Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kuchnia włoska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 17:00, 12 Lut 2010    Temat postu: Kuchnia włoska Back to top

Sos włoski


Maria Wanda

Oto jeden z nich.

0,5 kg mielonego 50/50 wieprzowina/cielęcina lub /wołowina;
1 duży ząbek czosnku - przetarty przez wyciskacz;
2-3 drobno posiekane świeże listki bazylii;
szczypta chili (mocnego) lub papryki
1 łyżeczka świeżego oregano;
pieprz;
bulion warzywny/wołowy 1/2 szklanki;
1 puszka przetartych pomidorów;
1 puszka pomidorów krojonych w kostkę
oliwa z pierwszego tłoczenia;
siekany seler naciowy (nie za dużo);
trochę bazylii do smaku
świeża zielona papryka, pocięta na małe kawałeczki;
1 łyżeczka świeżej natki pietruszki;
starty parmezan.

Mięso przesmażamy bardzo porządnie na oliwie, ca 5-10 minut, mieszając dodajemy bulion, dodajemy pomidory jedne i drugie, dodajemy seler, pieprz, chili/paprykę, oregano, bazylię.
Dusimy ca 10 minut, na małym ogniu, mieszając.
Pod koniec duszenia, tuż przed podaniem, dodajemy wyciśnięty czosnek i pietruszkę. Pietruszki może być więcej, im świeższa, posypana nawet na talerzu BEZ duszenia, tym lepsza, gdyż neutralizuje czosnek.
Trzeba smakować, żeby w razie czego dosolić i dopieprzyć do smaku.
Sos musi być gęstawy, żeby dobrze przylegał do makaronu.

Podajemy z makaronem wstążkami, lub penne rigate lub fussili, może być spaghetti, ale w ostateczności. Posypujemy parmezanem.
Do sosu wkładamy makaron i chwilkę razem podgrzewamy i mieszamy, żeby makaron "obkleił" się sosem.
_________________



Włoskie koreczki

Składniki
24 kulki sera mozzarella
12 pomidorków cherry
12 liści bazylii
12 plastrów suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz


Wykonanie
Z oliwy, octu i soku z cytryny zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. W sosie zanurzyć liście bazylii.

Na 12 patyczków nadziać po kolei kulkę mozzarelli, liść bazylii i pomidorka cherry. Na pozostałe nadziać mozzarellę i zwinięte plastry pomidorów odsączonych z oliwy. Wszystkie koreczki łożyć dekoracyjnie na talerzu.
_________________


Pasticcio di maccheroni (wersja letnia)

Składniki:
- sos ze świeżych pomidorów Marcelli
- 1/2 kg krótkiego makaronu (typu "paccheri")
- 2 mozzarelle
- 2 średnie bakłażany
- 4 łyżki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posypać grubą solą i odstawić na 30 minut. Opłukać, osuszyć i usmażyć na oliwie, odsączyć na papier kuchenny. Makaron gotować w dużej ilości gorącej, osolonej wody aż będzie al dente. Odcedzić, pomieszać z 3/4 sosu i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z mozzarellą pokrojoną w kostkę i częścią bakłażanów. Przykryć makaron warstwą bakłażanów, resztą sosu i tartym parmezanem. Włożyć do gorącego piekarnika (180 stopni) na 10-15 minut.
_________________



Muesli

Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanki otrębów pszennych
- 1 szklanki pestek słonecznika
- 1 szklanki orzechów laskowych
- 1 szklanki płatków migdałowych lub pestki z dyni
- 3 szklanki rodzynek
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:
Pomieszać płatki, otręby, orzechy i pestki. Wysypać na blachę pokrytą pergaminem. Polać olejem i wymieszać. Miód lekko rozpuścić na ogniu, polać nim płatki i jeszcze raz wymieszać. Wstawić blachę do gorącego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Przewracać w trakcie pieczenia. Wyjąć, ostudzić, dodać rodzynki, pomieszać. Wsypać do dużego słoika i zamknąć (w takich warunkach można trzymać 2 tygodnie).
_________________


Sos ze świeżych pomidorów Marcelli

Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 20 listków bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Obrać pomidory ze skórki i pokroić w małe kawałki. Na oliwie obsmażyć całe ząbki czosnku na jasnobrązowy kolor. Wrzucić na oliwę 10 listków bazylii oraz pokrojone pomidory, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru. Gotować sos przez około 30 minut na łagodnym ogniu. Kiedy sos będzie gotowy, dodać pozostałe listki bazylii porwane w małe kawałki.
_________________


Makaron z pesto i fasolką szparagową

Składniki:
- 40 dag makaron typu “penne”
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek bazylii
- garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 5 kopiastych łyżek tartego parmezanu
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Bazylię, ziarna słonecznika lub pestki dyni, czosnek, parmezan i oliwę utrzeć w moździerzu lub zmiksować. Posolić, popieprzyć.

Makaron i fasolkę gotować razem w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzić, szybko i dokładnie wymieszać z zimnym „pesto” i od razu podawać.
_________________


Spaghetti

Składniki:
- 40 dag makaronu (spaghetti albo nitki)
- 1 kg świeżych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów w zalewie
- 3 ząbki czosnku
- 2 ostre małe suszone papryczki
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, szczypta cukru

Przygotowanie:
1. Rozgrzać oliwę z dwoma ząbkami czosnku, jak zrumienią się wyjąć.
2. Wrzucić pomidory, posolić, dodać szczyptę cukru (łagodzi kwas zawarty w pomidorach) oraz pokruszoną paprykę.
3. Gotować sos na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje.
4. W międzyczasie wstawić wodę na makaron.
5. Na desce drobno posiekać zielona pietruszkę z resztą czosnku.
6. Ugotować makaron „al. dente” odcedzić, polać sosem i posypać zieloną pietruszką czosnkiem. Podawać od razu.
_________________


Tiramisu

Składniki:
- 250 ml naparu z czarnej herbaty o smaku truskawkowym
- 30 dag biszkoptów
- 15 dag sera mascarpone
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kg truskawek
- świeża mięta

Przygotowanie:
Ubić żółtka z cukrem na białą masę. Dodać mascarpone, dalej energicznie ubijając. Pokroić truskawki do zrobionego kremu. Ubić pianę, dodać do reszty, wszystko wymieszać.

Biszkopty maczać w naparze i układać warstwami w dużej misce lub pucharkach. Warstwy biszkoptów przekładać kremem. Wstawić do lodówki na parę godzin. Udekorować świeżą miętą.
_________________



Sos do makaronu z cukinią mój ulubiony

młoda cukinia pokrojona w plasterki 2 mm
czosnek
cebula
pomidory sparzone i obrane ze skórki - pokrojone
bazylia świeża lub suszona
oliwa lub olej

Rozgrzać na patelni oliwę władać partiami cukinie i obsmażyć na złocisty kolor, wyjąć po usmażeniu. Na tłuszcz wrzucić 2-3 cebule pokrojone w piórka zeszklić dodać przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku oraz pokrojone pomidory dusić około 30 min jak pomidory sie rozpadną solimy pieprzymy dodajemy cukinię i bazylię około 5 min dusimy żeby wszystko się dosmaczyło; można dodać cukru jeżeli jest sos kwaśny. W międzyczasie gotujemy makaron al dente lekko odcedzamy i wkładamy do sosu mieszamy gorący wkładamy na talerze lub do salaterki.
_________________

Neapolitańska sałatka pomidorowa

50 dag twardych pomidorów,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy,
6 liści bazylii,
suszone oregano,
sól, pieprz.

Pomidory umyć i pokroić w cząstki - powiedzmy, że w ósemki, ale to zależy, jakiej wielkości są nasze pomodori. Można je oczywiście obrać. Jeżeli mają wyjątkowo twardą skórę to robię to bez zająknięcia. Okrutnie z nich zdzieram. Można też, jeśli ktoś nie lubi, usunąć pestki. Jednak u mnie kończy się na ewentualnym zdzieraniu. Przełożyć je do płaskiej salaterki albo na półmisek...
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Bazylię pokroić w cieniutkie paseczki i razem z oregano posypać pomidory. Zalać całość oliwą, wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
Proste jak drut, ale jak smakuje... a jak pachnie... A pomidory zaczynają już być pomidorowe...

Źródło: "Kuchnia włoska"
_________________
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 17:02, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Tagliatelle alla crema di spinaci (Makaron ze szpinakiem)

Irme

makaron tagliatelle
śmietana 30 %
cebula
1 ząbek czosnek
ser żółty
szpinak z LIDL-a
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Makaron ugotować "al dente", odcedzić. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać szpinak, pogotować kilka minut. Dodać śmietankę, ser żółty pocięty w drobne kawałeczki i przyprawić. Chwilę pogotować. Polać makaron sosem i podawać. Można posypać dodatkowo parmezanem lub innym serem. Pycha!
_________________


Surówka z kopru włoskiego i ogórków

1 bulwa kopru włoskiego
2 świeże ogórki
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru

Ogórek pokroić w cienkie plasterki, przesypać solą, odstawić na 15 minut, odcedzić z nadmiaru wody, która się wytworzyła.
Koper zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie półplasterki.
Zrobić sos vinegret: roztrzepać w zakręcanym słoiku na puszystą emulsję ocet z oliwą, dodając zgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę cukru.
Wymieszać wszystkie składniki surówki, wlać sos vinegret, wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny.

Ja dodałam dodatkowo plasterki rzodkiewki, surówka jest extra.
_________________


Włoska salatka ziemniaczana


Skladniki:

ziemniaki
pomidory
szczypiorek
oliwki zielone lub czarne
włoska szynka Parma
majonez
odrobina octu winnego
sol, pieprz
1 ząbek czosnku
zioła włoskie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ugotowaniu obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidory i szczypiorek drobno pokroić. Dodać oliwki. Szynkę pokroić w cienkie paski. Wszystkie skladniki wymieszać.
Wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięty czosnek i włoskie zioła. Odstawić do lodówki na 30 min.
_________________


Rulony ze schabu zawijane z szynką Prosciutto

schab wieprzowy lub sznycle cielęce
szynka Prosciutto w plastrach
zioła prowansalskie
pieprz, sól
oliwa

Schaby rozbić jak na kotlety, przyprawić pieprzem i odrobiną soli, posypać ziołami prowansalskimi. Na każdym rozbitym i przyprawionym schabie położyć jeden plaster szynki i zwinąć jak rulonik, nie spinając wykałaczką (nie rozwiną się). Smażyć na złoty kolor bez panierki, a później podlać bulionem i poddusić do miękkości posypując ziołami prowansalskimi.
_________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach