Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Pączki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:09, 06 Lut 2010    Temat postu: Pączki Back to top

Irme - 2008-02-11, 07:56
SZYBKIE PĄCZKI
***************

8 żółtek
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 litra mleka
10 dkg margaryny lub masła
10 dkg drożdży
1 kg mąki pszennej
kieliszek spirytusu lub wódki

Żółtka wymieszać z olejem. Podgrzać mleko z cukrem i margaryną. Wlać to do żółtek i wymieszać wszystko razem. Posypać pokruszonymi drożdżami- NIE MIESZAĆ!
Odczekać 10 minut. Wsypać mąkę i dopiero wtedy dobrze wymieszać. Dodać alkohol i od razu formować pączki i piec.
Przepis dostałam od pewnej pani, z którą pracuję, także nie znam źródła, skąd przepis pochodzi.. ale pączki są ok..
Very Happy

karla - 2008-02-24, 22:23
Sfenj – pączki marokańskie
1 kg przesianej mąki
1 łyżeczka soli
30 g drożdży


Rozpuść drożdże w szklance ciepłej wody. Wymieszaj wszystkie składniki ze szklanką ciepłej wody i rozgnieć aż do uzyskania elastycznego, lekkiego ciasta. Dodaj więcej wody w razie konieczności.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Posmaruj ręce olejem, oderwij kawałek wyrośniętego ciasta, uformuj je w kształt korony, z otworem w środku.
Smaż w gorącym oleju. Podawaj gorące, lekko przyprószone cukrem lub polane miodem.[img][/img]


Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Sob 14:47, 20 Lut 2010, w całości zmieniany 4 razy
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 14:39, 20 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Pączki
Ewam PĄCZKI -Są naprawde pyszne
++++++++++++++++++++++++++++
średnio trudne
skladniki

- 500 g mąki ja dalam 1 kg !!
- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- zapach rumowy (jeśli ktoś lubi)
- ok. 750 g smalcu do smażenia

OPIS WYDAJE SIĘ DŁUGI ALE ROBI SIĘ JE SZYBKO.
NAJPIERW ROBIMY CIASTO DROŻDŻOWE:
1. Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NASTĘPNIE CZAS NA LEPIENIE PACZKÓW:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

I SMAŻENIE:
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.

Wiem, że przepis może zniechęcać swą długością. To fakt, że pączki robi się długo, gdyż trzeba długo wyrabiać ciasto i czekać aż uroście. Mimo to przepis jest łatwy i co najważniejsze- pączki są REWELACYJNE i to nie tylko moim zdaniem. Warto trochę popracować bo rezultat jest wspaniały!!
Paczki z tego przepisu



Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Sob 14:46, 20 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 14:45, 20 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Ewam - 2008-02-03, 16:06
Paczki ziemniaczane!!
-6 ziemniakow ugotowanych i przecisnietych przez praske (bez soli)
-2jajka
-odrobina spirytusu
-1/2 kg maki
-3 lyzki smietany
-10dkgdrozdzy
-5dek margaryny rozpuszczonej i schlodzonej
-3 lyzki cukru
-1 lyzka mleka

Drozdze rozpüscic z mlekiem i cukrem i odrobina maki,dac do wyrosniecia,potem dodac po kolei reszte skladnikow,dobrze wyrobic,rozwalkowac na stolnicy placek grubosci okolo 2 cm i wykrawac szklanka paczki.
Z tego przepisu wyjdzie okolo 25-30 paczkow.
piec na oleju,potem nadziewac marmolada posypac cukrem pudrem.

 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach