Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


MASY DO CIAST

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:02, 06 Lut 2010    Temat postu: MASY DO CIAST Back to top

Moje Ulbione Przepisy.jun.pl

Ciasta i Desery - MASY DO CIAST
xyz_123 - 2008-02-09, 18:35
Temat postu: MASY DO CIASTMASA SEROWA GOTOWANA
-----------------------------------------

Składniki:
1/2 kg sera ( niekwaśnego)
1/2 margaryny
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Margarynę zagotować z cukrem. Dodać ser 2x zmielony, wlać mąkę wymieszaną z mlekiem + ubite jajka. Wszystko zagotować.

Ja tą masą od razu na gorąco przekładam zimny biszkopt i schładzam w lodówce. Po wierzchu posypuję cukrem pudrem.

przepis podała Jaga32 na Oliwce Maria Wanda - 2008-02-10, 04:54
Polewy.

I.
1 jajko,
1/2 kostki tłuszczu,
3 łyżki cukru,
2 łyżki kakao.
Jajko ubić z cukrem dodać kakao ubijać dodać gorący tłuszcz. Polewamy placek.

II.
Po 2 łyżki wody, tłuszczu, cukru i kakao - zagotować

III.
1/2 kostki tłuszczu, 6 łyżek cukru, 4 łyżki wody, kakao

IV.
Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać oliwę polać tort

V.
5-6 łyżek wody, 5 łyżek kakao ubić, wlać 1/4 kostki gorącego masła ubijać.


VI.
7 łyżeczek wody, 7 łyżek cukru, 1/4 kostki masła, 2 łyżki kakao.



Przepis na klasyczną polewę czekoladową

Składniki:

15 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao

Wszystkie składniki wkładamy do małego rondelka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Wystudzony placek lub ciasto polewa się jeszcze gorącą masą.


Smile :serce: xyz_123 - 2008-02-11, 14:31
MASA ORZECHOWA gotowana
*****************************


20 dag orzechów włoskich
3/4 słodkiej śmietany
20 dag margaryny
2 jajka
1 szkl cukru
do masy orzechowej:
3/4 SZKLANKI słodkiej śmietany
a orzechy mają być zmielone lub bardzo drobno posiekane
śmietanę z mielonymi orzechami i cukrem zagotować. Do gorącej masy dodać ubite jajka. Przestudzić i utrzeć z margaryną.



KREM
*******
ubić około 0.4 l śmietany 30%
połączyć z tężejącą galaretką bez cukru (np. Oetker) rozpuszczoną w połowie wody podanej na opakowaniu



KREM DO TORTU BEZOWEGO
**************************


1 l.śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Dzień wcześniej zagotować czekoladę w kremówce(do rozpuszczenia czekolady). do lodówki. na drugi dzień ubić. super pasuje do słodkiej bezy, dokładam do torta owoce.




KREM do TORTA BEZOWEGO
*************************

krem (minimalne proporcje - ja podwajam)
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
15 dag masła o temp pokojowej
po jednej łyżce kakao i brandy, albo po jednej łyżce kawy rozpuszczalnej i rumu (alkohol też w temp pokojowej)

Żółtka utrzeć z cukrem, ciągle mieszając wlać gorące mleko. Wymieszać, ostudzić do temperatury pokojowej - (ważne)
Połączyć z miękkim masłem, dodać kakao i brandy (albo kawę i rum)
Wytrawny smak kremu świetnie kontrastuje ze słodyczą bezy. Przekładam nim blaty bezowe, smaruję na wierzchu, leciutko posypuję mieloną naturalną kawą i dekoruję migdałami lub orzechami.



KREM TRUSKAWKOWY
*********************


1 kostka masła (25 dkg),
20 dkg cukru pudru,
4 żółtka,
35 dkg dojrzałych truskawek
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, rozgnieść widelcem.
Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć drewnianą pałką na puch. Dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodawać po łyżce truskawek dokładnie rozcierając.
Doskonały do przekładania biszkoptowych placków.



KREM OWOCOWY
******************


1/2 litra owoców (maliny, jagody, truskawki)
1 szkl wody
2 galaretki
1/2 litra kremówki
- owoce zmiksować, galaretki rozpuścić w wodzie i połączyć z owocami.
Śmietanę ubić, dodać tężejące galaretki z owocami i razem jeszcze ubić.
Rozłożyć do salaterek, wstawić do lodówki.



MASA CZEKOLADOWA
**********************

4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.



CYTRYNOWA MASA DO TORTU
***************************


1 kostka masła,
4 jajka,
3 cytryny,
25 dkg cukru.
Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Wyjąć, w dwóch gęsto nakłuć powierzchnie igłą lub drewienkiem, trzecia odłożyć. 2 nakłute cytryny ugotować do miękkości, odlewając 2-3 razy wodę. Miękkie cytryny obrać i przetrzeć przez sito. Jajka ubić z cukrem w misce na parze na pulchna masę, zdjąć miskę z pary przekładając ją do naczynia z zimna woda i wystudzić masę ciągle ubijając. Masło utrzeć na piane, dokładnie połączyć z chłodną masa i przetartą cytryna, wycisnąć sok z pozostałej cytryny i połączyć z masą do smaku. nora - 2008-04-29, 10:21
BANANOWA MASA

1 MARGARYNA
3/4 SZKL. PUDRU
2 GALARETKI CYTRYNOWE
3 BANANY

MARGARYNĘ UTRZEĆ Z PUDREM DODAĆ TĘŻEJĄCE GALARETKI,A NA KOŃCU STARTE NA TARCE BANANY
WYMIESZAĆ nora - 2008-05-01, 15:43
MASA BANANOWO-KOKOSOWA

3 BANANY
ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
1/2 L ŚMIETANY 30-STKI
3 ŁYŻKI PUDRU
2 ŚMIETAN-FIX
15 DKG WIÓREK
15 DKG CZEKOLADY BIAŁEJ

BANANY POKROIC I SKROPIC SOKIEM
ZIMNĄ ŚMIETANĘ UBIĆ Z PUDREM NA KONIEC DAC ŚMIETAN-FIXY I WYMIESZAC
DO UBITEJ ŚMIETANYDODAC BANANY,WIÓRKI I POKROJONA W KOSTKE CZEKOLADE.
WYMIESZAC ,PRZELOZYC BISZKOPT nora - 2008-05-01, 15:50
MASA KAWOWA Z ŻELATYNĄ

1 ŁYŻKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ
1/3 SZKL. WRZĄCEJ WODY
2 ŁYŻKI ŻELATYNY
3/4 LITRA ŚMIETANY 30-STKI
OK. 6 ŁYŻEK PUDRU

KAWĘ ZALAĆ 1/3 SZKL WODY WRZĄCEJ I WYMIESZAĆ DODAC 2 ŁYŻKI ŻELATYNY I ROZPUŚCIĆ W TEJ KAWIE
OSTUDZIĆ
ZIMNĄ ŚMIETANĘ UBIĆ Z CUKREM PUDREM POD KONIEC DAJEMY OSTUDZONĄ KAWĘ Z ŻELATYNĄ I DELIKATNIE WYMIESZAĆ
TA MASA NADAJE SIĘ NP. NA WIERZCH PLACKA BEZ PRZYKRYWANIA nora - 2008-05-02, 08:49
OSTRA

2 CAŁE JAJA UBIĆ Z 1/2 SZKL. PUDRU W KĄPIELI WODNEJ[NA PARZE]

UTRZEĆ MASLO DODZĆ PO TROCHU MASĘ JAJECZNĄ 2 ŁYŻKI KAKAO I 2 ŁYŻKI SPIRYTUSU nora - 2008-05-02, 08:53
MASA DO PIERNIKA

10 DKG ORZECHÓW MIELONYCH
5 DKG KASZY MANNY
15 DKG PUDRU
1/2 SZKL. MLEKA
CIUT SOLI
CUKIER WANIL.
MANNĘ UGOTOWAĆ NA MLEKU NA GĘSTO.OSTUDZIĆ.
UTRZEĆ 1/2 MASŁA LUB MARGARYNY I DODAC PO TROCHU ORZECHY ,MANNĘ,CUKIER nora - 2008-05-02, 08:59
MASA JABŁKOWA

1,5 KG JABŁEK OBRAC I USMAŻUĆ POD KONIEC DAĆ 1 SZKL. CUKRU
DOGORĄCEJ MASY DAĆ 2 GALARETKI WIŚNIOWE LUB AGRESTOWE LUB TRUSKAWKOWE Z TOREBKI-WYMIESZAĆ DOBRZE,ABY SIĘ ŻELATYNA ROZPUŚCILA CHLODNE DAJEMY NA BISZKOPT nora - 2008-05-02, 10:10
DO BISZKOPTU

1,5 MASŁA
2 ŻÓŁTKA
6 ŁYŻEK MLEKA
2 ŁYŻKI KAKAO
3/4 SZKL CUKRU
1 GALARETKA OWOCOWA
RODZYNKI
ORZECHY SIEKANE
KIELISZEK WÓDKI

MLEKO,CUKIER,KAKAO I 1/4 KOSTKI MASLA ZAGOTOWAĆ MIESZAJĄC,NASTĘPNIE OSTUDZIĆ
GALARETKĘ ROZPUŚCIĆ W SZKLANCE GORĄCEJ WODY
POZOSTALE MASLO UTRZEĆ NA PUCH DODAĆ ŻÓŁTKA I PO ŁYŻCE MASY KAKAOWEJ
UCIERAJĄC POWOLI WLEWAĆ OSTUDZONĄ,ALE PŁYNNĄ JESZCZE GALARETKĘ I NA KONCU WÓDKĘ
WSYPAĆ RODZYNKI ,ORZECHY I PRZEŁOŻYĆ BISZKOPT Ewam - 2008-11-22, 18:42
kobitki wklejam skopiowane masy do ciast z musp...to podawala Dota,napewno sie przydadza teraz przed swietami


MASA Z PIANY ZAPARZANEJ DO PTYSIÓW
Można ją robić z soku owocowego, lub choćby z wody z cytryną.
Potrzeba:
30 dag cukru -pudru
1/4 l soku wyciśniętego z poziomek, malin lub truskawek ( lub w ostateczności wody z cytryną)
3 białka
1/2 łyżki octu 3%
Z cukru, soku i octu ugotować bardzo gęsty syrop 3 stopnia (do "piórka"). Ubić bardzo sztywną pianę, dodawać do niej cienkim strumyczkiem gorący syrop, równocześnie szybko ubijając. Miskę z pianą wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze aż masa zgęstnieje ( 20 - 30 minut! ). Zdjąć z pary, schłodzić miskę w zimnej wodzie cały czas ubijając masę. Przyprawić do smaku cytryną.


Masa makowa: inna
30 dag maku
1 szklanka cukru (albo 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki miodu) 1 kostka margaryny(albo masła)
3 jajka
olejek migdałowy
bakalie
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę najlepiej 3 razy, wymieszać z mąką i rozkłóconymi jajami (ja mieszam ja mikserem). Margarynę rozpuścić w garnku dodać cukier (albo cukier i miód) i zagotować następnie dodać bakalie i na końcu stopniowo mak. Gwarantuję że masa makowa jest zwarta, ja tak robie torta makowego

MASA ORZECHOWA
mielone orzechy włoskie - 30 dag
30 dag cukru
łyżeczka mąki
kostka masla
1/2 szkl. wody i 25 g rumu
Orzechy, cukier, wodę i mąkę ucieram na małym ogniu ok. 8 min - ciągle mieszając. Odstawiam i do letniej dodaję masło i rum. Pycha!
Biszkopt nasączam dość obficie ( zawsze dodaję rum), a na dolną warstwę daję dżem agrestowy.

MASA GRYSIKOWA
Składniki:
litr mleka,
25 deko masła,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
12 łyzek kaszy manny
Kaszę ugotować z mlekiem, zostawić na 10 minut ( nie wiem po co, ale tak było w przepisie, więc tak robiłam), potem gotować jeszcze 20 minut i zostawić, aby wystygła. Masło utrzeć dokładnie z cukrami, potem po łyżce dodawać przestudzoną kaszkę i dalej ucierać. To przepis podstawowy, a modyfikacje: dodatek soku z cytryny lub alkoholu

KREM DO TORTÓW na duży tort
-3 kostki masła lub masła roślinnego(bez soli)
-3jaja
-5 łyżek cukru
-mały kieliszek spirytusu
Kakao, wiórki kokosowe, kawę,
Jaja ubić z cukrem (jak na biszkopt).
Masło utrzeć. Do roztartej masy dodawać niewielkimi porcjami ubite jaja i dokładnie utrzeć. Dodać spirytus. Utrzeć.
Na koniec dać dodatki np. kakao + olejek rumowy, wiórki kokosowe, sparzoną małą ilością wody kawę (mieloną, same fusy), jakieś inne aromaty, które lubisz. Ja zazwyczaj krem dzielę na pół i jeden mama biały, a drugi ciemny. Jest to przepis na duży tort.

PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU

Zaparzyć mocnej herbaty, dodać sok z jednej cytryny, dać cukru tyle by było bardzo słodkie i dolać do tego spirytusu (ja zawsze próbuję, by nie było zbyt mocne). Poczekać, aż wystygnie i nasą czyć biszkopt.
Jeśli krem jest kakaowy, zamiast spirytusu można dać rum.


KREM DO TORTU Z BITEJ ŚMIETANY

-6 kubków dobrze schłodzonej kremówki (kubek=200ml), ubić z czterema łyżkami cukru na sztywno
-3 łyżki żelatyny namoczyć w wodzie, podgrzać, dodać do ubitej śmietany
-dodać sok z cytryn (do 3 sztuk - zależnie od upodobań), olejek waniliowy i śmietankowy(całe), ubić i przełożyć tort
Do takiego kremu używam zazwyczaj dżemu morelowego lub brzoskwiniowego. Można go też zrobić bez dżemu - krążki cienko posmarować kremem, na toułożyć drobno pokrojone owoce i posmarować kremem warstwę owoców. Tort udekorować owocami (truskawki, maliny, owoce z puszki itp.) lub pokrojoną w kostkę różnokolorową galaretką.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach