Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Po grecku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:44, 12 Lut 2010    Temat postu: Po grecku Back to top

Kurczak po grecku

Ewam

Składniki:
3 piersi z kurczaka,
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
1/4 szkl. posiekanej świeżej bazylii,
łyżeczka mąki kukurydzianej,
pół szkl. grzanek,
1 szkl. startego,
żółtego sera - najlepiej typu parmezan,
sól,
pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Piersi ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania. Lekko osolić. W oddzielnym naczyniu zmieszać jogurt z odrobiną pieprzu, soli i bazylią. Dodać mąkę kukurydzianą i wszystko dokładnie wymieszać. Polać piersi mieszaniną jogurtową, posypać grzankami. Całość oprószyć tartym serem. Zapiekać w piekarniku w temp. 200°C przez 30 min., tak aby mięso było zarumienione.





Chlebek pitta


Składniki:
0.5 kg mąki,
1/2 paczki drożdży instant (lub zaczyn:
2 dkg drożdży,
łyżka cukru,
kilka łyżek mleka),
łyżeczka soli,
tyle ciepłej wody,
by otrzymać niezbyt twarde ciasto,
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki cukru,

łyżeczka soli,
oliwa do smarowania blachy.


Sposób przyrządzenia:
Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski, miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.

Ciasto odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę na 3 - 4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.

Chlebki piec ok. 5 - 6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką.

[link widoczny dla zalogowanych]




Plaka grecka


Składniki:
Szkl. ryżu,
duża cebula,
2 - 3 ząbki czosnku,
10 dkg pieczarek,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki masła,
2 - 3 łyżki rodzynek,
10 dkg kiełbasy wieprzowej,
10 dkg groszku konserwowego,
strączek ostrej papryki,
sól,
pieprz i inne przyprawy,
2 szkl. bulionu.


Sposób przyrządzenia:
W rondlu o grubym dnie stopić połowę masła i zeszklić na nim wcześniej obraną i drobno pokrojoną cebulę. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do smażenia. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki i także dodajemy do garnka z cebulą. Po chwili wrzucamy umyty i osączony (surowy) ryż. Mieszamy i smażymy tak jeszcze ok. 5 min. Na małej patelni roztapiamy resztę masła i smażymy przez ok. 2 - 3 min. Opłukane i osączone rodzynki dodajemy do ryżu i zaprawiamy koncentratem pomidorowym i szkl. gorącego bulionu. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3 min. na dość dużym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy pozostały bulion. Przykrywamy i gotujemy już na małym ogniu przez ok. 20 min. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion, dodajemy drobno posiekaną paprykę i zielony groszek.

[link widoczny dla zalogowanych]



Gyros z sosem czosnkowym


Składniki:
35 dkg sznycla wieprzowego,
40 dkg jagnięciny z udźca,
6 ząbków czosnku,
3 cebule,
1/4 ogórka,
25 dkg tłustego twarogu,
15 dkg jogurtu naturalnego,
1 łyżka oliwy,
5 dkg sera owczego,
sól,
pieprz,
2 papryki chili,
1 pęczek oregano,
2 łyżki oleju,
papryka słodka.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Czosnek i cebulę obrać. Jedną cebulę pokroić w kostkę, pozostałe w krążki. Ogórek zetrzeć na drobnej tarce. Twarożek utrzeć z jogurtem, dodać kostki cebuli, oliwę, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ogórek oraz 2/3 drobno pokruszonego owczego sera, doprawić sos na pikantnie solą oraz pieprzem.
Papryczki chili oczyścić, pokroić w krążki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć porcjami mięso. Włożyć całe mięso na patelnię smażyć kolejne 10 min., często mieszając. Odłożyć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Wrzucić na patelnię krążki cebuli oraz resztę pokrojonego w plasterki czosnku, zeszklić. Dodać papryczki chili, 2/3 oregano oraz mięso, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Polać odrobiną sosu, posypoć resztą oregano. Pozostały sos podawać w miseczce.
[link widoczny dla zalogowanych]




Greckie pulpeciki z serem feta


Składniki:
1 kg ziemniaków,
200 g sera feta,
6 dymek,
peczek posiekanego koperku,
2 jajka,
sok z 1 cytryny,
czarny pieprz,
ok. 3 - 4 łyżek maki,
5 - 6 łyżek oliwy.


Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, obieramy ze skórki i zgniatamy. Mieszamy z feta, dodajemy drobniutko posiekaną dymkę, koperek, jajko i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem. Jeszcze raz starannie mieszamy. Masę wstawiamy na ok. 1 h do lodówki. Po wyjęciu formujemy nieduże kulki, każdą z nich lekko płaszczymy i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pulpety smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Papierowym ręcznikiem zdejmujemy nadmiar tłuszczu i podajemy na stół.





Mielone po Grecku

Nie wiem jaka jest oryginalna nazwa tych kotletow,ale wiem ze robia je Grecy i ja je tez czesto robie
kotlety przygotowywujemy tak jak nasze Po Polsku a do srodka ,,wklejamy,,kawalek sera fety i to wszystko.




Sos tzatziki


Składniki:
Jogurt naturalny,
surowy ogórek,
czosnek,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Ogórek zetrzeć na tarce, odlać sos, dodać wyciśniety czosnek, przyprawy wymieszać.

Jeśli zamiast jogrtu dacie serek homogenizowany to potrawa nadaje się do kanapek.





Sałatka gyros


Składniki:
0.5 kg piersi z kurczaka,
puszka kukurydzy,
8 ogórków słodko-kwaśnych,
20 dkg kapusty pekińskiej,
przyprawa gyros,
0.5 szkl. majonezu,
0.5 szkl. ketchupu,
6 łyżek oliwy,
szczypta vegety.


Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą i usmażyć na patelni. Ostudzone piersi ułożyć na dnie szklanego naczynia i zalać połową sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu. Kolejną warstwę ułożyć z odsączonej kukurydzy, następnie warstwę pokrojonych w kostkę ogórków. Zalać resztą sosu. Na wierzch położyć pokrojoną kapustę pekińską, posypać szczyptą vegety.





Grecka sałatka

Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "horiatiki". Dobre zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne.


skladniki:

Skladniki na jedna porcje

1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek
1/4 strąka papryki zielonej
1 gruby plaster sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
oregano

Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Papryke na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie fete pokrojona w kostke, która z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb.

Podawać z białym pieczywem i masłem.

Czesto robie ta salatke i podaje rowniez z sosem czosnkowym,czasem dodaje tez kilka porwanych listkow salaty lodowej.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:47, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Kurczak z piekarnika z ziemniakami - Kotopulo furnu me patates


Maria Wanda


1 kurczak (może to być każde inne mięso
ziemniaki
olej z oliwek (3/4 szklanki)
sól, pieprz, oregano
sok z cytryny
1/2 szklanki wody

Ziemniaki kroimy w duże kawałki. Dodajemy soli, pieprzu, oliwę. Dokładnie mieszamy i wkładamy do formy, do której wcześniej włożyliśmy osolonego kurczaka. Skrapiamy to wszystko sokiem z cytryny (około 2 cytryn), posypujemy oregano i dodajemy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 22 stopni C około półtorej godziny.

Wielkie Żarcie forum






Kurczak po grecku

recku Składniki:

2 piersi z kurczaka
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
1 puszka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz, sól do smaku
½ szklanki oliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek
½ szklanki pokrojonej natki pietruszki

W sporym naczyniu rozgrzać olej (najlepsza będzie oliwa z oliwek). Na średnim ogniu podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę i pokrojony czosnek. Dusić na wolnym ogniu 2 minuty. Dodać rozprowadzony w szklance bulionu koncentrat pomidorowy. Przyprawić cynamonem, pieprzem cayenne oraz solą i zwykłym czarnym pieprzem (najlepszy byłby świeżo zmielony). Na końcu dodać oliwki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 15 minut, przewracając co pewien czas kurczaka, aby nie przywierał do ścianek naczynia. Mięso z kurczaka wyjąć na talerz. Do pozostałego sosu dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, gotować przez 2 minuty na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Przed podaniem potrawy sosem polać kurczaka. Serwować z ryżem lub kluskami.




Kurczak na sposób grecki

Składniki:
Pierś z kurczaka (może być cały kurczak dla dużej rodzinki), indyka lub każde inne mięsko, łyżeczka musztardy, oliwa, oregano, sól, troszeczkę pieprzu i deczko papryki, z 4 ziemniaki, na koniec potrzebna będzie także cytryna.

Jak przyrządzić?
Mięso solimy i układamy w brytfance, przyprawiamy tzn. posypujemy oregano, dajemy troszeczkę pieprzu i znikome ilości papryki. Obrane ziemniaki (nie ugotowane ziemniaki tylko surowe - dojdą w czasie pieczenia) przepoławiamy i układamy obok mięsa, ziemniaczki także posypujemy oregano i troszeczkę solimy, dajemy łyżkę musztardy i wszystko to polewamy oliwą. Po tych zabiegach całość wędruje do piekarnika na jakieś 90 min. Przed podaniem skrapiamy wszystko cytrynką i wcinamy. Smacznego.





Briam, czyli grecka zapiekanka
przepis z Krety

Składniki (dla dwóch głodnych osób):
2 średnie cukinie
2 duże ziemniaki
2 duże pomidory
3 cebule
25 dag mozzarelli (w oryginale był jakiś ciągnący się, grecki ser - nie feta;
ostatecznie można dać też parmezan)
świeża i suszona mięta
oregano, zielona pietruszka
oliwa z oliwek, sól, pieprz

Cukinie, ziemniaki i cebulę pokrój w plastry, pomidory w ósemki.
Blachę posmaruj oliwą, ułóż warzywa, polej oliwą, posyp ziołami, posól
i popieprz.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po około 40 minutach pieczenia wymieszaj warzywa i dodaj ser pokrojony
w kostkę. Piecz jeszcze około 40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie,
a ser ładnie się zarumieni.

Przed podaniem posyp suszoną miętą.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:48, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

BRIAMI - warzywa zapiekane /kuchnia śródziemnomorska - Grecja/ ---------------------------------------------------------------------------------
autor: Bajaderka [link widoczny dla zalogowanych]
---------------------------------------------------------------------------------



kasias

składniki:
* 5 średnich cukini (pokrojone w 0,5 cm plastry)
* 4 duże obrane ziemniaki ( plastry 0,5 cm)
* 5 ząbków czosnku (można więcej- pokrojone w cienkie plasterki)
* 2 średnie pomidory (pokrojone w w ćwiartki)
* 15 dg parmezanu (pokrojony w kostkę)
* 1/3 szkl. oliwy z oliwek
* 4 łyżki wody
* 2 czubate łyżki świezego oregano (posiekane)
* 1,5 łżki świeżej mięty (posiekanej)
* 1 łyżka świeżej kolendry lub natka pietruszki (posiekana)
* sól, pieprz do smaku (wg uznania)

Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Warzywa wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lpłaskiego, wlać wode i oliwęi posypać ziołami. Posolić i popieprzyć, wymieszać aby zioła obtoczyły warzywa.Piec 1,5 godz. lub dłużej, mieszając od czasu do czasu aby równomiernie się przypiekało.
Grecy podaja briami z plastrami zimnego sera feta i chrupiącą bagietka. W ino mile widziane.
*Parmezan powinien być pokrojony w kostkę a nie starty na tarce. ( w trakcie pieczenia zamieni sie w przyrumienione bryłki a nie rozpuszcza, roztopiony zmienia konsystencje zapiekanki).

Wielokrotnie robiłam i mogę zapewnić że jest PYCHA ! Ja robie to w glinianym garze Zbliża się sezon na warzywa... POLECAM!
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 13:50, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

SAŁATKA PO GRECKU


GoodMusicForever


400 g filetów z kurczaka
1/2 kapusty pekinskiej
3 ogórki kiszone
4 jajka
2 pomidory
9 łyzek majonezu
sól, 3 łyzki olelu
2 płaskie łyzki przypraw gyros
1 srednia cebula

Filety z kurczaka kroimy w srednia kostke i smazymy na oleju z dodatkiem przyprawy gyros.Mieso powinno byc miekkie...
Jajka gotujemy na twardo,kroimy w kostke.
pomidory, ogórki kiszone, cebule i
kapuste pekinska kroimy tez w kostke.
W duzej salaterce układamy warstwami po kolei:
3 łyzki majonezu, ogórki, jajka
3 łyzki majonezu, cebule, pomidory
3 łyzki majonezu....
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 15:25, 23 Maj 2010    Temat postu: Back to top

Potrawy z drobiu są w niej, oprócz tych z ryb, chyba najpopularniejszymi daniami mięsnymi. Kurczak po jońsku, ateńsku, do tego pyszne przystawki...

Kurczak w ziołach
Składniki:
1 kurczak, 125 ml wytrawnego białego wina, 125 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki oregano, 2 łyżki rozmarynu, 2 łyżki kolendry, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na porcje i moczyć w marynacie przygotowanej z białego wina, oliwy, bardzo drobno posiekanego czosnku, ziół, pieprzu i soli. Tak przyrządzone mięso odstawić do lodówki. Po upływie 3 godzin wyjąć, ogrzać do temperatury pokojowej i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Potrawę podawać z ryżem.

Kurczak po ateńsku
Składniki:
1 kurczak, 750 ml jogurtu, 50 dag ryżu, 3 jajka, 3 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mięty, sól, pieprz
Wykonanie:
Podzielonego na porcje kurczaka gotować w 1 litrze wody, aż mięso będzie miękkie. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia uprzednio posmarowanego tłuszczem. Wywar zachować. Zagotować 2 litry wody, wsypać ryż i gotować 7 minut. Odcedzić. Dwie łyżki jogurtu połączyć z olejem i tą mieszanką posmarować każdy kawałek kurczaka. Piec w lekko nagrzanym piekarniku aż się zarumieni. Jogurt wlać do rondla, wymieszać z jajkami i trzymać na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Dodać wywar z kurczaka, miętę, sól, pieprz oraz łyżkę masła. Odlać pół litra sosu i gotować w nim ryż ok. 8-10 minut. Podawać oddzielnie kurczaka, ryż i pozostały sos.

Kurczak po jońsku
Składniki:
1 kurczak, 4 czerwone papryki, 4 małe pomidory, 2 małe cebule, 25 dag czarnych oliwek, 250 ml czerwonego wina wytrawnego, 375 ml oliwy, 1 łyżka tymianku, sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na 6 porcji i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 10 minut. Paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki, zmiażdżyć widelcem i dodać do kurczaka. Cebulę posiekać i także wrzucić do smażącego się mięsa. Dodać oliwki, całość zalać winem i delikatnie wymieszać. Doprawić tymiankiem, solą, pieprzem i dusić półtorej godziny. Gorącego kurczaka podawać z ryżem lub ziemniakami.

Kurczak zapiekany w cieście
Składniki:
1 kurczak, 50 dag ciasta fyllo, 5 dag masła, 25 dag sera żółtego, 1 cebula, pęczek zielonej pietruszki, 2 jajka, sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka gotować w 1 litrze osolonej wody. Cebulę pokroić w plasterki i wrzucić do garnka. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć kurczaka, obrać go ze skóry, usunąć kości i podzielić mięso na niewielkie części. Wywar z gotowania zachować. Jajka ubić, wymieszać z drobno startym serem żółtym, zieloną pietruszką, przyprawić solą i pieprzem. Dolać rosół wraz z rozgotowaną cebulą, włożyć mięso i wymieszać tak, by masa była jednolita. Ciasto fyllo podzielić na dwie części, wyłożyć nim dno naczynia do zapiekania (uprzednio wysmarować je masłem), przełożyć masę, nakryć resztą ciasta. Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Znakomitym dodatkiem będzie kompot z suszu.

Pilaw po grecku
Składniki:
2 filety z kurczaka, 2 małe cebule, 2 małe pomidory, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki ryżu, 1 kostka rosołowa
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę, cebulę drobno posiekać i lekko przesmażyć na patelni, dodając kurczaka pokrojonego w paski. Po 10 minutach dodać pomidory. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody, zalać kurczaka i dosypać ryż. Całość gotować jeszcze 20 minut pod przykryciem. Podawać z rukolą.

Chlebki pita
Składniki:
50 dag mąki, 15 g drożdży, 30 ml wody, pół łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól
Wykonanie:
Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą, drożdże rozpuścić w 1/4 ilości tej słodkiej wody i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać oliwę i resztę wody. Dodać drożdże, a ciasto wyrabiać tak, by było ścisłe. Masę przełożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Miskę natrzeć tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, by wyrosło. Powinno podwoić swą objętość. Ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i formować chlebki. Owalne placki wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i pozostawić w cieple na ok. 30 minut. Pokropić wodą chlebki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni około 6 minut. Wyjąć, gdy będą pulchne i złociste. Tajemnicą przyrządzania chlebków pita jest ciepło, w którym muszą być przygotowywane. Miskę, do której będą przekładane drożdże, oraz blachę piekarnika, na której będą pieczone, należy wcześniej zagrzać.

Ciasto fyllo
Składniki:
50 dag mąki, 3-4 łyżki oliwy, 2 jajka, 125 ml wody, sól
Wykonanie:
Mąkę połączyć z solą i bardzo powoli wlewać wodę, cały czas ugniatając. Jajka energicznie wymieszać i także dodać do reszty masy. Powoli dodawać oliwę i dalej ugniatać. Gdy ciasto będzie elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na 20 minut. Podzielić na cienkie arkusze. Ciasto fyllo jest podstawą wielu greckich potraw, można je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do potraw mięsnych.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach