Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Ciasto drożdżowe dla cukrzyków

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 6:03, 22 Paź 2012    Temat postu: Ciasto drożdżowe dla cukrzyków Back to top

Ciasto drożdżowe dla cukrzyków


Składniki:

- 2,5 dag drożdży
- 2-3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 0,5 kostki masła
- 0,5 l mleka
- mąka do podsypywania
- 2 łyżki gorzkiego kakao


Wykonanie:

Do szklanej lub plastikowej miski włożyć drożdże, cukier, jajko, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło. Rozetrzeć wszystko, dodać ciepłe mleko i mąkę do gęstości (ciasto ma być troszkę gęściejsze, jak na naleśniki). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, na stolnicę wsypać trochę mąki i wyłożyć większą część ciasta, a do reszty dodać kakao. Wymieszać. Mniejszą część położyć na większą i zawinąć jak roladę. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blaszki i piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni


Ciasto ambasador (inna wersja)



Ciasto:

- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 18 łyżek oliwy
- 12 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Masa:

- kostka masła
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra mleka


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, ucierać. Na końcu ubić pianę z białek, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej dwie łyżki mąki. Ciasto włożyć do dwóch jednakowych blaszek i piec jak biszkopt ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Przygotować masę. Oba rodzaje mąki rozprowadzić w pół szklanki mleka tak, aby nie było grudek. Wlać do reszty gotującego się mleka i ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć kostkę masła ze szklanką cukru pudru, dodając po łyżce budyniu. Wyjąć upieczone placki, ostudzić i pokroić równo jak kromki chleba. Smarować przygotowaną masą i kłaść "kromkę" jedną za drugą (raz ciemna, raz jasna). Przełożyć na deskę i kroić po skosie, aby ciasto uzyskało ładny kształt.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach