Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Naleśniki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:36, 12 Lut 2010    Temat postu: Naleśniki Back to top

Maria Wanda


Naleśniki z farszem szynkowym
------------------------------------------

Ciasto:

50 dag mrożonego szpinaku
2 szklanki mleka
4 jajka
20 dag mąki
4 łyżki margaryny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
sól, olej do smażenia

Farsz:

12,5 dag posiekanej wędzonej szynki
5 dag orzechów włoskich
Sos:
4 dag masła
1/5 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
5 dag startego sera ( ementaler, gouda)
biały pieprz, starta gałka muszkatołowa,
4 łyżki startego sera do posypania
masło do posmarowania naleśników i formy

Mąkę, sól, roztopioną margarynę, mleko i gałkę ubić na gładką masę, odstawić na godzinę. Jaja utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, włożyć obgotowany i posiekany szpinak, dokładnie wymieszać. Na oleju usmażyć cienkie naleśniki.
Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę, mieszając wlewać mleko. Sos powinien być gładki, bez grudek. Gotować 10 min. Doprawić pieprzem, gałką, dodać starty ser, posiekaną szynkę i orzechy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 -250 stopni.
Usmażone naleśniki lekko posmarować roztopionym masłem, nakładać farsz, zwijać w rulony, układać w wysmarowanej masłem formie. Posypać startym serem, zapiec na złotobrązowy kolor.

Przepis pochodzi z książeczki Urszuli Pełek "Tajemnice smacznych potraw".
____________________________________________________________


Maria Wanda


Naleśniki meksykańskie...
---------------------------------

Składniki farszu:

w równych proporcjach -
groszek zielony,
kukurydza,
czerwona, zielona i żółta papryka pokrojona w drobną kosteczkę,
kapusta pekińska - również drobno poszatkowana,
mięsko drobiowe - pieczone, siekane (nie mielone)
można też dodać cebulę czerwoną - jeśli ktoś lubi

Składniki sosu:

majonez, jogurt lub śmietana,
odrobina musztardy i
przypraw, raczej ostrych - wszystko w proporcjach jakie lubimy

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i dodać do niego przygotowany sos
2. Gorące naleśniki napełniać farszem, zawijać w rulony i podawać z odrobiną sosu lub z ulubionym keczupem..
_____________________________________________________


Maria Wanda


Ciasto na naleśniki x 2
-----------------------------

1 jajko, 0, 5 szklanki mleka, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżka masła lub oleju, woda 3/4 szklanki, szczypta soli
Masło stopić,
do naczynia wlać mleko, wbić jako, wsypać mąkę i resztę ciągle mieszając. Niech ciasto odpocznie 1/2 h. Smażyć naleśniki

farsze ze szpinakiem


I. 1 bakłażan pokroić w kostkę posolić pozostawić na 1 h odcisnąć, przesmażyć na oleju dodać posiekana cebulkę oraz obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory, dusić do miękkości. Szpinak odmrozić, odcedzić z nadmiaru wody wrzucić do przesmażonej, podduszonej masy dodać czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, wlać trochę białego wina, sok z cytryny, kurkumę, szczyptę zmieszanych ziół mogą być prowansalskie, sól, pieprz, imbir, curry oraz łyżeczkę miodu. Poddusić pod przykryciem cały czas mieszając, jeśli zachodzi potrzeba odparować.

II. Szpinak rozmrozić odcisnąć z wody. (Świeży szpinak umyć pokroić obgotować odcisnąć). Cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na oleju dodać szpinak, czosnek, sok z cytryny dusić ciągle mieszając na końcu dodać białego wina. Poddusić pod przykryciem cały czas mieszając, jeśli zachodzi potrzeba odparować.

III. Szpinak przesmażyć, dodać 15 dag twarożku półtłustego, sól, pieprz do smaku na oleju obsmażyć czosnek na złoty kolor na tym oleju przesmażyć cebulkę drobno pokrojoną na złoty kolor dodać puszkę pomidorów bez skórki i posiekaną nieprzesmażoną cebulkę odparować z wody, posolić popieprzyć, trochę cukru oraz zioła. Kłaść na naleśniki.
Zapiec posypane, żółtym tartym serem lub polane sosem pomidorowym:

IV. Ząbki czosnku obsmażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni wrzucić szpinak doprawić do smaku solą pieprzem, gałką muszkatołową. Zapiekać posypane serem żółtym z drobno posiekanymi orzechami włoskimi
_______________________________________________________


Ewam


NALEŚNIKI Z SZYNKA
-------------------------------

* 8 naleśników,
* 4 plasterki szynki,
* 15 dag sera żółtego,
* pół papryki czerwonej świeżej lub 2-3 kiszone ogórki,
* 3 średnie pieczarki,
* pieprz ziołowy,
* sól.


Sposób przyrządzania

Szynkę i paprykę lub ogórki pokroić na cienkie paseczki. Pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroic w plasterki . Ser żółty zetrzeć na tarce. Naleśniki posypać pieprzem ziołowym i solą. Położyć pieczarki, szynkę i paprykę lub ogórki. Posypać żółtym serem. Naleśniki złożyć w kopertę. Piec w opiekaczu lub kombiwarze przez 10 minut.

Podawac z ketchupem. Smile
____________________________


Olina


Naleśnikowa rolada czekoladowa
-------------------------------------------

2szkl. mąki
1szkl. mleka
1szkl. wody gaz.
cukier
2 czekolady gorzkie
śmietana 30%

Zrobic ciasto nalesnikowe,dodać 1 roztopioną czekoladę.Usmazyć nalesniki.
Ubić smietanę dodać drugą roztopiona czekoladę,wymieszać,nakładać na naleśniki,zwijać jak roladę,zawinać w folię al.Wstawić do lodówki.Kroić w ukosne paski ok.2 cm
________________________________________


Maria Wanda


Ciekawe nadzienia
---------------------------
Radka z Oliwki WPD

30 dog szynki pokroić w plasterki, tyleż pieczarek i te ingrediencje należy przesmażyć na oleju. Potem dorzucić do tego beszamelu i jeszcze dodać ok. 20 dag startego żółtego sera. Wymieszać, odstawić. Jak się nieco schłodzi to smarować naleśnik i składać w chusteczkę. Potem można naleśniki poukładać w naczyniu, posypać tez serem i obłożyć pomidorkami, zapiec. Można podsmażyć i podać z sosem pomidorowym. Bardzo smakuje dzieciakom i nie tylko!


Cześć, zaraz podam inne nadziewadła do naleśników. Były wegetariańskie - tu towarzystwo poszło na łatwiznę - użyta została
mrożonka z mieszanką chińską. Przesmażona na patelni z dodatkiem sosu sojowego oraz ryżu, który został z dnia poprzedniego. Naleśniki zrolowane.

Były ze szpinakiem, aby szybciej, to takim z puszki Bonduelle oraz serem feta. Szpinak podsmażony na oleju z cebulką i czosnkiem, potem dodany ser feta, przyprawy (gałka, pieprz,) oraz jajo. Było dość gęste, ale jak zdarzy się rzadkie trzeba dodać bułkę tartą. Naleśniki w kopertę.

Z posiekanym kurczakiem, który został z obiadu, do tego jajo na twardo i posiekany ogórek kiszony. Pieprz, nieco imbiru, sól, trochę majonezu. Zapieczone z serem żółtym, mu rolowaliśmy.

Z serem białym zmielonym z dodatkiem żółtek ukręconych na kogel-mogel, rodzynek i innych bakalii, kawałków czekolady. Malutkie (na małej patelni), złożone w kopertkę, przesmażone, polanę sosem czekoladowym i obłożone brzoskwiniami, obok ubita śmietanka...
__________________________________________________
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:42, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

xyz_123


"RUSKIE" KROKIETY
----------------------------


składniki:
15 naleśników
Farsz:
400g ziemniaków
150g twarogu
5 plastrów boczku
2 cebule
sól, pieprz

Do panierowania: jajka i bułka tarta
tłuszcz do smażenia

sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Dokładnie wyrobić masę, doprawiając solą i dużą ilością pieprzu.
Boczek pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz. Na tym tłuszczu zeszklić cebulę.
Boczek i cebulę dodać do masy i wymieszać.
Farszem nadziewać naleśniki.
Składać jak krokiety, panierować w jajku i bułce.
Smażyć na małym ogniu aż będą rumiane.

Smak - odgrzane i podrumienione ruskie pierogi

przepis podawała Oranda na Oliwce
________________________________________________



Maria Wanda


NALEŚNIKOWE CANNELLONI
------------------------------------

Składniki na 4 porcje

ciasto naleśnikowe:
· 1 1/2 szklanki mąki
· 1 szklanka mleka
· 1 szklanka przegotowanej wody
· 3 jaja
· 1 łyżka oliwy, sól
farsz:
· 250 g. mielonego mięsa wieprzowego
· 250 g. mielonego mięsa wołowego
· 5 dużych pieczarek
· 1 duży pomidor
· 1 duża cebula
· przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
sos:
· 1 łyżka masła
· 1 łyżka mąki
· 1/2 szklanki zimnego mleka
· 1/2 szklanki bulionu
· sól, pieprz
· parmezan
· mozarella:

1.
NALEŚNIKI: Mleko wymieszać z wodą i oliwą. Jaja utrzeć z mąką. Powoli wlewać mleczny płyn, posolić, zmiksować, przykryć i odstawić na 1 godz. Przed smażeniem ciasto dobrze wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki.
2.
2. FARSZ: Cebulę, pieczarki i pomidora obrać. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w plasterki, pomidora w kostkę. Mięso podsmażyć, dobrze doprawić. Osobno podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać do mięsa, dodać pomidora, lekko poddusić.

3. Naleśniki nadziewać farszem i ciasno zwijać w ruloniki. Układać w naczyniu żaroodpornym.

4. SOS: Masło roztopić, dodać mąkę i zasmażyć. Wlać zimne mleko energicznie mieszając. Rozrzedzić bulionem (sos musi być lekko gęsty). Doprawić solą i pieprzem.

5. Na ułożone ruloniki porozkładać mozarellę pociętą w plasterki. Zalać sosem i grubo posypać parmezanem. Całość zapiekać 35-40 min w 160-180C
________________________________________________



sylwia


NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z OWOCAMI
--------------------------------------------------

SKŁADNIKI : Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 50g gorzkiej czekolady, 2 łyżki kakao, 2 jajka, ¾ szklanki 130g mąki, olej. Sos: 150g kremu nutella, 100ml kremówki, łyżka porto lub likieru pomarańczowego. Farsz: 500g brzoskwiń i ananasów z puszki, 150ml kremówki lub gęstej jogurtu, łyżka cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE : Ciasto: do rondla wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę, podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową zmiksować z kakao, mąką i jajkami. Odstawić na 30 minut. Naleśniki usmażyć na patelni na gorącym oleju. Sos: krem nutella wymieszać w rondelku ze śmietaną. Podgrzać, mieszając, aż masa będzie jednolita. Wlać porto i podgrzewać minutę. Farsz: brzoskwinie i ananasy odsączyć i pokroić na kawałki. Śmietankę lub jogurt ubić z cukrem pudrem. Owoce układać na naleśnikach, dodać bitą śmietanę lub jogurt i delikatnie zwinąć. Podawać polane sosem czekoladowym.

Ja użyłam do tego brzoskwiń z puszki i truskawek pokrojonych w cwiartki, jako że sezon w pełni do kremu dodałam twarożku. A na sos roztopiłam zamiast nutelli, mleczną czekoladę

NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI
--------------------------------

SKŁADNIKI : 300g twarogu , 90g masła , 3 jajka , ½ litra mleka , 270g mąki , 120g cukru , sól , 1 słoik 720ml wiśni lub 800g świeżych owoców i 350ml soku wiśniowego , 1 łyżka mąki ziemniaczanej , skórka z cytryny , 2 łyżki oleju , 300g kremówki , 2 żółtka , 20g płatków migdałowych , cukier puder .
PRZYGOTOWANIE : Stopić 40g masła . Mleko wymieszać z 1 jajkiem i przestudzonym masłem . Połączyć z mąką , 40g cukru i szczyptą soli . Ciasto odstawić na 20 minut . Wiśnie osączyć , sok zachować . Świeże owoce umyć , usunąć pestki . Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami soku wiśniowego . Pozostały sok zagotować z kawałkiem skorki cytryny i 30g cukru , zagęścić mąką ziemniaczaną , mieszając zagotować . Do soku włożyć wiśnie , wystudzić , usunąć skórkę cytrynową . Na dużej patelni porcjami rozgrzewać olej , smażyć kolejno 8 naleśników . Białka pozostałych jajek oddzielić od żółtek . Resztę masła utrzeć z 40g cukru i 2 żółtkami . Dodać twaróg , otartą skórkę z cytryny i 100g kremówki . Dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywno , połączyć ostrożnie z masą twarogową . Naleśniki wypełnić twarogiem , uformować ruloniki , przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej . Pozostałą śmietanę wymieszać z resztą żółtek i cukru , polać naleśniki , posypać płatkami migdałowymi . Zapiekać 30 minut w temp. 200°C . Oprószyć cukrem pudrem . Podawac polane wiśniami
___________________________________________________



Maria Wanda


KROKIETY FASOLACZKI
-----------------------------------

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki gazowanej wody
mineralnej 1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju sól, mała łyżeczka cukru

Nadzienie:
1 puszka perłowej fasoli
1 spora cebula 15 dag pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka
sól, pieprz
cząber lub majeranek
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz ziołowy
olej lub oliwa
jajko i tarta bułka lub gotowa panierka

Usmażyć naleśniki .
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczone i poszatkowane pieczarki, udusić do miękkości. Dodać odcedzoną fasolę, rozrobiony w łyżce ciepłej wody lub rosołu koncentrat i posiekaną natkę. Lekko ostudzić, dodać żółtka i doprawić do smaku, dobrze wymieszać. Porcje nadzienia nakładać na naleśniki, zwijać w ścisłe ruloniki i smażyć na złoty kolor. Można je także panierować w rozbitym jajku i tartej bułce lub w gotowej panierce.
___________________________________________________
 
Zobacz profil autora
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 19:50, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda


PIKANTNE NALEŚNIKI
---------------------------
Wielkie Żarcie

Ciasto nalesnikowe:

* pół litra jasnego piwa. Powinno być możliwie cienkie, możliwie mocno gazowane, ale niekompletnie pozbawione goryczki
* mniej więcej dwie szklanki mąki żytniej razowej
* dwa jajka
* szczyptę soli
* mniej niż pół łyżeczki do herbaty cukru
* dla koloru można, ale wcale nie trzeba, dodać odrobinę kurkumy lub szafranu

Farsz:

* dwie kostki bryndzy, takiej ze sklepu, owczo-krowiej (lub około 250 g prawdziwej bryndzy z Chłopskiego Jadła), ewentualnie może być feta, taka z kartonika, bo jest w miarę odpowiednio smarowna, ale zapach ma nie taki, jaki nadzienie mieć powinno
* dwa-trzy ząbki czosnku
* solidną szczyptę kminku
* pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
* mały pojemnik dwunastoprocentowej śmietany lub jogurtu naturalnego, ale niesłodzonego.

Ciasto:

Z tych składników robi się zwykłe, naleśnikowe ciasto. Konsystencji śmietanowatej. Za gęste można rozrzedzić odrobiną wody, za rzadkie - zagęścić mąką. Się toto smaży na delikatnie natłuszczonej patelni - najlepiej byłoby natrzeć ją skórką z wędzonego boczku lub kawałkiem wędzonej słoniny - wtedy dochodzi jeszcze charakterystyczny zapaszek wędzonki.

Farsz :

Bryndzę trzeba rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, żeby nabrała smarownej konsystencji. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, natką, kminkiem. Smarować naleśniki. Po złożeniu/zwinięciu można polać je roztopionym masełkiem (z czosnkiem) i posypać posiekanym jajkiem na twardo i natką pietruszki. Można naleśniki zapiec.
Ale nie trzeba.
No pycha po prostu. Tyle, że porcja gigantyczna. 12 sztuk, jak się dobrze podzieli...
_________________________________________________




Maria Wanda


Naleśniki kawowe
------------------------
Kuchnia

Ciasto:
· 100 g mąki pszennej
· szczypta soli
· 1 jajko
· 275 ml mocnej kawy na mleku (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 275 ml mleka)
· 25 ml espresso
· olej do smażenia
Farsz:
· 1 mała cebula
· 2 roztarte ząbki czosnku
· 15 ml oliwy
· 1 utarta cukinia
· 6 pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych
· 3 łyżki naturalnego jogurtu
· 1 łyżeczka posiekanej mięty
· 100 g sera cheddar (ja użyłam ementaler)
· sól, pieprz

Składniki na ciasto ubić mikserem, wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć i jeszcze raz ubić. Rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki na złotobrązowy kolor, po 1,5 minuty z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać cukinię, pomidory, gotować 6-8 minut. Dodać jogurt, miętę, przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz na naleśniki, zawinąć, ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia, posypać startym serem. Zapiekać 5 minut do czasu, aż ser się dobrze roztopi.
_____________________________________________



Maria Wanda


Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą
--------------------------------------------------

Składniki:

Ciasto:
- 1 l mleka
- 40 dag mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju

Farsz:
- 1.5 kg liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag masła
- 1.5 opakowania fety (ok. 40 dag)
- 30 dag półtłustego twarogu
- 1 kubek śmietany 12-proc. (18 dag)
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Mąkę zmiksuj z mlekiem i żółtkami. Białka ubij na pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Patelnię posmaruj olejem i usmaż naleśniki. Szpinak opłucz, odetnij ogonki. Masło rozpuść w garnku, wrzuć pokrojony czosnek i szpinak. Smaż 5 minut, następnie grubo posiekaj. Fetę rozgnieć widelcem i wymieszaj z twarogiem. Dodaj szpinak i pieprz, wymieszaj. Naleśniki posmaruj farszem i zwiń w rulony. Ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Zalej śmietaną wymieszaną z mlekiem i przyprawioną solą i pieprzem. Zapiekaj 40 minut w temp. 180°C.
__________________________________________________



Maria Wanda


Naleśniki z kaszą gryczaną i białym serem w sosie pieczarkowym
--------------------------------------------------------------------------------


NALEŚNIKI

Mleko 250ml
Mąka 1 szklanka
Jajka 2 sztuki
Sól
Cukier
Olej ¾ szklanki

Wszystko razem zmiksować. Po czym usmażyć naleśniki.

FARSZ
Kasza gryczana 200g
Cebula 4 sztuki duże
Czosnek 5 ząbków
Ser biały tłusty 250g
Sól
Pieprz

Kaszę ugotować na sypko, wystudzić. Cebulę, czosnek posiekać drobno i usmażyć na złoto. Dodać do kaszy. Rozkruszyć ser i dodać do reszty masy doprawiając. Dobrze wymieszać.

SOS PIECZARKOWY
Pieczarki 10sztuk duże
Cebula 4sztuki średnie
Czosnek 5 ząbków
Rozmaryn suszony 4 spore szczypty
Śmietana 36% 750ml
Kostka grzybowa 1 sztuka
Sól
Pieprz

Cebule, czosnek pokroić nie za drobno. Pieczarki pokroić w pół plasterki.
Na olej wrzucamy wszystkie pokrojone składniki i dodajemy przyprawy, smażymy aż odparuje cała woda z pieczarek i one same zaczną się rumienić. Wtedy dodajemy śmietanę i kostkę. Jak się zagotuje zmniejszamy ogień o połowę i odparowujemy przez parę minut. Na koniec sprawdzamy smak jak trzeba będzie to dosolić i na pewno potraktować pieprzem.
Do naleśników nakładamy farsz zawijamy tak jak lubimy, czy to w rulon czy w trójkąty, bez znaczenia. Podsmażamy czy też podgrzewamy w mikrofali, polewamy sosem .
________________________________________





[/i]
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 13:36, 18 Mar 2010    Temat postu: Back to top

KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM
pikantne i chrupiące, świetne do czystego barszczu


Ciasto:
100 g mąki
2 jaja
ok. 125 ml mleka
sól, gałka muszkatołowa
4 łyżki oleju
pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Farsz:
2 jaja
4 plastry (po 100 g) lub 8 plastrów (po 50 g) szynki wołowej
200 g startego sera tylżyckiego
125 ml śmietany
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
pieprz
4 łyżki ketchupu
2 białka
olej do głębokiego smażenia, 100 g bułki tartej, 4 łyżki mąki

Ciasto: mąkę wymieszać z jajami, mlekiem, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawić na ok. 15 minut, wymieszać z natką. Na średniej patelni rozgrzewać po łyżeczce oleju, z ciasta usmażyć 4 naleśniki. Wystudzić. 2 jajka ugotować na twardo (ok. 8 minut). Wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Duże plastry szynki przekroić na pół. 150 g tartego sera wymieszać ze śmietaną, pietruszką, solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozłożyć 1 plaster szynki, posmarować 1 łyżką ketchupu, rozłożyć plastry jaj, posmarować masą serową, przykryć plastrem szynki. Brzegi naleśników cienko posmarować rozmąconym białkiem, z obu stron założyć na nadzienie. Naleśniki złożyć, docisnąć brzegi. We frytownicy rozgrzać olej do temp. 180°C. Resztę białka roztrzepać. Bułkę tartą wymieszać z pozostałym serem. Naleśniki obtoczyć w mące, białku i bułce tartej z serem, panierkę lekko docisnąć. Krokiety wkładać do gorącego oleju, usmażyć na złoty kolor. Przed podaniem można ozdobić pietruszką.
♣ Przed smażeniem naleśników ciasto powinno „odpocząć” ok. 30 minut – w tym czasie skrobia z mąki napęcznieje i ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Wtedy ciasto też gęstnieje, więc tuż przed smażeniem można dodać trochę mleka. Naleśniki będą delikatniejsze, jeśli połowę mleka zastąpimy wodą.

Przepis z gazety Moje gotowanie
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 8:37, 17 Lut 2011    Temat postu: Back to top

Naleśniki na słodko


Aby naleśniki były cieniutkie i sprężyste - a takie większość z nas lubi najbardziej, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. To sporządzone ze składników, które podajemy poniżej, zawsze się udaje. Naleśniki uwielbiają dzieci i amatorzy bezmięsnych dań obiadowych. Można też oczywiście podać je na deser czy na gorącą kolację. Są wprawdzie nieco kaloryczne, ale z pewnością od czasu do czasu można sobie na takie szaleństwo pozwolić.

Naleśniki z pomarańczami

Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, 2 jajka, 2 szklanki mleka, 1/2 torebki cukru waniliowego, 5 dag masła, kieliszek koniaku, tłuszcz do posmarowania patelni
Dodatkowo: skórka otarta z 2 pomarańczy, 10 dag masła, 6 dag cukru pudru, 50 g likieru pomarańczowego

Wykonanie:
Z przesianej mąki, jajek, mleka i cukru wanilinowego przygotować ciasto. Ciągle ucierając, wlać stopione masło, a na koniec alkohol. Odstawić na godzinę, a potem usmażyć cieniutkie naleśniki. Skórkę pomarańczową rozetrzeć z masłem i cukrem, wlać likier, wymieszać, masą posmarować naleśniki. Złożyć i zapiec w gorącym piekarniku. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.

Naleśniki z orzechami

Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 nieduże jaja, 2 i 1/3 szklanki chudego mleka lub pół na pół wody i mleka, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju, lub sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: szklanka śmietanki kremówki, szklanka cukru, szklanka rumu, 10 dag zmielonych i posiekanych orzechów włoskich, 5 dag rodzynek, łyżka startej skórki pomarańczowej, łyżeczka zmielonego cynamonu
Polewa: 10 dag gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki mleka, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki rumu, łyżka stopionego masła

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie: w rondlu zagotować śmietankę z cukrem. Dodać rum, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon i - mieszając - ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, podgrzewać 2-3 min, ciągle mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać śmietanki. Masą posmarować naleśniki, zwinąć w rulony. Przyrządzić sos: rozpuścić czekoladę w mleku. Zdjąć z ognia, utrzeć z żółtkami, połączyć z cukrem, kakao, masłem i rumem. Naleśniki podsmażyć na maśle, ułożyć na talerzach i polać sosem.

Naleśniki drożdżowe


Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 3 jajka, 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 3 dag drożdży, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny, sól, 1/3 szklanki oleju do smażenia
Masa miodowo-orzechowa: 10 dag łuskanych orzechów laskowych, 10 łyżek płynnego miodu, kieliszek brandy lub rumu
Wykonanie:
Przyrządzić masę: orzechy sparzyć, obrać i posiekać. Miód podgrzać, wymieszać z alkoholem i orzechami. Zrobić ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z trzema łyżkami ciepłego mleka. Stopniowo dodawać mąkę, sól, jajka i ciepłe mleko. Wymieszać, dodać olej i skórkę pomarańczową, wyrobić ciasto i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie smażyć na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni. Gotowy naleśnik posmarować masą orzechową i zwinąć w rulon.

[b]Tort morelowy


Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 nieduże jaja, 2 i 1/3 szklanki chudego mleka lub pół na pół wody i mleka, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju, lub sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: 15 dag konfitury morelowej, kilka łyżek soku z cytryny
Krem: 3 jajka, 5 dag cukru, 7 dag masła, morele z syropu do przybrania, 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Konfiturę wymieszać z sokiem cytrynowym. Żółtka włożyć do miseczki i ubić z cukrem. Postawić miseczkę na garnku z wrzącą wodą, dodać masło i ubijać, aż powstanie krem. W wysmarowanej masłem tortownicy układać placki posmarowane na przemian konfiturą i kremem. Na ostatnim placku rozsmarować pianę ubitą z białek z dodatkiem cukru pudru. Przybrać tort owocami i krótko zapiec w piekarniku.

Naleśniki z karmelizowanym bananem

Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 nieduże jaja, 2 i 1/3 szklanki chudego mleka lub pół na pół wody i mleka, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju, lub sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: 20 g masła, 50 g cukru brązowego, 2 łyżki wody, 4 średnie banany pokrojone w duże talarki, olej do smażenia

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Na patelni rozpuścić masło, dodać brązowy cukier i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wodę, szybko zamieszać (należy uważać, bo gorący karmel burzy się po dodaniu wody). Wyłożyć na patelnię banany i poczekać, aż się obsmażą i skarmelizują z obu stron. Przed podaniem naleśniki przekroić na pół, jedną część ułożyć na talerzu, na niej położyć banany, przykryć drugą częścią i polać karmelem.

Naleśniki biszkoptowe

Składniki:
25 dag mąki, 2 jajka, 6 dag masła, 10 dag cukru pudru, szklanka mleka, tłuszcz do smażenia, skórka otarta z cytryny, odrobina soli

Wykonanie:
Mleko rozprowadzić szklanką letniej wody, dokładnie wymieszać z przesianą mąką. Posolić, wymieszać, odstawić na godzinę. Dodać roztrzepane żółtka, skórkę cytrynową, stopione i przestudzone masło oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszać, następnie dodać sztywną pianę z białek i wymieszać bardzo ostrożnie, aby masa nie opadła. Smażyć na patelni posmarowanej tłuszczem, po czym przekładać na ogrzane talerze i podawać z konfiturami lub serkiem waniliowym z rodzynkami. Można także skropić rumem i podpalić w chwili podania.


Joanna Czartoryska-Sziler
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 8:42, 17 Lut 2011    Temat postu: Back to top

Naleśniki pikantne


Te proste, a jednocześnie prawdziwie wykwintne dania doskonale nadają się na obiad, kolację czy na gorącą przekąskę. Tajemnicą ich wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku jest nadzienie. Pomysłowość pań domu wydaje się w tej mierze nieograniczona. Wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów, które zapewnią kulinarny sukces.

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem


Składniki:
Ciasto (przepis podstawowy): 2 szklanki mąki, 2 jaja, 2 i 1/3 szklanki płynu (chudego mleka lub pół na pół wody i mleka), 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju albo sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: 75 dag świeżego lub opakowanie mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, plasterki wędzonego łososia w ilości: jeden plasterek na jeden placek naleśnikowy, 2 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól
Dip jogurtowy: 3 szklanki jogurtu naturalnego,1/4 szklanki gęstej śmietany, 3 łyżki posiekanej zieleniny (np. koperek, szczypiorek), łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Składniki dipu wymieszać, doprawić solą. Szpinak przebrać, opłukać, osączyć, pokroić w grube wstążki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić drobniutko posiekany czosnek, krótko obsmażyć, po czym dodać szpinak i dusić razem kilka chwil, mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na każdym przyrumienionym naleśniku rozsmarować trochę farszu szpinakowego, przykryć plastrem ryby i zwinąć w rulonik. Pokroić ruloniki na 2-3 kawałki, nadziać je na szpadki i serwować z dipem jako danie przekąskowe.

Naleśniki meksykańskie

Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, łyżeczka kurkumy, 2 jaja, 2 i 1/3 szklanki płynu (chudego mleka lub pół na pół wody i mleka), 2 łyżki oliwy, szczypta soli, kawałek świeżej słoniny lub trochę oleju albo sklarowanego masła do smarowania patelni
Nadzienie: Duża cebula, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, puszka pomidorów pelati, 20 dag przecieru pomidorowego, 10 dag czerwonej fasoli z puszki, 10 dag białej fasoli z puszki, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy, 2 kubki śmietany 36-procentowej, 2-3 owoce awokado.

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę umyć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paseczki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek i chili. Gdy wszystko się zarumieni, dorzucić posiekane pomidory, chwilę dusić i dodać przecier. Całość dusić ok. 10 min., dodać fasolę, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę smażyć. Farsz nałożyć na naleśniki, złożyć je w trójkąty, po czym podsmażyć na patelni lub zapiec w wysmarowanej tłuszczem formie. Przed podaniem na każdym naleśniku położyć łyżkę śmietany i cząstkę awokado.

Rulony z kuskusem

Składniki:
Ciasto (przepis podstawowy)
Nadzienie: szklanka kuskusu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 dag rodzynek, 1/3 szklanki kiełków rzodkiewki, 1/3 łyżeczki przyprawy "5 smaków", 2 łyżki miodu

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki i odstawić w ciepłe miejsce. Zrobić nadzienie. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, namoczone wcześniej rodzynki osączyć i osuszyć. Kaszę wymieszać z oliwą, rodzynkami i kiełkami rzodkiewki. Dodać miód i przyprawę "5 smaków". Wymieszać, nałożyć farsz na naleśniki i zwinąć je w rulony. Nierówne końce odciąć, tak aby z boków widoczne było nadzienie.

Naleśniki z nadzieniem mięsno-warzywnym

Składniki:
Ciasto (przepis podstawowy)
Nadzienie: 35 dag gotowanego mięsa z rosołu (kurczaka lub cielęciny), marchewka i seler z rosołu, szklanka zielonego groszku (surowego lub z puszki), 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, pieprz, sól

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Mięso zemleć wraz z marchewką i selerem, dodać ugotowany w niewielkiej ilości posolonej wody groszek (lub odcedzony konserwowy), starannie wszystko wymieszać z przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować nadzienie na środku naleśników i zwinąć je w krokiety, obsmażyć na rumiano z obu stron i podawać jako samodzielne danie obiadowe lub na kolację albo jako dodatek do zup.

Tort z pieczarkami

Składniki:
Ciasto (przepis podstawowy)
Nadzienie: 50 dag pieczarek, cebula, 2 łyżki oleju.
Sos beszamelowy: 5 dag masła, 5 dag mąki, 0,5 l mleka, 10 dag sera tartego ementalera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Przyrządzić nadzienie. Obrać pieczarki i cebulę, oczyścić je i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 15 minut. Zrobić sos beszamelowy: rozgrzać masło w rondelku, oprószyć je mąką i gotować na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Uważać, aby zasmażka się nie zrumieniła! Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewać mleko. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać tarty ementaler i podgrzewać, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodać pieczarki z cebulą, dusić przez chwilę, doprawić, zdjąć z ognia. Zrobić tort: w żaroodpornym naczyniu ułożyć jeden naleśnik. Posmarować go sosem beszamelowym i przykryć następnym naleśnikiem. Na ostatnim naleśniku położyć łyżkę masła, przykryć folią aluminiową i piec 30 min. w temperaturze 180 stopni.

opracowała
Joanna Czartoryska-Sziler
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach