Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Pasztecki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 2:59, 13 Lut 2010    Temat postu: Pasztecki Back to top

Maria Wanda

Paszteciki
------------

1. 8 szklanek mąki, 10 dag drożdży rozpuścić w 1/2 l śmietany, 2 jajka, 2/3 kostki masła, 2 łyżeczki soli.
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Masło posiekać dodać do mąki, zagnieść z rozczynem i pozostałymi składnikami. Pozostawić do wyrośnięcia.


2. 1/2 kg mąki, 1 jogurt naturalny lub śmietana, 5 dag drożdży, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 całe jajka, 1 kostka masła

Drożdże rozetrzeć z jogurtem. Do mąki dodać proszek, masło posiekane wbić jajka dodać rozczyn wyrobić ciasto pozostawić na 1/2 godziny.


Nadzienie

1. Cebulę zarumienić dodać pokrojone pieczarki, wysmażyć można dodać bułkę tartą.

2. Gotowane mięso zmielić z przesmażoną cebulką oraz warzywami doprawić do smaku.

Wykonanie

Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm rozłożyć w pasie farsz zwinąć, krajać. Rozbić jajko smarować paszteciki. Upiec w piekarniku.

Można kroić w kwadraty lub prostokąty kłaść farsz i zawijać (podobnie jak gołąbki) kształtując bułeczki.
=======================

Knysze kresowe drożdżowe
-------------------------------

konkurent drożdżowych pasztecików.

· 500 g mąki
· 5 jajek
· 2 łyżki masła
· szklanka mleka
· 1/2 łyżeczki cukru
· 2 dag drożdży
· łyżeczka soli

· 500 g kiszonej kapusty
· cebula
· 2 łyżki oleju
· sól
· pieprz

Mleko podgrzać. Jedną łyżeczkę wymieszać z cukrem, łyżką mąki i drożdżami. Odstawić na 15 minut. Z mąki, jednego jajka, reszty mleka i drożdży wyrobić ciasto. Ugniatać energicznie 20 minut. Dodać rozpuszczoną łyżkę masła. Zagniatać jeszcze parę minut, pozostawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Cebulę poszatkować, przysmażyć na oleju. Dodać ugotowaną i poszatkowaną kapustę, podsmażać jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. 3 jajka ugotować na twardo, poszatkować. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji, każdą rozwałkować na cieniutki kwadrat. Nałożyć jajko, kapustę, złożyć jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym białkiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 o C. Kiedy będą rumiane posmarować rozpuszczoną jedną łyżeczką masła i włożyć jeszcze na 4 minuty do piekarnika. Wyjąć, podawać ciepłe.
=====================
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 21:15, 21 Mar 2010    Temat postu: Back to top

SZPINAK w cieście francuskim


100 g serka topionego
ciasto francuskie mrożone
1 torebka szpinaku mrożonego
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
zioła do sałatek Kamis


Szpinak rozmrozić na patelni, dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, sól, zioła i serek. Nałożyć na ciasto równo i zwinąć w rulonik. Zakleić końce i posmarować roladę żółtkiem. Piec w 180 st. C przez 30-45 minut. Podawać na ciepło i polane sosem śmietanowo-jogurtowym z czosnkiem (śmietana pół na pół z jogurtem naturalnym + zmiażdżony czosnek albo granulowany czosnek).

Robiłam i jadłam - pycha


Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Czw 15:54, 27 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach