Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kuchnia kresowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 9:24, 02 Mar 2010    Temat postu: Kuchnia kresowa Back to top

Kasza ze skwarkami
Składniki:
Około 300 g kaszy gryczanej, kawałek boczku wędzonego, 2-3 sztuki kiełbasy (długości ok. 30 cm), 4 duże cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, około 1 litra wody
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucić pokrojony drobno boczek i kiełbasę; smażyć aż wytopi się trochę tłuszczu, po czym dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zrobi się szklista, dodać rozdrobniony czosnek, wymieszać. Następnie do garnka z kiełbasą i cebulą nalać wody (ok. 1 litra), można ją ewentualnie osolić; wsypać kaszę i kiedy napęcznieje, mieszać regularnie, w razie potrzeby dolewając wody. Gdy kasza będzie już dobra, dodać przyprawy, wymieszać i rozłożyć danie na talerze. Najlepszą przystawką do tego są ogórki kiszone lub małosolne.

Kartacze, czyli litewskie pyzy ziemniaczane

Składniki:
1,2 kg mączystych ziemniaków, 40 dag mielonej wieprzowiny, 30 dag mielonej wołowiny, 2 cebule, 1 łyżeczka oleju, po 5 dag słoniny i boczku, sól, pieprz
Wykonanie:
Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Starte ziemniaki odcedzić z soku przez sito. Sok zachować, odstawić w misce na około 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno plastry o grubości ok. 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu około 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.

Kulebiak z kapustą
Składniki:
Ciasto: 35 dag mąki (niepełne 2 szklanki), 1/2 szklanki mleka, 3 dag świeżych drożdży, 5 dag tłuszczu, jajko, tłuszcz do formy
Nadzienie: 75 dag białej kapusty, 2 dag suszonych grzybów lub 10-15 dag pieczarek, 5 dag (2 łyżki) smalcu lub innego tłuszczu, duża cebula, sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę pokroić i udusić w małej ilości wody. Grzyby umyć, ugotować i drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na tłuszczu. Wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać jajko i resztę mąki, wyrabiać ciasto. Wlać roztopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękami na prostokątny płat. Powierzchnię wyrównać wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć i zlepić brzegi ciasta białkiem lub wodą. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, w kilku miejscach głęboko nakłuć widelcem. Upiec na złoty kolor w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Kulebiak podawać na gorąco pokrojony w poprzek na grube kawałki.

Babka ziemniaczana

Składniki:
2 kg ziemniaków, 1/2 kg boczku wędzonego, 2 duże cebule, 4 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane), dodać 4 łyżki oleju, aby nie ściemniały. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulę, aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu można położyć kilka plasterków szynki. Piec w temperaturze 190-200 st. C przez 1,5 godziny.

Litewskie śledziki

Składniki:
20 dag suszonych prawdziwków, 1 kg filetów śledziowych, 1/2 l mleka, 4 cebule, 50 ml oliwy, puszka koncentratu pomidorowego, pieprz biały i czarny świeżo zmielone, 10 dag ogórków kiszonych
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na noc w miseczce przykrytej płócienną ścierką. Następnego dnia gotować je przez 60 minut, odcedzić, a wywar zostawić, bo będzie potrzebny. Grzyby drobno posiekać. Filety śledziowe moczyć przez 12 godzin (powinno się zmienić wodę przynajmniej 2 razy, ostatnie 2-3 godziny filety powinny moczyć się w mleku). Po osączeniu pokroić śledzie w dzwonka i odstawić w chłodne miejsce. Posiekać cebulę i zeszklić na oliwie. Śledzie rozetrzeć i dodać do cebuli. Po kilku minutach dodać koncentrat i dalej dusić na niewielkim ogniu, po 10 minutach wlać wywar z grzybów i same grzyby. Dusić chwilę, doprawić pieprzem i schłodzić. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi.


Joanna Czartoryska-Sziler
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 9:32, 02 Mar 2010    Temat postu: Back to top

Kołduny
Składniki:
Ciasto:
14 dag mąki, 1-2 jaja, woda
Nadzienie:
16 dag baraniny, 4 dag wołowiny, 10 dag cebuli, 5 g czosnku, majeranek, pieprz, sól
Wykonanie:
Zemleć mięso obrane ze ścięgien i błon, podlać zimną wodą, dodać przyprawy, czosnek roztarty z solą, drobno pokrojoną cebulę i starannie wyrobić na gładką masę. Przyrządzić ciasto pierogowe, po dokładnym wyrobieniu nakryć miską i pozostawić na kilkanaście minut. Nastawić wodę z solą. Ciasto rozwałkować, ułożyć na nim gałki z mięsa wielkości orzecha laskowego, nakryć je ciastem, docisnąć dookoła nadzienie, tak aby dobrze się skleiło, i wykroić kołduny małą foremką. Wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i rozłożyć na talerzu. Podawać zalane gorącym rosołem.

Rejbak - zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
2,5 kg ziemniaków, 3 jajka, 25 dag wędzonego boczku, 15 dag kiełbasy, 2 cebule, niepełna szklanka mąki, szklanka mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Mięso podsmażyć, do utartych ziemniaków dodać posiekaną cebulę, jajka, mąkę, mleko, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i wlać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 1,5-2 godziny.

Litewska zupa rybna
Składniki:
1 kg drobnych ryb słodkowodnych (mogą być np. płotki, karasie, okonie), włoszczyzna, cebula, spory korzeń chrzanu, duży ziemniak, szklanka śmietany, surowe żółtko, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta suszonej bazylii, kawałek sparzonej wrzątkiem skórki cytrynowej, plasterek cytryny (bez pestek), 2 łyżki posiekanego koperku, 4-5 kromek razowca wileńskiego, łyżka masła
Wykonanie:
Obraną włoszczyznę, ziemniak, cebulę i korzeń chrzanu umyć, zalać czterema szklankami wody, dodać bazylię i liść laurowy, zagotować. Ryby sprawić, umyć i natrzeć solą. Włożyć do gotującego się wywaru, dodać plasterek cytryny i skórkę cytrynową, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 40 minut na małym ogniu. Przecedzić, z ryb usunąć ości i razem z włoszczyzną, cebulą, ziemniakiem i chrzanem zmiksować, przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Śmietanę dokładnie rozkłócić z żółtkiem. Zmiksowaną zupę zagotować, zmniejszyć płomień i powoli, mieszając, wlać śmietanę (nie gotować). Doprawić do smaku. Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać masło i chwilę smażyć, potrząsając patelnią.

Bliny
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej, 1,75 szklanki mleka, jajko, 2,5 dag masła, 2,5 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, dodać jedną szklankę mąki i wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, dodać ciepłe, roztopione masło, cukier i żółtko. Dokładnie wymieszać trzepaczką, nakryć i ponownie postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na
2-3 godziny. Wyrośnięty zaczyn zamieszać, wlać resztę ciepłego mleka, stopniowo wsypywać pozostałą mąkę i dodać szczyptę soli. Ciasto wyrobić łyżką i znów pozostawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Patelnię mocno podgrzać, a dno obficie posypać solą. Sól uprażyć, a następnie ją wysypać. Patelnię lekko ostudzić i wytrzeć ściereczką. Ten zabieg wykonujemy po to, żeby bliny nie przywierały. Następnie gorącą patelnię smarujemy olejem. Smażymy cienkie bliny z obu stron, tak jak naleśniki, każdy smarujemy masłem i układamy jeden na drugim.

Kulebiak z rybą
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki, 5 dag drożdży, 10 dag masła, 3 jaja, pół szklanki mleka, łyżka cukru, łyżeczka soli
Farsz:
50 dag filetów rybnych, 3 jaja ugotowane na twardo, półtorej szklanki ugotowanego ryżu na sypko, 2 cebule, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 6 łyżek masła, łyżka mąki, 1 cytryna, pół szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Ciasto:
Z drożdży, łyżki mąki, cukru i ćwierci szklanki mleka przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę do miski (ciasto będzie pulchniejsze), dodać sól, wbić 1 całe jajko i 2 żółtka, wlać roztopione masło i ciepłe mleko, wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na 2 łyżkach masła i dodać do ryżu. Dodać do tego pietruszkę i skórkę z cytryny, doprawić i wymieszać. Filety posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, położyć filety, podlać winem i dusić pod przykryciem około 20 minut. Ostudzić i pokroić na niezbyt drobne kawałki. Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją z sosem pozostałym z duszonej ryby. Dodać do ryby, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku i wystudzić. Tak przygotowana ryba powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Rybę wyłożyć na środek cienko rozwałkowanego ciasta, posypać posiekanymi ugotowanymi jajkami i przykryć ryżem. Boki ciasta złożyć jeden na drugi i mocno zlepić. Delikatnie uformować je w kształt ryby i ułożyć na natłuszczonej blaszce "szwem" do spodu. Wierzch ponacinać w kształt łusek. Piec w 180 st. około 50 minut. Podawać na gorąco lub zimno.

Joanna Czartoryska-Sziler
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach