Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Ciasta

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy wielkanocne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:01, 12 Lut 2010    Temat postu: Ciasta Back to top

Maria Wanda

Pascha
--------------

Składniki

1 kg niekwaśnego sera tłustego
3 żółtka
1/4 l śmietany
2 szklanki cukru
25 dag masła
bakalie migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie

Ser przekręcić przez maszynkę, żółtka utrzeć z cukrem dodać stopione, schłodzone masło i śmietanę. Ogrzewać na wolnym ogniu, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia wstawić do zimnej wody, jak wystygnie wstawić do lodówki na godzinę. Dodać bakalie / bez orzechów/ cukier waniliowy. Włożyć do formy lub durszlaka, przycisnąć kamieniem, aby odsiąkło.
__________________________________________________________


Ata

Baba przekładana (przepis z "Przyjaciółki")
-------------------------------------------------

1 szklanka słodkiej śmietanki
50 dag mąki
4 żółtka
5 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
25 dag marmolady
5 dag rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej, lukier

Podgrzaną śmietankę wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Margarynę, cukier i cukier waniliowy rozpuścić, ostudzić. W mące zrobić wgłębienie, dodac żółtka i rozczyn, zarobić ciasto, dodać margarynę i rodzynki, wyrobić. Przełożyć ciasto do formy i odstawić do wyrośnięcia. Piec 50-60 minut w 180*C. Babę przekroić w poprzek na 3-4 części jak tort, posmarować marmoladą , złożyć, polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Ps. Przepis nie jest wielkim odkryciem smakowym. Jednak zastąpienie mleka śmietanką i przełożenie marmoladą (ja użyłam dżemu truskawkowego, bo go lubimy) nadaje babie na dłużej wilgotności, no i ładnego przekroju Smile
_____________________________________


Ewam

PRZEPIS NA DROŻDŻOWĄ BABKĘ PARZONĄ
--------------------------------------------------------

Babka drożdżowa, to jeden z podstawowych smakołyków, których nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.

Składniki:

* 1/2 kg mąki
* 2/3 kostki margaryny
* 1 szklanka mleka
* 15 dkg cukru (8 łyżek)
* 7 dkg drożdży
* 5 żółtek
* cukier waniliowy
* szczypta soli
* tłuszcz do formy

Połowę mąki zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie ucieramy, by nie pozostała ani jedna grudka, następnie odstawiamy, by wystygło. Margarynę topimy i również odstawiamy do przestygnięcia.

Drożdże ucieramy z łyżką wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Rozczyn zostawiamy by zaczął rosnąć. Masę mączną łączymy z drożdżowym rozczynem, dodajemy żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę, aż ciasto przestanie lepić się do ręki. Jeśli ciasto jest mimo wszystko zbyt rzadkie dodajemy nieco mąki.

Wyrobione ciasto przekładamy do foremek na babkę, tak by sięgało jedynie 1/3 wysokości foremki, nakrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podrosło. Babkę drożdżową piecze się do godziny w temperaturze 180°C.

Gotową babkę polewamy lukrem.

[link widoczny dla zalogowanych]
_____________________________________________


holendrzyca

BABA DROŻDŻOWA
--------------------------

CIASTO: 50 dag maki
1 szklanka mleka
5 dag drozdzy
2 jaja
5 lyzek cukru
3 lyzki masla
1 torebka cukru waniliowego
NADZIENIE: 25 dag owocow kandyzowanych
1 jajko
1 torebka rozowego lukru-do dekoracji
kandyzowane owoce do dekoracji
Drozdze rozetrzyj z cukrem wymieszaj z cieplym mlekiem.odstaw na 20 minut.wyrosniety rozczyn polacz Z przesiana maka cukrem waniliowym jajami i stopionym maslem.wyrob ciasto.odstaw w cieple miejsce.owoce posiekaj wymieszaj z jajkiem.gdy ciasto podwoi swoja objetosc przenies je na stolnice i cienko rozwalkuj.na placku rozsmaruj mase owocowa zwin. rolade przenies do natluszczonej i posypanej bulka formy z kominkiem.piecz w temperaturze200 stopni 45 minut.gotowa babe polukruj i posyp owocami.
_____________________________________________
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 18:07, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda

Świąteczne ciasteczka
----------------------------

Słodycz waniliowego ciasta i pomarańczowy, kwaśno-cierpki aromat pomarańczy doskonale się uzupełniają, sprawiając, że te ciasteczka są tak wyjątkowe.

· 180 gram świeżego masła
· 300 gram cukru
· 1 jajko
· 1 żółtko
· łyżeczka esencji waniliowej
· skórka starta z jednej pomarańczy
· 2 łyżki soku z jednej pomarańczy
· szczypta soli
· 300 gram mąki

Przy pomocy miksera utrzeć masło na puszysty krem. Stopniowo, podczas ucierania, dodawać cukier. Gdy masa jest już jasna i gładka, dodać najpierw jajko, później żółtko ucierając drewnianą łyżką. Wlać esencję i sok, wsypać skórkę pomarańczową oraz sól. Bardzo starannie utrzeć wszystko na gładką masę. Do masy przesiać mąkę. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulkę. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce pół godziny. Z ciasta rozwałkowanego na grubość około 3 mm wykrawać ciasteczka. Ułożone na blasze włożyć do nagrzanego do 190oC piekarnika. Piec 8 minut, aż nabiorą jasnozłotego koloru. Udekorować lukrem po wystygnięciu.
______________________________________________________


Ata

Puszysta babka z orzechami autorstwa Bajaderki
-------------------------------------------------------------
[link widoczny dla zalogowanych]


Bardzo latwa babka, o doskonalym smaku, dlugo zachowuje wilgotnosc i puszystosc

2 1/4 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek (zoltka i bialka osobno)
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
lyzeczka ekstraktu z wanilii
skorka otarta z cytryny (niekoniecznie)
2/3 szklanki mleka
szklanka posiekanych orzechow wloskich

Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C. Forme na babke wysmarowac maslem i posypac maka. Make, proszek do pieczenia i sol przesiac. Zoltka, cukier, olej, wanilie i skorke z cytryny ubic mikserem, az masa bedzie puszysta. Dodac polowe mleka, polowe maki (ciagle ubijajac), i znowu reszte mleka i maki.
Z bialek ubic puszysta piane, dodac 1/4 do masy i dobrze wymieszac, reszte piany bardzo delikatnie polaczyc z masa. Dodac posiekane orzechy, wylozyc ciasto do formy. Piec okolo 1 godziny, az ciasto bedzie lekko zrumienione, najlepiej sprawdzic patyczkiem wbijajac go w srodek ciasta - patyczek powinien byc suchy. Lekko przestudzic babke w formie, wyjac z formy i zostawic do wystygniecia na drucianej siateczce.

Ciasto mozna rowniez piec w formie keksowej. Jest rownie pyszna z innego rodzaju orzechami, lub mieszanka - 1/2 szklanki orzechow i rodzynkow.
_____________________________________________________


Ata

Serniki różne, różniste..
--------------------------------


[link widoczny dla zalogowanych]
______________________________________________


kasias

BABKA PANETTONE (przepis włoski)
--------------------------------------------
składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 40 g drożdży
* 1/4 l mleka letniego
* 150 g cukru
* 150 g masła lub margaryny
* 3 żółtka
* szczypta soli
* szczypta kardamonu (niekoniecznie)
* 1 torebka szafranu
* 1 zapach cytrynowy
* 1 zapach pomarańczowy
* 200 g migdałów
* 100 g ciemnych rodzynek
* 100 g musu owocowego
* trochę mąki do zmieszania
* tłuszcz do formy

Z 3 łyzek mąki, drożdży, mleka i trochę cukru zrobić zaczyn. Odstawić do wyrosnięcia, po czym zagnieść ciasto, dodając na końcu przyprawy, migdały, rodzynki i mus owocowy wymieszany z odrobiną mąki.Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godz. Wysoką formę babkowa albo sufletową wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.To ciężkie ciasto wymaga więcej czasu na wyrastanie niż zazwyczaj drożdżowe. Gdy podwoi objętość można piec.
Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Po krótkiej chwili wystygnięcia wysunąc babę z formy, ustawić w pionie do wystygnięcia .
___________________________________________________

Ata

Pascha z białą czekoladą
----------------------------------
przepis z "Claudii" autorstwa Misi Zielińskiej

Porcja: 493 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 10 porcji

2 l tłustego mleka, 6 jajek, 0,6 l śmietany (22%), szklanka cukru pudru, kostka masła, aromat (cytrynowy, pomarańczowy lub waniliowy - do wyboru), 150 g rodzynek, opakowanie podłużnych biszkoptów, garść płatków migdałowych, tabliczka białej czekolady

Mleko zagotować. Jajka zmiksować ze śmietaną i zalać gorącym mlekiem. Chwilę gotować na małym ogniu, aż masa się zwarzy. Następnie wylać ją na kilkakrotnie złożoną gazę i dobrze odcisnąć.
Rodzynki sparzyć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z serem, częścią rodzynek i aromatem. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, rozsmarować na nich masę serową.
Paschę polać rozpuszczoną na parze czekoladą, posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
____________________________________________________


Ewam

Tort brzoskwiniowy z sadzonymi jajkami
----------------------------------------------------
[link widoczny dla zalogowanych]

2 jaka
szczypa soli
70 g cukru
25 g maki pszennej
25 g maki ziemniaczanej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
***************************************
4 lyzki likieru pomaranczowego
1 puszka brzoskwin
8 blatow zelatyny
ewentualnie
1+1/2 paczki zelatyny w proszku
***************************************
Krem:

500 g jogurtu naturalnego
100 g soku z puszki
100 g cukru
8 lyzek soku z cytryny
200 g slodkiej smietany




1. Przygotowac biszkopt i piec okolo 12 min. na 175° C

2. Po ostygnieciu (nie wyjmowac z formy!) skropic likierem. Zelatyne namoczyc, brzoskwinie osaczyc i odmierzyc 100 ml soku. Od 7 brzoskwin odciac glowki, reszte pokroic i wylozyc nimi biszkopt.

3. Skladniki na krem (poza smietana) wymieszac, zelatyne delikatnie odcisnac z wody, rozpuscic i dodac. Ze slodkiej smietanki ubic pianke i dodac. Krem wstawic na 10 minut do lodowki. 1/4 kremu odjac, reszte dac na brzoskwinie. Ciasto wstawic na 10 minut do lodowki. Po schlodzeniu uformowac na kremie z odjetej masy 7 sadzonych jajek i polozyc w nie obciete glowki brzoskwin. Wstawic do lodowki, zeby sie masa dobrze scisnela. Przed odjeciem kolnierzyka od formy sprawdzic czy sie masa scisnela...
Ten tort jest wspaniala ozdoba na wielkanocnym stole... ale u nas w domu go sie czesciej widuje!
Jest bardzo latwy i szybko przygotowany - ale jeszcze szybciej pozarty Surprised)

Goraco polecam i zycze smacznego!
_____________________________________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy wielkanocne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach