Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Przepisy z OLIWKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 7:03, 13 Lut 2010    Temat postu: Back to top

CIASTO KARAIBSKIE
I. Spód ciasta:
3 białka
2 paczki pokruszonych herbatników
1 paczka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
15 dag orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki krupczatki
II. jeden cienki placek biszkoptowy
III. Krem:
2,5 szkl. mleka
2 budynie wiśniowe
3 żółtka
1,5 margaryny
ok. 1 szkl. cukru
2 wiśniowe galaretki
2 paczki delicji o smaku wiśniowym
IV. Dowolna polewa
1. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki. Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec.
2. Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
3. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić.
4. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń. Połączyć z tężejącą galaretką. Krem podzielić na dwie części. Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą.


ZUPA W KOSTKĘ
1/2 kg mięska np gulaszowe
2 cebule
kilka ziaren ziela angielskiego i 2,3 listki laurowe
kilka większych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1/2 słoiczka koncentratu – DAĆ MNIEJ
sól. pieprz, rosołek wołowy, wegeta
śmietana
Mięso kroi sie w kostkę i dusi w garnku na margarynie wraz z zielem i liściem. jak część wody odparuje dodaje się pokrojoną w kostkę cebulę i dalej się dusi aż cały sok który mięso puściło odparuje i całość zacznie się smażyć. następnie zalewa się wszystko wodą dodaje rosołek i przyprawy i gotuje do czasu aż mięso będzie miękkie. następnie dodaje się ziemniaki ajak już prawie się ugotują dodaje się koncentrat pomidorowy ale wcześniej przesmazony na maśle i gotuje się jeszcze chwilkę tak żeby ziemniaki się nie rozgotowały. na końcu zaprawia się kwaśną śmietaną, którą najpierw trzeba zachartować gorącą zupą w osobnym garnuszku żeby się nie oważyła. w razie konieczności jeszcze doprawić pieprzem i solą, można też maggi. podaje się z kromką chleba.


PARÓWKI W CIEŚCIE KMINKOWYM
6 parowek
szklanka maki
pół peczka natki pietruszki
pół szklanki jogurtu naturalnego,lub kefiru
kminek,sól,pieprz
Mąke zmiksowac z kefirem lub jogortem posiekana natka.Doprawić do smaku szczypta soli,pieprzu i kminkiem. parówki obrac z oslonek,nadziac na widelec i zanurzac w cieście.Kłaśc na gorący olej,smażyc na rumiano.podawać z sałata lub surówką z warzyw


PYZY Z MIĘSEM
1 kg ziemniaków obrać
4 łyżki mąki
3 szt jajek
50 dkg wołowiny ugotowanej
1 szt cebuli drobno pokrojonej
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, rozgnieść. Resztę ziemniaków zetrzeć drobno, odcisnąć, wymieszać z gotowanymi. Dodać mąkę, dwa jajka,i szczyptę soli - zagnieść ciasto. Cebulę przesmażyć na maśle, wymieszać z mięsem. Dodać tartą bułkę i jajko. Doprawić do smaku. Jeśli farsz byłby bardzo suchy (to zależy od tego, jaki rodzaj mięsa wykorzystujemy), można dodać do niego bulionu, ale należy uważać, by z kolei nie było za rzadkie.Z ciasta formować placuszki, na każdym ułożyć trochę farszu, lepić małe pyzy. Gotować 5 min od wypłynięcia na wierzch wody. Podawać posypane skwarkami i polane tłuszczem z wysmażonego boczku wędzonego.
Można zamiast mielenia gotowanego mięsa użyć mięsa mielonego przesmażonego na patelni razem z cebulą. I doprawić je oprócz soli i pieprzu także papryką i wegetą.


SAŁATKA LITERKOWA
pol paczki makaronu ,,literki,,
3jajka
pol papryki czerwonej+pol papryki zoltej
kukurydza(okolo poszki)
szynka w drobne paseczki
ogorek konserwowy sztuk 2
majonez
sol
pieprz


PIERSI KURCZAKA DUSZONE Z PAPRYKĄ
5 piersi z kurczaka (bez skory)
3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
sucha pokruszona papryczka chili ( jak ktoś lubi)
2 pomidory
6 łyżek oliwy z oliwek
1/3 filiżanki białego wytrawnego wina
przyprawy do smaku ( sól, pieprz, przyprawy kuchni włoskiej) posiekana natka pietruszki
Każdą z piersi pokrój na trzy części. Paprykę umyj, przekrój na pól, usuń nasiona i pokrój w paski. Podgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni lub w rondlu. Wrzuć cebule i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Przełóż na osobny talerz. Wlej pozostałą oliwę do rondla, podkręć gaz i wrzuć pokrojone piersi. Smaż do zbrązowienia z każdej strony (ok 6-8 min) Wrzuć usmażoną cebule, wyciśnięty w wyciskaczu czosnek oraz papryczke chili, ( jeżeli używasz). Wlej wino i gotuj aż wygotuje się polowa. Wrzuć paprykę i wymieszaj dokładnie tak, aby pokryć ja tłuszczem. Przypraw. Po ok 3-4 minutach wrzuć pokrojone w kostkę pomidory. Dobrze zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu do ugotowania mięsa i aż warzywa zmiękną, ok 25-30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Na koncu dodaj posiekana natke.


PIERŚ KURCZAKA W PORACH
2-3 pory
15 dag pieczarek (koniecznie trzeba je dodać)
Pierś z kurczaka
sól, biały pieprz, rozmaryn
Pokroić pory i pieczarki na plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dorzucić pokrojone w paseczki mieso z kurczaka i dusić do miękkości. Dodać przyprawy wg uznania.


PAPRYKA NADZIEWANA INACZEJ
dwie czerwone papryki,
mięsko mielone z indyka,
pieczarki,
cebula,
jogurt 0%,
musztarda,
4 plasterki sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu,
szczypiorek.
Mięso mielone z indyka podsmażamy razem z cebulka i pieczarkami. Oczywiście przyprawiamy według uznania. Papryki oczyszczamy i przepoławiamy. Papryki faszerujemy podsmażonym mięskiem. Przed włożeniem do piekarnika kładziemy na każda polówkę papryki plasterek odtłuszczonego sera żółtego. Tak przygotowane papryczki wkładamy do piekarnika.
Super smakują polane sosem: jogurt 0% + musztarda, szczypiorek, cebulka. Można również dodać trochę czosnku lub majonezu.


KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON
6 piersi z kurczaka,
3 łyżki oliwy
3 łyżki musztardy Dijon
25g sera parmezan
kurczaka umyć i wysuszyć. Masło rozgrzać, kurczaka smażyć, aż będzie dobrze upieczony w środku; czas smażenia zależy od grubości fileta. Ułożyć na blasze do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200C. Musztardę i ser wymieszać, rozsmarować grubą warstwą po filetach. Piec przez 10 min, aż nabiorą złotobrązowego koloru.


KLASYCZNE WĘGIERSKIE LECZO
1 kg malinowych polnych pomidorów,
1 kg ZIELONEJ papryki,
1 kg cebuli,
0,4 kg parówek drobiowych ( lub z indyka)·przyprawy: chilli, słodka i ostra papryka, sól,
oliwa z oliwek ( bądz olej rzepakowy)
Cebulę pokroić w krążki, lekko posolić i zeszklić na rozgrzanym oleju, doprawić papryką i jeszcze trochę podsmażyć (papryka lubi być smażona). Do cebuli dodać paprykę zieloną pokrojoną w kawałki gdzieś 0,3x3 cm (taka słomka) i smażyć na dość dużym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Potem dodać pokrojone w ćwiartki pomidory (bez skórki i szypułek) i wszystko smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do miękkości warzyw. Doprawić jeszcze papryką i chilli do smaku. Parówki pokroić w kostkę i podsmażyć, dorzucić do warzyw i chwilę
pozwolić się przegryźć.


SAŁATKA CYKLAMENOWA Z AKSAMITNYM SOSEM
1 puszka ananasa
1 kwaśne jabłko-obrać
5buraczkó średnich-ugotować,obrać-
2 lyżki posiekanych orzechów włoskich,sól
Wszystko pokroić w drobną kostkę i polać sosem zrobionym z
jogurt naturalny 15dag
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,cukier,sól,pieprz


KONSERWA
mieso mielone wieprzowe
czosnek
sol peklowa albo saletra ( jak saletra to jeszcze sol kuchenna)
czosnek pieprz i woda
mieso mielone dobrze wyrobic z przyprawami , saletra i woda
wkladac do sloiczkow wypelniajac je na 3/4 .
Takie sloiczki pasteryzyjemy dosc dlugo bo okolo godziny na wolnym gazie


SMACZNY KEKS MOJEJ MAMY
Składniki na małą formę:
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
3 jaja (całe)
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilowy
bakalie (dowolne, byle dużo - ok. 1,5 szklanki)
Cukier utrzeć z masłem (można mikserem). Dodawać kolejno po 1 jajku i po pół szklanki mąki z proszkiem. Solidnie ucierać (lub miksować). Dodać cukier waniliowy, bakalie, a nastepnie masę wyłozyć do formy posmarowanej masłem i posypanej sucharkiem. (Mozna wyłożyć folią aluminiową). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45-50 minut. Potem można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Keks jes ponoć najsmaczniejszy nie zaraz po upieczeniu, ale po kilku dniach. Powiniwen być przechowywany w folii, w temeraturze "chłodno-pokojowej". Przepis sprawdzony, można zwielokrotniać proporcje.


SAŁATKA Z MAKARONU
Paczka makaronu kokardki
Brokuły świeże,ale mrożone też mogą być
Papryka zielona,żółta i czerwona(można bez zielonej,wtedy więcej żółtej lub czerwonej
ogórki zielone 2 szt
kukurydza konserwowa
cebula,ja dodałam jeszcze pęczek rzodkiewek i szczypiorek
Na sos:czosnek ilość według uznania,majonez,kefir,sól,pieprz,oregano.
Makaron ugotować,ale nie rozgotować,brokuły podzielić na różyczki i też obgotować.Mają być chrupkie.Resztę warzyw pokroić w kostkę.Wymieszać z zimnym makaronem,polać sosem i wstawić do lodówki chociaż na godzinkę.Z podanych składników wychodzi niezła ilość sałatki i jest bardzo smaczna


ZAPIEKANKA
50 dkg pieczarek
2 papryki moga byc roznego koloru
2 torebki ryzu
vegeta
Kukurydza
ser zolty (twardy)
Ryz gotujemy , nastepnie do naczynia zaroodpornego wkladamy kukurydze , pieczarki kroimy i papryke tez , wkladamy do garnka i smazymy na masle , chwile papryke a potem dodajemy pieczraki jak zacza sie dusisc dodajemy vegety do smaku .. na kukurydze kładziemy ryz na ryz pierczrki i papryke ..mieszkamy to razem w naczyniu , posypujemy startym zoltym serem i pieczemy 20 min.


RYBA PO KRÓLEWSKU
1 kg ryby usmażyć.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć 6 sztuk cebuli pokrojonej w plasterki.
Dodać :
grzyby w occie 3/4 słoika 0,3 l(odsączone)
śliwki z kompotu 0,5 l
ogórki konserwowe lub kiszone 3-4 szt-wszystko pokrojone w kosteczkę,
ziele,
lliść laurowy,
odrobinę cukru,sól,pieprz,
2 łyżki koncentratu pomidorowego i trochę wody (sos).Gotować chwilę,mieszając.Układać w salaterce:farsz,ryba,farsz.


RYBA PO WITKOWSKU
1 kg filetów
1/2 kg cebuli wg uznania
2 szkl. wody
1 mały przecier pomidorowy
1 maly ketchup Kotlin (jadodaję na oko z dużej tuby i tylko Kotlin)
6 lyczek octu
1/2 szkl. oliwy
2-3 łyżki cukru
sól do smaku, ziel angielskie i liść laurowy
Wszystkie składniki (oprócz cebuli) gotować 15 minut - dodać cebulę piórka i gotować jeszcze 5 minut.Usmażoną rybę w kawaleczkach przełożyć farszem.


SAŁATKA Z USZKAMI
1op uszek z mięsem
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek pieczarek marynowanych
200g szynki w kawalku
2 cebule
1słoiczek majonezu (mały)
natka pietruszki
Pierozki ugotowac i ostudzić.pieczaarki odcedzic(zlewe zostawić),nastepnie pokroić pieczarki,cebule i szynkę pokroic w kostke.Cebule zeszklic delikatnie i dodac pieczarki zamieszać i odstawić do ostygnięcia.Teraz wszystkie składniki do jednego naczynia (pierozki,pieczarki,cebula,szynka,kukurydz,pietruszka) zalewe z pieczarek 3łyzki wymieszać z majonezem i wlać do całości doprawić solą i pieprzem.


SAŁATKA Z TORTELLINI;
1 opak. tortelinni
1 por
3 kolorowe papryki
puszka kukurydzy
20dkg szynki
6 kiszonych ogórków
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, łyżeczka musztardy do smaklu


SAŁATKA Z TORTELLINI II
paczka tortellini ugotowana w wodzie z kostką rosołową+ 2 łyżki oleju
2 pory
puszka ananasa
koperek
pieprz
3 łyżki majonezu


LODOWIEC
1 kostka masła
1(4 szkl.cukru
1 szkl.mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
3 żółtka
kakao
3 opakowania biszkoptów okrągłych
mleko do namaczania biszkoptów
owoce,galaretka
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mleko + budyń,ciągle mieszając zagotować.Gdy dobrze ostygnie zmiksować z masłem.Podzielić, do jednej części dodać 2-3 łyżki kakao.Ułożyć na dnie tortownicy biszkopty maczane w mleku do którego mażna dodać alkohol,malibu,rum,jeżeli nie będzie to ciasto dla dzieci.Na to biała masa, warstwa biszkoptów, masa kakaowa, biszkopty,na to owoce i na wierzch galaretka, czasem wchodzą dwie galaretki.Można boki tortownicy też obłożyć biszkoptami.


SAŁATKA Z SELEREM
szynka pokrojona w kostke(ja daje wedzona piers albo udko z kurczaka-zalezy co maja w sklepie, pokrojona na kawaleczki)
na to lagodna musztarda(w orginale jest keczup,ale mi nie pasuje),ta musztarda to najlepiej dijon.
Na to ogorki konserwowe albo kiszone w kosteczke,duuuuuuzo pieprzu,
sos majonezowo-jogurtowy(podam na dole przepisu,o ile przepis ma dol),
na to pociachane jajka(a tak z 5),znowy duuuuzo pieprzu,ciut soli,uklepac z sosem,
dorzucic na to starty zolty ser(ile tylko sie zmiesci)
i gwozdz programu-seler z puszki:ja go robie tak:selera odsaczam,dodaje czerowna cebulke(koniecznie czerwona) pokrojona w kostke ,pieprze i wrzucam na salatke.
na to sos smeitanowo.musztardowy i duuuzo szczypiorku
a teraz sosy:majonezowo-smietanowy : Pol sloika majonezu,pol kubka kwasnej smietany,kapary jak ktos ma,ciut soku z cytryny,sporo soli,i w zaleznosci czy to alatka dla calujacych sie czy nie-czosnek.z czosnkiem niebo w gebie.
A ten musztardowy:dwie lyzki musztardy dijon,pol kubka smietany,pieprz cayenne.


SAŁATKA MORES
Seler, odsączony pokroić, szynka pokrojona, ananas w kostkę, ser żółty starty na tarce z grubymi oczkami, kukurydza z puszki,majonez


CIASTO KRUCHO - DROŻDŻOWE
2 szklanki mąki (jedna krupczatki)
pół kostki masła
1 jajo
5 dkg drożdży
kwaśna śmietana lub jogurt (mały)
sól, szczypta cukru
Masło trzeba posiekać z mąką, potem dodać pokruszone lub rozpuszczone drożdże, jajko i śmietanę i wyrobić ciasto. Mama mówi, że to się wyczuje, czy trzeba ewentualnie dosypać nieco mąki czy dodać śmietanę. Ciasto potem trzeba rozwałkować na długi pasek i wzdłużnie na środku ułożyć nadzienie. SKleić boki i ukośnie pokroić powstałego "węża" na małe paszteciki.
Rzeczone paszteciki poukładać na wysmarowanej blaszce i teraz mogą sobie trochę porosnąć (ok. pół godziny). Potem posmarować je żółtkiem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Nadzienie wigilijne składa się z grzybów suszonych - uprzednio namoczonych i ugotowanych, zmielonych i przesmażonych z cebulką, z dodatkiem 1 jajka, nieco bułeczki tartej i przypraw (dól, pieprz).


TOFFI
Polewa:
1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować przez 1,5 godz. ( niektórzy gotują ok 3 godz.)Mozna wykorzystac gotową polewę
Ciasto:
0,5 kg mąki
15 dag miodu
0,5 szkl. cukru
12,5 dag margaryny
2 jaja
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody

Roztopić miód z cukrem jak przestygnie z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować i upiec 2 placki - 15 min w temp. 200 stopni.
Masa:
0,5 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny lub odpowiednia ilość śmietan - fixów
Do posypania na wierzch ok 100 gr posiekanych orzechów lub migdałów.
Jeden placek po upieczeniu zostawiamy w formie następnie smarujemy go polewą. Ubijamy śmietanę , pod koniec dodajemy żelatynę i wykładamy ją na placek z polewą.Na drugim placku rozsmarowujemy pozostałą część polewy i posypujemy orzechami , następnie plackiem przykrywamy śmietanę.Schłodzić . Ciasto smakuje najlepiej po 24 h , ponieważ placki powinny skruszeć!


CANNELLONI
Makaron cannelloni, 1/2 kg mięsa mielonego, mieszanka warzyw chińskich (mrożone), kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy, żółty ser.
Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, tak około 3-4 minut. Mięso mielone podsmażyć na patelni, przyprawiając solą, pieprzem, bazylią, oregano. Gdy mięso będzie prawie gotowe, wrzucić warzywa, kukurydzę i posiekane pieczarki i całość gotować. Gdy farsz jest już gotowy, nadziewać nim makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, zalać to sosem pomidorowym i posypać serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na jakieś 20 minut


KOTLETY RYBNE
50 dag filetow ze świeżego lub mrożonego dorsza, 1 bułka czerstwa, mala cebulka, 1 jajko, sól, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Bułkę namoczyc w mleku, odcisnąc i razem z mięsemz dorsza przepuścic przez maszynkę, do zmielonej masy dodać jajko, przyprawy, cebulkę zrumieniona na masle i całą masę dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyc na złoty kolor


WIGILIJNE PIEROŻKI Z KRUCHEGO CIASTA Z GRZYBAMI
ciasto:
20 dkg maki
12 dkg masla
2 zoltka
1 lyzka gestej, kwasnej smietany
szczypta soli
farsz:
10 dkg ugotowanych suszonych grzybow
1 mala cebula
1 lyzka masla
sol, pieprz.
Skladniki ciasta szybko posiekac nozem, potem zagniesc, uformowac kule, wlozyc do foliowego worka i odstawic na 30 min. do lodowki.
Na patelni zeszklic na masle bardzo drobno posiekana cebule, dodac posiekane drobniutko grzyby, przesmazyc, doprawic sola, pieprzem i odstawic do wystygniecia.
Ciasto cienko rozwalkowac, wykrawac kieliszkiem do wina kolka, na kazde klasc farsz i dokladnie zlepic brzegi. Ulozyc na blasze i piec do uzyskania koloru zlotego. Podawac na cieplo do barszczu. (mozna odgrzac w piekarniku)


FASOLA PO ANGIELSKU
laska kielbasy ok 20 dkg (zwykla)
dwa pomidory,
czosnek
puszke fasoli czerwonej
keczup ulubione przyprawy
kielbase obsamazamy na oliwie dodajemy pokrojone w kostke pomidory, dusimy nadmiar tluszczu zlewamy dodajemy fasole podlewamy woda dodajemy poszatkowany drobniutko czosnek, keczup i przyprawy


BIGOS PIECZARKOWY
1 kg pieczarek
1kg cebuli
1 kg kielbasy
Wszystko podsmażyć. Ja smażę najpierw kielbasę, cebulę, pieczarki.
Dodać do smaku ketchup np. Helmans tak, żeby się wszystko połączyło i było "mokre". Oczywiście podajemy na ciepło


SZYBKIE DANIE NA GORĄCO
Parówki, lub cienkie kiełbaski, pieczarki, cebula(ok 1 na osobę), fasolka szparagowa ugotowana koncentrat pomidorowy.Pokroić, podsmażyć,przyprawić


SERNICZEK CZARNO BIAŁY
Ciasto:
40 dag mąki,
6 łyżek cukru,
1 plaska łyżeczka proszku,
20 dag roztopionego masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1 kg białego sera,
5 jajek, 1,5 szkl. cukru,
4 łyżki topionego masła,
łyżka budyniu (suchego),
bakalie
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy 2 kule i wkładamy do lodówki a nawet lepiej do zamrażalnika na jakąś godzinę. Ser mielimy, dodajemy kolejno, cukier, żółtka, tłuszcz, budyń. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masa, wsypujemy rodzynki. Blachę smarujemy i wysypujemy bulka. Jedną kulę schłodzoną trzemy na grubej tarce, na to wylewamy masę serowa, a na to trzemy druga kulę. Pieczemy ok. 1 godziny na 180-200 stopni.

CIASTO KROWA
Ciasto podstawowe:
2,5 szkl mąki
1 szkl. mleka
0.5 szkl oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystko razem zmieszać (ja robię to mikserem) i wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą lub wyłorzoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste.
Masa twarogowa:
0.5 kg twarogu
0.5 szkl cukru
0.5 kostki margaryny
2 jajka
Składniki dobrze zmiksować razem.
Masę twarogową wykładać łyżką na ciemne ciasto robiąc łatki. Upiec w 160 stopniach przez 60 min. Sprawdzić ciemne ciasto patyczkiem czy jest suche.
UWAGI:
* Czas pieczenia i głównie stopnie należy dostosować do swojego piekarnika


CIELAK
ciasto
1 szkl cukru
2 całe jajka
1/2 szkl mleka
1/2 szkl oleju
olejek waniliowy
2 łyzki dżemu
2 szkl mąki
3 łyżki kakao
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksować na dośc geste ciasto i wylac na blachę.
Masa serowa
1/2 kg sera
3 żółtka - piana osobno ubic i na koniez połaczyć z serem
1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru
1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
olejek wan
Masę ucieramy tak jak każdy sernik , na koniec delikatnie mieszamy z pianą i układami łatkami na ciemnym cieście


ŚLEDZIE Z PIECZARKAMI
25 dag śledzi - matjasy
25 dag pieczarek
25 dag cebuli
listek laurowy
pieprz
1,5 łyzki octu
1,5 łyzki cukru
koncentrat pomidorkowy 1 słoiczek
Pieczarki i cebule podsmażyć, dodać listek, pieprz, koncentrat, ocet i cukier.Wymieszać i do wystudzonej potrawki dodać pokrojone śledzie.


ŚLEDZIE
10 matiasów
4 cebule
koncentrat pomidorowy
olej
pieprz ziarnisty (10 szt.)
listki laurowe (4szt.)
ziele angielskie (4szt.)
Podgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, smażymy na małym ogniu aż się zeszkli. W połowie smażenia dodajemy listki i ziarenka. Na koniec dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze przez chwilę.
Śledzie kroimy w kawałki i zalewamy ostudzoną zalewą. Najładniej wyglądają w szkalnej miseczce.


RAFFAELLO
Biszkopt:
6 jaj
1,5 szkl maki
1,5 szkl cukru
proszek do pieczenia
3 łyzki wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wan
Ubić białka z cukrem , potem stopniowo dodac żółtka, Dosypać make wymieszaną z proszkiem i dolac 3 łyzki wody wymieszać delikatnie i upiec.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części górna skruszyć, dolna pozostawić w blaszce.
Masa:
1 l smietany 30%
2 białe czekolady
200 gr wiórek
smietan fix ( odpowiednia ilośc do śmie tany lub żelatyna)
2/3 śmietany z kartonika ( Ok pół szkl ) podgrzać i rozpuścić 2 czekolady w niej. Pozostawic do wystudzenia.
0,5 l smietany ubić ze śmietan fixem, dodac skruszony biszkopt, 180 gr wiórek, wlać tę rozpuszczona czekoladę wymieszać i wyłozyć na biszkopt, rozsmarować. Pozostałą część śmietany ubijamy wykładamy na mase i posypujemy wiórkami.


SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
ryż ugotowany na sypko, 20 dag kiełbasy szynkowej, 1 cebula , papryka czerwona i zielona, kukurydza , fasola czerwona i biała z puszki.
sos:
7 łyżek oliwy, 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki octu winnego , chili, curry, sól, pieprz


SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
puszka czerwonej fasolki
puszka groszku albo zielonej fasolki
puszka kukurydzy
pól świeżej papryki
pół winnego jabłka
ze trzy konserwowe ogórki
kilka plastrów żółtego sera
białe marynowane cebuli (ok.20-25)
sól, pieprz, pieprz cayenne
majonez, musztarda Do fasolki, groszku, kukurydzy i cebulek dodać całą resztę składników pokrojoną w kostkę. Wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy. Mocno doprawić. Jeśli nie mamy pod reką pieprzu cayenne można go z powodzeniem zastąpić ostrą papryką albo papryką chili.
Do sosu majonezowego można dodać wyciśnięty ząbek czosnku.


KURCZAK PO GOSIAKOWEMU
4 udka lub piersi kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka sosu sojowego (ja daje czasem przyprawę do zup jak nie mam sosu)
2 łyżki octu winnego
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
czosnek do smaku (nie polecam czosnku granulowanego)
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka ziół (jakie kto lubi)
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Mięsko ułożyć w naczyniu (żarodpornym albo misce od prodiża) zalać a raczej posmarować marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godzinki. Potem nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec mięsko około godzinki. Jeśli piecze się piersi to dobrze jest przykryć naczynie folią alumniową żeby piersi nie wyschły. Pod koniec pieczenia dobrze jest zwiększyć temp do 250 i włączyć termoobieg. Ja podaje takiego kurczaka z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej i sosu z jogurtu i przyprawy Tzatziki.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 7:03, 13 Lut 2010    Temat postu: Back to top

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM
warstwa - tuńczyk w oleju oczywiscie odsądzony
ugotowana marchewka
ogórki konserwowe
cebula (na cebule sól ale nie dużo i pieprz)
majonez
ugotowane żótko (5 ugotowanych jajek wystarcza na 2 salaterki)
białko
szczypiorek
Przygotowaną sałetkę przed zjedzeniem należy schłodzic przez kilka godzin w logdówce,


NALEŚNIKI FERNANDE
250 g maki
4 jaja
50 g cukru, szczypta soli
0,65 l mleka
60 g rozpuszczonego mala
2 lyzki rumu
make, sol, cukier miksowac z jajkami dolewajac mleka. po malutku wlewac maslo, na koniec rum, zostawic na godzine, dzieki temu nelesniki beda bardziej aksamitne.
smazyc cieniutkie nalesniki, pierwszy na odrobince oleju (ten jest do wyrzucenia), a nastepne juz BEZ TLUSZCZU BO NIE WYJDA!!!!
podawac z np twarozkiem waniliowym i bananami, polane czekolada, albo z owocami, albo z czymkolwiek ulubionym.


SOS Z PRZYSAMŻONEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ
kroje skorke z cytryny na cieniutenkie, cieniutenkie paseczki, siup na maselko na patelnie az sie zarumieni porzadnie, podlac smietanka, zredukowac podsypac (duzo)swiezej pietruchy...i kazdego fileta mozna zalac takim sosikiem (sol, pieprz, ma sie rozumiec...)


CHILLI
50 dkg miesa mielonego wolowo-wieprzowego
1 srednia cebula
1/2 - 1 puszki krojonych pomidorow (ilosc zalezy od tego, jakie kwasne ma byc) - dodawac i probowac.
2 puszki fasolki czarnej
1/2 szkl. soku pomidorowego.
Vegeta, przyprawa do Chilli
Cebule pokroic w kostke i zasypac Vegeta. Mieso z cebula poddusic na tluszczu a jak bedzie miekkie dodac odcedzona fasolke, sok pomidorowy, krojone pomidory z puszki, przyprawe do Chilli.Wymieszac, zagotowac i juz


KARTOFLANKA ALPEJSKA
ziemniaki nawet do 1 kilograma - zależy na ile osób
1 seler
3 serki topione
2 średnie cebule
dla niewegetarian przysmażony w paski boczek
zielona pietruszka (pęczek)
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do wody z wegetą albo kostką knorra, dodajemy starty na tarce do jarzcyn seler, do już prawie ugotowanych wrzucamy przysmażoną wcześniej cebulkę (i ew. boczek), we wrzątku (odlanym do małego rondelka) roztapiamyserki i dokładnie je roztrzepujemy, wlewamy do gotującej zupy, na koniec sypiemy duuuużo pietruszki


KOTLETY SCHABOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ
kotlety schabowe rozbic na dośc cienkie plastry, na kazdy z nich nałozyć farsz wykonany z ugotoanej kaszy gryczanej zmieszanej z przesmazona cebulka i boczkiem
kotlety złozyć spiąć wykałaczkami opanierowac tradycyjnie i usmazyć na tłuszczu Podawać z barszczykiem czerwonym


MIĘSNE KULECZKI
pół kilo mięsa mielonego przyrządzić jak na zwykłe mielone , formowac z tego kuleczki wielkości paznokcia NIE WIĘKSZE!! wrzucić do garnka z kostka bulionową, ugotowac do miękości , odcedzić i w sumie tyle...dodawać kuleczki do ulubionego sosu ( pieczarkowego ,borowikowego pomidorowego, moze byc każdy dostepny na rynku sos w słoiczku jak i w paczce) ,podawac z makaronem najlepiej grubym spagetti i obwicie posypac startym zółtym serem.


SCHAB NADZIEWANY ORZECHAMI
ok. 1, 5 kg schabu bez kosci
15 dkg mieszanki orzechow (laskowych, wloskich, pistacjowych) w calosci
10 dkg mielonych orzechow wloskich
1 lyzka bulki tartej
1 jajko
4 lyzki oleju
sol, pieprz
Mieso natrzec sola z pieprzem i odstawic na noc do lodowki. Zrobic spory otwor w srodku miesa. Do mielonych orzechow wbic cale jajko, dostpac cale orzechy, bulke tarta, starannie wymieszac. Mase wlozyc do otworu w schabie a po napelnieniu spiac kuchennymi "szpilkami" lub wykalaczkami. Do rekawa foliowego wlac olej i pare lyzek wody, wlozyc mieso, zawiazac. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 st. 20 min. przed koncem pieczenia ro0zciac rekaw aby mieso sie zrumienilo


WIOSENNA RYBKA
Co do rybki – tu pełna dowolność, mrożona czy surowa panga, mintaj lub inna tłustsza sztuka. Jeśli jest surowa to obsmażam ją króciutko z każdej strony, jeśli mrożona, to rozmrażam i tyle. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, na dno układam rybę. Rybę posypuję ulubionymi przyprawami i ziołami oraz skraplam dużą ilością soku z cytryny. Pora oczyścić, pokroić i wrzucić na osolony wrzątek przesmażyć na maśle. Gotować 5 minut, odcedzić. Pora wysypać na rybę. Ilość pora zależy od własnego widzimisię, ja daję dużo bo lubię. Na górę lejemy gęsty sos przygotowany ze startego żółtego sera, śmietany, jajka, zagęszczonego łyżką mąki. Wystarczy go jedynie posolić i popieprzyć. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min lub 1 godz. – zależy od ryby (temp. 180 st.) W oryginalnym przepisie pod koniec pieczenia należy ułożyć pokrojonego pomidora, ale teraz pomidory takie bez smaku, więc ja układam na wierzchu takie włoskie pommodori pellati z puszki ( one potrzebują trochę więcej czasu). Przed samym podaniem można po wierzchu posypać zieloną pietruszką. Pięknie wygląda i super smakuje.


KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW
jezli sa to całe ziemniaki to nalerzy je pognieść jeśli sa juz pogniecione lub puree to ok. dodajemy do ziemniaczków jajko jesli nie były to ziemniaczki purre to troszke roztopionEgo masła sól i pieprz do smaku i w zalezności od pomysłu dodatki moze to być szynka pokrojona w paseczki i zielony groszek do koloru...ja osobiści dodaje puszke tuńczyka lub łosoia w zalerzności co mam z masy jaka Wam powstanie formujcIe placuszki wielkości kotletów mielonych i odstawcie do lodówki na jakieś 45 min nastepnie zamaczajcie placuszki w jajku i panierujcie w bułce tartej lub pokruszonych płatkach zmazyc na złoto


PARÓWKI ZAPIEKANE W ZIEMNIAKACH
ziemniaki gniotę, wrzucam jajko trochę mąki, przyprawy zagniatam "ciasto" w środek parówka wychodzi duża rolada panieruję i smaże na złoty kolor. kroję w plastry ok 1cm i zjadamy z ketchupem


GULASZ
wołowina bez kości ok. 0,70 kg, 1 cebula, 1 papryka świerza, 5 ziemniaków, koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki, sól, pieprz, czosnek, kminek,papryka mielona, vegeta, maggi, olej do smażenia.
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Cebulę i paprykę kroimy w półplastry, podsmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodziepo czym także dodajemy do mięsa. Całość przyprawiamy solą, vegetą, kminkiem, czosnkiem, pieprzem, maggi (przyprawa w płynie) i koncentratem pomidorowym. na koniec zagęszczam mąka i dolewam troszke śmietany zeby był bardziej kremowy


KAWA PO CESARSKU
4 filizanki zaparzonej kawy
4 zoltka
8 lyzek cukru
2 szkl. mleka lub slodkiej smietanki
4 lyzki winiaku.
Zoltka utrzec z cukrem, mleko lub smietanke (ja wole z mlekiem) podgrzac i ubijajac wlewac do zoltek. Polaczyc z kawa. Rozlac do kubkow. Do kazdej porcji wlac po lyzce winiaku.


SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI W SOSIE
schab pokroić na kotlety (nie rozbijać), obsypać wegetą i do lodówki na ok 2 godz. Na maśle usmażyć cebulkę dodać pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć schab - też na masełku.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 część pieczarek na to połowę obsmażonych kotletów, znowu 1/3 część pieczarek, drugą połowę kotletów schabowych i na górę ostatnią warstwę pieczarek. Wychodzi 5 warstw patrząc od dołu pieczarki, schab, pieczarki, schab, pieczarki. Przygotowujemy sos: kubek śmietany 30% dodajemy jedno roztrzepane jajko starty żółty ser, zagęszczamy łyżką mąki, sól i pieprz do smaku, tym sosem zalewamy schab z pieczarkami. Przykrywamy naczynie żaroodporne i do piekarnika na 180 stopni na ok 25 minut. Zapach rozchodzi się po całej kuchni - ładnie wygląda i świetnie smakuje


SOS DO MIĘS
30 dkg malutkich pomidorkow salatkowych
3 lyzki ostrego keczupu
pomidory przekroic , zalac keczupem dusic na patelni az sok odparuje podawac z kazdym miesem pieczonym lub smazonym pycha


PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ
na placek ziemniaczany kładziemu plastereK salami na to przesmazone z cebulką pieczarki , na to gruby plasterek sera zółtego , przykrywamy drugim plackiem i zapiekamy w piekarniku az ser sie zacznie roztapiać i rumienić podowac do woli z ketchupem lub sosem czosnkowym


DESER Z JABŁEK
1 kg jabłek takich "szarlotkowych", mogą być ze słoika
sok z pół cytryny, poł szklanki cukru i cukier waniliowy
2 łyżki rumu
żelatyna (8 listków lub np. galaretka cytrynowa - wtedy dac mniej cukru!)
1/4 l śmietany kremówki
Jabłuszka trzeba rozgotować z cukrem i cukrem waniliowym, odparować, dodac rum, jak kto lubi to jakies bakalie. Jesli daje sie galaretkę, to trzeba ja dodać do gorących jabłek, żelatyne chyba też (niezbyt uważnie słuchałem). WYmieszać dokładnie i ostudzić. Zanim stężeje dodać dobrze ubitą kremówkę i wszystko wyłożyć np. do formy keksowej. Potem do lodówki i czekamy aż stężeje. Kroi się na ładne "keksowe" plastry i można dla finezji polać jakims sosem owocowym, ale samo też jest smakowite


SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI
opakowanie zamrożonych paluszków krabowych,
puszka ananasów w syropie,
puszka kukurydzy konserwowej,
25dkg sera żółtego,
słoik majonezu.
Paluszki krabowe rozmrozić,przelać je wrzątkiem. Ser, paluszki i ananas pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składnik wrzucić do salaterki, dodając majonez dokładnie połączyć składniki. Postawić sałatkę do schłodzenia.


SAŁATKA EKSPRESOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI
1 opakowanie paluszków krabowych Surimi ( najlepiej mrożonych ),
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa w plastrach,
1 średnia kapusta pekińska,
1 słoik majonezu ( około 300g ) najlepiej Hellmanns Babuni lub Motyl.
Uwaga: zamiast paluszków krabowych można użyć około 500g gotowanego kurczaka. Paluszki rozmrozić ( rozmrażają się bardzo szybko ) i pokroić w drobniutką kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do paluszków. Ananasy też odsączyć i pokroić w kostkę i dodać do reszty składniów. Wszystko posypać drobno posiekaną kapustą pekińską, następnie wymieszać. Całość zalać majonezem i jeszcze raz wymieszać.Gotowe! Można ( ale nie jest to konieczne ) sałatkę odrobinę posolić. Smacznego!


WIOSENNA SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI
1 opakowanie makaronu ryzowego (TaoTao),
1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych,
1 duzy (wąż) ogórek świezy lub 2 male,
1 pęczek koperku,
majonez,
sól.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, drobno pokroić ogórek i paluszki krabowe, posiekać koperek (musi byc go dużo!) wymieszac z majonezem i doprawić solą. Można dodać sos z torebki np. Knorra.
Salatkę trzeba zjesc w dniu wykonania, na drugi dzien podchodzi woda (surowy ogórek).


ANANASOWIEC
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
6 łyżek oleju
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kokos:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
20 deko wiórków kokosowych
Krem:
1 duża lub 2 mnejsze puszki ananasów
1 kostka masła roślinnego
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
Biszkopt:
Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywno, dodawać po żółtku ciągle ubijając, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać olej i mleko, delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blaszkę i piec w średniogorącym piekarniku.
Kokos:
5 białek ubić na sztywno, dodać jedną szklankę cukru pudru, wsypać 20 deko wiórków kokosowych- wymieszać,przełożyć na blaszkę wyłożoną dobrze natłuszczonym pergaminem (ewentualnie folią aluminiową). Upiec na złoty kolor.
Krem:
Z ananasów odlać sok, uzupełnić wodą do 2 szklanek. Odlać pół szklanki na poncz. Z reszty ugotować budyń: w połowie szklanki soku roztrzepać 5 żółtek i budyń śmietankowy, szklankę soku zagotować dodając 3 łyżki cukru- wlać do gotującego się soku, zagotować mieszając, ostudzić. Masło roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem, dodać pokrojone w kawałeczki ananasy.
Na biszkopt nasączony sokiem z ananasów wyłożyć krem, na to placek kokosowy, delikatnie docisnąć.


TORT TIRAMISU
Ciasto:
5 jajek
15 dag cukru pudru
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do formy

Krem i dekoracja:
5 żółtek
25 dag cukru pudru
60 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
sok i skórka z 1/2 cytryny
10 dag masła
1/2 szklanki mocnej kawy
łyżka kakao
szklanka śmietany kremówki
Ciasto: białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy, piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 3 krążki. Krem i dekoracja: łyżkę cukru pudru odłożyć, resztę utrzeć z żółtkami na parze. Wystudzić. Dodać twaróg, sok i skórkę z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszać. Krążki ciasta dobrze nasączyć kawą, przełożyć 3/4 kremu serowego. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Śmietanę kremówkę ubić, przełożyć do szprycy i udekorować nią tort, posypać kakao oraz odłożonym cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na 2 godziny.


KREM CAPPUCINO
2,5 szkl mleka
1 paczka cappucino
4 śniezki
2 łyżki żelatyny
I tyle. Mleko zagotować, do gorącego wsypać cappucino i wymięszać. Ostudzić, do zimnego wsypać śnieżki i ubijać aż otrzymamy sztywną masę, na koniec dolewamy żelatynę rozpuszczoną w nieiwelkiej ilości wody. Kremu wychodzi mnóstwo.. A przełożyć mozna biszkopta
SZPINAK
Rozmrażam, dodaję duuużo czosnku, trochę gałki muszkatałowej, sól i pieprz do smaku, zagęszczam masłem i śmietaną. Śmietany daję dużo, na taki hortexowy to co najmniej pół dużego kubka 18% śmietany. Jeśli jest taka konieczność to zagęszczam łyżką mąki. Pamiętaj, że trzeba to gotować króciutka, właściwie przyprawiasz w trakcie gotowania, po zawrzeniu wyłącz, bo traci piękny zielony kolor


SZPINAK I
Rozpuszczam w rondelku troche masla i wysypuje szpinak z torebki.Chwile dusze, dodajac soli, odrobine cukru i sporo czosnku. Potem zasypuje odrobina maki -(trzeba ja szybko wymieszac, zeby nie porobily sie kluchy) i zagotowuje. Na koncu dodaje albo zoltko albo troche smietany i oczywiscie znowu zagotowuje. Jesli taki szpinak zrobisz troche gesciejszy to bedzie b. dobry na farsz do nalesnikow. Gdyby ci wyszedl za gesty dodaj troche mleka


SZPINAK II
Podsmażam cebulke na masełku, dodaje czosnek prawdziwny, następnie dodaje szpinak zamrozony i mieszam co jakis czas aż do rozpuszczenia, potem dodaje 1 trójkącik sera lazur pleśniowy albo może byc rokpol. potem 1 kubek smietany 12%- ten mniejszy czyli 250 ml; tak przygotowany szpinak słuzy doprawiam chili galką i ewentualnie dosalam bo ser jest słony. I tym szpinakiem polewamy wcześniej ugotwany makaron lub mieszamy z makaronem i jeszcze zapiekamy albo smazymy nalesniki napuszone i polewamy składamy napół i zajadamy


UDOSKONALONE SPAGETTI BOLOGNESE
paczka mięska mielonego,
średnia cebula
jedna marchewka, pietruszka i kawałek selera
szklanka bulionu(może być z kostki)
słoiczek przecieru pomidorowego
czosnek
bazylia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jak robie wykwintne to dodaje kieliszek czerwonego wina i 10 dag pieczarek.
Warzywa zetrzeć na tarce, cebule pokroić, podsmażyć razem na oliwie, pod koniec dodać czossnek. Na drugiej patelni przesmażyć na oliwie mielone mięso, intensywnie "dziobiąc" widelcem zeby powstały małe kawałki. Połączyc zawartość obu patelni. Przecier połączyc z bulionem i zalać podsmażone składniki. Doprawić solą, pieprzem, gałką i bazylią. Dodac ewentualnie kieliszek wina i podsmażone krojone pieczarki. Dusić około godzine, uzupełniając płyn.Jeśli jes za rzadkie podprawić mąką. Podaje ten sos z każdym makaronem.


PŁOW
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam 2 średniej wielkości starte ( na tarce o grubych oczkach) surowe marchewki i jedną pokrojąną w kostkę cebulę.
Godzinę wcześniej nastawiam sobie mięsko - ja najczęściej wieprzowe lub wołowe ( ale może być kurczak lub mielone, ale wtedy bez gotowania ) do którego wrzucam troszkę ziela ang., liść laurowy, do tego sól i pieprz. Gotuję 1 - 1,5h, po czym ugotowane kroję w kostkę i dodaję na patelnię gdy cebula się zeszkli ( Nie wylewać "wywaru" po mięsie !!). Na to sypię mnóstwo przypraw - bazylia, zioła prowansalskie pieprz ziołowy, pieprz zwykły i dużo dowolnej przyprawy do mięska (np. taką do gulaszu), poza tym wciskam do tego jeszcze trzy duże ząbki czosnku. Wszystko przesmażam 10 min. W tak zwanym międzyczasie w osobnym garnku zalewam na 20 min wrzątkiem ryż ( biały lub brązowy) - wcześniej umyty kilkakrotnie w zimnej wodzie. Gdy to na patelni jest już gotowe wyrównuję na całą jej powierzchnię i wykładam na to ryż - tak żeby całkiem przykryć to co pod spodem. Po wyłożeniu ryżu całość solę i powoli zalewam wszystko tym, co zostało po ugotowaniu mięsa. Jeszcze 20 - 30 min dusić pod przykryciem na małym ogniu, nie odkrywając za często! (nawet wogóle), na końcu ewentualnie dosolić i gotowe!! To jest naprawdę pycha!


SOS DO MAKARONU Z KURCZAKA
Ugotowac makaron (swiderki, kokardki itp.) al dente i odcedzic.
Ugotowac w wodzie z jarzynami tylna cwiartke kurczaka ( 1 cwiartka na 2 osoby) - wywar zachowac na zupe. Wystudzone mieso pokroic na kawaleczki i podsmazyc na masle. Dodac cebulke pokrojona w piorka, przyprawic papryka w proszku - jaka kto lubi. (Ja dodaje przyprawe do kurczaka bo u mnie papryki nie chca jesc. ) i jeszcze chwile podsmazyc a nastepnie zalac malym kubeczkiem smietany kremowki. Dusic do zgestnienia sosu. Do sosu dodac makaron i wymieszac. Nie polewac makaronu - musi byc wymieszany z sosem!!!


UDKA KURCZAKA Z OLIWKAMI I WINEM
5 dużych udek
1(2 słoiczka zielonych oliwek bez pestek
cytryna
1(2 kieliszka białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
czubata łyżeczka przypraw ziołowych (rozmaryn,curry,papryka,imbir)
sól,pieprz
olej do smażenia
Udka umyć , osuszyć,podzielić na dwie części.Natrzeć solą i pieprzem.Cytrynę wyszorować, cienko obrać.Wycisnąć sok,skórkę drobno pokroić.Z łyżki oleju,trzech łyżek soku i połowy ziół przygotować marynatę.Skropić nią udka i odstawić na godzinę do lodówki.Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć z każdej strony.Udka przełożyć do brytfanny,posypać ziołami i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.Piec 45 min w temp 200 stopni skrapiając od czasu do czasu wodą.Na 10 min przed końcem pieczenia dodać osączone z zalewy i pokrojone oliwki,skórkę z cytryny i wino
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 7:04, 13 Lut 2010    Temat postu: Back to top

PANGA Z PIECZARKAMI
Filety z pangi lub inne cudo (ilość wedle ilości domowników, na zasadzie, kto ile wciągnie)
Pieczarki ok. 0,5 kg lub więcej
Cebula (1-2 szt.)
Śmietana 30% (ja dałam 18 z Bakomy ze względów dietetycznych też wyszło dobrze)
Żółty ser typu Gouda
Sok z cytryny
Rybę, taką nawet prosto z zamrażalnika, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu (ja używam ziarenek smaku-tylko ostrożnie, bo diabelnie słone są) do takiego stanu, żeby była miękka, ale nie rozlatująca. W tym czasie zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka) na patelni razem z pieczarkami (pokrojonymi dowolnie, lepiej w większe kawałki, np. ćwiartki). Do naczynia żaroodpornego wrzucamy połowę pieczarek z cebuloą, na to wykładamy rybę, którą bardzo obficie skrapiamy cytryną. Wg kolegi, im więcej soku z cytryny tym lepiej. Na rybe wyrzucamy resztę pieczarek, polewamy śmietaną i posypujemy startym żółtym serem. Piec w piekarniku (góra-dół) jakieś 15 minut +5 minut z opiekaniem tak, aby ser zaczął lekko brązowieć.


PYSZNA KOLACJA
ugotowac woreczek ryzu , jak lekko przestygnie dodac odsączonego tuńczyka z puszki ,wpic jajko , doprawic do smaku, dodac kilka łyzek taretgo zołtego sera wyrobić mase rozłozyc na andrucie przykryc kolejnym andrutem panierowac w jajku i bułce tartej smazyc jak ktolety przepyszne


PANGA W SOSIE CURRY
Pangę trzeba pogotować w bulionie z listkiem laurowym (nie smażyć!!), a potem zalac sosem curry. Sos jest na bazie pomidorów z puszki z duza iloscia czaosnku, cebuli i ulubionych przypraw, trzeba dodać dobrej wysokocholesterolowej śmietany i dwie czubate lyżki curry (na 2 szklanki sosu). Pangę trzeba wyjąc z bulionu polać tym sosem i na chwilę odstawić. Znakomite na ciepło i na zimno. Z ryżem lub pieczywkiem


JAJKA W PIKANTNYM PŁASZCZYKU
6jaj
500g mielonego mięsa
1 cebuka,mleko
bułka tarta, kajzerka
przyprawy
Jajka ugotowac na twardo, z mięska mielonego, kajzerki , mleka cebuli i przypraw zrobic mase mięsną.Przyprawić na ostro.Z masy uformowac 6 płaskich palcuszków na kazdym z nich ułozyc jajko i dokładnie zalepić masemięsna robiąc kulki. Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmazyć na rumiano ze wszystkich stron.Najlepiej smakują z róznego rodzają sosami .


SAŁATKA SKANDYNAWSKA
1 paczka paluszków krabowych
8 ugotowanych na twardo jajek
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
pół szklanki posiekanego koperku
sól
pieprz cytrynowy
majonez
Ponieważ u nas nie spotkałam się z pieprzem cytrynowym to użyłam kolorowego pieprzu i sok z połowy cytryny (pieprz cytrynowy w oryginale to kolorowy pieprz z dodatkiem skórki z cytryny).
Składniki pokroić w średniej wielkości kostkę, koperek posiekać, wymieszać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Jeżeli lubicie paluszki krabowe to polecam i życzę smacznego, robi się dość szybko, ładnie wygląda, bo jest kolorowa i nieźle smakuje.


PANGA W ANDRUCIE
rybke rozmrazam, osusze recznikiem, potem połoze na andrucie ( wafel) i poczekam az lekko andrut nawilgnie przykrywam tez andrutem potem przycinam andrucika tak jaki kształt na rybka potem do jajeczka i bułeczka tarta do panierowania na petelnie


BANANOWIEC
Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (w tym dwie łyżki kakao), 3 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 7-8 duzych bananów, 2 tabliczki mlecznej czekolady, 1/2 l śmietany 30% (mocno schłodzonej), 1 galaretka (smak dowolny)
Ciasto: Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić na sztywną pianę z reszta cukru. Delikatnie połączyć. Powoli dodawać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (na pergaminie). Po upieczeniu pergamin usunąć i ciasto wystudzić. banany pokroić w krążki o wysokości 1-1,5 cm i sciśle ułożyć na cieście. 2 tabliczki czekolady stopić na parze z dodatkiem 5-6 łyzek mleka. Gorącą czekoladę wylać na banany i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Śmietanę ubić mikserem, dodać lekko zestaloną galaretkę, ubić. Wyłożyć na banany z czekoladą. Wstawić do lodówki.


CYNAMONOWO - FALOWANA BABKA PIASKOWA
5 białek, 3 żółtka, 20 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 12 dag mąki ziemniaczanej, 1 margaryna, 1 łyżka proszku do pieczenia, cynamon
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając nadal dodawać po troszkę cukru i po jednym żółtku (ubijać, aż zanikna kryształki cukru). Następnie dodawać po lyzce mąki. na koniec wlewanmy roztopioną i ostudzoną margarynę. Do formy babkowej wlać 1/4 cisata, posypać dosć sporą ilością cynamonu, następnie ciasto, cynamon...Ostatnią warstwą ma być ciasto. pieczemy ok. 40 min.
Babka ta jest sucha, jak to piaskowe babki zresztą...ale polecam jest naprawdę smaczna. Tą suchość można zlikwidować poprzez podawanie tej babki z bitą śmietaną.


BABKA CZEKOLADOWA
1/2 kostki margaryny, 3 jaja, 2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1 szklanka mocnej kawy z fusami
Margarynę ucierać, dodając po 1 jajku i niewielkiej ilości cukru. Następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać ostudzoną i przecedzoną kawę, dokładnie wymieszać. Piec ok. 1 godz. Można polać stopioną na parze czekoladą.


PANGA W WARZYWACH
Robi sie ją następująco: rozmrożoną pangę posypuje się przyprawą do ryb (firma zależy od upodobań, ja lubię Kamisa). Na arkuszu folii aluminiowej rozkłąda sie warstwę poszatkowanej białej kapusty, posypuje pieprzem i solą, na to warstwa tartej marchewki, panga w rzyprawie, tarta marchew, poszatkowana kapusta. Folę aluminiową zawijam i wkładam do piekarnika na jakieś 40 minut


PANGA DUSZONA W POMARAŃCZACH
80 dag filetów z pangi, 1 duza pomarańcza, 2 łyżeczki stopionego masła, sól, grubo zmielony czarny pieprz, 1 łyzka zielonego groszku i natka pietruszki.
Rybę rozmrozić, pokroić na duze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, skórkę otrzeć na tarce. Wycisnąć sok. Żaroodporna formę natłuścić. Ułożyć kawałki ryby, polać stopionym masłem wymieszanym z sokiem z pomarańczy. Posypać slkórka pomarańczową. Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Udekorować groszkiem i natką. Podawać z ryzem.


PANGA Z GRILLA (PIEKARNIKA) NA OSTRO
80 dag filetów z pangi, szczypta soli, 2 łyżeczki soku z ytryny, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 1/2 łyzeczki chili, szczypta grubo utłuczonego pieprzu, 4 utuczone ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki brązowego cukru
Rybę rozmrozic, skropić sokiem z cytryny, elkko oprószyć solą. Przygotować sos: cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia oprószyć chili i pieprzem. Dodać ziele angielskie, koncentrat i cukier, wlać 100 ml wody. Dokłądnie wymieszać. Płaty ryby ułożyć na arkuszach folii aluminiowej, posmarować sosem, ostroznie zawinać do góry, ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub upiec w piekarniku


SZYBKI OBIAD
Na rozgrzany olej sypię 2 woreczki ryzu ( dla 2 osób), smażę je chwilkę (aż staną sie szkliste). Następnie wlewam na patelnie z podsmażonym ryzem bulion. Dolewam go stopniowo, często mieszam aby ryż nie przywarł do patelni. Kiedy ryz wchłonie juz cały bulion (i jest oczywiście miękki) dodaję do tego puszkę kukurydzy, 2 ogórki korniszony i paprykę czerwona pokrojoną w kostke oraz pierś z kurczaka ( upieczoną lub ugotowaną - zależy jaka zostanie mi z poprzedniego obiadu)pokrojoną w kostkę lub paseczki. Wszystko mieszam i danie gotowe. Podaję samodzielnie lub z surówką.


SAŁATKA ŻÓŁTA
1 filiżanka ryżu,
1 puszka kukurydzy,
0.5 puszki ananasów,
1 łyżeczka curry,
1 łyżka oleju,
1 żółta papryka.
Sos:
6 łyżek majonezu,
1 łyżka sosu sojowego,
3 ząbki czosnku (zgniecione),
sok. z 0.5 cytryny,
4 łyżki soku z ananasów,
sól,
biały pieprz.
Wszystke składniki sosu starannie wymieszać.
Ryż ugotować w dużej ilości wody. Kiedy będzie prawie miękki odcedzić i przelać zimą wodą. Następnie wymieszać go z olejem i curry, zostawić aż wystygnie. Do zimnego ryżu dodać kukurydzę i plastry ananasów pokrojone w małe kawałki. Sos połączyć z sałatką. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do ciemnej miski i przybrać ją kawałkami ananasa i żółtą papryką pokrojoną w podłużne paski.
Rada: czosnku nie należy siekać, bo traci wtedy swą "moc" (ulatniają, się olejki eteryczne). Zawsze należy go rozcierać z solą w małym naczynku, miażdżyć nożem lub w specjalnej prasce.
Ja gotuję 2 woreczki ryżu i wtedy daję całą puszkę ananasów


POLĘDWICZKI Z OSCYPKIEM
Zetrzeć oscypka na tarce na wiórki siekam te wióki jeszcze nożem i dodaję do bułki tartej. Polędwiczka w jajo i panierkę bułczano-oscypkową. Ten oscypek nie może być tak bardzo mocno posiekany i najlepiej jakby był troszkę podeschnięty wtedy tak fajnie chrupie po upieczeniu.


KLUSECZKI KŁADZIONE
Maka, jajko, woda, szczypta soli, papryka w paście, sok pomidorowy, wszystko to razem mieszamy, zostawiamy na kwqdrans i ewentualnie dodajemy wody jesli ciasto jest za gęste. A powinno byc jak gęsta śmietana i z łyżki schodzić w postaci kluseczki. Kładziemy je na głęboki, osolony wrzątek. Głęboki to znaczy w wysokim garnku, kluseczka opadająć we wrzątku powinna się ściąć w czasie tej podróży na dno na tyle by nie przywierała.
SOS: smażymy cebulkę na oliwie, dodajemy świeże pomidory, zalewamy sokiem pomidorowym i jeszcze papryka czerwona w kostkę, czosnek, sól do smaku. Czasem nadmiar kwaśności trzeba zabić odrobiną cukru. Popyrkać, zredukować i zmiksować , ewentualnie zaciągnąć śmietaną. Polewać sosem gorące kluseczki i na wierzch można rzucić liście bazylii.
A jak doda się do ciasta szpinaku to kluseczki będą zielone i wtedy polewamy sosem z sera pleśniowego


KURCZAK W CIEŚCIE
4 udka lub piersi kurczaka
1/2 szklanki maki kukurydzianej
1/2 szklanki maki pszennej
2 jajka
2/3 szklanki wody lub mleka
płatki kukurydzanie
soł , pieprz ,chili ,ulubione zioła, olej do smarzenia
udka lub piersi podzielic na mniejsze kawałki wymieszac obie mąki, dodac jajka. wodę. posolic dodac odrobina chili , zioła do samku, wymieszać , ciasto powinno miec konsystencje gęstej śmietany , kawałki najpierw wkładac do ciasta a potem panierowac w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do mocno rozgrzanego oleju wkładac kawałki kurczaka i smażyc na złoto obracając co jakis czas.


TRUFLOWIEC
Biszkopt: 7 jaj, 14 dag mąki pszennej, 14 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 5 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę stopić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać margarynę, wymieszać. Upiec w prostokątnej blasze. Po ostudzeniu przekroić.
Masa: 20 dag trufli, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 kostki margaryny, kieliszek spirytusu, wydrylowane wiśnie do ciasta
W rondlu ugotować mleko, cukierki i cukier, aż powstanie jednolita masa. masło utrzeć, dodawać stopniowo przestudzoną masę i spirytus. Odłozyć 1/3 masy do dekoracji. Pozostałą masą przełożyć ciasto. Wierzch posmarować masą, nałozyć wydrylowane wiśnie i posypać posiekanymi orzechami. Na koniec polać polewą czekoladową. Wiśnie można również ułożyć pomiędzy biszkoptami


TORT ORZECHOWO - MIGDAŁOWY
Krążek migdałowy: 10 dag mielonych migdałów, 2 łyżki maki, 4 jaja, 10 dag cukru
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka. Delikatnie wymieszać, nastepnie dodać make i mielone migdały. Delikatnie wymieszać, piec w tortownicy. Po ostudzeniu przekroić (lub zostawić w całości, w zależności od tego ile kto pięter w torcie preferuje).

Krażek orzechowy: 15 dag mielonych orzechów, 6 jaj, 20 dag cukru, 2 łyżki tartej bułki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krażek orzechowy wykonać tak jak migdałowy. Po ostudzeniu również przekroić.

Masa: 1 l śmietany 30%, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 Śmietan - fixy
Śmietanę zagotować z czekoladami. Dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Na drugi dzień utrzepać robotem do pulchnej masy, dodać Śmietan - fixy. Ubić. Poszczególne krążki przełożyć masą. Wierzch posmarować cienką warstwą masy i udekorować wiórkami lub rulonikami czekolady.


ZIELONA SAŁATKA Z BOBEM
przesmazony por
ziemniaki
zielony groszek z puszki
bób (mrozony o tej porze roku)
jajka pokrojone w kostke
zółty ser starty na tarce
brukselka ugotowana
kiszony ogórek i do tego duzo koperku
oczywiście sół pieprz do smaku + majonezu troszke
a wogółe to ta sałatka wygląda genialnie podana w zielonej papryce wydrązonej z odciętym czubkiem....napełniamy sałatka przykrywamy odciętym kapeluszem


ŁOSOŚ W SOSIE SEROWYM
łosoś
tarty ółty ser
mały pojemnik smietanki 12%
jogurt naturalny
czosnek , zioła sół , pieprz
Naczynie zaroodporne nasmarować oliwa ułozyc łososia,doprawić do smaku, przykryć folia alum i zapiekać ok 20 min 225C
zmieszac jogurt ze smietanka , serem i tak powstałym sosem zalac łososia piec jeszcze ok 15 min
mozna ten przepis troszke zmodyfikowac i kupić fix Knorr carbonara zrobic weług przepisu podanym na opakowaniu i takim sosem zalac łososia tylko surowego nie pieczemy go wczesniej


KOTLECIKI Z JAJKA A’LA CARBONARA
fix do spagetti carbonara knorr
4 jajka ugotowane
1 jajko surowe
1 ugotowany ziemniak
kilka plastrów szynki
bułka terta
sół , pieprz , natka pietruszki
ugotowane jajka oraz ziemnaiaka rozdrobnic , szynka pokroic w kostke i połaczyć razem, dodaj surowe jajko , troche bułki tartej i soli , delikatnie wymieszać,uformować kotleciki obtoczyć w reszcie bułki tartej i usmazyć na rozgrzanym tłuszczu na zloto.Fix do spagetti carbonara ugotowac zgodnie z przepisem z opakowania , ale bez szynki , do sosou powstałego dodac kotleciki posypac natka pietruszki i podawać np . ziemniakami


SPAGETTI Z GRZANKAMI
Fix do spagetti 4 sery z brokułami Knorr
400 g makaronu spagetti
kilka liści szpianku lub 50 g mrozonego
po 2 łyzki szczypiorku, koperku, pietruszki
1 łyzka oregano
1 zabek czosnku
tosty przenne
olwa
zioła i szpinak posiekać, fix knorr zrób zgodnie z przepisem na opakowaniu połacz z zielenina i czosnkiem, na oliwie zrób z tostów grzanki upieczone na złoto , ugotuj makaron , do makaronu dodaj sos wymieszaj wierzch posyp zlotymi grzankami i GOTOWE


SCHABOWY Z WĄTRÓBKĄ
kotlety schabowe pokroić na porcje, rozbic jak sie da najcieniej,
na osobnej patelni uzmazyc do miękkości wątróbkę drobiowa z cebulką , solą , pieprzem, watróbke posiekac i na srodek kotleta nałozyć porcje , brzegi kotleta posmarowac białkiem i potem panierowac jak "zwykłego koteleta" nastepnie smazymy na tłuszczu i podajemy najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami




KOTLETY DZIKUSKI
3 piersi z kurczaka,
3 duze łyzki mąki pszennej,
3 jajka,
3 duże łyżki majonezu,
3 garście startego żółtego sera,
sól,
pieprz do smaku.
Piersi kurczka pokroić w drobną kostke - dodać pozostałe składniki, wymieszać, przyprawić i smażyć (na patelnie nakladac łyżką). O wiele wygodniej jest gdy "koltety" smażą się w duzej ilości oleju, ale tak aby tłuszcz nie przykrywał ich całkowicie


BUŁKI FASZEROWANE
bułki, mięso (najlepiej wołowina bądź drób), cebula, papryka, pieczarki, olej do smażenia, jogurt naturalny, kefir, czosnek
Przygotowujemy gulasz: wołowinę smażymy, dodajemy cebulę, paprykę, pieczarki, przyprawę do gulaszu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Trzymamy tak długo, aż wołowina będzie chrupiąca. Z bułeczek odcinamy kapelusiki, wydrążamy środek, nakładamy do bułeczek ciepły gulasz, przykrywamy kapelusikiem i wstawiamy na chwilę do piekarnika (5-10 min). Po wyjęciu warto podać z sosem czosnkowym (do jogurtu naturalnego dodajemy troszkę kefiru i dwa ząbki czosnku). Rewelacja na imprezach! Danie dobre zarówno na kolację, jak i obiad


KEKS ORZECHOWY NA BIAłKACH
3 niepełne szkl.mąki tort.
8 białek
2 szkl.cukru
1 cuk.wanil.
1 masło exstra
20 dkg.orzechów wł.
2łyżki oleju
2 łyżeczki pr.do piecz.
masło rozpuścić,wymieszac z olejem,białka ubić na sztywno,wsypać cukier i cukier wanil.,wsypać mąkę z pr.dopieczenia.Wlać ostudzone masło,wrzucić pokruszone orzechy.To wszystko wymieszać.Przełożyć do 2 keksówek.Piec 40-50 min w temp180-200 stopni.
ciasto to bardzo długo jest świerze.ja dzielę na 2 porcje.jeden robię z orzechami a drugi z wiórkami kokosowymi.


SAŁATKA Z KUKURYDZĄ
Jedna składa sie z kukurydzy (puszka), 30 dkg tartego żółtego sera, 2-3 ząbków czosnku (zmiażdżonych) i majonezu. Przyprawy jak kto lubi.


PIECZEŃ CIELĘCA PO LITEWSKU
1,5 kg cielęciny z udźca, 6-8 ząbków czosnku, 1 łyżka ostre3j musztardy, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 5 łyżek stopionego i sklarowanego masła, łyżeczka pieprzu, sól
Przed pieczeniem można naszpikować pieczeń pokrojoną w cienkie słupki słoniną (będzie bardziej kruche). Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą, pieprzem i solą. Cielęcinę włożyć na minutę do wrzącej wody, osuszyć, natrzeć pastą czosnkową. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie ułożyć mięso w natłuszczonej brytfannie, polać stopionym masłem. Wlać do brytfanny połowę wina, przykryć. Mięso piec 1,5 godz. w 180 stopniach. QW trakcie pieczenia skrapiać mieso winem i sosem własnym. Odczekać prze krojeniem ok. 15 minut


KURCZAK PIECZONY Z BAZYLIĄ I CZERWONA CEBULĄ
1 kurczak (ok.1,3-1,5 kg), 15 g świeżej bazylii, 6 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, ząbek czosnku, 4 średnie czerwone cebule, skórka otarta z 1/2 cytryny
Kurczaka ułożyc w natłuszczonej brytfance. Delikatnie oddzielić skórę od mięsa na piersi. Pod skórę na piersiach wsunać 6-7 listków bazylii. Pozostałą bazylie zmiksować z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Kurczaka posmarować połową sosu i piec 40 min. Cebule obrać, odkroić końcówki, od góry naciąć do połowy na krzyż. Cebule ułożyc onbok kurczaka. Skórke z cytryny wymieszać z czosnkiem, wyłożyć na cebule.. Cebule posmarować również częścią oliwy z bazylią. Pozostałą oliwą posmarować kurczaka i piec nastepne 40 minut lub tak długo, aż będzie dopieczony. Przed podzieleniem przykryć i odstawić na 10 min.


POLĘDWICZKI W ZIOŁOWYM SOSIE
2 polędwiczki wieprzowe, ząbek czosnku, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, po 1/2 łyżeczki swieżego siekanego tymianku, rozmarynu i estragonu, 1/4 szklanki śmietany, łtyżka kaparów, łyżka masła, łyżka oleju, zółtko, sól, pieprz
Czosnek posiekać. Polędwiczki natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godz. Nastepnie obsmażyc na maśle z olejem ze wszystkich stron. Po usmażeniu włożyc na 10 minut do piekarnika (160 stopni - polędwiczki powinny być upieczone...ew. wydłużyć czas). Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa wlać wino, chwilkę gotować, aż odparuje. Śmietanę dokłądnie rozbić z żółtkiem i stale mieszajac wlać do sosu. Podgrzać , nie gotować. Dodać kapary i zioła.


SAŁATKA BROKUŁOWA Z MAKARONEM
1 brokuł, 2 zielone papryki, 2 świeże ogórki, 1/2 op. makaronu kokardki, majonez, 3 jaja na twardo, szczypior, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Brokuła sparzyc goracą wodą, tak aby nabrał pięknego, zielonego koloru. Same "kwiatki" rozdrobnić tak, aby miały 2-3 cm. Paprykę, ogórki, jajka pokroić w drobną kostkę. Makaron ugotować "al dente". Ostudzony dodać do pokrojonych warzyw. Dodać zioła, sól, pieprz, pokrojony szczypiorek. wszystko wymieszać i dodać majonez.


KARCZEK Z SEREM
karkówka, cebula, przyprawa GYROS KOTANYI, starty żółty ser, majonez, sól, pieprz
Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak kotlety schabowe, obsypujemy przyprawami i to na 2 godz. do lodówki. Na blasze do pieczenia ciast wlewamy obrobinę oleju i układamy karkówkę. Na każdym kawałku układamy plasterki cebuli (surowej), a na to jako pierzynkę starty ser z majonezem. Wszystko do piekarnika na 40 minut w temp. 175 stopni.

KASZA GRYCZANA
Wlewam wodę do garnka,solę.Jak się zagotuje wrzucam woreczki z kaszą.Gotuje je o połowę krócej niż jest napisane,czyli ok 10min.Wtym czasie nagrzewam piekarnik na 150-180 stopni(babcia robiła to w takiej dochówce w kuchni kaflowej).wyjmuję te torebki i wysypuję kaszę do żeliwnej brytfanki.doprawiam do smaku i kładę 2-3 łyżki SWOJSKIEGO SMALCU.Wstawiam do piekarnika na 1-1,5 godz. wtedy jest taka sypka.


CANELLONI
16szt. Makaronu canneloni,1 kg mięsa mielonego(wieprz. – woł- brob.) 50-70 dkg pieczarek,(kilka szt. Odłożyć na wierzch potrawy) 2 gotowe sosy pieczarkowe,ser żółty.
Pieczarki sparzyć i zagotować, przekręcić przez maszynkę ( grube oczka) połączyć z mięsem i przyprawami, odstawić na 0,5 h żeby farsz „przeszedł".
Surowy makaron szprycować tym farszem i układać jeden obok drugiego w nasmarowanej tłuszczem brytfance. Nagrzać piekarnik do 180C .Zrobić sosy pieczarkowe wg przepisu na opakowaniu, zagotować. Gorącym sosem zalać makaron. Wierzch posypać tartym serem. Zapiekać 0,5 h w 180-200C,
Można też polać makaron sosem pomidorowym Napoli


SZUBA SZWAGIERKI
1kg karkówki pokroic w plastry i rozbić jak bitki czyli lekko,Ułożyć w nasmarowanej blasze i posypać pieprzem czarnym prawdziwym.Leciutko skropić olejem,na to położyć cebulę pokrojoną w cieniutkie talarki.Posypać solą.Na wierzch posypaćgrubo serem i pieczarkami.Wierzch posmarowac dość grubo majonezem.Piec 30-40 min.w 180 stopniach
Do tego polecam jakąś słodką surówkę np.z białej kapusty marchewki i jabłka,oczywiście z oliwą z oliwek


KRÓLIK W ŚMIETANIE
Tuszkę królika gotuję w osolonej wodzie.Jak już mięsko odchodzi od kości wyjmuję i obieram z tej kości i skubię na taką potrawkę.Do tego wrzucam duuuużo warzywek i duszę na małym ogniu.Jak już warzywka są miękkie,doprawiam przyprawami i na sam koniec duszenia dodaje 2-3 łyżki śmietany.


KRÓLIK Z PROWANSJI
Kawałki królika posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Obsmażyć na oliwie i zdjąć z patelni. Na tej samej oliwie przesmażyć 2 pokrojone cebule, włożyć z powrotem królika, podlać bulionem (z kostki ), doprawić wedle gustu (ja daję tymianek i pokruszony listek laurowy), dodać 1/2 szklanki wina czerwonego i dusić na małym ogniu 1-1,5 godz. Następnie dodać pokrojone i podduszone na oliwie pieczarki oraz ze 3 łyżki koncentratu pomidorowego i ze 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Poddusić jeszcze 5-10 min, posypać obficie posiekaną natką i zjadać ze smakiem. Do tego kieliszek (lub więcej winka), ewentualnie ryż, kluski, ziemniaczki




AROMATYCZNE SZNYCLE Z KURCZAKA
2 piersi kurczaka, 4 cienkie plastry chudej szynki, duza cebula, łyżka przecieru pomidorowego, łyzeczka bazylii, kieliszek białego wina, szklanka śmietanki, 2 łyżki tartego zółtego sera, 2 łyżki oliwy, łyżka mąki, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
Piersi podzieliś na połowy, lekko roznić, natrzec solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mace, usmażyć. Żaroodporny półmisek wyłożyć sznyclami. na kazdym sznyclu ułożyć plaster podsmażonej lekko szynki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić, dodać przecier i wino, zagotować. Zalać sznycle, posypać bazylią i dusić pod przykryciem ok. 10-12 minut. Śmietankę wymieszać z serem, zalać sznycle. zapiec 5-7 minut. Podawać z ryzem lub frytkami.


MARKIZY
Ciasto: 1/2 kg mąki, 3/4 kostki margaryny, 4 żółtka, szklanka cukru pudru, 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, wałkować, wycinać literatką. Upiec na złoty kolor.
Masa:1/2 paczki mleka w proszku (sypkie, nie granulowane), 1 kostka margaryny, 4 żółtka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, zapach migdałowy.
Wszystkie składniki utrzeć. Masą przekładać ciasteczka. Polać nitkami czekolady lub polewy czekoladowej. Trzymać w chłodnym miejscu.


ROLADKI WIEPRZOWE Z PORAMI
0,5 kg wieprzowiny od szynki
8 plasterkow wedzonego boczku
4 pory
1/2 szkl. jasnego piwa
2 lyzki oleju
sos sojowy
sok z cytryny
sol
mielone angielskie ziele.
Mieso pokroic na 8 plastrow, lekko rozbic, posolic, skropic sokiem z cytryny i odstawic na ok. 20 min do lodowki.
Odkroic biala czesc pora i przekroic na pol a reszte pokroic na centymetrowe ukosne kawalki. Na kazdym plastrze miesa ulozyc plasterek boczku, polowke pora. Zwinac, spiac wykalaczka lub okrecic nitka.. Obsmazyc na rozgrzanym oleju. Roladki razem z pozostalymi kawalkami pora ulozyc w rondlu, podlac polowa piwa, skropic sosem sojowym, posypac angielskim zielem. Dusic ok. 30 min., podlewajac pozostalym piwem w razie potrzeby. Podawac np. z ryzem.


PANGA Z PATELNI
rozmrożone filety skrapiam sokiem z cytryny, delikatnie solę, pieprzę i obsypuję ziołami prowansalskimi z obu stron. Układam to w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na wierzch wiórki masła i piekę ok. 30-35 minutek.


RYŻ Z PATELNI
na rozgrzany olej wrzucam 2 woreczki ryżu (dla 2 osób). Chwilkę smażę (jakieś 3 minutki), następnie dolewam porcjami rosołek z kostki. Jka się wygotuje to dolewam kolejna porcję, aż ryż będzie miękki (oczywiscie bulionik musi wyparować). Taki ryz pasuje do pangi bo jest bardziej wilgotny niż gotowany w wodzie i ma swój smaczek od bulionu, a ponadto nie potrzeba w tym momencie sosu


SEZAMOWIEC
Ciasto kruche:
3szkl.mąki,1 margaryna,5żółtek,3łyżki cukru pudru,1łyżeczka pr.do piecz.,1cukier wanil.
zagniesc ciasto i podzielić na 2 części,wstawić do zamrażarki na godz.
wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.pierwszą część kruchego wyłożyć na papier(ja tarkuję na tarce z dużymi oczkami)
Zrumienić na patelni 100g masła,2łyżeczki miodu,1łyżka cukru pudru,300g sezamu.To położyć na ten kruchy placek i zapiec 20 min.w 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć razem z papierem i wystudzić.
Drugą część ciasta tak samo wyłożyć na papier.Posmarować kwaśnym dżemem.Na to położyć pianę z 5 białek z 1 szkl.wiórków/wiórek kokos. i 3/4 szkl.cukru.Również zapiec 20 min.w 180stopniach.2 placek też wystudzić.
Masa chałwowa:
200G masła,250g chałwy(jaką kto lubi) rozgrzać na patelni masło.dodać chałwę i na małym ogniu mieszać aż sie połączą ze sobą.
Na dno blaszki połozyć placek z sezamem,potem masa,i placek z kokosem wstawić do zimnego na 2 doby. zaznaczam,że jest bardzo słodkie


NALEŚNIKI Z NADZIENIEM BESZAMELOWYM
trzeba ugotować dość gęsty sos beszamelowy, 30 dkg szynki pokroić w plasterki, tyleż pieczarek i te ingrediencjie nalezy przesmażyć na oleju. Potem dorzycić do tego beszamelu i jeszcze dodać ok. 20 dkg startego żółtego sera. Wymieszać, odstawić. Jak się nieco schłodzi to smarować naleśnik i składać w chusteczkę. Potem można należniki poukładać w naczyniu, posypać tez serem i obłożyc pomidorkam, zapiec. Można podsmażyć i podac z sosem pomidorowym


FARSZ DO NALEŚNIKÓW
Usmażone kawałeczki kurczaka,przyprawione porząddnie gyrosem, zesmażone pomidorki bez skórek ,papryka ,cebulka z częścią białą pora,fasolka czerwona z puszki,kukurydza starty ser żółty i następnie wszystko doprawione smakowo rzecier pomidorowy,keczup ,curry,papryka w proszku ,troszkę chilli.Smarowac i zapiekac
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Inne... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach