Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


GOFRY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:00, 06 Lut 2010    Temat postu: GOFRY Back to top

Moje Ulbione Przepisy.jun.pl

Ciasta i Desery - GOFRY
nora - 2008-03-28, 23:19
Temat postu: GOFRYWANILIOWE

PÓŁ KOSTKI MASŁA
5 DKG CUKRU
3 JAJA
25 DKG MĄKI
ŁYŻECZKA PROSZKU
1/4 L MLEKA

MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTO,DODAĆ JAJA ,MĄKĘ Z PROSZKIEM I MLEKO
WYMIESZAĆ PIEC GOFRY W NAGRZANEJ GOFROWNICY
WYJDZIE OK, 8-9 GOFRÓW Olina - 2008-03-29, 17:15
Gofry Brukselskie

300g mąki
0,5 l mleka
75g cukru
100g masła
2 jajka
10g drozdży w proszku
szczypta soli

MIekkie masło wyrabiamy rekoma z maką,drożdżami i cukrem, dodajemy jajka i dalej wyrabiamy.Mleko nalezy podgrzac i powolutku dodawac do ciasta mieszajac rękoma albo drewnianą łycha. Ciasto wychodzi płynne ale dość kleiste.Odstawiamy w ciepłe miejsce na godz.aż nam ładnie urosnie,potem chochlą na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę.

FG ks - 2009-03-24, 08:54
GOFRY takie jak sprzedają w budkach

Składniki
20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag mąki pszennej, 25 dag cukru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżąco).

Moje uwagi, w zasadzie zamiast zwykłego cukru dałam cukier puder, zamiast margaryny dałam masło i używałam oliwy z oliwek do smarowania. gofry po upieczeniu stawiałam na sztorc opierając je o siebie krawędziami. są pyszne.

podał Uretan na Forum Smaczny [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach