Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kulebiak

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 2:15, 13 Lut 2010    Temat postu: Kulebiak Back to top

Maria Wanda

Kulebiak
----------

1. przepis na ciasto

1/2 Kg mąki, 3/4 kostki masła, 3-4 żółtka, gęsta śmietana

W/w składniki siekać tasakiem lub nożem, jeśli ma za mało wilgoci dodać śmietanę siekać nie gnieść. Gdy połączą się wszystkie składniki wstawić do lodówki na 15 min. Piec w piekarniku.

Można piec małe kulebiaczki lepimy pierożki i pieczemy na stojąco.


2. wersja druga ciasta

4 Szklanki mąki, 4 jajka, 2 łyżki cukru, 8 łyżek masła, 2 dag drożdży 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 szklanki mleka lub wody o temperaturze 30-35.

Wykonanie

- Zrobić rozczyn z drożdży, składniki wymieszać. Rozpuścić sól i cukier dodać jajka wsypać mąkę wyrabiać ciasto dodać olej. Wyrabiać pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 1 cm. Podzielić na 2 placki. Nadzienie położyć na 1 placek przykryć drugim pozostawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem piec w temp 200-210. To ciasto może być na paszteciki smażone w tłuszczu - wys. 5 cm.

Nadzienie:

I. 1/2 Główki kapusty obgotować odcisnąć drobno posiekać. Kapustę przesmażyć na maśle zrumienionym z cebulką. Posolić popieprzyć ma być pikantna. Przestudzoną kapustą nadziewać kulebiak lub pierożki.

II. 1 szklanka miodu, 200 g masła, 1 szklanka orzechów, 3 jaja. Miód z masłem podgrzać schłodzić do temp. 25-30 dodać posiekane orzechy. Położyć na ciasto wałkiem wokoło. Odstawić na 20-30 min. Posmarować jajkiem. Piec w temp 210-220.

III. Ugotowany ryż 2 łyżki stołowe, 2 jaja na twardo, ugotowany i posiekany drób - popieprzyć posolić i gałka muszkatołowa.

IV.3 łyżki ryżu, grzyby 100-150 g, 4 łyżki tłuszczu, cebula. Tłuszcz mąka wywar z grzybów przyrządzić sos zmieszać z ryżem i grzybami.


Podaje sie do barszczu, rosołu można zjeść bez popijania na ciepło i zimno.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach