Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Kuchnia meksykańska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:29, 12 Lut 2010    Temat postu: Kuchnia meksykańska Back to top

POTRAWKA MEKSYKANSKA

holendrzyca


2czerwone cebule
1zabek czosnku
1lyzka oleju
2czerwone papryczki chili
1opakowanie mrozonych warzyw(mieszanka meksykanska)
4 jajka
sol
1/2 peczka szczypiorku
20dag gestej smietany.
cebule i czosnek obrac .cebule pokroic w cienkie krazki czosnek dosc grubo posiekac. na rozgrzanym oleju podsmazac cebule z czosnkiem na zloty kolor. chili przekroic wzdluz na pol usunac gniazda nasienne i przelozyc do cebuli i czosnku.krotko podsmazyc.dodac mieszanke warzyw meksykanskich. wszystko smazyc jeszcze 6-8 minut na malym ogniu .wbic jajka opruszyc sola. calosc wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac 15 minut w temp. 200 stopni. wyjac z piekarnika polac smietana i posypac posiekanym szczypiorkiem.




TORTILLE Z MIESEM I FASOLĄ

1 opakowanie tortilli(8szt)
3papryki
2papryczki chili
2cebule
3pomidory
40dag miesa mielonego wolowego
20dag czerwonej fasoli z puszki
3lyzki oliwy
4zabki czosnku
sol pieprz
na oliwie podsmazyc mieso z posiekana cebula czosnkiem i chili. dodac pokrojona w paski papryke i obrane pokrojone pomidory. doprawic sola i pieprzem. dusic 20 minut.farsz wymieszac z osaczone fasola i gotowac 10 minut.tortille podgrzac na suchej patelni ok. 5 sekund z obu stron. farsz zawinac w placki i podawac.


Ostatnio zmieniony przez Irme dnia Pią 15:30, 12 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:36, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA


Maria Wanda

Ryż ugotowany na sypko,
20 dag kiełbasy szynkowej,
1 cebula ,
papryka czerwona i zielona,
kukurydza ,
fasola czerwona i biała z puszki.

sos:

7 łyżek oliwy,
2 łyżki ketchupu,
4 łyżki octu winnego ,
chili, curry, sól, pieprz.







To r t i l l a:

Na wstępie będą nam potrzebne

2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka soli.

Wszystkie te składniki przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki).
Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180oC.
Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".


T a c o :

Około 0,5 kg mielonej chudej wołowiny,
2 posiekane ząbki czosnku i jedna pokrojona cebula lądują na patelni z olejem. Po usmażeniu odlewamy nadmiar tłuszczu.
Dodajemy przyprawy (1 łyżeczka Sosu Worcaster, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne) i dokładnie mieszamy.
W tym miejscu powinniśmy mieć już gotowe Tortillę, a jeżeli nie no to się do nich zabieramy.
Do każdej gotowej tortilli nakładamy nadzienie z mięsa, oraz pokrojone w kostkę pomidory, liść sałaty, łyżeczka sosu Enchiladas i drobno utarty ser Cheddar.




Enchiladas

Danie należące do niejako "korony" dań narodowych Meksyku. Myślę, że nie są to dania zbyt trudne i zrobienie ich w domowych warunkach, na małe przyjęcie rodzinne nie powinno nastręczać zbyt wielu problemów.
Życzę powodzenia

Sos natomiast warto jest przyrządzić wcześniej.

Musimy zgromadzić:

1 średnią cebulę (pokrojoną w kostkę), 2 posiekane ząbki czosnku, 1 zieloną paprykę (pokrojoną w kostkę), 1/4 szklanki oleju, 1 szklankę pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę), 1 szklankę wody, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego.
Niepowtarzalny smak sosu Enchiladas da bogaty wachlarz przypraw:

1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (cayenne), 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżeczka octu winnego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki brązowego cukru.

Na oleju podsmażamy do miękkości cebulę, czosnek i zieloną paprykę, dodajemy pomidory, wodę i przecier pomidorowy. Gotujemy 3 min. na małym ogniu i dodajemy resztę składników. Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 min. na małym ogniu.

Dość chudą zmieloną wołowinę (jakieś 450g) smażymy na oleju.
W połowie smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz posiekaną jedną średnią cebulę. Całość smażymy do miękkości. Odlewamy nadmiar tłuszczu i przyprawiamy: łyżeczką soli, łyżeczką papryki, łyżeczką pieprzu i dwoma łyżeczkami papryki chili.

W ten oto sposób mamy gotowy farsz, który nakładamy na tortilli (około 6 sztuk) a następnie polewamy mięso 2 łyżkami śmietany i zwijamy.
Układamy w żaroodpornym naczyniu tak by się nie rozwijały.
Całość zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i pieczemy jakieś 20 min.
_________________



Ryż po meksykańsku


W Meksyku istnieją dwa rodzaje zup: mokra (czyli to co my rozumiemy, jako zupa) oraz zupa sucha. Ten drugi rodzaj zupy jest określeniem wszelkiego rodzaju dań, w których miesza się ryż z innymi składnikami. Poniższy przepis jest przykładem suchej zupy.

Składniki:

* ¼ kg białego ryżu
* olej
* dwa pomidory
* 1/3 cebuli w kawałkach
* trzy ząbki czosnku
* 1 litr wywaru kurzego lub woda doprawiona kostką rosołową w proporcjach sugerowanych przez producenta
* nać pietruszki
* trzy czuszki
* 125 gram pokrojonej marchewki
* 25 gram groszku konserwowego

Przygotowanie:

Ryż moczymy w ciepłej wodzie przez 5-15 minut. Ryż odsączamy w durszlaku. Najlepiej pozostawić go na chwilę, żeby dobrze ociekł.

Pomidory obieramy ze skórki i miksujemy w melakserze (leniuchy mogą zastosować przecier pomidorowy).

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 2 minuty. Dodajemy ryż. Smażymy stale mieszając, aż do momentu, kiedy ryż staje się przezroczysty a ziarna nie lepią się ze sobą.

Do smażonego ryżu dodajemy przetarte pomidory i gotujemy przez 5 min. Następnie dodajemy wywar, pietruszkę, marchewkę i czuszkę. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania (jak ryż jest już miękki a wywar się wygotuje) dodajemy groszek.

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________


Cukinia z kukurydzą


Kolejna klasyka Meksyku. To danie ma swoje korzenie w okresie przedkolumbijskim. Będziecie mieli okazję więc skosztować historię. Danie zawiera wszystko, co najlepsze w Meksyku:

* obrane ze skórki dwa pomidory
* 750 g cukini
* puszka kukurydzy
* czosnek w ilości dopasowanej do indywidualnych preferencji
* ¼ lub ½ cebuli
* kolendra
* tłuszcz do smażenia
* sól i pieprz
Cebulę siekamy. Jeżeli dostaniecie cukinie niedużą wystarczy ją pokroić na małe kawałki. Jak będziecie mieli dojrzałą cukinię, to pewnie najpierw trzeba ją wypestkować i obrać ze skórki, a następnie pokroić na małe kawałki. Pomidory również kroimy na małe kawałki.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy odsączone z zalewy ziarna kukurydzy i cukinię. Smażymy przez ok. 2 minuty stale mieszając. Następnie dodajemy pomidory (można dodać przecieru lub puree pomidorowego dla wzmocnienia smaku pomidorów). Całość zagotowujemy. W tym momencie dodajemy posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Całość gotujemy do momentu, kiedy cukinia jest miękka.

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________



Salsa Mexicana


Składniki:

* dwa pomidory obrane z skórki (według uznania)
* świeża kolendra
* czuszka - ilość zależy od upodobania do pikantnego jedzenia, można pominąć
* cebula
* lemonka lub cytryna

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na małe kawałki. świeżą kolendrę, czuszkę[1] i cebulę szatkujemy i dodajemy do pomidorów. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sok z lemonki. Całość wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Salaterkę należy przykryć, żeby aromaty wszystkich składników sałatki dobrze się przegryzły.

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________


Salsa de tomate verde, czyli zielona salsa


Kolejna klasyka Meksyku. Całe jedzenie tutaj jest oparte na kombinowaniu dania głównego z odpowiednią dla niego salsą (czyli sosem, lub dipem, w zależności od okoliczności). Mogliście się już o tym przekonać wcześniej, kiedy opisywałem salsę meksykańską. W tym przypadku warta podkreślenia jest różnica językowa pomiędzy pomidorem i czerwonym pomidorem. To co my określamy pomidorem tutaj nazywa się: "jitomate", czyli czerwony pomidor. Oprócz tego w sprzedaży są "tomates" (czasami dookreślane jako "verdes"), które w rzeczywistości pomidorami nie są. Jak się okazuje, to zielone pomidory posiadają nazwę botaniczną: "Physalis philadelphica", czyli miechunka pomidorowa (ciekawe, kto wie co to jest?)

Składniki:

* 20 zielonych pomidorów, w waszym przypadku można zastosować "normalne" zielone pomidory pozbawione skórki i doprawione sokiem z limonek, osobiście proponuję zastosowanie kwaśnego agrestu.
* 3 zielone chile cuaresmeńos, w waszym przypadku zastosujecie czuszkę
* 2 ząbki czosnku
* mała cebulka
* kolendra w ilościach zależnych od upodobań

Pomidory (lub agrest) i chile gotujemy w małej ilości wody i na małym gazie (20-30 min). Po ugotowaniu warzywa odcedzamy pozostawiając ewentualnie trochę wywaru do wymieszania z sosem w przypadku, gdyby był za suchy. Odcedzone warzywa wkładamy do miksera, dodajemy cebulę, czosnek i sól. Do zmiksowanej salsy dodajemy posiekaną kolendrę.

Zastosowałem salsę do łososia i kurczaka z bardzo dobrym skutkiem. Obok możecie zobaczyć jak ją zjadałem z łososiem:
Salsę można wzbogacić pokrojonym na małe kawałki awokado. Wszystko będzie utrzymane w zielonej konwencji. Z drugiej strony ten sos można podawać na ciepło z np. kurczakiem, ryżem, etc

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________


Guacamole


Składniki:

* dwa (lub więcej) awokado. I tutaj uwaga. Z reguły w Polsce awokado w sklepie są niedojrzałe - twarde. Dlatego warto kupić awokado parę dni wcześniej, żeby dojrzały. Zbyt długie przetrzymywanie awokado doprowadzi do tego, że owoc zczernieje w środku i nie będzie się nadawał do spożycia. A zatem konieczne jest wyczucie w tej sprawie.
* cebula
* czosnek
* lemonki lub cytryna
* świeża kolendra
* czuszka
* pomidor

Przygotowanie:

Osobiście pastę Guacamole przygotowuje w melakserze. Wrzucam cebulę, świeżą kolendrę, czosnek oraz czuszkę i wszystkie składniki rozdrabniam w melakserze.Guacamole
Stołową łyżką wybieram miąższ awokado i wrzucamy do melaksera. Miksuje do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej Guacamole jest przygotowywać krótko przed podaniem bo awokado czernieje w kontakcie z powietrzem. W przypadku, gdy musicie przygotować pastę znacznie wcześniej, konieczne jest zachowanie pestek, które należy umieścić w guacamole dla zachowania świeżość. Całość przekładam do salaterki i dodaję drobno pokrojone pomidory (najlepiej bez miąższu i pestek) oraz sok z limonki oraz sól do smaku. Przykrytą salaterkę wstawiam do lodówki, żeby składniki się przegryzły.

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________



Kurczak w pomidorach


Składniki:

* 6 piersi kurczaka bez kości i skóry. Ugotować i podzielić na małe kawałki.
* 6 pomidorów pokrojonych
* 1 cebula drobno pokrojona
* 1 puree pomidorowe
* 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Olej do garnka. Całość podgrzać. Podsmażyć cebulę. Dodać pomidory i poddusić. 5 minut później dodać kurczak. Wymieszać. Dodać puree i odrobinę wody. Dodać kostkę bulionową z kurczaka. Gotować razem przez 10 minut.

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________

CHILI CON CARNE

- 0,5 kg mięsa mielonego(najlepiej wołowiny),
- puszka czerwonej fasolki,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 cebula duża albo dwie małe,
- trochę masła,
- sos seczuański chili Uncle Ben's (jest najlepszy!!),
- przyprawa meksykańska (np.kamis albo ducros) Vegeta,
- przyprawa chili.
Przed rozpoczęciem smażenia:
- kroimy cebulę w kostkę,
- rozpuszczamy kostkę rosołową w 0,5 szklanki gorącej wody(przegotowanej oczywiście),
- wrzucamy fasolkę na durszlak żeby "odciekła".
Rozpuszczamy kawałek masła na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy mieszając aż się "zeszkli". Dodajemy mięsko i smażymy mieszając aż nabierze koloru. Zalewamy mięso na patelni rosołkiem z kostki i mieszamy aż jakieś 90% tego rosołu wyparuje. Wtedy dodajemy sos Uncle Ben's i mieszamy. Dodajemy trochę vegety, przyprawy meksykańskiej i chili(wszystko według upodobań ale nie przesadzajmy, szczególnie z tym ostatnim). Mieszamy i dodajemy fasolkę. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, dokładnie mieszając.
Podawać z pieczywem lub zawijać w naleśniki posypać żółty serem i zapiec.
_________________



WIEPRZOWINA PO MEKSYKAŃSKU wg M.Kuronia

Na jedną osobę:
200 g polędwiczek lub schabu
Bejca:
pół łyżeczki sproszkowanego chili,1 łyżka soku z limonki, szczypta zmielonego kminku, olej, 3 ząbki zmiażdżonego czosnku, sól, pieprz

Mięso dzielimy na 2 kotlety, które delikatnie zbijamy dłonią lub tłuczkiem przez folię.

Z podanych składników przygotowujemy bejcę i smarujemy nią kotlety.
Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.
Grillujemy po 10 min. z każdej strony, smarując mięsko resztkami bejcy
_________________


Zupa meksykańska taco

Mięso mielone 0,5 kilograma
Papryka czerwona 1 sztuka
Cebula czerwona 3 sztuki
Koncentrat pomidorowy 6 łyżeczek
Oregano 1 łyżeczka
Tymianek 1/5 łyżeczki
Papryka słodka przyprawa 2 łyżeczki
Papryka ostra przyprawa, albo świeża wedle uznania
Sól
Pieprz
Ser żółty
Chipsy nachos

Paprykę świeżą i cebulę drobno siekamy i podsmażamy z mięsem. W trakcie dodajemy przyprawy i cały czas mieszając rozdrabniamy mięso, doprowadzając je do zarumienienia.
Następnie zalewamy wodą dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Pilnujcie poziomu wody zupa nie może być za rzadka.
Na wykończenie zupę posypujemy odrobiną sera żółtego i dekorujemy chipsami nachos.
_________________


Czekolada po meksykańsku

Przepis z książeczki "Kuchnia meksykańska".

Składniki na 4-5 porcji:

150 g czekolady o zawartości kakao powyżej 70%

1 l chudego mleka

łyżeczka cynamonu

kilka kryształków soli (tak na czubek noża)

po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego

ewentualnie cukier lub fruktoza (u mnie bez)

Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka razem z mlekiem i cynamonem.

Podgrzewaj na małym ogniu do chwili, aż czekolada się rozpuści (nie dopuść

do zagotowania). Dodaj sól i olejki, wymieszaj i podawaj gorące.
_________________




Papryka po meksykańsku

Składniki:
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 cebule
puszka kukurydzy
papryczka chili (mała świeża lub trochę suszonej)
puszka czerwonej fasoli
około 3 łyżek ketchupu
1/2 szklanki bulionu
4 duże łyżki śmietany
szczypiorek
chipsy anachos
sól, pieprz, kolendra, kminek
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Na rozgrzany w rondelku olej wrzucić cebulę i paprykę, dusić około 10 minut. Później zalać bulionem, zagotować, dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Przez chwilę dusić. Doprawić do smaku, podawać ozdobione łyżką śmietany na wierzchu, posypane posiekanym szczypiorkiem. Do tego podać koniecznie pikantne chipsy, najlepiej nachos.
uwagi: Do intensywnego smaku potrawy dobrze pasuje łagodne piwo typu Pils.
_________________
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:37, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

UDKA MEKSYKAŃSKIE

Nora

6 udek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szkl. czerwonego wina
2 cebule
szczypta gałki muszkat.
szczypta gożdzików
ząbek czosnku
pieprz,sól
do smażenia olej

Udka natrzec sola i pieprzem zrumienić na oleju.Dać do żaroodpornego naczynia.Na oleju zrumienić cebulę i czosnek,dodaćprzecier i posiekane pomidory razem z zalewą,wino i fasolę.Powstały sos przyprawić do smaku solą i pieprzem i polać nim udka.Nakryć naczynie i wstawić do piekarnika[170] Gdy udka będę miękkie wyjąć i posypać natką pietruszki.




JAJA SADZONE PO MEKSYKAŃSKU

PUSZKA BIAŁEJ FASOLI KONSERWOWEJ
SZPINAK MROZONY ODSĄCZONY
3 DYMKI
1/2 SZKL. ŚMIETANY
5 ŁUŻEK TARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
4 JAJA
4 ŁYŻKI KECZUPU
SÓL,PIEPRZ

FASOLĘ WSYPAĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO PODLAC WODĄ,SZPINAK POSOLIĆ ZMIESZAĆ Z DROBNO POKROJONĄ DYMKĄ ,ROZSMAROWAĆ NA FASOLI,POLAC TO ŚMIETANĄ
W SZPINAKU ZROBIĆ ŁYŻKĄ 4 WGŁĘBIENIA W KAŻDE WBIC PO JAJKU POSOLIĆ,POPIEPRZYĆ,POKROPIC KECZUPEM,POSYPAĆ SEREM I WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA
PO 30 MIN POTRAWA POWINNA BYĆ GOTOWA.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:38, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Bigos meksykański na ciepło

Isa

- 3 pętka kiełbasy (najlepiej podwawelska),
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka ananasów (gruba kostka),
- 1 przecier pomidorowy,
- 3 cebule,
- przyprawy.

Kiełbasę pokroić w cienkie plastry na ukos, podsmażyć cebulę na oleju, dodać pozostałe składniki - bez fasoli. Przyprawić. Fasolę dodać na końcu, bo w innym przypadku sie rozdusi. podawac z chlebkiem.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:40, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Meksykański gulasz


Irme

Składniki:

po 30 dag chudej wołowiny
i wieprzowiny
10 dag bekonu lub wędzonej szynki
3-4 ząbki czosnku
3 cebule
30 dag pomidorów
2 strąki zielonej papryki
po 1/2 szklanki białej i czerwonej fasoli
szklanka bulionu
łyżka suszonego oregano
pół łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki smalcu
2-3 ostre papryczki chili
pieprz cayenne, sól

Przygotowanie:

Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce smalcu, dodać kminek, pokrojone chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i dusić pod przykryciem około 10 min.

Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około 40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski
i obrane pomidory, pokrojone na ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i dusić razem jeszcze około 10 min.
Podawać z bułką lub ryżem.

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________


Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i kukurydzy

Składniki:

60 dag mielonej wołowiny
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów
2 cebule
5-6 łyżek czarnych oliwek
1 ostra papryczka chili
1/3 szklanki kaszki kukurydzianej
10 dag startego żółtego sera
pół szklanki kremówki
1 szklanka bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
słodka i ostra mielona papryka
sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać i podsmażyć. Dodać mielone mięso i smażyć aż się zetnie, dodać pomidory z zalewą, kukurydzę i posiekane oliwki. Smażyć wszystko razem. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego do zapiekania. Kaszkę kukurydzianą rozmieszać z zimnym bulionem, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta, płynna masa.
Zapiekankę zalać masą z kaszki kukurydzianej i posypać żółtym serem.
Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
_________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach