Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kuchnia chińska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:56, 12 Lut 2010    Temat postu: Kuchnia chińska Back to top

Błyskawiczny kurczak z ananasem

Ewam

Składniki
2 piersi z kurczaka
1 puszka ananasow
2 lyzki sosu sojowego (ewentualnie maggi)
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 zabki czosnku
2-3 lyzki oleju do smazenia

Piersi z kurczaka umyc, pokroic w cienkie paski
wlozyc do miseczki, osolic, opieprzyc dodac sos sojowy i przetarty czosnek; wymieszac wstawic do lodowki na 10-15 minut
rozgrzac olej na patelni i smazyc na duzym ogniu kurczaka az ze wszystki stron bedzie podsmazony;
w trakcie smazenia podsypac kurczaka maka ziemniaczana przez sitko;
smazyc do zrumienienia
wlac sok z ananasow dobrze wymieszac ( pozostala na patelni maka ziemniaczana wspaniale zagesci sok ananasowy)
dodac ananasy i gotowe

doskonale smakuje z ryzem i surowka z selera naciowego:)

Autor: mada-chicago
Przepis pochodzi z serwisu "Wielkie Żarcie".
Adres: [link widoczny dla zalogowanych]





Chińska sałatka tęczowa

Składniki
2 małe marchewki1 mała kalarepka lub połówka większej
2 małe czerwone cebulki
2 dymki
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
kawałek papryczki chili
3 gałązki selera naciowego
1 mały ogórek sałatkowy
pół pęczka kolendry
pół puszki kiełków sojowych
pół puszki pędów bambusa lub serc palmowych
cienki szczypiorek
10 dag solonych orzeszkow ziemnych lub nerkowych
sok z 1 cytryny
sok z 1 limonki
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
2 łyżki sosu sojowego


Świeże soczyste warzywa w orientalnym wydaniu. Nie musisz używać wszystkich warzyw, a tylko takie, jakie masz lub lubisz. Dość ważny jest sos, potrzebny jest do niego sos rybny "nuoc mam" lub ostrygowy. Do kupienia w supermarketach na dziale z chińszczyzną lub sklepach orientalnych.

1. Zrób sos: posiekaj czosnek, zmieszaj z sokiem z cytryny i limonki (lub z półtorej cytryny), sosem sojowym i ostrygowym oraz cukrem.

2. Marchewkę obierz, pokrój w zapałkę. Tak samo zrób z kalarepką. Seler naciowy pokrój w plasterki, paprykę w wąskie paseczki. Ogórka nie obieraj, przekrój wzdłuż, wyjmij łyżeczką nasiona i pokrój cienko w półplasterki. Kiełki i bambusa odsącz z zalewy. Jeśli bambus jest w pasmach, to pokrój go w zapałkę. Serca palmowe pokrój w plasterki. Cebulki obierz i pokrój w piórka. Dymkę pokrój w krążki. Kolendrę posiekaj. Papryczkę chili drobno pokrój.

3. W misce wymieszaj wszystkie warzywa, wyłóż kopiasto na głębszy półmisek. Polej sosem, posyp orzeszkami ziemnymi. Odstaw na 15 min.

Sałatka jest pysznym dodatkiem do żeberek po chińsku lub innych dań orientalnych.

autor: malbec

autor: malbec






CHIŃSKI BURDELIK


Składniki
paczka makaronu ryżowego
3 piersi z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 marchewki
por
mały seler
pęczek szczypiorku
pół małej kapusty pekińskiej
4 łyżki keczupu
sok z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki chili
łyżka octu winnego
grzyby mun

Zrobić makaron wg przepisu na opakowaniu
Wszystkie warzywa (obrane) pokroić w cienkie słupki, szczypiorek na paseczki długości ok. 5 cm.
Piersi pokroić na kawałeczki i wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego. Obsmażyć na oleju. Dodać wszystkie warzywa i smażyć około 7 minut.
Na koniec dodać makaron oraz sos, który należy przyrządzić następująco: keczup, sok, sos sojowy, ocet i chili wymieszać.

Mozna tez pokrojone piersi kurczaka zabejcować nie w samym sosie sojowym a w mieszaninie 6 łyżek sosu sojowego i 3 łyżki wiśniówki. Nie trzeba będzie robić dodatkowo sosu z keczupu. Pod koniec smażenia warzyw dodać łyżeczkę imbiru.





Kurczak chop suey


Składniki

4 lyzki sosu sojowego lub maggie
2 lyzeczki cukru
500 g piersi z kurczaka
3 lyzki oleju
2 cebule pokrojone w osemki
2 zabki czosnku przecisniete przez praske
350 g kielkow fasoli
1 lyzka maki ziemniaczanej
3 lyzki wody
425 ml rosolku drobiowego

1. Sos sojowy wymieszac z cukrem, az sie cukier rozpusci.

2. Piersi pokroic w cienkie paski. Przelozyc do miseczki i zalac sosem sojowym. Wstawic do lodowki na 20 minut.

3. Olej rozgrzac na patelni a najlepiej w woku, i smazyc na nim przez 3 minuty mieso (na brazowo). Dodac cebule i czosnek i smazyc kolejne 2 minuty. Nastepnie dodac kielki fasoli i smazyc kolejne 4 minuty.

4. Make ziemniaczana wymieszac z woda. Rosolek dodac do miesa, dodac rozrobiona make ziemniaczana i zagotowac. Tak dlugo mieszac, az sie sos zagesci.

Podawac z ryzem.



autor: Malena





Kurczak czosnkowy w cieście


Składniki:

1/2 kg filetu z udek lub piersi kurczaka
olej do smażenia

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego,lub wodka ,lub biale wytrawne wino
4 ząbki czosnku wyciśnięte

Ciasto:
2 jaja lekko ubite
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
woda


Przyrządzamy danie następująco:
mieszamy składniki marynaty, następnie filety z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy mięso w marynacie ok. 30 min. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, wrzucamy na to mięso i smazymy, aż zmieni kolor, wyjmujemy na talerz. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, dodajemy tyle wody aby uzyskać gęstą papkę. Na patelni grzejemy olej, podsmażonego wcześniej kurczaka maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Gotowe ! Do tego bardzo dobry jest smażony ryż oraz jakaś ostrzejsza surówka .




Kurczak karmelowy

Składniki

kurczak
sól
4 łyżki cukru
4 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku

kurczaka wyporcjować i nasolić. Cukier wsypać na rozgrzaną patelnię (lub inne naczynie, w którym kurczak będzie się dusił) i zrobić karmel, do karmelu wlać olej i sos sojowy, szybko zamieszać, gdy składniki mniej więcej się połączą, włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu, w trakcie dodać posiekany czosnek. Mniej więcej w połowie duszenia porcje kurczaka można obrocić aby z obu stron dobrze przeszły sosem.
Smakuje najlepiej z ryżem, zwłaszcza brązowym.

autor: libra_bb
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:58, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

GOLANKA DUSZONA NA CZERWONO


Maria Wanda

w orginale MI CIH HUO CZUNG

1 1.5 - 2 kg golonki (jedna golonka podanej wagi)
8 szkl wody
3 cebule dymki
4 łyżki cukru
4 łyżki wódki wyborowej
1/2 szklanki sosu sojowego
4 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki smalcu

1. golonkę wypłukać oczyścić osuszyć, naciąć z boków skórkę

2. Włożyć do garnka o grubym dnie, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia
gotować na małym ogniu 10 min, zebrać szumowiny, odjąć 1/3 płynu

3. Cebulę dymkę pokroić na 3 cm kawałki, dodać do golonki
wlać sos sojowy, wódkę, dodać cukier i imbir oraz smalec
przykryć, gotować na bardzo małym ogniu 2 godz., co pół godziny
golonkę odkryć i obrócić

4. Po wyparowaniu 1/4 płynu zwiększyć płomień, gotować aż płyn
wyparuje do połowy
sos powinien mieć kolor brunatny ze lśniącym pobłyskiem

5. Przełożyć do miski, polać sosem, podawać z ryżem

przepis mam z mojej pierwszej książki o kuchni chińskiej, wydana w 1990., może nie jest tak ładnie wydana jak książki o tej tematyce, które teraz można kupić ale przepisy są bardzo dobre

- na czrewono może też być kapusta, wieprzowina, śledż
(ale złotośledż lub zielony- nie wiem czy te śledzie można dostać u nas) jagnięcina lub cielęcina
podała Nata MUŚP





Chińszczyzna
****
-4 marchewki,
-1por,
--1seler,
-2pietruszki,
-2 duże cebule,
-3 kolorowe papryki,
-0,5kg pieczarek.

****
Pokroić w słupki i smażyć na oleju(każde warzywo smażymy oddzielnie). 1 całą pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wegetą i obsmażyć na oleju. Usmażone składniki wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym i Vegetą. Zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą i kieliszkiem wódki. Podawać z ryżem na sypko.

Przepis sprawdzony - robi furorę na każdej "imprezie"
_________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach