotowanie: ok. 20 min
pieczenie: 40-50 min

ciasto:
* 200 g mrożonego ciasta francuskiego
* tłuszcz do formy

masa serowa:
* 200 g tłustego sera twarogowego
* niepełna szkl cukru pudru
* 1/4 szkl mąki pszennej
* proszek do piecz.
* cukier waniliowy
* 4 jaja

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Zmielony ser zmiksować z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pr. do pieczenia oraz żółtkami. Białka ubić na sztywno i ostrożnie domieszać do masy serowej. Formę wysmarować masłem. Ciasto rozmrozić rozwałkować cienko na stolnicy i wyłozyć nim dno i boki formy. Masę serowa wyłozyć na ciasto, odstawic na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st i piec przez 40-50 minut. Podawać po ostudzeniu.
Rady:
Upieczone ciasto polukrować lub pokryć gotową polewa kakaową lub białą.
Do masy serowej mozna dodać wiórki kokosowe.
Wystudzony sernik można udekorować owocami z puszki (ananas, brzoskwinie) i zalać stygnącą galaretka przyrządzoną z syropu z puszki i żelatyny.
_______________________________________________


kasias


SERNIK MANHATTAN
----------------------------
z książki "SERNIKI I SZARLOTKI" A. Chomicz, A. Stradecka


przygotowanie: ok 1 godz
pieczenie: ok 2 godz

Ciasto:
* 250 g herbatników maślanych
* 50 g masła
* cukier waniliowy
* tłuszcz do formy

Masa serowa:
* 1200 g sera twarogowego
* 400 g cukru
* 100 g mąki pszennej
* 7 jaj
* skórka otarta z 2 pomarańczy
* skórka otarta z cytryny
* 1 szkl. śmietanki kremówki
*

Wierzch:
* 1 szkl bitej śmietany
* 50 g cukru
* 1 cukier waniliowy.

Herbatniki rozgnieść wałkiem w woreczku foliowym. P rzesypać je do głębokiej miski. W rondelku rozpuścić na małym ogniu 50 g masła, odstawić do ostygnięcia. Pokruszone herbatniki wymieszać z chłodnym masłem i cukrem waniliowym. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej masę herbatnikową równą warstwą. Wstawić na 40 min do lodówki. Ser zemleć dwukrotnie i zmiksować go z cukrem i mąka. Gdy powstanie gładka masa, wbić kolejno jajka i jeszcze raz zmiksować. Na koniec dodać starte skórki z cytrusów.Schłodzoną śmietankę kremówkę ubic na sztywno i delikatnie wymieszać z serem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyciąć z pergaminu pasek długości 45 cm i szerokości 15 cm.Wyłożyć nim pierścień formy , by powstał podwyższony bok.Na warstwie herbatników rozłozyć ser, wstawić do piekarnika na 15 min. w temp 200 st.,a nastę pnie 1,5 godziny w temp. 160 st.Ciasto pozostawić w piekarniku. Bitą śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Sernik wyjąć z piekarnika i pokryć równomiernie bitą śmietana. Piec kolejne 15 minut., potem wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na 6-8 godzin, a nawet całą noc. Po wyjęciu sernika ostudzony wyjąć z formy i zdjąć brzeg papierowy.
__________________________________________
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:36, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

kasias

MURZYNEK SEROWO-ORZECHOWY
----------------------------------------------
z książki "SERNIKI I SZARLOTKI" A. Stradecka, A. Chomicz


przygotowanie: ok 30 min
pieczenie: ok 35 min

Ciasto:
* 175 g tłustego sera twarogowego
* 1 jajko
* 5 łyżek mleka
* 8 łyżek oliwy
* 4 łyżki cukru
* 1 cukier waniliowy
* szczypta soli
* 350 g mąki pszennej
* 3 płaskie łyżeczki proszku do piecz.

Masa orzechowa:
* 300 g masła
* 250 g cukru
* 300 g posiekanych orzechów laskowych
* 2 jajka
* 4 łżki mleka
* masło do formy

Krem:
* 1 budyń czekoladowy
* 2 szkl.mleka
* 3 łyżki cukru
* 100 g czekolady gorzkiej
* kostka masła
* gotowa polewa czekoladowa

Zmielić ser. W misce do sera dołożyć jajko, mleko, oliwę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszać wszystko. Mąkę połączyć z proszkiem, stopniowo dodawać do masy. Dokładnie wyrobić, formę natłuszczoną napełnić ciastem.
Roztopić w garnuszku masło, dodać cukier i orzechy laskowe. Przez chwilę pozostawic na małym ogniu i pozostawić do ostygnięcia. Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać do masy , utraeć. Masę równomiwrnie rozłożyć na cieśćie.Piec w temp. 200 st przez 35 min.Wyjąć , pozostawić do ostygnięcia.
Rozprowadzić budyń w odrobinie zimnego mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń i mieszając zagotować.Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i utrzeć na gładką masę.Pozostawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie powstał kożuch. Utrzeć masło na pianę i mieszając dodawać po trochu budyń Na koniec wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki.Schłodzony krem rozprowadzić na cieście i wygładzić. Polewę czekoladową przygotować w/g przepisu na opakowaniu i udekorować ciasto.
Rady:
Polewę mozna przełożyć do szprycy do dekoracji i udekorować wzorami z kremu.
______________________________________________________


Maria Wanda


Sernik puszysty
--------------------------

Ciasto:
0,5 kg maki,
20 dag masła,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,

Masa serowa:
1 kg białego sera,
1 litr mleka,
2 budynie waniliowe,
4 jajka,
1,5 szklanki cukru,
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
owoce kandyzowane

Wykonanie:
Z przesianej mąki, cukru, masła i jajek zagnieść ciasto i w woreczku foliowym włożyć na godzinę do lodówki. Ser zemleć w maszynce 2-3 razy. Wymieszać dokładnie z mlekiem, budyniami, żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą, dodać bakalie. Ciasto rozłożyć na prostokątnej blaszce i wylać na nie serową masę (ma być dość płynna). Piec 1-1,5 godz. w temp. 180 st. C. Wierzch można polukrować.

Sernik gotowany z polewą czekoladową
Składniki:
Masa serowa:
1 kg białego sera,
2 jajka,
20 dag masła,
2 szklanki cukru,
2 budynie waniliowe,
0,5 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
owoce kandyzowane

Ciasto:
0,5 kg mąki,
15 dag cukru,
15 dag masła,
1 proszek do pieczenia, j
ajko,
żółtko,
4 łyżki śmietany

Polewa:
15 dag masła,
15 dag cukru pudru,
2 łyżki wody,
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i włożyć na godzinę do lodówki. Każdą część ciasta upiec osobno w temp. 180°C na złoty kolor i odłożyć do przestygnięcia.
Ser dokładnie zemleć i w dużym garnku postawić na małym ogniu. Dodać kolejno: masło, cukier, cukier waniliowy i jaja. Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę. Chwilę gotować, mieszając, by nie powstały grudki. Dodać bakalie i wylać połowę serowej masy na kruchy placek na dnie prostokątnej blaszki. Nakryć go drugim i wylać na wierzch resztę masy. Przykryć trzecim plackiem.
Składniki na polewę w małym rondelku doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Zalać wierzch sernika gorącą polewą, schłodzić i wstawić na przynajmniej 1 godz. do lodówki, by stężało.
______________________________________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy wielkanocne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach