Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Pierniki i pierniczki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:03, 06 Lut 2010    Temat postu: Pierniki i pierniczki Back to top

Moje Ulbione Przepisy.jun.pl

Ciasta i Desery - Pierniki i pierniczki
Ata - 2008-10-27, 10:30
Temat postu: Pierniki i pierniczkiPiernik staropolski wg Apolki
********************************
Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, piec na 3-4 dni wcześniej.
Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na "parterze"
lodówki).
1/2 kg. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki,
ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je
wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i
równomiernie obciążamy, odstawiamy aż "skruszeje" (jakieś 3-4 dni). Potem
piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia ... , od
razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.
Teraz jeszcze kilka uwag:
Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, jak "posiedzi" w zimnie - stężeje i da się rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu
trochę więcej mąki - też nie będzie tragedii.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Piernik z przepisu z gazety na cinie zamieściła Ewalukas:
(przepis cytuję w całości - Ata)

Świąteczny piernik dla cierpliwych
****************************
50 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
30 ml wódki
2 jaja
czubata łyżka masła
łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
15 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
masło do formy
Ponadto
50 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml wódki
polewa czekoladowa
dżem

Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem formy (keksówki) i piec 60 min w temp 200 st.
Ostudzić. Wyjąć z formy.
Zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień

Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć na 1 tydzień

Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami, złączyć części. Polać piernik polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień
________ ___________________ ___________________ _________________

Pierniczki Kaeru z Mniam Mniama
*******************************************
1 kg mąki
8 żóltek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 pojemnik śmietany ( 200 g )
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu,1 goździków,trochę gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki pieprzu)
( ja biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1łyżeczkę kawy, 1/2łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu )
1 kostka margaryny
1 słoik miodu ( 400g )


1.Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
2.Miód zagotować z przyprawami,odstawić i włożyć margarynę,żeby się rozpuściła.poczekać aż wystygnie.
3.W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić.Po dodaniu sody śmietana zwiększa swoją objętość.Smietana powinna mieć temperaturę pokojową.
4.Białka ubić na pianę,dodać cukier i ubijając dodawać żóltka.
5.Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać,wlać miód i dalej mieszać.Na koniec dodać śmietanę z sodą.Ciasto jest dość rzadkie.
6.Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce.W ciągu 24 godzin ciasto gęstnieje.
7.Ciasto podsypać mąką,rozwałkowywać na grubośc ok.3 mmi wykrawać pierniczki.Ciasto ma konsystencję klejącą dlatego mąki nie żałować,bardzo ładnie wchłonie się w ciasto.
8.Blachę wyłożyć papierem lub folią,"przykurzyć" mąką.Pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie,bo sporo rosną nie tylko w górę.
9.Małe lub "diurawe" piec w temperaturze ok.180 stopni 7-8 minut,duże ,pełne bez wycięć w środku około10-12 minut.
10.Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.Po wysch nięciu lukru przełożyć do puszek i nie zaglądać do Świąt.

dodatkowe informacje
Pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie,potem twardnieją a na koniec znów miękną. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach.

Jest to przepis Kaeru z Mniam Mniama.
_____________ _________________________ ____________________________


Pierniczki "jak z Kopernika" wg Nutinki znalazłam na cinie
*********************************
Pierniczki jak z Kopernika (no może prawie)

Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu (a czasem nawet od razu).

2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450) (ja dosypywałam jeszcze dodatkową mąkę w trakcie wyrabiania ciasta- Ata)
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka miodu (dałam więcej- Ata)
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 dag drożdży
2,5 dag miękkiego masła (dałam więcej ok. 7 dag -Ata)

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie.

Ps. Dodałam jeszcze płaską łyżkę kakao i pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w odrobince (3 łyżki) gorącej wody. Ciasto było jak plastelina -cudnie się wałkuje mąki dosypywałam tak, aby dało się wałkowac, no i żeby się nie lepiło. Ata. Są pyszne Smile Ata - 2008-10-30, 08:38
PIERNIKOWE WITRAŻYKI
**************************
PIERNICZKI NA CHOINKĘ (przepis na "dziecięcym" forum- "jesienne dzieciaczki" podała Leninka)

2 szklanki mąki
płaska łyżeczka sody
łyżka przyprawy piernikowej
czubata łyżka masła roślinnego
jajo
1/4 szklanki miodu sztucznego
3/4 szklanki cukru
białko do posmarowania

Miód podgrzać z cukrem i masłem. Mąkę przesiać, dodać przestudzony miód, przyprawę, sodę, jajo i zarobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godzinki. Rozwałkować, wykrawać różne kształty. Pierniczki poukładać na blaszce i posmarować białkiem przed upieczeniem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

Te pierniczki świetnie się sprawdzają jako ozdoby na choinkę po polukrowaniu.


Jeśli się chce zrobić kolorowe szybki, trzeba wyciąć małe otworki w wyciętych pierniczkach, wsypać tam pokruszone landrynki (nie mieszać kolorów!) i włożyć do piekarnika w temp.nie większą niż 150 st.C. Trzeba tego pilnować, bo w wysokiej temp. szybki stają się szarobure i nie zachowują kolorów.
odczekać chwilę, żeby ciut wystygły zanim się zdejmie z papieru do pieczenia. Ata - 2008-11-18, 11:38
Piernik w czekoladzie z mąki żytniej
*******************************


Przepis wypatrzyłam na Cinie, podała go Beata Sz. cytując go z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego wraz z własnymi modyfikacjami i twierdzi, że jest bardzo smaczny, a ja wierzę Very Happy

40 dag mąki żytniej (użyłam typ 720)
1/2 szkl. cukru
25 dag miodu
2 łyżki masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika ( dodatkowo dodałam łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki imbiru)
można dodać skórkę pomarańczową, cytrynową i inne bakalie ( ja chciałam "czysty" piernik więc niczego takiego nie dodawałam)

Rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawami ( następnym razem spróbuję wcześniej przypalić nieco cukier, żeby piernik miał jeszcze mocniejszą barwę). Gorącą masę wlałam stopniowo do mąki ciągle mieszając, dolewając też mleko, wbijając jajka, dodałam sodę ( o której wcześniej zapomniałam ). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dokładnie wyrobione odstawić na co najmniej kilka godzin na fermentację ( ja nie mogłam wytrzymać dłużej i po 6 godzinach zaczęłam piec). Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy ( piekłam w keksówce), piec ok. 1 godziny ( piekłam w temp. ok 150-160*C. Na drugi dzień przełożyłam piernik marmoladą i polałam gotową polewą czekoladową. Dobrze byłoby żeby trochę poleżakował ale nie mogłam wytrzymać i po kilku godz. spróbowałam- bardzo mi smakuje.
Ps. Jak go przetestuję, to się wypowiem Smile ks - 2008-12-08, 10:03
niestety nie wiem czyjego autorstwa bo nie spisuję dla siebie,ale ukłon dla autora.

PRZEPIS NA PIERNICZKI

· 1/2 kg mąki
· 400 g miodu
· szklanka cukru
· 1/4 kostki margaryny
· 2 jajka
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· przyprawa do pierników

Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.
Na poprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 15:08, 28 Gru 2011    Temat postu: Back to top

Ekspresowy piernik na maślance (bez jajek)

3 szkl. mąki pszennej
2 szkl. maślanki
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 łyżki duże dowolnego dżemu
2 łyżki czubate kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody

Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach