Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Ciasto na pizzę

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 2:36, 13 Lut 2010    Temat postu: Ciasto na pizzę Back to top

Ata

Autorka Ewalukas PIZZA - ale głównie to ciasto
--------------------------------------------------------

Ciasto puszyste
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek / oleju
2/3 szkl mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei Cienko rozwałkować na 5-6 mm i ponakłuwać widelcem. Ciasto rozwałkowane bez problemu da się przenieść na blachę. Nie trzeba podsypywać mąką - ciasto nie przykleja się do niczego

Sos
koncentrat pomidorowy
woda przegotowana zimna
zioła

W zależności ile chcemy sosu: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, wymieszać z taką ilością wody, żeby sos nadal był gęsty (ja dodaje o 2-3 łyzeczki mniej wody niz koncentratu). Dodać zioła według uznania. Odstawić na ok 30 min.

Do pizzy dodaję to co mam pod ręką pomidory, wędlina czy kurczak, ogórki, kukurydza, groszek....co tylko mi się zamarzy

Ciasto jest albo na 2 pizze okrągłe średniej wielkości albo ja robię całą blachę z piekarnika
Na cieście smarujemy sos, posypujemy serem żółtym startym (oczywiście można i na koniec go dać), dalej wszystko inne
Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach

Ps. Ciasto jest wyśmienite. Smaczne, leciutkie, miękkie, spód delikatnie chrupiący.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach