Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Tamil

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:53, 12 Lut 2010    Temat postu: Tamil Back to top

Przepis wg Manchuli-mojej kolezanki ze Sri Lanki,napisalam Tamil bo pomio ze pochodzi ona ze Sri lanki,zawsze podkresla ze mowi,mysli, itd w jezyku Tamil Nadu czyli to jest jeden ze stanow Indii

Cury ala Tamil


Ewam


SKŁADNIKI:


2 piersi z kurczaka
3 duże cebule
300 ml rosołu
2 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, cukier do smaku
olej do smażenia najlepiej sojowy
przyprawy:

dla smakoszy mieszanka własna:
suszony czosnek
kumin
gorczyca
kolendra
kurkuma
koper włoski
chili
papryka słodka
goździki
imbir
cynamon.

dla leniuchów: mieszanka zmielonego chili z gotową przyprawą curry

WYKONANIE:

przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy, mieszamy z mieszanka przypraw, a następnie dodajemy 200 ml rosołu. Całość mieszamy i odstawiamy. Pierś kroimy w kostkę i obsmażamy. Do mięsa wrzucamy pokrojone w plastry 4 cebule. Całość smażymy mieszając około dwie minuty, a następnie zalewamy sosem, chwilę mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut - od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dodajemy resztę rosołu i odkrywamy patelnię. Dodajemy soli i cukru do smaku i gotujemy otwarte na średnim ogniu mieszając, by odparować część płynu. Trzeba pamiętać, że oryginalna potrawa jest dość ostra. Danie podajemy z białym ryżem, albo z ryżem robionym na żółto.czyli dodajac czili i szafranu,mozna do ryzu dodac czosnku jesli ktos lubi.




Ponownie przepis od Manchuli..jadlam pycha!!!!


Fischstepchen


przepis na,, oko,,

okolo 1kg ziemniakow
3 cebule
puszka tunczyka w sosie wlasnym
pieprz,sol,cumin,szafran,chili-proszek,mozna dodac czosnek,ale nie koniecznie
Ziemniaki ugotowac przecisnac przez praske,cebulke pokroic w drobniutka kostke,dodac reszte skladnikow.Wszystko ladnie wyrobic i formowac kulki,te kulki panierowac jak nasze kotlety schabowe,smazyc w glebokim oleju...podawac z ryzem i przyprawami,lub sosem czosnkowym...zamiast ryzu moze byc soczewica.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach