Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Makaron w sosie mięsno-serowym

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Makarony,Ryż,Kasze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
claudia_1
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 17:11, 12 Lut 2010    Temat postu: Makaron w sosie mięsno-serowym Back to top

Ata

Spaghetti z sosem mięsno- serowym
---------------------------------------------

ok 35 dag mięsa mielonego
25-30 dag pieczarek
kubek 250 ml śmietany 18%
10 dag startego sera żółtego (można użyć mniej), parmezan, ale gouda czy inny też dobry
sól, pieprz

30-40 dag makaronu spaghetti
Mięso (ja używam wp.- woł. lub wp., ale z indyczego też robiłam) przesmażyć do lekkiego
zrumienienia, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dalej smażyć, prawie do odparowania wody z pieczarek, dodać śmietanę (wg mnie dobra jest Piątnica 18%), przyprawić solą i pieprzem,ogrzewać na małym ogniu do całkowitego podgrzania, zestawić z ognia, wmieszać ser żółty, nie gotować. Od razu wykładać na ugotowany makaron. Jeśli ser jest miękki (nie-parmezan), można nim posypać potrawę na talerzu. Można zmienić stosunek mięso- pieczarki dowolnie.

Przepis zaczerpnęłam z TeleTygodnia i z powodzeniem wracam do niego baaardzo często.
To ulubiony sos makaronowy mojej Rodzinki Very Happy
____________________________________________________



Olina

Cannelloni z farszem mięsnym
---------------------------------------

Składniki
350 g mieszanego mięsa mielonego,
2 łyżki oleju.
1 cebula,
1 ząbek czosnku.
1/2 pęczka oregano,
200 g pokrojonych pomidorów (z puszki),
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
16 rurek cannelloni
250 g sera ricotta,
375 ml mleka.
4 łyżki startego parmezanu.

Przepis
Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30 minut,
______________________________________________________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Makarony,Ryż,Kasze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach