Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kuchnia węgierska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 10:14, 11 Lut 2010    Temat postu: Kuchnia węgierska Back to top

GOŁĄBKI PO WĘGIERSKU

Nora

1 KG KISZONEJ KAPUSTY
1 GŁÓWKA KAPUSTY
1/2 KG MIĘSA MIELONEGO Z INDYKA
20 DKG RYŻU
10 DKG OLEJU
1 CEBULA
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU
PIEPRZ
SÓL
3 ŁYŻKI MĄKI,1 SZKL. GĘSTEJ ŚMIETANY,3 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

lIŚCIE KAPUSTY PRZYGOTOWAĆ JAK NA GOŁĄBKI
RYŻ GOTOWAĆ 10 MIN W ROSOLE Z KOSTKI,ODSĄCZYĆ.CEBULĘ POSIEKAĆ ZESZKLIĆ NA TŁUSZCZU,DODAĆMIĘSO WYMIESZANE Z RYŻEM DOPRAWIC DO SMAKU DODAĆ TROCHĘ KAPUSTY KISZONEJ [MOŻNA TEŻ SLODKIEJ BĘDZIE ŁAGODNIEJSZE]
NA LIŚCIE NAKŁADAĆ NADZIENIE,ZWIJAĆ GOŁĄBKI
DO RONDLA WLAC OLEJU ,DAC WARSTWĘ KISZONEJ KAPUSTY,POSYPAC PAPRYKĄ,MOŻNA DAĆ POKROJONY W KOSTKĘ WĘDZONY BOCZEK NA TYM UŁOŻYĆ GOŁĄBKI .PRZYKRYĆ RESZTĄ KISZONEJ KAPUSTY PODLAC TROCHĘ WODĄ,PRZYKRYĆ I GOTOWAĆ 2 GODZ. NA MAŁYM OGNIU
POLAC ŚMIETANĄ WYMIESZANĄ Z MĄKĄ I KONCENTRATEM,DOPRAWIĆ MIELONĄ PAPRYKĄ
DANIE TO MOŻNA PRZYGOTOWAC WCZEŚNIEJ IM CZĘŚCIEJ ODGRZEWANE TYM LEPSZE
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 10:15, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

LECZO

Nora

2 DUŻE CEBULE
1/2 KG PIECZAREK
4 DUŻE PAPRYKI
1 KOSTKA ROSOŁOWA
1/2 KG PARÓWEK
MALUTKI PRZECIER POMIDOR.
PAPRYKA W PROSZKU
PIEPRZ
OLEJ

CEBULĘ POKROIC W KOSTKĘ,UDUSIĆ NA OLEJU,POKROIC PIECZARKI,DAĆ DO CEBULI PODLAĆ TROCHĘ WODĄ I DUSIĆ .
NASTĘPNIE DAJEMY PAPRYKĘ POKROJONĄ,PODLAĆ ZNÓW TROCHĘ WODĄ
W GARNKU ROZPUŚCIĆ KOSTKĘ,DODAĆ PIEPRZ,PRZECIER,PAPRYKĘ W PROSZKU DO SMAKU,POKROJONE W PLASTERKI PARÓWKI,GDY SIĘ ZAGOTUJE ZABIELIĆ TROCHĘ ŚMIETANĄ Z MĄKĄ[1 ŁYŻKĄ]ZAGOTOWAĆ
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 10:24, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Placki po węgiersku

Maria Wanda

placki wyglądają następująco:
- placki ziemniaczane (tylko takie duże) -
-ziemniaki obierasz i trzesz na najmniejszych oczkach tarki, dodajesz (też przetartą) cebulę, trochę soli i pieprzu, do tego troszkę mąki i (niektórzy nie dają, ale ja tak) troszkę proszku do pieczenia; do tego wbijasz jajko - i wszystko razem mieszasz na tzw. "paćkę"
Smażysz z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią- na patelni podsmażam pieczarki na maśle

PIECZARKI
Obierasz je i kroisz w kawałeczki, smażysz na rozgrzanym maśle dodając wegety/kucharka, możesz dodać do nich drobno pokrojoną cebulkę.

- na kolejnej patelni podsmażam mięso mielone (ja robię z pół kilo na 5-osobową rodzinę) i dodaję do niego FIX Knorra do mielonego

Placek wygląda następująco:
- na spodzie placek ziemniaczany
- na niego podsmażone pieczarki
- na to drugi placek ziemniaczany
- na to wszystko mielone z Fixem
_________________

Zupa gulaszowa

Składniki:
20 dag cebuli, 5 dag smalcu, 30 dag chudego mięsa wołowego, papryka w proszku: słodka i ostra, sól, majeranek, 1 łyżeczka kminku, 1,5 l wody, 2-3 zielone papryki, 30 dag ziemniaków, 4 pomidory, 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
Cebulę pokroić dość grubo i zrumienić na złoty kolor na smalcu. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso, dodać paprykę, sól, majeranek, kminek. Zalać gorącą wodą i gotować przez 20 minut. Paprykę pokroić w spore kawałki i dodać do zupy. Gotować przez kolejne 30 minut. Pod koniec wrzucić do garnka pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i pomidory. Gotować pod przykryciem do miękkości, podlewając czerwonym winem.

Placki po węgiersku

Składniki:
Placki: 1,5 kg ziemniaków, 3 cebule, ok. 15 dag mąki pszennej, 2 jajka, 150 ml kefiru, sól, pieprz
Sos: pół kg mięsa wołowego, półtorej cebuli, 1 duży koncentrat pomidorowy, woda, mąka pszenna, sól, pieprz, cukier, papryka słodka, papryka ostra, kwaśna śmietana
Wykonanie:
Przygotowanie placków: ziemniaki, cebule obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać jajka, kefir, mąkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlewać dość grubo na całą szerokość patelni z rozgrzanym olejem i smażyć aż do zrumienienia, ale tak, by placki nie były spieczone.
Przygotowanie sosu: mięso i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na oleju, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Następnie do podsmażonej cebuli dodać mięso, podlać wodą, tak aby zakryła składniki, i dusić do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą (jeśli dużo jej wyparuje). Na koniec dodać resztę koncentratu, przyprawić dobrze solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą i słodką oraz zagęścić wodą rozmieszaną z mąką, wcześniej połączoną z odrobiną gorącego sosu. Na każdym placku umieścić sos, złożyć placek na połowę, następnie wierzch polać odrobiną sosu i położyć trochę kwaśnej śmietany.

Potrawka węgierska

Składniki:
40 dag mieszanych grzybów leśnych, 1 papryka, 3 nieduże pomidory, natka pietruszki, olej lub oliwa, sól
Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć grzyby, dodać pomidory i paprykę, razem przesmażyć. Podlać niewielką ilością gorącej wody, dusić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie, posolić, posypać posiekaną natką pietruszki.

Paprykarz z kurczaka

Składniki:
50 dag piersi z kurczaka, 1 papryka, łyżka smalcu, 1 duży pomidor, 1 cebula, po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku, 250 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz
Wykonanie:
Smalec roztopić na patelni, zeszklić cebulę, patelnię zestawić z ognia, dodać paprykę w proszku, postawić na ogniu i dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Po chwili dodać pokrojonego pomidora (wcześniej należy obrać go ze skórki) i drobno pokrojoną paprykę, dodać sól, pieprz, podlać wodą lub bulionem z kostki - dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do mięsa i gotować jeszcze przez kilka minut.

Gulasz po węgiersku

Składniki:
ok. 1 kg mięsa wołowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 papryki - czerwona i żółta, 40 dag pieczarek, litr bulionu warzywnego z kostki, olej, 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku i ewentualnie odrobina ostrej, majeranek, łyżeczka kminku, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso wypłukać i pokroić na nieduże kawałki. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek roztarty z solą, a po chwili także mięso. Całość podsmażyć. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać do mięsa, doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić nadal, aż wszystko zmięknie. Na 10 minut przed końcem dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki. Gulasz wyśmienicie smakuje z plackami po węgiersku.

Placek z kiełbasą po węgiersku

Składniki:
Placek ziemniaczany: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, bułka tarta, ząbek czosnku, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Kiełbasa po węgiersku: 2-3 pęta kiełbasy (np. podwawelskiej), koncentrat pomidorowy, 1-2 cebule
Wykonanie:
Umyć i obrać ziemniaki. Zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Jeśli ziemniaki puszczą za dużo soku, dodać bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do ziemniaków. Usmażyć jak zwykłe placki ziemniaczane, ale większe i grubsze, prawie wielkości patelni. Z kiełbasy ściągnąć skórkę. Pokroić w kostkę. Tak pokrojoną przełożyć do naczynia. Podsmażyć (nie dodawać tłuszczu). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać wodą (ok. 3/4 szklanki). Gdy cebula i kiełbasa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy (kilka łyżeczek), tak aby wszystko się zaczerwieniło i zgęstniało na sos. Gdy wszystko jest gotowe, kłaść kiełbasę na placki i składać je jak tortillę. Podawać na gorąco.
_________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach