Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Placki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 2:50, 13 Lut 2010    Temat postu: Placki Back to top

Ata

Racuchy z jabłkami
************************
Składniki Przepis
250 gram mąki pszennej
3 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 kwaśne jabłka(antonówka, reneta)
olej do smażenia Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Rozczyn przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
W oddzielnej misce utrzeć całe jajka z cukrem.
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać mąkę, utarte jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Obrane jabłka pokroić w małe cząsteczki, wrzucić do ciasta drożdżowego i wymieszać. Odstawić pod przykryciem aż ciasto wyrośnie, czyli na około 3 kwadranse.
Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na roagrzanym płytkim oleju aż racuszki się zrumienią. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo wtedy racuchy przypalą się zamiast ładnie wyrosnąć.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Równie doskonałe, jeśli nie lepsze są racuchy z dodatkiem jednego jabłka oraz sporej garści rodzynek.
autor: Wkn


racuchy drożdżowe
*********************
Składniki Przepis
2 1/2 szkl. mąki (1/2kg)
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
sól
olej do smażenia To sa proporcje dobre dla 4 osobowej rodziny z małymi dziećmi - dla moich 3 chłopaków i dla mnie robie z podwójnej porcji.
Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem. Mleko podgrzać , dodać do drożdży wymieszać. Jaja wybić, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę i jaja i wymieszać(robię to drewnianą gwiazdką). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron.
Moja uwaga!! tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Osobiście leje na patelnię sporo oleju tak 1-1 1/2 cm. Lepiej wtedy wyrastają i smażą się.
UWAGI: czytając komentarze, zwróciłam uwagę na to, że niektórym ciasto wychodzi za gęste innym za luźne. Na to nie ma rady-wszystko zależy od mąki, której używacie(raz jest bardziej wilgotna, raz sucha).Moje z reguły ma konsystencję...no właśnie jak to opisać?? Dobrze wyrobione odczepia się od drewnianej łyżki pozostawiając tylko kilka "kłaczków" ciasta.Najlepszą jest metoda prób i błędów i wtedy mąkę dodaje się tak naprawdę na oko.
dziękuję za tak wspaniałe komentarze i życzę smacznego!! a Wasze pomysły na modyfikację przepisu bardzo mi się podobają i sama z niektórych już korzystałam
autor: Żona
===============

Maria Wanda

Placki ziemniaczane z selerem
-------------------------------------------
Składniki:

5 dużych ziemniaków, seler średniej wielkości, mąka pszenna lub żytnia najlepiej razowa, ewentualnie kilka łyżek mąki sojowej, sól, zioła do smaku

Przepis:

1. Warzywa obieramy, myjemy i trzemy na oczkach wedle upodobań (ja preferuje ziemniaki na małych a seler na średnich).
2. Mieszamy to co utarliśmy z resztą składników tak aby powstała masa w miarę spójna i gęsta, taka żeby z łatwością odrywała się od łyżki ale nie była wodnista.
3. Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni i nakładamy na nią łyżką placuszki.
4. Placki są gotowe kiedy się ładnie zarumienią. Można podawać same ale najlepiej z surówką i jakimś smacznym sosikiem.

Wskazówki i uwagi:

na zimno są również pyszne i bardziej zwarte;)

Nadesłał(a): mira^^ , PuszKKKa
============================

Placki ziemniaczane ,,kresowe"
--------------------------------------------
Składniki:

· 1 Kg ziemniaków
· 1 jajko
· 1 cebula
· oliwa
· sól
· pieprz mielony
· kilka ,,listków" wędzonego łososia
· wiórki łososiowe (ze słoiczka)
· kwaśna śmietana
· koperek do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc na puree. Dodać usmażoną na złoto cebulę, jajko, sól, pieprz . Wyrobić. Na patelni rozgrzać oliwę. Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej. Przyklepać łyżką by się spłaszczyły. Smażyć na rumiano z jednej, a następnie z drugiej strony. Podawać kładąc na każdym łyżeczkę kwaśnej śmietany, kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek łososiowych (lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej ikry ryb słodkowodnych). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem. Dekorować gałązką koperku.
=========================

Grzybowe placuszki:
-------------------------------

Składniki

50 dag pieczarek(mogą być mieszane grzyby leśne lub boczniaki),
1 cebula,
3j ajka,
5łyżek mąki,
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.

Przepis:

Grzyby oczyścić i drobniutko posiekać razem cebulą.Udusić na tłuszczu(masło,margaryna lub olej),ostudzić.Wymieszać z mąką,jajkami,przyprawić(można dodać posiekaną natkę pietruszki).Łyżeczką formować małe racuszki i smażyć na złoty kolor.
Doskonałe jako dodatek do barszczu czerwonego.
Maria Wanda
===========

Ewam

Placuszki z białego sera
-------------------------------------

Składniki
cebula - 1 nieduża
jajko - 1 szt.
maka - 0,5 szklanki
olej - 0,5 szkalnaki
papryka czerwona słodka - 1 mala lyzeczka
pieczarki - 5 niedużych
ser biały - 500 g
smietana - 1 lyzka

Sposób przyrządzenia
Pieczarki zetrzeć na małych oczkach i przysmażyć. Cebulkę pokroić drobno w kostkę i również przysmażyć.
Ser zmielić dodać do niego cebulkę, pieczarki, pół szkl. mąki, łyżkę śmietany, jajko, paprykę w proszku, pieprz, sól. Dokładnie wyrobić.
Formować placuszki w kształcie kotletów mielonych, obtoczyć w bułce i smażyć na gorącym oleju. Z tych skł. wychodzi 8 placuszków. Można podawać z ziemniakami i surówką.
======================

Bliny
----------

skladniki:
30 g drożdży
400 g mąkii mąki
3 jajka
około 2 szklanek mleka
pól kostki masła
1 łyżka cukru
duża szczypta soli

przyrzadzanie:

Drożdże, 1/3 łyżki cukru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 łyżkach ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki - każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor.


Ja do tego podaje sos grzybowy albo ostry gulas
Ewam
=====================

Krysta

PLACUSZKI z KUKURYDZĄ
************************
1 puszka kukurydzy
2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli
żółty ser
odcedzamy kukurydzę i do miseczki
dodajemy jajka, mąkę i sól mieszamy.
Trzemy ser na grubej tarce.Smażymy na oleju, placuszki.
Kładziemy masę na patelni i posypujemy startym serem.
Przykrywamy dlatego bo smażymy z jednej strony.
Podajemy ze sosem słodko kwaśnym albo z keczupem. SMACZNEGO!!!
======================

Maria Wanda

[link widoczny dla zalogowanych]


PLACKI WARZYWNE
------------------------------------

0.7 kg ziemniaków, 1.5 szklanki zielonego groszku, 1 szklanka marchwi pokrojonej w plasterki, 1 szklanka pokrojonego kalafiora, 3 łyżki mąki groszkowej, 2 łyżki masła, 0.5 łyżeczki kminku, 0.5 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej.

Umyć i ugotować ziemniaki w mundurkach. Inne warzywa ugotować na parze i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skórki i wymieszać w dużej misce z przyprawami. Dodać wszystkie składniki i dokładnie rozgnieść. Z powstałej masy uformować placuszki o grubości ok. 2.5 cm i smażyć je na rozgrzanej patelni, każdą stronę ok. 12-15 minut.
===================

JESIENNE PLACKI MICHAŁOWSKIE
-----------------------------------------------------

1 kg dyni
25 dag średniej marchewki
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wyłuskanych pestek
słonecznika duża garść posiekanej zieleniny, może być mieszana (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, rzeżucha)
1 szklanka kwaśnej śmietany sól, pieprz
tarta gałka muszkatołowa mielona słodka papryka tłuszcz do smażenia
Dynię obrać, usunąć pestki. Marchewki obrać. Jarzynki zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z rozmąconymi jajkami, przesianą mąką ziemniaczaną i pestkami słonecznika, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku i podać do placków.
==================

MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE
---------------------------------------
50 dag białego sera
ok 3/4 szklanki mąki
5 dag masła
4 jaja
4 łyżki śmietany
olej do smażenia
sól

Ser zmielić w maszynce i ucierać, dodając roztrzepane jaja, stopione i ostudzone masło, śmietanę, szczyptę soli i mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i formować łyżką niewielkie placuszki. Rumienić z obydwu stron. Podawać na ciepło z dodatkiem surówki lub sosu. Można też przyrządzić małdrzyki na słodko.
Maria Wanda
===================

Isa

Kartoflak - szybkie danie
---------------------------------

- ziemniaki (1 duży),
- cebula (1 duża),
- mąka,
- olej (masło),
- jajko,
- sól,
- pieprz do smaku,
- w wersji niewegetariańskiej wędlina dowolna np. "przegląd tygodnia".
Cebulę pokroić na średnią kostkę, zeszklić na tłuszczu, ziemniak zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajo, zeszkloną cebulę ew. posiekaną wędlinę. Cobrze wymieszać do uzyskania konsystencji gęściejszej niż na placki, wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem (niedużo tłuszczu), przykryć, po chwili zredukować płomień, smażyć ok. 3-4 min do ścięcia wierzchu po czym placek przewrócić i smażyć pod przykryciem dalsze 3 min. do pełnej twardości
Podawać z ostrymi sosami, zamiast wędlin można dodać ser żółty w średnią kostkę.
==================
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:19, 21 Maj 2010    Temat postu: Back to top

AMERYKAŃSKIE PANCAKES (pancakes - [link widoczny dla zalogowanych] sos malinowy - szybki wymysł własny)

Składniki:

* szklanka mąki (ja dosypałam jeszcze ok. 1/2 szklanki, ponieważ ciasto było bardzo rzadkie i nie dało się go obrócić na patelni [ale może to wina mojej mąki lub patelni po prostu])
* 1/2 szklanki cukru pudru (dałam ok. 1/3 szklanki)
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 jajko
* 1 szklanka maślanki
* 1/2 szklanki oleju

Składniki na sos:

* ok. 15 dag mrożonych malin
* 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
* 1 łyzeczka cukru pudru


Składniki suche łączymy z suchym,i, mokre z mokrymi. Następnie dokłądnie łączymy obie mieszanki, tak aby nie było grudek. Smażymy na suchej patelni z obu stron

Sos: maliny wraz z jogurtem i cukrem pudrem rozdrabniamy w blenderze. Przekładamy do garnuszka i chwilkę podgrzewamy. Polewamy pancakes.



PANCAKES (źródło - jak wyzej)

Składniki:

* 2 szklanki mąki
* 2 jajka
* 1 i 1/2 szklanki mleka
* 75 g rozpuszczonego masła
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 czubate łyzki cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można posłużyć się mikserem. Smażyc na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach