Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Chłodniki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 9:55, 11 Lut 2010    Temat postu: Chłodniki Back to top

holendrzyca .......2008-02-25, 23:47 CHLODNIKI

Z CUKINIA
1 cukinia
2 ogorki
1 zabek czosnku
1 peczek szczypiorku
1 peczek koperku
2 lyzki oliwy
350ml maslanki
sol pieprz
cukinie umyj i pokroj na mala kostke.jeden ogorek pokroj na cienkie plasterki razem ze skorka.drugi obrany na nieduze kawalki.czosnek wycisnij.posiekaj takze koperek i szczypiorek.w rondlu rozgrzej oliwe podsmaz cukinie czosnek oraz pokrojony w plastry ogorek.odstaw do schlodzenia. w tym czasie zmiksuj drugi ogorek razem z maslanka szczypta soli i pieprzu.potem dpdaj do mieszanki posiekane ziola oraz podsmazone warzywa.wstaw chlodnik do lodowki na min.pol godziny.

holendrzyca ....... 2008-02-26, 00:00

GAZPACHO
8 dojzalych pomidorow
1 zielona papryka
1 zolta papryka
1 swierzy ogorek
3 zabki czosnku
1 srednia cebula
3 lyzki oliwy
1/2 mielonego kminku
szczypta ostrej mielonej paryki
sol pieprz
pomidory sparz wrzatkiem i obierz ze skorki.papryki umyj wyjmij gniazda nasienne poroj w kawalki. ogorek i cebule obierz i pokroj.jeden pomidor zostaw do przybrania chlodnika.pozostale podziel na cwiartki i wrzuc razem z papryka cebula i czosnkiem do blendera. zmiksuj warzywa wlej oliwe dodaj kminek szczypte ostrej papryki soli i pieprzu.calosc przetrzyj przez sito i odstaw do lodowki na pol godziny.przelej do miseczek i przybierz pokrojonym pomidorem. smakuje dobrze z grzankami.

holendrzyca .......2008-02-26, 00:11

BOTWINKA
1,5L wody
mloda wloszczyzna
1 kostka rosolowa
1 lisc laurowy
3 ziarna ziela ang.
4 buraki i 2 peczki botwinki
1 peczek koperku
1 peczek rzodkiewek
1 swierzy ogorek
400ml jogurtu naturalnego
sol pieprz
16 przepiorczych jaj
wloszczyzne i buraki obierz.pokroj na kawalki.zalej woda i gotuj przez 30 minut.razem z kostka rosolowa lisciem laurowym i zielem angielskim. umyj i posiekaj botwinke razem z buraczkami. z wywaru wyjmij wloszczyzne i buraki wrzuc botwinke gotuj 10-15 minut. dopraw sola i pieprzem zapraw jogurtem i postaw w chlodnym miejscu. posiekaj koperek a rzodkiewki oraz obrany ogorek pokroj w drobna kostke. ugotuj jajka. do wystudzonej zupy wrzuc koperek rzodkiewki i ogorek wstaw do lodowki.podawaj schlodzony razem z jajkami. mozna podawac z kurzymi jajami.

holendrzyca .......2008-02-26, 00:30

BULGARSKI Z ORZECHAMI
300ml naturalnego jogurtu
200ml gestej smietany 18%
3 zabki czosnku
4 swierze ogorki gruntowe
1/2 peczka koperku
60g orzechow wloskich
sol pieprz
ogorki umyj obierz i pokroj w bardzo drobna kostke.czosnek przecisnij przez praske koperek posiekaj. z orzechow wybierz kilka ladnych polowek do przybrania chlodnika. pozostale orzechy drobno posiekaj.jogurt polacz dokladnie ze smietana dodaj ogorki czosnek koperek i orzecy.dopraw szczypta soli i pieprzu a nastepniewymieszaj skladniki.wstaw chlodnik do lodowki na pol godziny.podawaj przybrany polowkami orzechow.

holendrzyca .......2008-02-26, 00:35

OGORKOWY
4 srednie ogorki gruntowe
1 nieduza cebula
200ml smietany 18%
1/2 peczka dymki
1/2 peczka zielonej pietruszki
sol pieprz
kilka galazek swierzej miety
ogorki i cebule obierz i pokroj.przeloz do blendera dodaj smietane i zmiksuj.dymke i pietruszke drobno posiekaj dorzuc do ogorkow i dobrze zamieszaj.przypraw sola i pieprzem odstaw do lodowki na 20 minut.przed podaniem przybierz galazkami miety.

holendrzyca .......2008-02-26, 00:42

JAGOOWY
500ml wody
400g czarnych jagod
200ml smietany 22%
3lyzki cukru
torebka cukru waniliowego
3 gozdziki
1 lyzeczka cynamonu
200g makaronu kokardki
jagody oplucz i wrzuc do garnka wlej 2 szklanki wody ,dodaj cukier ,cukier waniliowy ,cynamon ,gozdziki. gotuj przez 10 minut od chwili zagotowania.wyjmij gozdziki a cala zupe zmiksuj. jeszcze ciepla zapraw smietana i zagotuj. odstaw do schlodzenia na co najmniej 2 godziny . w tym czasie ugotuj makaron. chlodnik podawaj z grubym makaronem-schlodzony.

Maria Wanda ..........2008-02-26, 14:38

Chłodnik mój ulubiony

botwinka
lub buraczki mogą być konserwowane ze słoika starte na tarce
koncentrat z czerwonych buraków
świeży ogórek obrany pokrojony w niedużą kostkę
rzodkiewka
jajka ugotowane na twardo pokrojone w ósemki może być drobnej pokrojone
szczypior 2-3 łyżki
koper 2 pęczki
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego

jogurt, kefir, maślanka lub zsiadłe mleko - do indywidualnego wyboru lub jeśli nie mamy to bulion z warzyw z kostkami i zabielamy kwaśną śmietaną
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Ugotować umytą i pokrojoną botwinę z młodymi buraczkami i z kostka warzywną ostudzić. Kefir /lub inne wyroby z mleka/roztrzepać mikserem dodać botwinę jeśli nie mamy to dodajemy buraczki lub koncentrat barszczu. Dodać ogórek, posiekany szczypior, koperek, pokrojoną rzodkiewkę dosmaczyć. Jeżeli nie ma czerwonego koloru dodajemy koncentrat. Schłodzić.
- najsmaczniejszy jest na następny dzień jak to wszystko nabierze smaku.
Do talerza wkrajmy jajka i zalewamy zimnym chłodnikiem.

Maria Wanda ..........2008-02-26, 16:22

Zupa chłodząca na sposób sołdacki

Składniki :

1kg pomidorów,
20 dag świeżych ogórków, ł
yżka posiekanej naci pietruszki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżka posiekanego zielonego estragonu, ł
yżka oliwy,
sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Przepis :

Świeże ogórki cienko obieram, kroję w plasterki, oprószam solą i pieprzem. Pomidory myję, sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kawałki i razem z ogórkiem i oliwą miksuję, a następnie przecieram przez sito. Otrzymaną miazgę mieszam z drobno posiekaną zieleniną, przyprawiam sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Oziębiam w lodówce. Zupę podaję w filiżankach.

Maria Wanda ..........2008-03-02, 18:45

Chłodnik rzodkiewkowy

40 dag ziemniaków
0,5 l wywaru z włoszczyzny (może być z kostki)
150 ml jogurtu
100 ml mleka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki drobno posiekanej rzodkiewki
sól, pieprz i cukier do smaku

Ziemniaki obrać. Pokroić w grubą kostkę. Zalać wywarem z włoszczyzny. Gotować do miękkości ziemniaków. Całość zmiksować. Wystudzić. Dodać jogurt, mleko i rzodkiewkę. Podprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wymieszać. Schłodzić. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Maria Wanda ..........2008-04-23, 07:56

Chłodnik jarzynowy

Składniki: 1 pęczek boćwinki, 1 litr zsiadłego mleka, 1 główka sałaty, 2 ogórki (świeży lub małosolny), pęczek rzodkiewki, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka szczypiorku, 1 łyżka koperku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki śmietany.

Boćwinę dokładnie myjemy, kroimy i gotujemy z niewielką ilością wody. Pozostałe jarzyny, po umyciu, drobno kroimy, łączymy z przestudzoną boćtwiną, kwaśnym mlekiem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i cukrem, dodajemy posiekane jajko. Chłodnik podajemy z pieczywem lub ziemniakami .

Maria Wanda ..........2008-07-23, 05:37

Gazpacho
Czas przygotowania: 15 minut

Kaloryczność: 120 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki

* 3/4 kg pomidorów
* 2 czerwone papryki
* mały ogórek
* czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* papryczka chili
* łyżka listków bazylii
* 300 ml bulionu drobiowego
* łyżka oliwy
* 4 łyżki octu winnego
* sok z 1/2 cytryny
* sól, pieprz

Etapy przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.

Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.

żyrafka ...........2008-07-23, 09:01

Mój ulubiony chłodnik - jest od zawsze w naszej rodzinie:)

ogórki kroimy w drobną kostkę
szczypior drobniutko i koperek
Wrzucamy to do miski, solimy, dodajemy śmietanę, jogurt naturalny, wodę do osiągnięcia takiej konsystencji jak lubimy.
Doprawiamy octem, cukrem i jescze ewentualnie solą.
Podaję nie jako zupę, ale jako dodatek do drugiego dania. Pycha.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach