Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Pizza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:08, 12 Lut 2010    Temat postu: Pizza Back to top

Ciasto na pizzę


Ewam

[link widoczny dla zalogowanych]

Składniki:
1/2 kg mąki
1 torebka drożdży instant
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody ciepłej

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę po upieczeniu powinno łączyć kruchość spodniej warstwy z delikatną puchatością warstwy tuż spod nadzienia. Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodaje tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gładkie dodaję do niego oliwę i znowu wyrabiam, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące i doskonale nie łączące się ze stolnicą. Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję albo placek, albo pieróg. Na wysmarowanej blachą oliwie układam ciasto, zawijam trochę brzegi, by nadzienie nie uciekało i smaruję je bardzo obficie oliwą. Dzięki temu nadzienie, które znajdzie się na cieście nie rozmiękczy jego za bardzo i po upieczeniu ciasto będzie odpowiedniej suchości, a nadzienie odpowiedniej wilgotności. Wysmarowane ciasto oliwą smaruję jeszcze w przypadku niektórych nadzień sosem pomidorowym. Dopiero na sos pomidorowy układam nadzienie i nie posypuje żadnym serem. To, że pizza jest już prawie gotowa poznaję po brzegach, które lekko przyrumienione. Teraz wyjmują na chwile pizzę z pieca i układam na niej dosyć grube plastry mozarelli. Pizzę z mozarella wkładam jeszcze do pieca na około 3 minut tak by ser się rozpuścił i dosłownie leciusieńko zażółcił.




Ciasto à la pizza, z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami


O wyjątkowym smaku ciasta decydują dwa elementy – zupełnie nietypowo, ciasto wyrasta w lodówce, a następnie pieczone jest bardzo krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Aby placek wyszedł naprawdę smakowity, należy bezwzględnie przestrzegać tych dwóch zasad.

Ciasto:
3 dag drożdży
0,5 kg mąki
1 szklanka wody lekko ciepłej
sól, oliwa

Nadzienie:
20 dag sera pleśniowego- rozkuszyć
1 słoiczek suszonych pomidorów
1-2 świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę
10 dag pokrojonego w cienkie plastry bekonu
20 dag sera żółtego – zetrzeć na tarce
oregano, ewentualnie ostra papryka

Drożdże wkruszyć do wody, wyrobić ciasto odłożyć przynajmniej na kilka godzin do lodówki (np: na całą noc). Rozłożyć ciasto na posmarowanej oliwą blasze – jest to dość trudna operacja, bo ciasto trzeba rozwałkować lub rozpłaszczyć rękami poza blachą i dopiero cienkie ciasto rozłożyć na blasze. Ze względu na posmarowanie blachy oliwą, nie uda się rozpłaszczyć ciasta bezpośrednio na blasze, bo będzie nam "uciekało".
Na cieście położyć nadzienie: najpierw świeże pomidory, potem oba sery i pokrojone pomidory suszone, przyprawy i na samą górę bekon. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (grzanie z dołu, co najmniej 220 – 240°C) przez 15 min.
Podawać z zimnym piwem lub winem.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:10, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Pizza na patelni


Maria Wanda

9 łyżek maki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
1 szklanka letniej wody,
20 dag drobno pokrojonej wędliny,
1 starta marchewka,
15 dag startego żółtego sera,
1 cebula pokrojona w kostkę ewentualnie kilka pieczarek,
natka pietruszki,
papryka w proszku lub świeża pokrojona,


Wymieszać, smażyć na oleju jak placki ziemniaczane.






Ciasto chlebowe na pizzę


1/2 kg mąki pszennej 550
12 dag masła
Szklanka mleka podgrzane
4 dag drożdży
Sól, cukier
2 łyżki oliwy

Mąkę rozdrobnić z masłem,
do mleka dodać drożdże i trochę cukru - jak rozczyn trochę wyrośnie dodać
do mąki i pozostałych składników, zagnieść ciasto i pozostawić na pół godziny.
Po tym czasie nakładać dowolny farsz.

Z tego ciasta we Włoszech pieką takie duże pierogi.

Ciasto po upieczeniu nie wyrasta ponad miarę i ma delikatny maślany smak. Polecam.







Pizza z bakłażanem


Składniki:
Ciasto: 1,5 dag drożdży, 2-2,5 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody, sól
Nadzienie: 30 dag bakłażana, 4-5 pomidorów (20 dag), 15 dag sera mozzarella, 2 ząbki czosnku, 6 listków świeżej bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól

Wykonanie:
Ciasto: zrobić rozczyn z drożdży i połowy wody, wymieszać i odstawić na 15 minut, po czym wlać z pozostałą wodą do osolonej mąki, wymieszać i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: czosnek i bazylię rozdrobnić, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Ser pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Umyte bakłażany pokroić w plastry grubości 1 cm, posmarować cienko oliwą i opiekać na ruszcie 3-4 minuty. Odwrócić na drugą stronę tylko raz. Przyprawić solą i posypać natką oraz czosnkiem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze minutę, po czym nadać odpowiedni kształt, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą. Na cieście układać pomidory i ser, skropić oliwą i piec 10-15 min w temp. 250 st. C. Rozłożyć na wierzchu opiekany bakłażan i dopiekać 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć pizzę bazylią i skropić oliwą.

Jadłam też pizzę podobnie pieczoną z cukinia była pyszna polecam dla osób lubiącym eksperymenty warzywne.
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:11, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Bombery wg Aleex



Olina


łatwe
Składniki Przepis


Ciasto:
300 g mąki
10g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Nadzienie:
400 g pieczarek
200 g szynki
3 cebule
1 łyzka oliwy
wegeta
czosnek granulowany
papryka w proszku

Sos:
5 sztuk świeżych pomidorów (zimą można je zastąpić pomidorami bez skóry z puszki)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano,
cebula

Ponadto:
żółty ser Sos:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i smażyć na oliwie, aż sos zgęstnieje. Ciepły przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawić. Dodać także podsmażony na oliwie czosnek i cebulę - wcześniej drobniutko posiekane.



Ciasto:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i odstawić na ok. 5 minut.
Do miski przesiać mąkę.
Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z mąką, dolać resztę letniego mleka, dodać sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można je wyrabiać ręcznie lub mikserem. Gdyby zbyt się kleiło - dodać trochę mąki.
Ciasto uformować w kulę, posmarować je połową oliwy, oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nieco podrośnie, kilka razy je zagnieść, przenieść na stolnicę, podzielić na 4 części (lub więcej - zależy od tego, ile sztuk chcemy otrzymać).
Każdą część rozwałkować cieniutko, posmarować sosem i posypać startym żółtym serem.



Nadzienie:
Pieczarki obrać i pokroić w dość duże kawałki, poddusić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę cebule oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę. Całość dusić ok. 20 minut. Przyprawić do smaku. Wyłożyć na wyrośnięte ciasto, posmarowane częścią sosu pomidorowego i posypane żółtym serem.



Całość składać formując bombery:



Kłaść bombery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można lekko posmarować oliwą.Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C.



Podawać gorące. Danie jest bardzo sycące. To "wariacja" na temat pizzy, jedno ze wspomnień wakacyjnych mojej córki z Krakowa. Tam, niedaleko Rynku, można zjeść pyszne bombery. Te "moje" podobno bardzo przypominają tamte. Zachęcam do spróbowania!!!

[link widoczny dla zalogowanych]
_________________



Pizza z pieczarkami


Ciasto
40dkg. maki
1 jajo
3 łyzki oleju
ok 50 g drozdży
ok pół szkl. ciepłej wody
szcz. soli
łyzeczka cukru
sos
słoiczek koncentratu pom.lub puszka pomidorow

2-3 zabki czosnku
cebula
2-3 łyzki keczupu
sól,pieprz,zioła(jakie kto lubi)
Nadzienie

ok. 60 dkg pieczarek
30 dkg sera
szynka


Drozdże rozpuscic w cukrze,dodac do maki i reszty składników ciasta,wyrobic ciasto,odstawic na ok 45 min. do wyrośniecia,Pieczarki usmazyc na masle(doprawić)
Wyrosniete ciasto zagnieść jescze pare razy i uformować koło na całą blachę pieca.

cebulę zeszklić na masle dodać koncetrat,(zagotowac)doprawić na sam koniec dodac przeciśnięty czosnek, posmarowac sosem ciasto,potem pieczarki,potem szynka wszystko posypac startym serem.Zapiekać ok 20 min. 200 st

najprostrza pizza ale jaka dobra
_________________
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:13, 12 Lut 2010    Temat postu: Back to top

PIZZA Z SEREM TWAROGOWYM


Nora


CIASTO
1 SZKL. MĄKI
2 DKG DROŻDŻY
ŁYŻECZKA CUKRU
MLEKO
SÓL
4 ŁYŻKI OLEJU

DROŻDŻE ROZETRZEĆ Z CUKREM,DODAĆ MĄKĘ,SÓL,WYMIESZAĆ Z OLEJEM I MLEKIEM
CIASTO MA BYĆ GĘŚCIEJSZE] WYROBIĆ
CIASTO NACIĄGNĄĆ,ABY POKRYŁO TORTOWNICĘ
POWIERZCHNIĘ CIASTA POSMAROWAĆ OLEJEM,POŁOŻYĆ PLASTRY POMIDORA I CEBULI,OPRÓSZYĆ SOLĄ I PIEPRZEM
TWARÓG[30 DKG ]POKROIĆ NA PLASTRY,UŁOŻYĆ NA PLACKU
PIEC OK. 30-40 MIN.




PIZZA ZE SZPROTKAMI

PUSZKA SZPROTEK PODWĘDZANYCH
20 CZARNYCH OLIWEK BEZ PESTEK
CZERWONA CEBULA
20 DKG TARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
SOS POMIDOROWY DO PIZZY

WYPRÓBOWANE CIASTO NA PIZZĘ

SZPROTKI OSĄCZYĆ,OLIWKI I CEBULĘ POKROIĆ
CIASTO POSMAROWAĆ SOSEM,UŁOŻYĆ NA NIM SZPROTKI,OLIWKI I CEBULĘ,POSYPAĆ SEREM
UPIEC.




PIZZA Z SZYNKĄ I ANANASEM

20 DKG SZYNKI W PLASTERKACH
5 PLASTRÓW ANANASA
SZPARAGI KONSERWOWE
20 DKG SERA ŻÓŁTEGO STARTEGO
SOS POMIDOROWY

CIASTO NA SPÓD DO PIZZY

SZPARAGI I ANANASA OSĄCZYĆ POKROIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI,SZYNKĘ W PASECZKI
NA POSMAROWANYM SOSEM POMIDOROWYMCIEŚCIE UŁOŻYĆ WSZYSTKIE DODATKI,POSYPAĆ SEREM
UPIEC.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Kuchnie świata Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach