Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


DESERY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:06, 06 Lut 2010    Temat postu: DESERY Back to top

holendrzyca
Oswojona Wiedźma



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 128

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-02-05, 11:37 DESERY
SORBET ZE świeżych BOROWEK
300g borowek
100g cukru pudru
100ml wody
jedna cytryna
kilka galazek swierzej miety
borowki wloz do zamrazalki . wode zagotuj i dokladnie rozpusc w niej cukier mieszajac. nastepnie zdejmij z ognia wloz do wody listki miety (im bardziej orzezwiajacy smak lubisz tym wiecej miety dodaj) i odstawdo ostygniecia.w miedzyczasie wycisnij sok z cytryny. gdy woda troche przestygnie wyjmij z garnka listki miety a z zamrazalnika borowki. zmiksuj je dokladnie z sokiem z cytryny nastepnie dodaj wode z cukremi wszystko dokladnie wymieszaj. przelej calosc do plastikowego pojemnika i zamrazaj przez okolo 2 godziny. podawaj ozdobione kilkoma listkami miety.
Ostatnio zmieniony przez Ewam 2008-02-23, 17:01, w całości zmieniany 1 raz X




Ewam
Uzależniona Hexa



Wiek: 37
Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 937
Skąd: Göttingen


Wysłany: 2008-02-20, 17:34 mus czekoladowy
Mus czekoladowy



Składniki:

* 225 g gorzkiej czekolady
* 2 łyżki brandy, Grand Marnier lub Cointreau
* 4 łyżki wody
* 30 g miękkiego masła
* 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
* 50 g drobnego cukru (caster sugar), (ja dałam 40 g, dla mnie to wystarczy)
* 125 ml śmietany kremówki (u mnie: Elmlea 36% tłuszczu)

W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.

W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.

W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramekinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.

Smacznego Smile przepis pochodzi z mojej ulubionej stronki [link widoczny dla zalogowanych]




kasias
Czarująca Kucharka



Dołączyła: 03 Lut 2008
Posty: 544
Skąd: wrocław

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-02-23, 19:16
DYPLOMATYCZNA BAGATELKA

-------------------------------------------

* biszkopty
* krem z mleka ijajek lub budyń
* bita śmietana z odrobiną cukru
* koniak
* suszone owoce: morele,figi, śliwki, rodzynki moczone w alkoholu
* ananas z puszki lub brzoskwinia z puszki

W pucharkach układać warstwami:
na dnie biszkopty skropione koniakiem, przykryć warstwą budyniu, na to drobno pokrojone owoce i wykańczamy bitą śmietana. Mozna posypać czekoladą .

Ten deser podała żona ambasadora /nie pamiętam którego/ jest to bardzo proste w wykonaniu lecz bardzo wykwintne w smaku!




holendrzyca
Oswojona Wiedźma



Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 128

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-02-29, 16:46
ARBUZ W SOSIE PORARANCZOWYM
60dag arbuza
3 banany
25 dag czerwonych porzeczek
6lyzek soku z pomaranczy
1 lyzka posiekanej miety lub melisy cytrynowej
arbuz obrac usunac pestki.miazsz pokroic w mala kostke.obrane banany pokroic w plastry.czerwone porzeczki oplukac i usunac szypulki.kawalki arbuza wymieszac z porzeczkamii bananami i polac sokiem z pomaranczy.udekorowac posiekana mieta lub melisapodawac mocno schlodzone.mozna posypac cukrem pudrem albo polac aromatycznym alkocholem




nora
Oswojona Wiedźma



Dołączyła: 02 Lut 2008
Posty: 184

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-04-01, 10:52
BANANOWY DESER

2 BANANY
300 ML MLEKA
5-6 KROPLI ESENCJI WANIL.
4 ŁYŻECZKI ŻELATYNY
ŁYŻECZKA CUKRU
SZCZYPTA CYNAMONU

W KILKU ŁYŻKACH WRZĄCEJ WODY ROZPUŚCIĆ ŻELATYNĘ
BANANY ,MLEKO,CUKIER I ESENCJĘ ZMIKSOWAĆ ,WYMIESZAĆ ZE ZCHŁODZONĄ ŻELATYNĄ.PRZELAĆ DO PUCHARKÓW I DAĆ NA GODZINĘ DO LODÓWKI.
PRZED PODANIEM POSYPAĆ CYNAMONEM




Ewam
Uzależniona Hexa



Wiek: 37
Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 937
Skąd: Göttingen


Wysłany: 2008-04-15, 16:25


deser z pianek np. Haribo wg Nigelli

mus czekoladowy
150g pianek+50g masła+250g gorzkich czekoladowych groszków(lub czekolady ale z groszkami szybciej)+4łyżki wrzącej wody=rozpuścić wszystko na jednolita masę na parze
ubić 280ml śmietany z łyżeczką esencjii waniliowej
następnie dodać do masy czekoladowej
włożyć do lodówki.Gotowe jest już po kilku minutach w lodówce
Nigella posypała na wierzch troszke białej czekolady




nora
Oswojona Wiedźma



Dołączyła: 02 Lut 2008
Posty: 184

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-04-27, 14:19
DOMOWY KISIEL JABŁKOWY

DUŻE JABŁKO
CZUBATA ŁYŻKA MĄKI ZIEMN.
2 ŁYŻECZKI CUKRU
CYNAMON [NIEKONIECZNIE]

OBRAĆ JABŁKO I UTRZEĆ,WLOŻYĆ DO WRZĄCEJ OSŁODZONEJ WODY[2 SZKL]
MĄKĘ ZIEMN. ROZPROWADZIĆ MAŁĄ ILOŚCIĄ WODY,WLAĆ DO JABŁEK DODAĆ CYNAMON ZAGOTOWAĆ[JABŁKA MOŻNA ZASTĄPIĆ BRZOSKWINIAMI,MORELAMI,PORZECZKAMI]




nora
Oswojona Wiedźma



Dołączyła: 02 Lut 2008
Posty: 184

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-04-27, 14:34
ELIKSIR ŁAGODNOŚCI

1 KG POMARAŃCZ
1/2 KG MARCHEWKI
LISTKI ŚWIEŻEJ MELISY


Z POMARAŃCZY WYCISKAMY SOK
Z MARCHEWKI TEŻ WYCISKAMY SOK W SOKOWIRÓWCE
MIESZAMY OBA ,PRZYBIERAMY LISTKAMI MELISY I SCHŁADZAMY




nora
Oswojona Wiedźma



Dołączyła: 02 Lut 2008
Posty: 184

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-05-01, 15:16
DESER ZABAJONY

5 ŻÓŁTEK
3 ŁYŻKI PUDRU
10 ŁYŻEK RUMU
SKÓRKA OTARTA Z POMARAŃCZY

ŻÓŁTKA UBIĆ Z CUKREM NA KOGEL-MOGEL
DODAĆ SKÓRKĘ
NACZYNIE WSTAWIC DO GARNKA Z GOTUJĄCĄ SIĘ WODĄ I NIE PRZERYWAJĄC UBIJANIA DOLEWAĆ PO ŁYŻCE RUMU
DESER POWINIEN GĘSTNIEĆ
PODAWAĆ NA CIEPLO Z KRUCHYMI CIASTKAMI




żyrafka
Młodsza Czarownica



Wiek: 44
Dołączyła: 17 Lip 2008
Posty: 75
Skąd: mazowieckie

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2008-07-30, 14:25
,, Szarlotka" z lodami na szybko
Jablka kroimy w drobną kostkę i dusimy chwilę z cukrem i cynamonem. Jak już nie są surowe, ale nie mogą sie rozpaść, to wkładamy do pucharkow, na wierzchu układamy po 2 kulki lodów i gotowe. Very Happy





Ewam
Uzależniona Hexa



Wiek: 37
Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 937
Skąd: Göttingen


Wysłany: 2008-08-24, 13:50

Pychotka cytrynowa


Składniki (na pięć osób):

* 1 cytryna,
* 1,5 łyżeczki żelatyny,
* 2 łyżki wrzącej wody,
* 10 dag cukru,
* 5 żółtek,
* 3 białka.




Cytrynę przekrajać, odciąć 3 cienkie plasterki do dekoracji, z reszty owocu wycisnąć sok.
Żelatynę rozpuścić.
Żółtka utrzeć z cukrem, lekko podgrzać, (jeżeli cukier nie chce się rozpuścić dodać łyżkę wrzącej wody), do ciepłej masy dodać żelatynę, w dalszym ciągu ucierać. Białka ubić na pianę.

Gdy masa żółtek będzie chłodna i gęsta, dodać do niej sok z cytryny, pianę delikatnie wymieszać.
Gdy masa nabierze gęstości kwaśnej śmietany, porcjować, zastudzić.
Powierzchnię kremu przybrać połową plasterka cytryny.




Irme
Czarująca Kucharka
Irme



Dołączyła: 05 Lut 2008
Posty: 486
Skąd: łódzkie

Dopisz komentarz do postu Wysłany: 2009-01-06, 22:38
Tiramisu

Składniki:

- 2 żółtka
- 3 lyzki cukru pudru
- 500g mascarpone
- ok. 150ml smietanki 36%
- kawa (okolo 2 szklanek mocnego naparu)
- 3-4 lyzki Amaretto
- savoiardi
- kakao dobrej jakosci

Przygotowac kawe. Zoltka ubic z cukrem mikserem. Zagotowac wode w rondelku i zdjac z ognia. Postawic miske z ubitymi zoltkami na rondelku i ubijac mikserem, az krem potroi objetosc. Kontrolowac temperature kremu, zeby jajka sie nie sciely (chociaz mi nigdy sie nie zdazylo). Gdy krem juz bedzie gotowy zostawic na 2-3 minuty zeby zupelnie ostygl. Do misko dolozyc mascarpone i wymieszac drewniana lyzka, az dobrze sie polaczy (absolutnie nie mieszam mikserem: z czasem nauczylam sie, ze zmiksowane mascarpone robi sie zupelnie plynny i pozniej rzadko kiedy deser ma konsystencje dobra do krojenia ladnych porcji). W drugiej misce ubic smietanke na sztywno, dodac ja do kremu z mascarpone i wmieszac delikatnie od dolu do gory.
Biszkopty namaczac w kawie z Amaretto i ukladac w wybranej formie (ja lubie desery w szklaneczkach Smile ), na to wylozyc czesc kremu i posypac caly wierzch gorzkim kakao. Powtorzyc cala czynnosc z reszta skladnikow. Wstawic do lodowki na przynajmniej 5h, a najlepiej przygotowac deser dzien wczesniej. Przed podaniem posypac kakao.

link do przepisu: [link widoczny dla zalogowanych]

Ja robiłam bez dodatku alkoholu, wyszło pyszne, ale myślę, że z alkoholem tak jak w przepisie byłoby jeszcze lepsze..
_________________
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach