Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


torty

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:01, 06 Lut 2010    Temat postu: torty Back to top

Moje Ulbione Przepisy.jun.pl

Ciasta i Desery - Torcik
Olina - 2008-02-08, 11:44
Temat postu: TorcikTorcik bardzo czekoladowy

Składniki Przepis
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki krupczatki Z podanych składników na biszkopt upiec
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju

Masa:
3 Ikary batoniki nadziewane (mogą być też Jacki, Adasie albo Pawełki)
1 czekolada deserowa
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
10 dkg masła
dodać 2 łyżki kopiate ciemnego kakao
1 szklankę śmietany kremówki 30-36%
1/2 l śmietany kremówki 30-36%
2 smietan-fixy
1/2 szklanki mleka i 4 łyżeczki żelatyny
ok.25 cm przez ok.30 min w temp.160-180oC.

Batony,czekolady i masło roztopić w mikrofali lub na parze (nad goraca wodą), do tej masy dodać
kakao- wymieszac i dodac 1 szklankę kremówki,wymieszać i odstawic do wystudzenia.
Rozpuścić ; szklance gorącego mleka ; 3-4 łyżeczki żelatyny dobrze rozmieszać przestudzone
ale jeszcze letnie rozmieszać z częścią ubitej śmietany (będzie to tzw.hartowanie ).
Śmietanę (1/2 l) ubijamy ze smietanfiksami na sztywno (można dodac 1 łyżkę cukru waniliowego)
wymieszać razem z masą czekoladową ,śmietanę zahartowaną żelatyną dodać na końcu.
Czynności wykonywać szybko.

Biszkopt przekroić na połowę z połowy pokroić pasy na rant wkoło obręczy tortownicy, można to
pominąć i ustawic brzeg z biszkoptow lub inaczej ozdobic po zdjęciu obreczy.
Dobrze skropić rumem (50 ml) lub innym alkoholem, można również cienko posmarować
niskosłodzonym dżemem,,wyłożyć krem czekoladowy wyrównać.Schłodzic.
Po schłodzeniu polać polewą z 1 czekolady deserowej 5 łyżek mleka 3 dkg masła albo posypać kakao.

Irena Sikora

[link widoczny dla zalogowanych]


Torcik udekorowala osobiscie moja Corcia Maria Wanda - 2008-02-09, 10:12
Tort czekoladowy

biszkopt

1 1/4 szklanki cukru
11/2 szklanki mąki tort.
6 jaj
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

3 szklanki śmietany 30 %
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
4 fixy śmietany

poncz:

1 szklanka woda, rum
2 łyżki cukru

Białka ubić na sztywno dodać cukier dalej ubijać dodawać po 1 żółtku na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec okrągły tort w średniej tortownicy.

3 szklanki śmietany ciągle mieszając zagotować na wolnym ogniu z pokruszoną czekoladą - wyłączyć odstawić do wystygnięcia i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Po tym czasie włączyć mikser i do masy dodawać po 1 śmietanowym fixie.

Tort przekroić 2 razy nasączyć ponczem przełożyć masą.

Smile Smile Maria Wanda - 2008-02-10, 05:22
Tort makowy


Składniki:

Ciasto

2 szkl. maku , 8 jaj
1 łyżka miodu,1 łyżka oleju
3 łyżek tartej bułki
1 szklanka cukru
zapach migdałowy

Krem

2 jaja
1/3 szklanki cukru
1 kostka masła
kakao


Wykonanie:

Mak zaparzyć i przekręcić przez maszynkę 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, miód, olej, olejek migdałowy wymieszać, dodać tartą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Piec około 40-45 min.

Krem:

Jaja ubić z cukrem. Utrzeć kostkę masła wlewać ubitą masę ciągle mieszać. Podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Przekroić tort na 2 części przełożyć masą. Można też przekładać masą kawową.

……………….

Inne kremy Lilki P.

1 szklanka mleka,
1 i 1/3 szklanki cukru,
4 jajka, cukier waniliowy zmiksować mieszać do zagotowania.
Masło spienić dodawać po łyżce wystudzonej masy miksować.

Masa orzechowa

1/3 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
20 dag orzechów zmielonych laskowych

gotować około 15 minut może być krócej - ciągle mieszać.

****************************************************************************
Tort przeciąć na 3 części nasączyć ponczem:

herbata, cukier, sok z cytryny, alkohol.

Pierwszy krążek przełożyć masą z masłem na położyć dżemem wiśniowym,

położyć 2 krążek i przełożyć masą orzechową.

Trzeci krążek posmarować masą z masłem, dekorować kulkami z masy orzechowej.


Smile :serce: Ata - 2008-02-14, 21:30
TORT RAFAELLO autorka p. Irena Sikora
************************************

[link widoczny dla zalogowanych]

Biszkopt:
7 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
5 łyżek gorącej wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Masa
3 białe czekolady
10 dag masła (1/2 kostki)
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 30%
1 i ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
3 śmietanfixy
20 dag kokosu do masy + 5 dag do obsypania ciasta

Dodatki:
dżem brzoskwiniowy 300 g (może być inny wg upodobań)

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier, gdy są ubite- po 1 żółtku. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem lekko mieszamy, a na końcu olej wymieszany z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 40-45 min. w temp.160-170 0C piekarnika elektrycznego. Możemy to ciasto upiec również w prostokątnej blaszce 40x25cm. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części.
Masło rozgrzewamy, dajemy do tego połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy tę masę aby była jednolita wtedy to dodajemy 1 szklankę kwaśnej śmietany, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy ze śmietanfixami, gdy dobrze ubite zaczynamy dodawać masę czekoladową. Na końcu dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy.
Lekko rozgrzewamy dżem i po 1/3 tego dżemu nakładamy na obie połówki biszkoptu. Na to masa kokosowa i przykładamy to posmarowaną drugą częścią biszkoptu, lekko dociskamy. Na wierzchu reszta dżemu , znowu masa kokosowa, również boki smarujemy masą. Cały tort obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg własnej fantazji. Schładzamy.
Najlepiej ciasto przygotować na 1-2 dni przed podaniem. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego

PS. Robiłam ten tort na komunię Mojej Córki. Jako dekoracji użyłam zdjęcie Mojej Córki w stroju komunijnym wykonane na zamówienie złożone przez internet. Pod zdjęcie uzyłam krem bez kokosu, aby powierzchnia tortu (i zdjęcia) była gładka. Tort wyszedł wspaniały w smaku i zaskoczył Gości oryginalną dekoracją Very Happy . Polecam. Ata

A to mój tort:

[/URL] Ata - 2008-02-20, 01:25
Temat postu: Tort Barbie na bazie Charlotte RusseWzorowałam się na tym: [link widoczny dla zalogowanych]


Ale wynalazłam bardzo lekką bazę wg Dziuni z forum Cincin (jest zdjęcie)

[link widoczny dla zalogowanych]

PÓŁKULA czyli ładniej CHARLOTTE RUSSE
***********************************
Ciasto-rolada :

5 jaj
5 łyżek drobnego cukru albo cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
Do środka rolady:
2 galaretki-smak w/g gustu ale najlepiej czerwone

Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno z solą,pod koniec ubijania dodać stopniowo 3 łyżki cukru.Do żółtek dodać resztę cukru i też ubić do bialości.Dodać żółtka do białek ostrożnie wymieszać rózgą i stopniowo dodawać przesianą mąkę.Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.10-15 minut,pilnować żeby sie nie przypaliło.Ciasto po wyjęciu wyłożyć do góry papierem na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,ostrożnie obciąć ostrym nożem wyschnięte brzegi i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.Zostawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu biorąc 100ml wody mniej,przestudzić.Kiedy zaczną tężeć rozwinąć roladę,rozłozyć równomiernie galaretkę i ostrożnie zwinąć roladę(nie ściskać)Zostawić do zastygnięcia w zimnym miejscu.Można owinąć roladę folią spożywczą, żeby się nie rozjechała

Przygotować sporą, możliwie najbardziej 'okrągłą' miskę-wyłożyć ją folią spozywczą,ok.2 warstwy folii żeby się nie porwała przy wyjmowaniu ciasta i tak żeby wystawała naokoło po to żeby przykryć wierzch.
Stężałą roladę pokroić w ok.1-1,5 cm plastry.Wyłożyć plastrami miskę tworząć ścianki półkuli. Zostawić parę najbrzydszych plastrów na wierzch.

Krem do środka ciasta:
**********************************

1/2 litra śmietany kremówki
1 duży jogurt naturalny-ok.400 ml
2 galaretki najlepiej czerwone-truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody,ostudzić.Ubić schodzoną śmietanę na sztywno,ostrożnie wymieszać z jogurtem i dodać powoli cały czas mieszając zimną tężejącą ale płynną jeszcze galaretkę.Masę dobrze wymieszać i natychmiast włożyć do miski z plastrami rolady.UWAGA:masa bardzo szybko tężeje trzeba więc działać szybko,musi ona być dość płynna żeby wypełnić ewentualne puste miejsca między plastrami rolady.
Odłozonymi plastrami rolady wyłożyć wierzch zakryć folią i odstawić do zastygnięcia na conajmniej 6 godzin ale lepiej na całą noc.Oczywiście do lodówki :)Jeżeli plastrów nie wystarczy znaczy to że miska jest za duża.
Roladę wyjąć w następujący sposób:położyć na misce talerz docelowy dla rolady do góry dnem i odwrócić całość z miską-rolada powinna wypaść na talerz(folia z wierzchu ma być odwinieta).Jeżeli nie wypada, odwrócic z powrotem i ostrożnie podciągać folię z boków do góry.Można tez na odwróconej misce położyć namoczoną w gorącej wodzie i wyciśniętą ściereczkę,poczekać chwilkę i powinna teraz wypaść.
Wierzch ozdobić ubitą śmietaną kremówką(1 szklanka śmietany+łyżka cukru) i listkami melisy cytrynowej

PS. Ja użyłam do tego celu miskę- pojemnik jedna -w- drugiej-coraz mniejsze pojemności. Wzięłam największą, o pojemności 3 litry i trochę, wysoką ok. 16 cm i o średnicy 20 cm.
Po odwróceniu, żeby góra spódnicy była dopasowana w talii lalki, nalałam taką samą masę(ale galaretka + "Śnieżka", bo mi się kremówka skończyla) do małej miseczki-salaterki IKEA- takie kolorowe, plastikowe. Po stężeniu masę z miseczki nałożyłam do góry dnem na odwróconej już "spódnicy". Obie części połączyłam rozpuszczoną żelatyną (posmarowałam w miejscu łączenia). No i miałam w ten sposób ścięty stożek. Wycięłam przez całą wysokość tortu dziurę i wbiłam (owiniętą od biustu aż po same stópki w folię spożywczą )Jej Wysokość Barbie Very Happy (najlepiej uczesać ją wcześniej w kok, aby włosów w kremie nie wymazała). Zrobiłam krem Dr. Oetkera (ja usztywniłam go żelatyną, bo szliśmy z nim do Dziadków, więc o otarcia byłoby b. łatwo) i szprycą od dołu po górę wyciskałam "całuski".
Do reszty kremu dodałam kilka kropel soku z tartego buraka i tą samą metodą zrobiłam różowy gorset (tuszując folię). Zużyłam 1 i 1/2 kremu.
Usztywniam krem : Do rozpuszczonej (wcześniej namoczonej) żelatyny dodaję po łyżeczce ubitego już kremu ( z 6-8 łyżeczek)i dopiero taką masę wlewam do reszty i energicznie mieszam chwilkę mikserem. Trzyma się jak należy.

A tu moje wykonanie:


[/URL]

I przekrój
[/URL] Maria Wanda - 2008-02-23, 16:19
TORT FRANCUSKIEGO KONSULA


Spód:
20 dag cukru
5 łyżek śmietany kremówki (33 %)
1/2 kostki masła lub margaryny
garść płatków migdałowych
2 garści płatków kukurydzianych

Krem:

2 duże opakowania waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
1/4 litra białego musującego wina (najlepsze muszkatowe) lub szampana
2 opakowania dowolnej galaretki
1 szklanka śmietany kremówki

Do przybrania:
25 dag winogron
1 białko 2-3 łyżki cukru

Cukier wysypać do teflonowego garnka, stale mieszając, drewnianą łyżką, zrumienić na małym ogniu, a następnie dodać masło i pięć łyżek śmietanki. Doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia, lekko schłodzić i wymieszać z płatkami migdałowymi i kukurydzianymi.
Delikatnie nałożyć masę do okrągłej formy wyłożonej folią aluminiową i nadać jej kształt miseczki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę schłodzić i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Serek homogenizowany, wino i sok z cytryny wymieszać, dodać galaretkę, a gdy masa zacznie tężeć, delikatnie wymieszać z ubitą kremówką.
Chłodną masę wyłożyć na chrupiący spód i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Winogrona maczać w białku i obtaczać w cukrze, przybrać nimi tort i... podawać. Maria Wanda - 2008-04-23, 08:03
Torcik truskawkowy jak marzenie

Ciasto:
3 jajka,
10 dag cukru,
10 dag mąki krupczatki,
szczypta proszku do pieczenia (tak na czubek łyżeczki).

Krem:
1 budyń waniliowy,
500 ml mleka,
6 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
2 serki homogenizowane waniliowe (zwykłe też mogą być),
1 żółtko,
4 łyżeczki żelatyny (bardziej z czubkiem niż płaskie).

Obłożenie:
1 kg truskawek,
1 galaretka wiśniowa (od biedy i truskawkowa), cukier.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać na lśniąca pianę. Dodać żółtka, wymieszać i przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz, tym razem delikatnie wymieszać całość na gładkie ciasto. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem, albo posmarować masłem i wysypać bułką tartą, ale tylko dno. Z tym, że pergamin jest o niebo lepszy. Wlać do niej ciasto i piec w temp. 150°C ok. 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić.
Truskawki przebrać i opłukać. Ja zawsze kupuję znacznie więcej i wybieram te najpiękniejsze – duże i czerwone. Obrać, włożyć do dużej miski i zasypać kilkoma łyżkami cukru. Odstawić.
Brzegi tortownicy wyłożyć paskami pergaminu znacznie wyższymi od brzegów formy. Chodzi o to, aby krem nie miał styczności z metalem. Mnie bardzo przeszkadza metaliczny posmak. Poza tym unikniemy topornego odcinania kremu od brzegów formy za pomocą noża – co wizualnie wygląda okropnie. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając cały cukier. Ostudzić mieszając od czasu do czasu, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuszek. Gdyby to nam się nie udało – delikatnie ściągnąć sam wierzch. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzony budyń zmiksować z cukrem waniliowym, żółtkiem i serkiem homogenizowanym. Delikatnie wlewać do kremu żelatynę cały czas miksując na najwyższych obrotach. Trzeba to zrobić w miarę szybko i zdecydowanie, aby nie porobiły się nieapetyczne gluty... Mowa o miksowaniu, nie wlewaniu żelatyny. Gotowy krem wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę przygotować wg przepisu. Kiedyś w sprzedaży była galaretka Oetkera o smaku czarnej porzeczki – ta była idealna. Zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Teraz zastępuję ją wiśniową – nie jest mdła jak truskawkowa, a i kolor ma mocniejszy. Jeżeli ktoś uzna, że najlepsza będzie truskawkowa – proszę bardzo. Trzeba ją tak czy tak mocno przestudzić.
Na zastygłym kremie ułożyć truskawki w całości –jedna obok drugiej. Nie trzeba ich specjalnie odsączać. Po prostu wyjmować zmiski i na krem. Całość zalać galaretką i znów do lodówki. Tuż przed podaniem - u mnie zawsze jest to na drugi dzień... zdjąć obręcz tortownicy i pergamin. Odchodzi bardzo łatwo i zostawia śliczny, delikatnie pomięty brzeg dookoła.
Uwaga!!! Jeżeli ktoś ma nieszczelną tortownicę, radzę ułożyć na dużym talerzu przed wsadzeniem do lodówki i zalaniem galaretką.
przepis krążący w necie Ewam - 2008-06-11, 17:30
TORT TRUSKAWKOWY


CIASTO:
6 jajek
tyle ile ważą jajka: mąki, cukru, margaryny lub masła (oznacza to, że jeśli jajka ważą np. 400 g to każdego z wymienionych składników powinno być również 400g)
KREM BUDYNIOWY:
1 l mleka
1 szklanka cukru
2 kostki masła (50 dag)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy


Rozgrzać piekarnik. Przygotować dużą tortownicę i prostokątną formę do pieczenia, obie wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto: zmiksować masło, dodać cukier, jajka, mąkę. Ciasto rozsmarować w tortownicy dość cienką warstwą. Piec ok. 15 w nagrzanym piekarniku, wyjąć i powtórzyć procedurę z drugim plackiem w tortownicy. W prostokątnej formie rozsmarować ciasto cienką warstwą. Kiedy oba okrągłe placki są gotowe, wstawić ciasto w prostokątnej formie, z niego formuje się boki tortu. Zmierzyć wysokość boku tortownicy. Do tortownicy włożyć jeden okrągły placek. Kiedy prostokątny placek jest upieczony szybko pokroić wzdłuż na paski szerokością odpowiadającą wysokości boków tortownicy. Na gorąco formować z niego boki tortu, układając wzdłuż rantu tortownicy.
Przygotować krem: odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim oba rodzaje mąki. Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlać mleko z mąką, mieszając gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić. Zmiksować masło na krem, dodawać do niego po lyżeczce wystudzony budyń.
Połowę gotowego kremu włożyć do przygotowanej formy z ciasta. W krem wpychać truskawki jedna obok drugiej, dołożyć 2/3 pozostałego kremu, powtórzyć procedurę z truskawkami, rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki do stężenia na ok. pół godziny. Po tym czasie ostrożnie rozpiąć obręcz tortownicy i wyjąć ciasto, ułożyć na paterze lub dużym talerzu. Tort pokryć polewą czekoladową i ozdobić truskawkami.


i ktory wybrac??? [link widoczny dla zalogowanych] Ewam - 2008-07-08, 17:56
Tort Pilkarski

Upiec dwa biszkopty na blaszce jak na zwykle ciasto(najlepiej dopasowac do tacki jaka mamy aktualnie w domu i jaka wielkosc bedzie mial tort)
Do jednego biszkoptu dodac kisiel czerwony,lub barwnik,ja osobiscie dodalam cos ala kisiel (rote grütze-takie cos w niemczech zamiast kisielu sprzedaja-do jedzenia sie to za bardzo nie nadaje-wiem bo gotowalam :kwasny: ,ale do barwienia ciasta jest fajne bo ma intensywniejszy kolorek)w tym przypadku dodajemy okolo 2 lyzek maki mniej do ciasta.

dzien wczesniej gotujemy kolorowe galaretki,ja mialam dwa kolory :zolta i czerwona,po zastygniecu kroimy w kostke Smile

masa smietankowa
0,5 litra smietany 30%,cukier waniliowy,troche cukru,jak ktos lubi bardziej slodkie,-ubic na sztywno dodac 2 galaretki zielone-agrestowe rozpuszczone w ¼ litra wody,dla pewnosci mozna dodac odrobine zelatyny ,ja tak zrobilam,ale bylo troche twardawe wiec spokojnie wystarcza galaretki Smile

tort ukladamy w nastepujacy sposob...robimy to wszystko dzien przed impreza!!!

na dno brytwanki papier,na to biszkopt bialy,na to dowolna cienka warstwa powidel lub masy dr otker,na to ciastka delicje ,dosyc gesto,mozna nawet jedno przy drugim,na ciastka wysypujemy kolorowe kosteczki galaretki,zalewamy tezejaca juz masa smietanowa,wstawiamy do lodowki chwilke czekamy zeby masa byla jescze nie calkiem twarda i kladziemy ciasto czerwone,smarujemy masa albo powidlami i ukladamy ciastka,ja uzylam petitek maslanych.

Przy wylewaniu masy pomagaly mi taka nadstawka do formy-przedluzka,bo ciasto wychodzi dosc wysokie.

nastepnego dnia odkrawam rowniutko ciasto od brytwanki,na gore klade tacke i szybkim ruchem przewracam ,odklejam papier i jest ladnie rowno polozone na tacce ,bez niebezpieczenstwa ,,rozdarcia,, lub wyladowania na podlodze Very Happy

nstepnie wierzch ciasta smaruje masa (dr otker)-cienka warstwa,zeby masa marcepanowa sie lepiej przykleila.


masa marcepanowa rozrobiona z cukrem pudrem i barwnikiem ,rozwalkowana ,wycieta w tym przypadku prostokat(odmierzona co do cm wg wielkosci ciasta),laduje rowniutko za pomoca walka na tocie,brzegi wyrownane sa masa dr otkera z domieszka barwnika zielonego ,no i dekoracja.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 5:53, 15 Lut 2010    Temat postu: Back to top

TORCIK MAKOWY
===========
Składniki
8 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek tartej bułki
2 cytryny
2 szkl.maku
50 g skórki pomarańczowej
50 g przebranych orzechów włoskich
1 garść migdałów w płatkach
szczypta soli

Przygotowanie
Posmaruj tortownicę grubo masłem i wysyp ją płatkami migdałów. Bardzo ładnie będą wyglądały prażone płatki. Przepatrz czy
w orzechach nie ma pozostałości łupinek lub wyschniętych pokurczonych orzechów. Rozdziel jajka na żółtka i białka. Miska na białka musi być sucha i czysta. Inaczej bardzo trudno będzie ci się ją ubijało na sztywno. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli do momentu, aż potroi objętość. Ukręć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Dodaj do nich mak, siekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz bułkę tartą. Otrzyj skórkę z cytryn do masy makowej.
Za pomocą ręki lub rózgi wymieszaj delikatnie pianę z białek z masą makową na dwa rzuty. Najpierw dodaj 1/3 białek. Rozluźnić masę. Potem powoli wmieszaj 2/3 piany, pamiętając o tym, żeby podnosić masę makową z dna miski. Przelej do foremki. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Zdejmij obręcz i postaw ciasto do ostudzenia na kratce.
Tort pokryj cienko rozwałkowanym marcepanem lub cytrynowym lukrem, a jeśli lubisz, to oblej go roztopioną polewą czekoladową. Ozdób torcik wedle uznania ozdobami
z marcepanu, orzechami lub skórką pomarańczową.

dowiedziałam sie że zółty ser nie trzyma sie we foli jak w sklepach owijają przezroczystej tylko owija w pergamin i na tasme przykleja konce nie traci wartośći ...
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 18:17, 25 Kwi 2010    Temat postu: Torcik truflowy Back to top

TORCIK TRUFLOWY
Biszkopt orzechowy: 8 jaj, 1 szklanka cukru, 40 dag mielonych orzechów włoskich, ½ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż do rozpuszczenia kryształków cukru. Dodać żółtka, zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych białek z żółtkami. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem (dno). Piec ok. 45 minut w 170 stopniach. Biszkopt ostudzić

Masa: 4 żółtka utrzeć (zmiksować) z 7 dag cukru pudru. Dodać 3 łyżki wrzącej kawy rozpuszczalnej (zrobić bardzo silny napar), następnie dodać 1 łyżkę spirytusu.
1 czekoladę deserową lub mleczną rozpuścić na parze z 7 dag masła. Ostudzić. Dodać do ubitych żółtek, zmiksować.
Ubić ½ l śmietany 30%, dodać do niej masę czekoladowo – żółtkową, dodać 3 śmietan – fixy, chwilkę ubijać.
Biszkopt przekroić, przełożyć masą. Udekorować bok i wierzch torciku.
Wierzcie mi Babeczki "niebo w gębie"!Smile
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach