Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Drożdżowe ABC

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:04, 06 Lut 2010    Temat postu: Drożdżowe ABC Back to top

Moje Ulbione Przepisy.jun.pl

Ciasta i Desery - Drożdżowe ABC
Maria Wanda - 2008-02-22, 07:05
Temat postu: Drożdżowe ABCAutor Bajaderka


Drożdżowe ABC:

1. Dróżdże powinny być świeże, jeżeli używamy suchych to powinny być przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce.

2. Wszystkie składniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej ? zimne składniki bardzo wydłuża czas rośnięcia ciasta.

3. Płyn powinien być odpowiednio ciepły, jeżeli mieszamy drożdże z płynem to 45-46 stopni C, a jeżeli mieszamy suche drożdże z maka to około 50 stopni C.

4. Miejsce, w którym rośnie ciasto powinno być odpowiednio cieple ? dobrym miejscem do tego jest piekarnik z włączona żarówka. Lub można rozgrzać piekarnik (najniższa temperatura) prze 1 minute, wyłączyć I wtedy włożyć ciasto do rośnięcia.

Problemy z ciastem drożdżowym:

1. Za gruba skorka
- za dużo maki
- za krotki okres rośnięcia
- temperatura piekarnika za niska

2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu:
- źle i za krotko wyrobione ciasto
- dodano za dużo maki
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu
- ciasto rosło za długo (szczególnie drugie rośniecie)
- za niska temperatura piekarnika

3. Ciasto ma lekko kwaśny smak
- ciasto rosło w zbyt ciepłym miejscu i zbyt szybko urosło
- ciasto rosło za długo

4. Ciasto nie chce rosnąc
- płyn użyty do ciasta był za zimny
- ciasto jest zbyt sztywne I twarde
- miejsce, w którym rośnie ciasto jest za zimne

5. Ciasto ma ciemne smugi
- niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto
- miska, w której rośnie ciasto za mocno natłuszczona
- ciasto nie było przykryte podczas rośnięcia i powstała twardsza skorka

6. Ciasto po upieczeniu ma nierówne dziury
- niedokładne ?odgazowanie? ciasta podczas formowania
- ciasto rosło zbyt długo przed pieczeniem

7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu
- ciasto zostało w foremce zbyt długo po upieczeniu

8. Ciasto pęka na bokach
- zbyt gorący piekarnik
- ciasto rosło za krotko
- źle uformowany bochenek

9. Ciasto pęka na wierzchu
- ciasto wystygło bardzo gwałtownie
- ciasto było bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem
- ciasto nie było dobrze wymieszane I wyrobione

10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w środku i ma grudkowata konsystencje
- ciasto jest niedopieczone
- za krotki okres rośnięcia przed pieczeniem

11. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie I zwarte
- dodano za dużo maki
- niewystarczający czas wyrastania
- niektóre chleby z natury są cięższe (z maki razowej czy żytniej)

12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia
- blacha jest zbyt jasna, błyszcząca i za duża I odbija za dużo ciepła nie pozwalając na równomierne rumienienie
- za duża blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczająca cyrkulacje powietrza

13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drożdży
- ciasto rosło za długo
- miejsce, w którym rosło ciasto było za cieple

14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie I jest grudkowate
- za długi czas rośnięcia (szczególnie drugi)
- dodano za dużo maki podczas wyrabiania
- ciasto nie było dobrze wyrobione
- za niska temperatura piekarnika

15. Ciasto opadło podczas pieczenia
- za długi okres rośnięcia, ciasto wyrosło za bardzo i stało sie za lekkie, za wysokie Ewam - 2009-02-19, 18:34
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM:
Ciasto:

* 1 kg maki pszennej
* 1/2 szkl cukru
* cukier waniliowy
* 10 dag drozdzy
* 300 ml mleka
* 1/3 kostki masla
* 3 cale jajka i 2 zoltka
* szczypta soli

Ser:

*
60 dag twarogu
*
1 zoltko, jedno jajko
*
1/2 szkl cukru
*
migdalowy cukier waniliowy
*
2 garsci rodzynek

Drozde rozpuscic w cieplym mleku. W duuzej misce zmieszac make, cukier, cukier waniliowy, sol. Polaczyc suche i mokre skladniki. Dodac jajka i zoltka i dosc dlugo wyrabiec na gladkie ciasto. Bialka z jajek zostawic do posmarowania. od koniec dodac roztopione maslo i zagniesc ciasto. Odstawic na godzine w cieple miejsce, az podwoi objetosc.

W tym czasie mozna zrobic ser, przygotowac blaszki do pieczenia, zrobic sobie kawe, obrac ziemniaki na obiad...Wink

Jak juz ciasto wyrosnie przeniesc je na stolnice obfiie podsypujac maka. NIE WYRABIAC JUZ. Niech ciasto zostanie puszyste. Wycinac porcje ciasta szklanka, nakladac nadzienie, przewlekac, posmarowac bialkiem i ukladac na blaszce. Piec okolo 20-25 min w 140'C.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach