Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Amarantus - szarłat

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 2:32, 13 Lut 2010    Temat postu: Amarantus - szarłat Back to top

Maria Wanda
[link widoczny dla zalogowanych]

zalety amarantusa:
----------------------------

Ma:
- wysoką zawartość białka o wyższej wartości biologicznej niż białko z mleka
- dużą zawartość cennych związków tłuszczowych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych
- tokotrienole i błonnik obniżające poziom cholesterolu
- bogactwo związków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu
- dużą zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu.
- jest produktem bezglutenowym

Popping posiada podobne właściwości do nasion i mąki. Nie wymaga obróbki termicznej. Można spożywać z jogurtem, kefirem, mlekiem, serkami, miodem, ciepłą czekoladą, jako dodatek do musli, lodów, deserów, sałatek, itp. Nadaje się wyśmienicie na posypkę do wypieków.

Do wykorzystania wspaniale nadają się również części zielone roślin. Młode liście można stosować jako dodatek do surówek i sałatek, a także podobnie do szczawiu i szpinaku - do zup, zapiekanek, pizzy. Nie są one jednak (przynajmniej na razie) dostępne w asortymencie.
=========================

Amarantus z warzywami
--------------------------------------

Składniki:
20 dag nasion amarantusa,
3/4 litra wody, 2 łyżki oliwy,
3 marchewki,
2 pory, seler,
pietruszka,
strąk papryki,
3 ziemniaki,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek.

Wykonanie:
Nasiona amarantusa zagotować w potrójnej ilości wody i gotować przez około 15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, pory, paprykę. Obsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec duszenia wymieszać z ugotowanym amarantusem. Dusić jeszcze dodając przypraw około 10 minut.
==========================

Snak amarantusowy z orzechami
------------------------------------------------

Składniki:
4 łyżki miodu lub dla wegan syropu kukurydzianego lub innego,
1 łyżka masła lub margaryny,
1 filiżanka posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich,
1 filiżanka poppingu.

Wykonanie:
Miód lub syrop i masło lub margarynę lekko podgrzać. Dodać orzechy i popping. Dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić cienką warstwą na blasze i przycisnąć deseczką. Po ostygnięciu kroić na małe kawałki.
========================
[link widoczny dla zalogowanych]

Racuchy amarantusowe
------------------------------------
Składniki:
18 dag mąki z amarantusa,
szczypta drożdży,
1 cebula,
kilka łyżek oliwy,
przyprawy: sól, suszone zioła tymianek, majeranek.

Wykonanie:
cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 minut. Małe porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć racuchy na złoto-brązowy kolor.


Bułeczki francuskie z amarantusem
-----------------------------------------------------
Składniki:
2 filiżanki mąki pszennej,
1 filiżanka mąki z amarantusa,
szczypta soli,
3 łyżeczki masła lub margaryny,
1-2 filiżanki wody,
2-3 łyżeczki drożdży.

Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać rozdrobnione masło lub margarynę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Wymieszać mąkę z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 45-60 minut. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na następne 30-40 minut.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez 40 minut.
===================================

Zupa amarantusowo-porowa
-------------------------------------------
Składniki:
20 dag poppingu (czyli prażonych nasion z amarantusa),
1 litr wywaru z jarzyn,
1 cebula,
1 por,
2 łyżki oliwy,
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
posiekany szczypiorek.

Wykonanie:
Ugotować popping przez 10 minut w wywarze z jarzyn na małym ogniu. W tym czasie pokroić oczyszczoną cebulę w drobną kostkę i por w krążki. Udusić na patelni z oliwą. Dodać do gotującej się zupy i razem gotować jeszcze przez kilka minut. Przyprawić ziołami i posiekanym drobno szczypiorkiem.
=========================

Przepisy
z wykorzystaniem nasion z amarantusa
------------------------------------------

Przepis podstawowy
(dla jednej osoby):
30 do 50g nasion amarantusa
jako danie dodatkowe,
60-80g jako danie główne

Nasiona amarantusa w potrójnej ilości wody zostawić do zagotowania
i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Papryka nadziewana amarantusem:
-----------------------------------------------

200g czerwonej fasolki
400ml rosołku warzywnego
4 duże papryki
200g cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
200g amarantusa
600ml wody
4 pomidory
sól
pieprz
majeranek
kminek
szczypior
20g startego parmezanu

Sos ziołowy:

20g masła
20g mąki z amarantusa
2 łyżki mieszanki ziołowej
majeranek
oregano
bazylia
60ml białego wina
200ml rosołku warzywnego
8 łyżek śmietany
sól
pieprz

Fasolę przez noc namoczyć i następnego dnia w rosołku warzywnym ugotować do miękkości.
Paprykę umyć, odkroić górną część i wydrążyć ziarno.
Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek udusić w odrobinie oleju.
Dodać do tego amarantus i ugotować w potrójnej ilości wody wg. podstawowego przepisu.
Pokroić w kostkę pomidory i razem z solą, pieprzem, ziołami, serem i fasolą dodać do ugotowanego amarantusa i wymieszać.
Powstałą masą nafaszerować papryki i gotować w 200ml rosołku warzywnego przez ok. 30 min.
W międzyczasie przygotować sos ziołowy.
Masło roztopić i lekko na nim przyrumienić mąkę z amarantusa.
Dodać zioła, wino i rosołek warzywny.
Całość doprowadzić do zawiesistej postaci i przyprawić.

Amarsotto z pieczarkami:
Ciepłe danie na obiad lub kolację.
----------------------------------------------

250g ugotowanego amarantusa
50g cebuli
30g masła
100g świeżych pieczarek
100g mieszanki chińskiej (mrożonej)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
papryka do smaku
szklanka jarzynowego wywaru.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę z pieczarkami poddusić przez chwilę na roztopionym maśle, dodać do tego mieszankę chińską i jeszcze chwilę dusić razem.
Dodać szklankę wywaru jarzynowego i przyprawy do smaku.
Na końcu dodać ugotowane uprzednio ziarno amarantusa.
Warzywa dusić do momentu całkowitego odparowania wywaru jarzynowego.

Szarłat
========================

Ciasto amarantusowe z jabłkami:
---------------------------------------------------

Po 1 szklance:
mąki pszennej
kaszy manny
płatków owsianych
cukru
poppingu lub nasion amarantusa

1kg jabłek
cynamon
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny lub masła
bułka tarta do posypania tortownicy.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.

Do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką formy wysypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Przykryć resztą mieszaniny.
Na wierzchu równomiernie rozłożyc margarynę (lub masło).

Piec 1 godz. 15 min.
=====================

Keks z amarantusem:
--------------------------------

200g mąki pszennej
50g mąki z amarantusa
300g ugotowanego ziarna amarantusa
50g poppingu z amarantusa
200g masła
200g cukru pudru
5 jaj
15g proszku do pieczenia
100g rodzynek
100g migdałów
100g suszonych moreli
70g suszonych śliwek
10 kropel aromatu pomarańczowego
szczypta soli.

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać.
Suszone owoce opłukać, pokroić i obtoczyć w mące.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Potem dodać mąkę pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie.
Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek.
Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto.
Naciąć je wzdłuż nożem.
Piec godzinę w temp. 190 st. C.
=========================

Zupa-krem z groszkiem i zacierkami:
---------------------------------------------------

Marchewka
pietruszka
kawałek selera
pół cebuli
mała porcja kapusty włoskiej
ziemniak
3 łyżki masła
łyżka mąki
łyżka siekanej natki pietruszki
sól
pieprz do smaku
150g ziel. mrożonego groszku
1/5 l wody.

Na zacierki
40g mąki z amarantusa
1/2 jajka
2 łyżki wody.

Obrane warzywa umyć i pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić przygotowane warzywa podlewając je trzema łyżkami wody.
Przez kilka minut dusić wszystko na małym ogniu, następnie przyprawić i zalać resztą wrzącej wody.
Zmiksować.
Gotować jeszcze ok.15 minut, podprawić zasmażką z mąki i masła. Chwilę gotować wraz z zielonym groszkiem.
Przygotować kluseczki jak na zacierki i ugotować w osolonej wodzie.
Dodać do zupy posypanej posiekaną natką.
=============================

Racuchy z amarantusa
------------------------------------

· 35 dag mąki z amarantusa
· łyżeczka świeżych drożdży
· duża cebula
· olej do smażenia (np. rzepakowy)
· majeranek
· tymianek
· szczypta soli


Amarantus był nazywany złotem Inków. Wysoka zawartość skwalenu sprawia, że może opóźniać starzenie się organizmu, zapobiegać miażdżycy i niektórym nowotworom. Nie zawiera glutenu - można go podawać chorym na celiakię, hiperlipidemię, anemię, miażdżycę, cukrzycę.

Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Mąkę z amarantusa wymieszaj z cebulą, pokruszonymi drożdżami, solą, majerankiem i tymiankiem. Dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstaw je na 15 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką małe porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z surówką warzywną, np. z marchewki lub kapusty i sosem pomidorowym.

poradnikzdrowie.pl
======================

Placuszki z amarantusa:
-----------------------------------

2 jajka
1 filiżanka mleka
łyżka miodu
2 łyżki stopionego masła lub margaryny
1 filiżanka mąki pszennej
1 filiżanka mąki z amrantusa.

Jajka ubić, dodać mleko, miód, stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę z amarantusa.
Wyrobić ciasto i zostawić na noc w lodówce.
Formować z ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.
====================

Murzynek
z amarantusa:
---------------------

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki z amarantusa
1 kostka margaryny
1 szklanka mleka (lub wody)
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
zapach rumowy
popping do posypania.

Mleko z margaryną, cukrem i kakao zagotować w rondelku, podzielić na dwie części.
Po ostudzeniu do jednej z nich dodać makę, proszek do pieczenia, żółtka, zapach.
Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec ok. 50 min.
Pozostałą część masy kakaowej wykorzystać jako polewę. Posypać ciasto poppingiem.
===========================

Zupa śniadaniowa
-------------------------------

50g płatków z nasion amarantusa
250ml mleka
cukier lub sól do smaku

Mleko zagotować, dodać płatki. Gotować jeszcze 5 min. aż do uzyskania miękkiej konsystencji.
Dodać do smaku cukier lub sól.
====================

Jabłka pieczonez amarantusem
---------------------------------

4 jabłka
1 filiżanka poppingu z amarantusa
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
masło do smarowania naczynia żaroodpornego

Jabłka przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne.

Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem.

Napełnić jabłka.

Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek.

Piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni C.
=======================

Owocowa sałatka
-----------------------------

Puszka ananasów
puszka brzoskwiń
100g rodzynek
2 winne jabłka
2 banany
5 mandarynek
krem jogurtowy
50g migdałów
3 łyżeczki poppingu

Owoce starannie umyć, opłukać rodzynki.
Pozostałe „owocowe” składniki wyjąć z puszek i pokroić w równą kostkę, włożyć do salaterki.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do owoców w salaterce.
Obrane ze skórki jabłka, banany i mandarynki pokroić w kostkę i połączyć z resztą owoców.
Wszystko starannie ale delikatnie wymieszać.
Jako sosu do sałatki użyć jogurtu Fantazja, posypać poppingiem.


Przepisy pochodzą z forum dot. dzieci alergicznych, stron Szarłat , wegetariańskie, poradnikzdrowie
==============================

z wykorzystaniem Poppingu z amarantusa
-------------------------------------------------------------
propozycje:

Popping z jogurtem,
kefirem,
mlekiem,
serkami,
miodem,
ciepłą czekoladą,
jako dodatek do musli,
lodów,
deserów,
sałatek itp.
Maria Wanda
===================
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach