Pdstawa udanego mazurka jest spod z kruchego ciasta.
CIASTO PODSTAWOWE
do 30 dag przesianej maki dodaj 25 dag schlodzonego posiekaj.dodaj 4 zoltka ugotowane na twardo i przetarte przez sitooraz 10 dag cukru pudru.zagniec ciasto uformuj kule zawin w folie wstaw do lodowki na 30 minut.po tym czasie rozwalkuj placekprzeloz na pokryta pergaminem blache.piecz15 min. w tem.200st. uwaga jesli zamierzasz przelozyc mazurek kremem albo konfitura to przygotowane ciasto podziel na pol i kolejno piecz dwa cienkie placki.
CZEKOLADOWY Z KREMEM ORZECHOWYM
---------------------------------------------------
krem orzechowy typu nutella
2 lyzki drobno posiekanych orzechow
2 lyzki zmielonych migdalow
gotowa polewa do ciast
wiorki czekoladowe
biale cukierki groszki do dekoracji
2 cienkie placki z powyzszego ciasta podstawowego
placki przeloz kremem nutella wymieszanym z orzechami i migdalami.na plackach poloz deseczke obciaz garnkiem z woda i odstaw na noc.nastepnego dnia polej gotowa polewa - posmaruj takze boki. ciasto odstaw w chlodne miejsce.gdy polewa zastygnie udekoruj mazurek.na brzegi wycisnij szpryca krem orzechowy.lub czekoladowy.wierzch obficie posyp wiorkami czekoladowymi.bazie mozna zrobic z paskow kremu orzechowego i groszkow-cukierkow.
holendrzyca
MAZUREK KAJMAKOWY
-----------------------------
upiecz spod wedlug przepisu podstawowego. puszke slodzonego mleka skondensowanego gotuj przez ok.2-3 godziny.kajmak rozsmaruj na kruchym spodzie i udekoruj. ubieranie mazurka to sprawa indywidualna.tak mi sie wydaje.mozna stworzyc prawdziwe arcydziela.
przygotuj ciasto podstawowe-2 placki
przeloz marmolada.brzegi udekoruj masa czekoladowa.zetrzyj skorke z cytryny i pomaranczy z miazszu wycisnij sok.skorke i sok wymieszaj z cukrem gotuj na malym ogniu az masa zgestnieje.ciepla masa posmaruj ciasto. udekoruj.
_________________________________________________
masa:
* 25 dkg wiórków kokosowych
* 200 ml śmietany słodkiej
* 1 i 1/3 szkl. cukru pudru
* sok z 1 cytryny
* aromat waniliowy
* 3 białka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 białko do smarowania
Posiekać mąkę z tłuszczem, dodać cukier, żółtka, skórkę z cytryny, pr. do piecz.Zagnieść ciasto kruche i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Rozwałkować na 1/2 cm i wyłożyć blachę formując brzeg na 2 cm i posmarować białkiem. Wiórki wymieszać ze śmietana, cukrem,sokiem z cytryny, aromatem, mąką. Dodać ubitą pianę z białek.
Masę wyłożyć na ciasto i upiec w temp. 230-250 st na jasnozłoty kolor.
____________________________________________________
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach