Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


zupa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 10:03, 11 Lut 2010    Temat postu: zupa Back to top

Ewam ......... 2008-02-02, 17:12


upa gulaszowa-karla
--------------------------------------------

mięso wieprzowe może być łopatka,pokroić w kostkę
cebulę kminek,pieprz,papryka w proszku słodka i trochę ostrej podsmażyć na oleju.Dodać moęso pokrojone w kostkę i poddusić ok.15 min.Wlać wodę tak pół garnka.
Do tego zrobić ciasto:2 jajka wyrobić z mąką na małe kluseczki i po kawałku wrzucać do garnka.Po zagotowaniu ciasta wrzucić mrożonkę jarzynową i paprykę konserwową wraz z zalewą.Doprawić do smaku, dodać listek laurowy i ziele angielskie,jeszcze raz zagotować.


karla

"Zupa grochowa wigilijna "
--------------------------------
Składniki:
25 dkg całego grochu,
5 dkg masła,
1 średni seler,
3 dkg mąki,
1 średnia marchew,
2 l wody,
średni ziemniak,
sól.

Sposób przyrządzenia:
Groch umyć i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie jeden dzień naprzód. Gotować następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczył (2 l). Marchew i seler umyć, obrać, pokroić w plastry i wrzucić do gotującego się grochu. Nieco później dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Gotować do całkowitego rozgotowania się warzyw i grochu. Gdy ubytek wody podczas gotowania jest bardzo duży, wówczas można go uzupełnić odpowiednią ilością wrzącej wody
pozdrawiam wszystkich

Ewam ........... 2008-02-03, 14:13

Zupa-Krem z Dyni na Ostro
autor: foody.pl
Składniki: 4-6 porcji
1 kg dyni
1 l bulionu warzywnego
1 biała części pora
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki posiekanego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)
pieprz kajeński do smaku
gęsta, kwaśna śmietana
sól, pieprz
Opis przygotowania: 30 min.
Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę. Pora, cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oliwie. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodaj dynie, posyp kminkiem, pieprzem kajeński i dodaj posiekany drobno imbir (lub mielony) i smaż jeszcze przez chwilkę. Przełóż wszystko do garnka, zalej bulionej i ugotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem. Każdą porcję udekoruj śmietaną i posyp delikatnie z wierzchu pieprzem kajeńskim.

[link widoczny dla zalogowanych]

holendrzyca ............ 2008-02-04, 14:05

KREMOWA ZUPA CHRZANOWA
-2 kostki rosolu wolowego
-1 cebula
-1 duzy ziemniak
-kawalek selera
-kawalek pora-biala czesc
-2 lyzki masla
-2-3 lyzki chrzanu ze sloiczka
-1/2szkl kwasnej smietany 22%
-1 zoltko
-100g boczku wedzonego
-sol pieprz
warzywa oczyscic pokroic w kostke na masle. rosol przygotowac wg przepisu na opakowaniu i zalac nim warzywa.gotowac do miekkosci zmiksowac.dodac chrzan. smietane polaczyc z zoltkiem i dodac do zupy-nie gotowac.boczek pokroic w paski wysmazyc.zupe doprawic sola i pieprzem. dodac boczek.

kasias .........2008-02-04, 16:24

ZUPA CEBULOWA
------------------------
8 cebul średnich
1 litr bulionu
sól, pieprz czarny
masło ok 3 łyżek lub oliwa
15 dkg sera żółtego topliwego
grzanki z bułki pszennej

Cebylę poszatkować i poddusić na maśle. Jak zeszkli się podlać bulionem (może być z kostki rosołowej) i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawić solą lub sosem sojowym i pieprzem. Do żaroodpornych filiżanek nalać zupę wraz z cebulę położyc po grzance na wierzchu i posypać serem. Zapiec ok 5 min w piekarniku. Smacznego!

Maria Wanda .......... 2008-02-05, 08:17

Zupa cebulowa

1/2 kg pieczarek
3 duże cebule
kubek śmietany - niekoniecznie
1 por
1/2 kg mięsa mielonego
1 l rosołu
Serki topione Hochland :po 200 g: - serka ziołowego - serka śmietankowego

Mięso mielone przesmażyć dodać pokrojoną cebulkę smażyć dalej, zalać rosołem gotować od miękkości mięsa, następnie dodać pokrojone pieczarki chwilę pogotować dołożyć serki topione i gotować do rozpuszczenia się serków na koniec włożyć pokrojony w talarki por i śmietanę zagotować.
Lepsza jest podawana na drugi dzień. Very Happy

Zupa gulaszowa węgierska

Mięso wołowe pokroić w kostkę podsmażyć na oleju zalać gorącą wodą gotować.
Pokroić 2 papryki, 2 cebule w kostkę podobnie do mięsa. Podsmażyć na oleju dodać do zupy. Gotować do miękkości przyprawić na ostro.
Zrobić zacierki z mąki, jajka i wody. Dodać do zupy.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 13:51, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Irme .........2008-02-06, 08:58

ZUPA MEKSYKAŃSKA

0,5 kg mięsa mielonego
0,25 kg wołowiny
2 puszki "Bonduelle meksykańskiej" (kukurydza, czerwona fasola, w zalewie pomidorowej)
zioła prowansalskie, sól, pieprz
mały koncentrat pomidorowy
słodka czerwona papryka (przyprawa)
2 kostki bulionowe
czosnek granulowany

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i ziołami, formujemy małe kulki i podsmażamy na patelni. Wołowinę kroimy w paski, przyprawiamy (można dodać curry) i także podsmażamy.
W garnku przygotować bulion z kostek. Jak się zagotuje, wrzucamy mięska i 2 puszki mieszanki Bonduelle. Gotujemy. Dodajemy koncntrat i czosnek. Całość gotujemy i na stół. Smacznego!

P.S. Zupa jest naprawdę dobra, można dodać chili, żeby była ostrzejsza. Przepis pochodzi z internetu, mam go kope lat, także nie pamiętam czyjego autorstwa.


Maria Wanda ...... 2008-02-07, 10:04

ZUPA CUKINIOWA Z KLUSECZKAMI

Kluseczki:
Wymieszać 4 łyki bułki tartej
1 łyżkę mąki
100 g twarogu
1 jajko
Dodać mleka tyle, żeby udało się uformować kulki
Oregano suszone
Sól pieprz

Utoczyć kuleczki (nie za duże)
Wrzucić do wrzącej osolonej wody
Gaz wyłączyć i trzymać we wrzątku około 10 minut
Osączyć

Przygotować wywar (mięsny, warzywno, co kto woli)
600 g cukinii zetrzeć na tarce z grubymi oczkami
Do garnka wlać około 1 litra bulionu + 0.25 (może być więcej) białego
wytrawnego wina
zagotować
Wrzucić cukinię
Dodać 1 źdźbło trawy cytrynowej
Sol, pieprz, gałkę, chili ...

Podgotować.. nie za długo
Zupę podawać z kluseczkami


ZUPA Z CUKINII I CZOSNKU

Składniki:
oliwa z oliwek
cebula 1 szt. -- drobno posiekana
czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry
rosół z kury 2 l. -- może być woda
cukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana lub suszona

1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min,
mieszając.
2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min.
3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.
3. Cukinie pokroić na krótkie kawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny). Dodać cukinię i gotować 20-25 min.
4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.

kasias ............2008-02-09, 10:01

ZUPA WĘGIERSKA
-------------------------
25 dkg chudej wołowiny z kością
6 szklanek rosołu
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
1/2 kg ziemniaków
1 papryka lub 10 dkg kiszonej kapusty
mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki papryki w proszku
sól
2 łyżki tłuszczu
natka pietruszki

Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na tłuszczu i przełożyc do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać do mięsa.Posypać papryką, posolić i chwilę dusić, po czym zalać gorącym rosołem lub bulionem i gotować pod przykryciem 45 min.Dodać cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojona w paski paprykę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu posypać natka. Podawać zpieczywem. Zupa ta jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego.
/ autor: Barbara Lengren/

xyz_123 ...........2008-02-09, 18:01

ZUPA NEAPOLITAŃSKA
---------------------------------------


-50 dag młodych warzyw(marchewka,pietruszka,kalarepka,kalafior,kapusta,zielony
groszek,fasolka szparagowa,cukinia)
-10 dag drobnego makaronu,łyżka masła,szklanka śmietanki,
-10 dag łagodnego żółtego sera,
-pęczek koperku,sól,cukier

Oczyszczone warzywa rozdrobnić,włożyć do osolonego wrzątku,dodać łyżkę masła i szczyptę cukru.Gotować ok.20 min.,po czym wrzucić makaron -jakiś grubszy-i gotować jeszcze 10 min.Odstawić z ognia,dodać śmietankę,utarty ser i posiekany koperek.
To ulubiona letnia zupa mojej córki.

przepis podała goskasproska na Oliwce


Ostatnio zmieniony przez NOCNAMARA dnia Czw 13:53, 11 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 13:55, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda ...............2008-02-11, 12:56

FLACZKI Z KURCZAKA

pół kurczaka,
włoszczyzna bez kapusty,
łyżka masła,
łyżka mąki,
łyżka majeranku,
liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego,
pół łyżeczki imbiru, pieprz, sól

Umytego kurczaka, oskrobaną i opłukaną włoszczyznę oraz listek i ziele zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, odcedzić rosół i ewentualnie odtłuścić przestudzonego kurczaka zdjąć skórę i starannie wyjąć kości, a mięso pokroić w paseczki. Jedną marchewkę, jedną pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Rozdrobnione mięso i warzywa włożyć do rosołu. Masło utrzeć z mąką na gładką masę. Włożyć do zupy i podgrzewać, mieszając aż tłuszcz się rozpuści .Gotować kilka minut, pod koniec dodać przyprawy.


ZUPA Z PORÓW

4 grube pory
2 cebule
4 dag masła
25 dag łagodnego serka topionego
1 szkl gęstej śmietany

pory i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na maśle ale nie rumienić. Dodać 1 litr gorącego bulionu i razem gotować ok 20 min. Dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści (ja mieszam w oddzielnej miseczce podlewając gorącą zupą i kiedy się rozpuści wlewam do gara). Wlać śmietanę. Zupę posypać szynką pokrojoną w kostkę i startym serem żółtym.

Maria Wanda ............... 2008-02-13, 12:23

Zupa warmińska

- 1/2 kg mięsa mielonego (ilość zależna od liczebności domowników)
- sok z dwóch cytryn
- śmietana
- włoszczyzna
- czosnek 4 ząbki
- ziemniaki

Włoszczyznę kroimy, wrzucamy do gotującej się wody.

Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz, majeranek, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy porządnie.

Z masy mięsnej robimy kuleczki i wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego.

Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.

Następnie dodajemy śmietanę roztrzepaną z łyżką mąki, nie przerywając gotowania, potem wlewamy sok cytrynowy, na końcu wyciskamy czosnek.

Gotowa zupę podajemy z ugotowanymi kartofelkami (oddzielnie) .
Jak ktoś lubi można podać z makaronem.
Wygląd zupy możemy poprawić zieleniną.

Krysta..........2008-02-17, 18:03

ZUPA POMIDOROWA z PIECZARKAMI
********************************
1/2 kg pieczarek
1-2 cebule
kostka rosołowa
makaron muszelki
przecier pomidorowy
szczypiorek
Około 1/2 kg pieczarek podsmażyć z cebulką, dodać wody i wrzucić,
kostkę rosołową zagotować.Wsypujemy makaron do zupy albo można ugotować osobno,dodajemy przecier pomidorowy, zagotować na koniec posypać szczypiorkiem.
Można dodać śmietanę. Smacznego!!!!

Maria Wanda ............... 2008-02-17, 18:43

Zupa brokułowo-serowa

1 cebule posiekać
1 ząbek czosnku zmiażdżyć
kilka ziemniaków obrać i pokroić w kostkę

W garnku podgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć, wrzucić ziemniaki,
dodać kilka listków bazylii i sok z 1/2 cytryny
poddusić 2 - 3 minuty
zalać wywarem (mięsny, jarzynowy,)
Po mniej więcej 15 minutach wrzucić brokuły podzielone na różyczki
Gotować kolejne 5 minut
Doprawić do smaku
Zmiksować
dodać ser blue - dowolny rozpuścić w zupie ..

Olina ............2008-02-17, 19:11

Bogracz

Składniki
1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu

kluski:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżki wody
2 łyżki oleju
Przepis

Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.

Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.

Sugestie:
W okresie zimowym daje pomidory z zalewy (2 puszki); już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewe z puszek nie trzeba już dawać koncentratu.

Smacznego!

Maria Wanda ...............2008-02-20, 20:16

Kapuśniak

Liście kapusty kroimy w kwadraty o boku mniej więcej 2 cm
marchew w pół talarki
korzeń pietruszki i seler w całości
drobno pokroić cebulkę
liść laurowy, ziele angielskie
3-4 ziemniaki
zioła prowansalskie, pieprz sól do smaku
1 łyżkę octu winnego
śmietana
Boczek wędzony przesmażony na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano

Warzywa ugotować do miękkości z przyprawami, dodać ziemniaki pod koniec gotowania wlewamy ocet i wrzucamy niewielką ilość ziół prowansalskich, solimy i pieprzymy. Okraszamy zupę boczkiem i na końcu zabielamy śmietaną najlepiej 30 % bo się nie warzy.
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 14:02, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Maria Wanda .........2008-02-23, 17:24

ZUPA ZIEMNIACZANA PO WŁOSKU

Przepis:

50 dag ziemniaków
3 szklanki rosołu z kostki
1/2 szklanki mleka
14-20 dag startego sera żółtego (najlepiej okrawki różnych serów dostępne w supermarkecie, lecz może być także jeden rodzaj sera)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka i zalać gorącym rosołem, gotować do miękkości na niewielkim ogniu, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać ciepłe mleko i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać ser i mieszać, dopóki ser się nie roztopi. Podawać natychmiast, najlepiej w ceramicznych miseczkach.
Ziemniaczana elegancka
W wersji bardziej eleganckiej, przed dodaniem sera można włoską ziemniaczaną rozlać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Warstwa żółtego sera bardzo smakowicie się rozpuści.

2008-02-24, 14:22

Zupa czarownic

Składniki:
2 cebule
1 ząbek czosnku
30g masła
1kg miąższu dyni
1l bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50g świeżego imbiru
150g śmietany
200g śmietany kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką,
cynamon, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule obrać i grubo pokroić, czosnek obrać i rozgnieść.
2. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić.
3. Dynię pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Zalać bulionem i dodać papryczkę chili w całości.
4. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, połowę wrzucić do garnka. Gotować na bardzo małym odniu przez 30-40 min.
5. Gdy dynia będzie miękka, usunąć strąk papryki i zmiksować zupę.
6. Dodać śmietanę i jeszcze raz doprowadzić zupę do wrzenia.
7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem, dodać resztę imbiru.
8. Zupę udekorować "okiem" z kremówki i połówką oliwki.

Na sam przepis ślinka mi pociekła.

pyszny blog

2008-02-27, 16:04

ZUPA CYGAŃSKA

1,5 l wywaru warzywno-mięsnego (muzę być kostka z papierka),
4 ziemniaki,
20 dkg chudego wędzonego boczku ( pokroić w paseczki i podsmażyć chwilkę),
1/2 szkl. śmietany,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 cebule, natka pietruszki,
2 łyżki oleju,
1 łyżka maki,
majeranek,
Maggi, sol, pieprz.

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, skropić wywarem i poddusić. Doda koncentrat i boczek. Ziemniaki pokroić w drobna kostkę, zalać wywarem i gotować. Gdy będą miękkie dodać to, co podduszone (cebula, boczek, przecier). Śmietanę wymieszać z maka i połączyć z zupa. Chwile jeszcze gotować, przyprawić do smaku, posypać natka.

2008-03-01, 15:06

ZUPA HOLENDERSKA

Skł.:
1 kg pora,
1/2 kg pieczarek,
1/2 kg mięsa mielonego,
1,5 l wody, 3 kostki rosołowe, ;
2-3 łyżki masła,
2 topione serki Hohland- śmietankowy + ziołowy,
sól, pieprz

Wykonanie:

Por pokroić w drobną kostkę, dodać masło i trochę wody - mieszając, dusić ok. 5 min. dodać 1,5 l wody, kostki rosołowe, pokrojone pieczarki i małe kulki mięsa mielonego (mięso mielone + sól + pieprz + trochę wody - formować rękę lub łyżką małe kulki) i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu zupy z ognia dodać serki topione i mieszać aż się rozpuszczą. Ewentualnie można dodać trochę śmietany.

Maria Wanda .........2008-03-02, 18:40

Zupa z cukinii

45 dkg młodej cukinii 1 l rosołu (może być z kostki) 50 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 średnie cebule 1 łyżka świeżo uprażonych nasion słonecznika sól i pieprz do smaku
Cukinię umyć i wraz z łupiną pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Całość zalać rosołem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 15 min. Dodać śmietanę, natkę pietruszki i nasiona słonecznika. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować

Wielkie Żarcie forum
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 14:15, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

holendrzyca ..........2008-03-03, 15:22

BARSZCZ BIALY
1 paczka barszczu bialego (np knorr)
1 cebula
100gm bialej kielbasy
1 lyzeczka cukru
2 ziemniaki 1 lyzka posiekanej pietruszki
zupe ugotowac w 1l wody cebule posiekac kielbase pokroic w plasterki smazyc z cebula na tluszczu. ziemniaki pokroic w drobna kostke kielbase i ziemniaki polaczyc z zupa i gotowac 15 minut.posypac natka pietruszki.
moja rada: ja do barszczu dodaje jeszcze jajka a ziemniaki gotuje osobno i robie purre smaze na smalcu razem z cebulka i majerankiem.

Olina .........2008-03-04, 10:40

Kapuśniak II

50 dkg karczku,kosci lub skrzydełek
30-50 dkg kapusty kiszonej
marchew,pietruszka,seler
cebula
2 łyżeczki masła,łyzka maki
liść laurowy,ziele ang.,pieprz,majeranek,magi,kminek

Kapuste jezeli jest kwasna wypłukac,pokroić,przełozyc do garnka,zalac woda dodac przyprawy
(liśc laurowy,kminek,pieprz,ziele).Gotujemy na niewielkim ogniu do miekkości.

W drugim garnku gotujemy rosół,kiedy mięso trochę zmięknie dodajemy jarzyny.Na 10 min. przed końcem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostke.

Teraz przelewamy kapyste do rosołku i dodajemy podsmazoną cebulę.Doprawić do smaku majerankim,sola pieprzem i maggi. Na masle podsażamy mąke do zbrązowienia i dodajemy do kapusniaku.

Maria Wanda ..........2008-03-05, 06:43

Zupa serowa
porcja dla 6 osób

· 6 serków topionych (najlepsze są te długie bloczki śmietankowe Hochland)
· 2 kostki rosołowe - warzywne
· 2 pory
· 3 marchwie
· 1/2 l śmietany
· 2 łyżki mąki

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a pory pokroić w talarki. Warzywa podsmażyć na maśle. Kostki rosołowe zagotować w dwóch litrach wody i wrzucić do tego podsmażone warzywa.
Serki zmiksować ze śmietaną i mąką. Dodać trochę wywaru do serków, aż masa zrobi się rzadka i wlać ją powoli do reszty wywaru.
Przyprawiać wyłącznie maggi. Można posypać zieloną pietruszką.

2008-04-02, 09:27

Zupa włoska
300 g bobu,
4 marchewki,
0.5 cukini,
cebula,
0.5 główki sałaty lodowej,
po 0.5 pęczka natki i szczypiorku,
kostka rosołowa - drobiowa,
4 łyżki oleju,
4 kromki bułki,
rozmaryn,
oregano,
sól, pieprz.

Marchewki i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i razem z marchewką poddusić na połowie oleju. Zalać wrzącą wodą, dodać kostkę rosołową. Gotować 10 min., następnie dodać cukinię. Osobno ugotować bób, obrać. Sałatę porwać na małe kawałki, natkę i szczypiorek drobno posiekać. Gdy warzywa będą miękkie, dodać kawałki sałaty i bób. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Wsypać natkę i szczypiorek. Podawać z tostami lub bułką przysmażoną na reszcie oleju.

Maria Wanda ..........2008-04-23, 07:52

Zupa z kalarepki

6 szklanek wywaru z włoszczyzny i rosołu drobiowego
8 młodych kalarepek z liśćmi
łyżka mąki
2 łyżki mleka
szlanka śmietany
łyżka posiekanego koperku
sól, kilka listków świeżego cząbku, lub szczypta suszonych listków
PRZYGOTOWANIE:

Obrane ze skórki kalarepki kroimy w cienki makaronik, płuczemy i osączamy na sicie. Liście kalarepki, po odrzuceniu zewnętrznych grubych, odzieramy ze środkowych, tzn nerwów, kroimy w cienkie paseczki, parzymy na sicie wrzątkiem. Na gorący wywar wrzucamy rozdrobnione kalarepki, sparzone liście i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy świeże liście cząbru lub suszone, roztarte dokładnie w dłoniach. Zupę zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym mleku, całość zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łaczymy z roztrzepana śmietaną i koperkiem, doprawiamy sola.


Isa .........2008-03-07, 21:30

zupa z zielonego groszku

gotujemy wywar z kostek rosołowych , warzywa siekamy drobno albo kroimy na kosteczka ( marchew, pietruszka, seler) gotujemy do miękkości , nastepnie do wywaru wlewamy groszek konserwowy razem z zalewą w ktorej był i chwilką gotrujemy, robimy do zupy lane ciasto i podprawiamy smietana , szybka i smaczna zupka

2008-03-07, 21:36

krem z zielonego groszku wd.Nigelli Lawson

gotujemy bulion drobiowy lub warzywny , moze byc jak najbardziej z kostek, wsypujemy do buliony paczke mrozonego groszku , chwilke gotujemy i przelewamy do miksera , wrzucamy do tego pokruszona kulke mozarelli i miksujemy do osięgniąca efektu kremu, gotowe!

2008-04-25, 20:41

Zupa brukselkowa
40 dag brukselki, 5-6 ziemniaków, 1-2 kostki rosołowe, łyżka oliwy, przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty), 3-4 duże łyżki śmietany.

Do gotującej się wody wrzucamy kostki rosołowe, dodajemy oliwę i wrzucamy umyte brukselki. Po ok. 20 min, kiedy brukselki będą już miękkie, wyjmujemy je. Do wywaru dodajemy przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki.jak ziemniaki będą miekkie dodajemy brukselke zabielamy smietanką

mozna ta zupke zrobic w wersji krem , tez pyszna , wtedy oczywście kiedy wszystkie skladniki będą miekkie miksujemy mozna dodac kosteczke serka topionego dla wzbogacenia smaku .

nora .........2008-04-01, 11:02

ZUPA Z SOCZEWICY

1,5 SZKL. ŁUSKANEJ SOCZEWICY
2 CEBULE
3 MARCHEWKI
PÓŁ SELERA
PIETRUSZKA
2 ŁYŻKI KONCEN. POMIDOR.
2 ŁYŻKI MAGGI
ZĄBEK CZOSNKU
3 ŁYŻKI OLIWY
2 ŁYŻECZKI MAJERANKU
1 ŁYŻECZKA CZABRU
PIEPRZ,SÓL
NATKA PIETRUSZKI

SOCZEWICĘ NAMOCZYĆ I UGOTOWAC W OSOLONEJ WODZIE NA MALYM OGNIU
CEBULĘ POSIEKAĆ I UDUSIC NA OLIWIE ,DODAC DO GOTUJĄCEJ SIĘ SOCZEWICY
RESZTE WARZYW ZETRZEĆ NA TARCE I DAĆ DO ZUPY
GDY SOCZEWICA BĘDZIE MIĘKKA DODAĆ PRZECIER,PRZYPRAWĘ ICZOSNEK ORAZ MAJERANEK I CZĄBER
GOTOWAC 10 MIN
DOPRAWIĆ PIEPRZEM I POSYPAĆ NATKĄ
MOŻNA ZABIELIĆ ŚMIETANĄ .
----------------------------------------
ZUPA CZTERY PORY ROKU

3 KURZE SKRZYDEŁKA
WŁOSZCZYZNA
GOSZEK ZIELONY Z PUSZKI
TOREBKA RYŻU
ŁYŻKA MAGGI
20 DKG PIECZAREK
OLIWA
POSIEKANY KOPEREK,PIETRUSZKA
PIEPRZ
SÓL

6 SZKL. WODY OSOLIC I UGOTOWAĆ SKRZYDEŁKA
WYWAR PRZECEDZIC,WLAĆ MAGGI,WLOŻYĆ OBRANĄ I POKROJONĄ WLOSZCZYZNE,GROSZEK,ORAZ PIECZARKI POKROJONE I PODSMAŻONE NA OLEJU
PO 10 MIN GOTOWANIA WSYPAĆ RYŻ I GOTOWAC JESZCZE 20 MIN
MIĘSO ZE SKRZYDEŁEK POKROIĆ I WŁOŻYĆ DO GARNKA
NA TALERZACH ZUPĘ POSYPAĆ OBFICIE ZIELENINĄ
nora .............2008-04-03, 21:22
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 14:29, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

nora ............. 2008-05-01, 16:05

ZUPA SZCZAWIOWA Z NALEŚNIKAMI

1 SLOICZEK SZCZAWIU LUB GARŚĆ ŚWIEŻEGO
1 L ROSOLU
SZCZAW ZMIKSOWAĆ DODAC DO ROSOLU ZAGOTOWAĆ
1 ŁYŻKĘ MĄKI ROZPROWADZIC WODĄ I WLAĆ NA GOTUJĄCĄ ZUPĘ,OPRÓCZ TEGO 3 ŁYŻKI ŚMIETANY I 1 ŻÓŁTKO WUMIESZAĆ I WLAC DO ZUPY PRZYPRAWIC SOLĄ I PIEPRZEM ZAGOTOWAĆ
NALEŚNIKI:
1 JAJO
1 SZKL. MLEKA
2 ŁYŻKI PRZECIERU GĘSTEGO POMODOR.
3/4 SZKL MĄKI
SÓL
PIEPRZ
Z TEGO UPIEC NALEŚNIKI
POKROIĆ NA CIENKIE PASKI DAĆ PO TROCHU NA TALERZE I ZALAĆ ZUPĄ

2008-05-02, 16:09

ROSÓŁ Z PIEROŻKAMI DROŻDŻOWYMI

ROSÓŁ:
75 DKG MIĘSA WOŁOWEGO Z KOŚCIĄ
PORCJA WŁOSZCZYZNY Z KAPUSTA WŁOSKĄ
LISTEK LAUROWY
PIETRUSZKA, PIEPRZ, SÓL

CIASTO:

70 DKG MAKI
7 DKG DROŻDŻY
MLEKO SÓL

FARSZ:

MIĘSO Z ROSOŁU MIELONE Z CEBULĄ, PIEPRZ SÓL

UGOTOWAĆ ROSÓŁ OSTUDZIĆ ZEBRAĆ TŁUSZCZ
ROZPUŚCIC DORŻDŻE W NIEWIELKIEJ ILOŚCI LETNIEGO MLEKA DODAĆ DO MĄKI OSOLIC, I WYRABIAC DOLEWAJĄC TYLE MLEKA ,ABY CIASTO BYLO SPRĘŻYSTE. ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA.
FARSZ DOBRZE WYROBIĆ. GDY CIASTO WYROŚNIE ROZWAŁKOWAĆ, KIELISZKIEM WYKROIĆ KRĄŻKI NAPEŁNIĆ FARSZEM I UFORMOWAĆ PIEROŻKI. USMAŻYC JE Z OBU STRON NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU. ROSÓŁ PODAĆ W BULIONÓWKACH POSYPAĆ PIETRUSZKĄ A PIEROŻKI PODAĆ OSOBNO.

Irme ..........2008-05-15, 06:51

Zupa grochowa z pomidorami

SKŁADNIKI:
1 szkłanka łupanego zielonego lub żółtego grochu, 3/4 l wody, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 3/4 szklanki posiekanego selera, 1/2 szklanki marchwi pokrajanej w plasterki, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 puszka (400 g) pomidorów w zalewie, 1 szklanka rosołu z kurczaka, 1 pomidor, posiekana natka pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA:
Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Odcedzić, osączyć. Osączony groch wsypać do głębokiego garnka, zalać 3/4 l wody, dodać cebulę, seler i marchew, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, częściowo przykryć i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. lub do miękkości grochu. Podczas gotowania mieszać kilkakrotnie uważając, aby groch nie przypalił się . W razie potrzeby dolać wody. Grochówkę przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i gotować na małym ogniu dalsze 15 min, mieszać często. Pomidor przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokrajać w drobną kostkę. Pomidory z puszki i rosół wlać do zupy, zamieszać. Po wystudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Grochówkę przelać do wypłukanego rondla, mieszając mocno podgrzać na średnim ogniu. Zupę posypać kostkami pomidora i natką, podawać z gruboziarnistym pieczywem jako główne danie obiadowe.

Zupa jest naprawdę pyszna.. ja dodałam dodatkowo troszkę cząbru i lubczyku..

przepis pochodzi z: [link widoczny dla zalogowanych]

Maria Wanda .........2008-05-28, 09:36

TAJSKA ZUPA KOKOSOWA Z KURCZAKIEM
(na 4 osoby)
*******
Skladniki:
*500 ml mleka kokosowego
*3 łodygi trawy cytrynowej *5 cm galangal lub imbiru dostępnego w sklepach
*4 azjatyckie szalotki (można zastąpić czerwoną cebulą, lub europejskimi szalotkami)
*1 średnia pierś kurczaka
*2 łyżki sosu rybnego
*1 łyżka cukru palmowego, można zastąpić brązowym cukrem trzcinowym
*1 puszka straw mushroom lub 15 dag pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
*3 łyżki soku z limonki
*6 liści limonki (kaffir)
*3-5 świeżych papryczek
*opcjonalnie kiełki fasoli mung
*świeża kolendra do przybrania

Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko. Dodać rozcięte na pół i zgniecione trawy cytrynowe, pokrojony w plasterki galangal i posiekane szalotki. Doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogień i gotować przez 5 minut, często mieszając.
2. Mięso pokroić w cienkie paski. Sos rybny wymieszać z cukrem.
3. Do mleka kokosowego dodać sos rybny i mięso. Gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 5 min.
4. Dodać grzyby, kiełki i liście limonki. Gotować kilka minut. Pozostawić na małym ogniu na ok. 10 min.
5. Pod koniec gotowania wlać wyciśnięty sok limonki, wsypać drobno posiekane papryczki i kolendrę.
*******
Przepis z książeczki promującej tajskie smaki (praca zbiorowa)

--------------------------

Pappa al Pomodoro, zupa pomidorowa z Tokasanii

porcja dla 4 osób (przepis z "Tuscan Cookery" Elisabetty Piazzesi):

750gr dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i grubo posiekanych
250gr pszennego chleba, pokrojonego w grube plastry i zrumienionego w piekarniku
5 posiekanych ząbków czosnku
garść posiekanej bazylii
szklanka wody lub bulionu warzywnego
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzana oliwę wrzucić posiekany czosnek, smażyć przez kilka minut aż czosnek zacznie nabierać koloru. Wrzucić posiekane pomidory wraz z sokiem. Dodać bazylię i wrzucić kromki chleba. Zamieszać. Jeśli wszystko jest zbyt gęste, dodać bulion lub wodę. Gotować przez kilka minut, mieszając, aż chleb zacznie się rozklejać (ma być widać i kawałki chleba i kawałki pomidorów). Posolić, dodać pieprz i ewentualnie odrobinę cukru. Przed podaniem skrobi oliwą. Absolutnie nie wolno posypywać parmezanem!

Od siebie dodam, że moje lenistwo często bierze górę i nie obieram pomidorów ze skórki, zwłaszcza gdy mam do dyspozycji tylko niewielkie pomidory „olivetti”.
Maria Wanda ............2008-07-17, 14:47
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 14:42, 11 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Irme ...........2009-01-09, 09:54

Atomowo pyszna zupa

1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 kostka bulionu
gęsta śmietana
30 dag pieczarek
5 kropli tabasco
duża cebula
3 topione serki
400 g mięsa mielonego
kawałek margaryny

Na margarynie podsmażyć mięso, dodać pokrojoną cebulę. W garnku rozpuścić rosołek, dodać pomidory i mięso z cebulą, chwilkę pogotować.
Dodać śmietanę i serki, intensywnie wymieszać.
Na końcu wrzucić pokrojone pieczarki i tabasco. Doprawić do smaku pieprzem, solą, oregano i bazylią.

żródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Wypróbowałam też bez dodatku mięsa mielonego, jest pyszna, a zmiksowana na krem pasuje idealnie do makaronu lub z grzankami. Pycha!

Olina .......... 2009-03-03, 12:45

Zupa z kurczaka i kukurydzy:
1 filet z piersi kurczaka
200g kukurydzy z puszki
1 posiekana czerwona cebula
1 papryczka chilli oczyszczona i posiekana (razem z nasionkami)
1 kostka bulionowa
1 łyżka mąki
200 ml soku pomidorowego
2 łyżki oliwy
garstka posiekanej świeżej kolendry
sól, pieprz

Zagotować 1,5 l wody, dodać kostkę bulionową i gotować jeszcze ok minuty. Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyc na oliwie (po 2-3 minuty z każdej strony) (mięso powinno być rumiane tylko z zewnątrz, w środku surowe).Obsmażone mięsko przełożyć na talerzyk, a na tłuszczyku ze smażenia zeszklić cebulę. Oprószyć maką, zasmażyć mieszając (ok 2 minuty).Wlać bulion i sok pomidorowy,wymieszać i zagotować na mocnym ogniu. Włożyc pokrojonego w małą kostke kurczaka, chilli, kukurydzę i podgotować aż zupa nieco zgęstnieje. Przyprawić do smaku, zmniejszyć ogień, wsypać kolendrę i wymieszać.
Smacznego!!!

Podała Anu na Oliwce

Ewam ...........2009-04-03, 21:56

Najpyszniejsza zupa...smak z dziecinstwa...-mojej Babci
Duuuuzo marchwi pokrojonej w kostke
golonka
maka,maslo
sol,wegeta,lub rosolek
Golone pogotowac w wodzie z wegeta lub rosolkiem dodac jak ktos lubi sol...,wrzucic marchew,zeby sie zrobila miekka (bardzo) na koniec zrobic zasmazke i wlac do garnka,pogotowac ---gotowe....to jest moja najlepsza zupa....teraz babcia tez gotuje na kuraku ,albo na wolowinie ,tez jest smaczna,ale golona daje inny specyficzny smak!!!!Pycha!!!

Irme ............2009-08-12, 10:11

Zupa cyganska


Na 3 litry wody:

3 marchewki
1 pietruszka
1 por
2 czerwone papryki
3 czerwone cebule
500 gram wedzonego boczku
4 srednie ziemniaki
2 zabki czosnku
1 kostka bulionowa drobiowa
kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
3 lyzki koncentratu pomidorowego
sol, pieprz, vegeta

ponadto:
swieza nac pietruszki do dekoracji

potrzebne beda: garnek oraz patelnia.

w garnku zrobic wywar: do 3 litrow wody wlozyc obrane i pokrojone na pol marchewki, pietruszke oraz por przeciety wzdluz. dorzucic kostke bulionowa oraz ziele angielskie, pieprz w kulkach i listki laurowe. gotowac na srednim ogniu.

w tym czasie pokroic boczek oraz papryke w kosteczke, a cebule w piorka. wrzucic boczek na patelnie. przesmazyc. dodac papryke i cebule. rowniez lekko przesmazyc. nastepnie pociachane drobno zabki czosnku. zalac zawartosc patelni gotujacym sie wywarem, okolo 3 chochli. dusic na mniejszym ogniu.

zajrzec do garnka z wywarem. jesli warzywa sa juz miekkie, wyjac je na talerz. por i pietruszke wyrzucic. marchewke pokroic w talarki. do wywaru wrzucic obrane i pokrojone w kostke ziemniaki oraz przygotowana marchewke. gotowac na srednim ogniu.

powrocic do zawartosci patelni. gdy papryka i boczek sa juz miekkie, dodac tam koncentrat pomidorowy. wymieszac dokladnie. jeszcze chwilke razem poddusic.

gdy ziemniaki w wywarze beda juz miekkie, wrzucic zawartosc patelni do garnka z wywarem. wymieszac dokladnie. osolic i opieprzyc do smaku. mozna wzbogacic vegeta.
pogotowac zupe razem przez chwile. nakladac na talerze i dekorowac swieza natka pietruszki.

żródło: [link widoczny dla zalogowanych]

Zupa jest pyszna, polecam!!


Ewam .........2009-09-16, 14:19

ZUPA Z DYNI

Dynie zetrzec na grubej tarce,dodac wegete,zalac woda,lub jakis bulionik,gotowac tak dlugo az dynia sie rozgotuje,mozna dodac cebule (ja nie dalam).Jeszcze goraca dynie zmiksowac na krem,ja zrobilam jeszcze troszke zasmazki na masle ,dla smaku.wrzucilam garsc soczewicy czerwonej...moja mama zamiast soczewicy daje kluski ziemniaczane .Utarte ziemniaki(surowe)troche maki i jajko,to lyzeczka wrzucac na wrzatek,odcedzic i kluski gotowe...babcia natomiast gotowala ta dynie na tej wodzie ,nazywala to kluszczanka ,zamiast zasmazki moze tez byc jogurt lub smietana....zupa jest naprawde pyszna ,a sama dynia zdrowa i ma naprawde malo kaloriii
dynie surowa ztarta ,mozna spakowac w woreczki i zamrozic


Irme ...........2009-12-07, 13:48

Składniki:

1 bulionetka drobiowa Knorr
8 plasterków boczku wędzonego
2 łyżki oliwy
2 posiekane pory
4 marchewki pokrojone w cienkie półtalarki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g białej fasoli z puszki (odsączonej i przepłukanej)
50 g drobnego makaronu trofie, orecchiette albo zacierek
1 posiekany pęczek pietruszki
80 g startego parmezanu

Do tej zupy można użyć gotowego, małego makaronu (np. trofie, orecchiette) albo domowych zacierek!

Jak przygotować:

1. Zagotuj 1,5 litra wody. Wrzuć bulionetkę drobiową, wymieszaj i zagotuj.
2. Boczek pokrój w słupki.
3. W drugim garnku podgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć boczek i podsmaż.
4. Dodaj pory, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Smaż, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj fasolę, delikatnie wymieszaj.
5. Zalej wszystko gorącym bulionem. Dodaj makaron. Gotuj, aż makaron będzie miękki. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj więcej wody. Dopraw solą i pieprzem.
6. Przed podaniem posyp parmezanem i pietruszką.


link: [link widoczny dla zalogowanych]

ida ..............2010-01-15, 11:13

ZARZUTKA – zupa

1. kapusta kiszona – ok. 30 dag
2. ziemniaki
3. jedna cebula
4. listek laurowy (1 lub 2)
5. ziele angielskie (2 lub 3)
6. przyprawy do smaku


Gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę, po ugotowaniu ziemniaków dodajemy kapustę i cebulę, pokrojoną w talarki, wrzucamy listek laurowy i ziele. Gotujemy aż kapusta zmięknie (jak na kapuśniak).

Zasmażka:
Tłuszcz (słonina lub boczek surowy topimy na skwarki, najlepiej słoninę i boczek razem) – ok. 10 -15 dag lub więcej jak ktoś lubi. Do stopionego tłuszczu dodajemy mąkę (ok. 1 łyżki), podsmażamy i dodajemy do zupy. Smacznego!

NOCNAMARA ....2010-01-16, 05:15

MÓJ ROSOŁEK

Ugotowałać rosół i makaron ( ale łamie na mniejsze kawałki makaron )
Wpierw nakłada się makaron na talerz potem starty zółty ser i na to gorący rosół leje, na wierz drobno pokrojona cebulka w kostke i zielenina . .A ta cebula pokrojona surowa na wierzchu jaki smak dodaje rosołkowi .
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 10:55, 17 Lis 2010    Temat postu: Back to top

Francuska zupa cebulowa


Składniki:

4 średnie cebule
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki masła
* 1 łyżka oliwy
* łyżeczka mąki
* 100 ml białego wytrawnego wina
* ok. 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
* 1 łyżeczka cukru
* tatry ser Gruyère (lub inny o łagodnym smaku)

Grzanki
* pół bagietki
* tatry ser Gruyère (lub inny o łagodnym smaku)
* suszone zioła

Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać.
Masło i oliwę rozgrzać w garnku, cebulę smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać czosnek, wymieszać, oprószyć mąką i zrumienić. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, następnie zalać gorącym wywarem. Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Cukier skarmelizować na suchej patelni, wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, z powrotem wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić na kromki, posypać serem i ziołami, zapiec w piekarniku.
Zupę przed podaniem posypać serem.

Irme: Ja użyłam sera tartego Formaggio do makaronów i wina półwytrawnego.

żródło:
[link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 10:10, 10 Mar 2011    Temat postu: Back to top

Zupa z kapusty pekińskiej


Składniki:

- około 2 litrów bulionu

- połowa małej kapusty pekińskiej

- nie największy por

- marchweka

- oliwa do smażenia

- ząbek czosnku (duży)

- dwa kartofle

- 3 łyżki przecieru pomidorowego

- sól, pieprz


Najpierw obieramy marchewkę i trzemy na grubej tarce. Kroimi drobno pora i razem z rozgniecionym czosnekiem podsmażamy na patelni. W tym czasie drobno kroimy kapustę.

Do gotującego się bulionu wczucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem dodajemy przysmażoną marchwekę i por i wrzucamy kapustę. Zostawiamy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie (czyli ok. 20-30 min). Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.

Zupę można zagęścić śmietaną. Ale to doda kalorii.


Irme: ja zabieliłam jogurtem naturalnym, bardzo dobra wyszła.


link: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 10:32, 15 Mar 2011    Temat postu: Back to top

Zupa krem z zielonego ogórka


- 1 litr bulionu z kurczkaa
- 3 duże ogórki zielone, obrane
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 serek topiony z cebulą i szczypiorkiem (można użyć dwóch takich samych)
- pęczek koperku (koniecznie świeży)
- ew. suszona cebula

Ogórki kroimy na spore kawałki wrzucamy do bulionu i gotujemy parę minut. Tutaj musimy zdecydować jak najwygodniej będzie nam je zmiksować - możemy zrobić to oddzielnie, lub od razu wraz z serkami w garnku. Następnie dodajemy koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.

Irme: robiłam wczoraj i wyszła pyszna, dodałam świeży koperek i serek śmietankowy..


link: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 11:21, 18 Mar 2012    Temat postu: Prosta zupa z parówką Back to top

3/4 l bulionu
1opakowanie mrożonych warzyw
50 dag ziemniakó
1 cebula
3 łyżki masła
4 parówki
125 ml śmietany
1/2 łyżki słodkiej papryki
szczypta curry
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

Warzywa rozmrozić, ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Wlać do garnka bulion, dodać przesmażoną cebulkę i ziemniaki zagotować. Po 10 minutach dodać warzywa gotować do miękkości. Dodać sól, pieprz, paprykę i curry. Parówki pokroić na kawałki i wrzucić do zupy. Smetanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy wlać do gotującej się zupy uważając by się nie zważyła. Przed podaniem posypać pietruszką.
Smile
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach