Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Zapiekanki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zapiekanki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 9:16, 11 Lut 2010    Temat postu: Zapiekanki Back to top

Maria Wanda .... 2008-02-10, 09:50

Moja zapiekanka

Składniki:
Ziemniaki,
kiełbasa (ja używam podwawelską),
cebula, czosnek, pieczarki,
ser feta,
śmietana 22%,
ser ostry .

Do dużej brytfanki kroję ziemniaki w plasterki tak żeby powstała warstwa ok. 2-3 cm, na to wszystko parę pokrojonych ząbków czosnku, na to cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę i ser feta w kosteczkę. Wszystko posypuję przyprawami: solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką, oregano i co mi tam jeszcze wpadnie w ręce. Następnie dużo pieczarek w plasterkach. Całość skrapiam dość intensywnie olejem z oliwek. Brytfankę przekrywam folią i piekle to wszystko w piekarniku 45 min. (210 stopni). Po tej operacji polewam wszystko śmietaną, obkładam serem i zapiekam jeszcze bez folii 15 minutek.
Podawać na gorąco.

Isa .......2008-02-11, 23:25

Zapiekanka z ryby
40-50 dag filetów z dorsza ( lub innych filetow z ryby)
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera tartego tylżyckiego lub innego żółtego
sól

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie talarki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokrajać na niewielkie, cienkie plasterki. Filety podzielić na małe płaskie kawałki. W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem oraz szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwę, którą powinny stanowić plasterki boczku, zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem. Zapiec w gorącym piekarniku (ok. 30 min) i przed podaniem posypać siekaną zieleniną

Isa .......... 2008-02-16, 23:25

Zapiekanka z kaszy gryczanej

40 dag kaszy gryczanej
20 dag sera feta
20 dag ser mozarella
30 dag pieczarek
4 jajka
3 łyzka masła, 2łyzki bułki tartej , zioła ,sol, pieprz

kaszę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie i zostawić w wodzie w której sie gotowała zeby doszła do miekkości i napeczniała , odcedzić dodać sól ,pieprz , zioła do smaku , sery pokroić w kostkę i połaczyć z kaszą , połowe pieczarek przesmazyc i dodac do kaszy , wszystko lekko rozdrobnić widelcem , wbic jajka i wymieszać , forme posmarować resztką masła posypac bułka tartą i wypełnić masą z kaszy na wierzch ułozyc pozostałe pieczarki pokrojone z plasterki i piec ok 45 minz 180 stopniach podawać jako dodatek do różnych sosow , mięs lub jako samodzielne danie.....

Ewam ...... 2008-02-24, 12:51

- makaron nitki
- pieczarki
- żółty ser
- pietruszka
- sos beszamelowy

Sposób przyrządzania:

Gotujemy makaron i przygotowujemy sos beszamelowy. Obieramy pieczarki i trzemy ser lub kroimy w kostkę. Tarty jest lepszy, ale jak kto woli Sos, makaron, pieczarki i ser mieszamy razem, wkładamy do ognioodpornego szklanego naczynia, następnie wstawiamy do piekarnika na 30 - 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po wyjeciu z piekarnika posypujemy po wierzchu żółtym serem i piertuszką !!!
Smacznego

[link widoczny dla zalogowanych]

kasias.....2008-03-03, 16:42

ZAPIEKANKA CHŁOPSKA
------------------------------------

* 1,5 kg ziemniaków surowych pokrojonych w plasterki
* 3 cebule pokrojone w cienkie talarki
* 15 dk boczku wędzonego
* 15 dk kiełbay podwawelskiej
* sól, pieprz, liść laurowy
* 3 łyżki oleju

Dno garnka (najlepiej żeliwnego) wysmarować 2 łzkami oleju, położyć kilka plastrów boczku i układać warstwami: ziemniaki, boczek i kiełbasa w plasterkach, cebula. Każdą warstwę ziemniaków posolić i popieprzyć. Ostatnią warstwą maja być ziemniaki. Z wierzchu polać resztą oliwy, po bokach garnka wsunąć listki laurowe. Przykryć i postawić na gaz (nie do piekarnika) na dużym ogniu, potrzymać ąż zaczną się piec i trochę zmniejszyć ogień. Piec aż będą miękkie tj. ok. 30 min.Podawać z kiszonym ogórkiem lub kiszoną kapustą!

Maria Wanda...........2008-03-05, 06:37

Zapiekanka z brokułami

Potrzebujemy:
1/2 kg makaronu (najfajniejsze są świderki),
dwa średnie brokuły,
dwie piersi kurczaka,
dobre pół kilo pieczarek,
kostka żółtego sera,
trochę białego wina,
trochę śmietany.

Makaron gotujemy a brokuły podgotowujemy. Kurczaka trzeba podsmażyć (z białym winem), potem usmażyć pieczarki (ze śmietaną) i połączyć z kurczakiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W wysokim naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami makaron, kurczaka z grzybami i brokuły. Dobrze jak wyjdą ze dwa takie przekładańce. Na brokuły leżące na wierzchu sypiemy śmiało tartego sera. Wsadzamy wszystko do piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy do momentu gdy ser się porządnie rozpuści.

Isa ..........2008-03-07, 23:56
Zapiekanka z tuńczyka
Autor: S.N

Makaron (świderki, rurki lub kokardki) - opakowanie 250 g, opakowanie białej mozzarelli.
Sos: duża cebula, puszka tuńczyka w sosie własnym, serek topiony śmietankowy 50 g, 3 łyżki gęstej śmietany, 5 łyżek startego na tarce o dużych oczkach parmezanu lub innego twardego sera, czosnek 3-4 ząbki, sól, biały pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Makaron ugotować al dente. Nie przelewać zimną wodą! Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać tuńczyka wraz z sosem, śmietanę, serek topiony, parmezan i zmiażdżony czosnek. Posypać solą, białym pieprzem, dodać natkę i trzymać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Do żaroodpornego naczynia włożyć ugotowany makaron, zalać sosem i wymieszać. Posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Podawać, jak mozzarella się rozpuści. Smacznego

Maria Wanda ..........2008-03-10, 11:59

Zapiekanka kalafiorowo-rybna

Składniki:
1,5 kg kalafiorów,
50 dag filetów rybnych (dorsz, karmazyn lub sola),
szklanka śmietany,
7 dag masła,
4 łyżki startego sera żółtego,
2 łyżki tartej bułki,
2 łyżeczki cukru,
sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę opłukać i odsączyć, podzielić na kawałki. Oczyszczone i umyte kalafiory włożyć do gotującej się osolonej wody, dodać cukier i gotować pod przykryciem prawie do miękkości - ok. 25 minut. Następnie ostudzić, odsączyć, podzielić na różyczki. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć równą warstwą pokruszonych kawałków kalafiora i drobno pokrojonego głąba. Na kalafiorach ułożyć warstwę ryb oprószonych solą i pieprzem oraz polanych kawałkiem stopionego masła. Wstawić naczynie na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Gdy ryba się podpiecze, wyjąć naczynie, ułożyć na warstwie rybnej kalafiory i zalać je śmietaną, posypać serem wymieszanym z tartą bułką i skropić resztą stopionego masła. Zapiec w średnio gorącym piekarniku, aż ser się lekko zrumieni. Podawać z ziemniakami.

nora ............2008-05-01, 15:10

SZYBKA MAKARONOWA

1/2 PACZKI MAKARONU WSTĄŻKI
3 ŁYŻKI MASŁA
3 ŁYŻKI KECZUPU
CZOSNEK
2 SERKI HOMOGENIZOWANE
3 ŁYŻKI STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
OLEJ
CUKIER
SÓL

UGOTOWAĆ MAKARON
NA MAŚLE PODDUSIĆ POSIEKANĄ CEBULĘ,WLAĆ KECZUP,A GDY SIĘ ZAGOTUJE DAĆ SEREK HOMO I CZOSNEK,SÓL,PIEPRZ I CUKIER[DO SMAKU]
MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM DAĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO,POSYPAĆ TARTYM SEREM,ZAPIEC OK, 30 MIN W TEMP. 190*

Isa .....2008-05-01, 22:00

Zapiekanka z kalafiora
szynka,
kalafior,
ser żółty,
sos beszamelowy,
przyprawy

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie tak, aby się nie rozgotował. Do naczynia żaroodpornego kładziemy na spód szynkę (1 warstwę) na to ugotowany kalafior, ser żółty, sos beszamelowy (roztapiamy czubatą łyżkę masła, dodajemy 2 łyżki mąki i nie całą szklankę mleka mieszamy aby powstała nam gęsta masa, ale nie za gęsta). Do naczynia kładziemy kolejną warstwę szynki i sera. Zapiekamy w piekarniku w 180 st. 30 min i gotowe. Smacznego

nora ....2008-05-02, 15:00

SŁODKA RYŻOWA ZAPIEKANKA

2 SZKL. UGOTOWANEGO RYŻU
SZKLANKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
TABLICZKA CZEKOLADY
SZKLANKA ŚMIETANKI
ŻÓŁTKO
1/2 SZKL PUDRU
MASLO
ŁYŻKA SKÓRKI OTARTEJ Z CYTRYNY

CZEKOLADĘ STARTĄ NA TARCE WYMIESZAĆ Z RYŻEM,ORZECHAMI I SKÓRKĄ
ŻAROODPORNE NACZYNIE WYSMAROWAC MASŁEM WYLOŻYĆ PRZYGOTOWANYM RYŻEM
ŚMIETANĘ WYMIESZAĆ Z ŻÓŁTKIEM I PUDREM,POLAĆ RYŻ
WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA I ZAPIEKAC 20 MIN

żyrafka ....2008-10-01, 08:02

Zapiekanka z mięsa, kapusty kiszonej i ziemniaków.

Składniki:
2 kg ziemniaków, ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 20 dag wędzonki w plastrach, 1,20 kg kiszonej kapusty, cebula - ilość wg uznania, olej, kminek, chilli w proszku, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Sos do zapiekanki:
2 jajka, ok. 3/4 szkl. śmietany, mleko

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, następnie zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę trzymać w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, część pokroić w talarki, a część zetrzeć na tarce.
Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach i liściem laurowym gotować ok. 20-30 minut.
Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut. Doprawić solą (jeśli mięso nie z torebki, bo kupne ma soli aż nadto) i chilli, bazylią, (ja czasami dodaję jeszcze curry do smaku) i dodatkowo wg gustu.
Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka.
W naczyniu wysmarowanym tłuszczem (ja polewam oliwą) ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane z kapustą doprawione wg smaku i znów ziemniaki, znów mięso i ziemniaki.
Każdą warstwę skropić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać kminkiem i ziołami (co by nie rozdymało), ew. można dodatkowo posypać cebulą w plastrach jak ktoś lubi dużo cebuli (mowa o mnie). Na wierzchu ułożyć wędzonkę.
Piec ok. 50-60 min. w 240 st. C.
Oczywiście można dorzucić do tej zapiekanki jeszcze czosnek i/lub grzyby

ida .....2010-01-31, 07:30

ZAPIEKANKA z boczkiem, pieczarkami i ziemniakami

30 dag boczku wędzonego lub surowego
50-60 dag pieczarek lub innych grzybów
1 duża cebula
20 dag sera żółtego (gouda)
ok. 5 ziemniaków
250 ml śmietanki 30 %
1 serek topiony (100 g)
sól, pieprz

Boczek pokroić na kawałki (ale niezbyt drobne, raczej średnie) i podsmażyć na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, całość smażyć parę minut. Pieczarki pokroić w dość duże kawałki i również obsmażyć na patelni (tak długo aż całkowicie wyparuje woda, na większym ogniu), dodać do boczku (ale również można przyrządzić osobno). Posolić i ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ze śmietany i serka robimy sos, tzn. w garnuszku na ogniu podgrzewamy serek z odrobiną śmietany, aż się rozpuści i ucieramy na gładką masę, dodajemy resztę śmietany i studzimy. Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, połowę farszu, doprawiamy pieprzem i posypujemy połową sera żółtego, następnie kładziemy resztę ziemniaków, farszu, pieprz, ser żółty. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika w 180 st. C i pieczemy ok. godziny (czasem dłużej, to zależy od ziemniaków, ja po godzinie wyciągam ziemniaka ze środka i jak jest miękki to OK, a jak nie to jeszcze do pieca).
Ten przepis mam z jakiegoś programu kulinarnego tv, bardzo często ją robie bo jest pyszna .
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 12:30, 16 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Zapiekanka z ziemniaków
z sosem z sera białego


1 kg ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
1/3 kostki margaryny lub oliwa z oliwek
3-5 ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka słodka w proszku
40 dag sera białego (tłustego lub półtłustego)
szklanka śmietany
szklanka kefiru
sól, ew. czosnek granulowany

Ziemniaki obrać i pokroić w połówki lub, (jeśli są duże) na ćwiartki i przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, oraz wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokroić w plasterki. Wszystko ułożyć w żaroodpornym naczyniu, najlepiej, aby na wierzchu i po bokach naczynia znalazł się boczek. Obłożyć z wierzchu plasterkami margaryny lub oblać (nie za dużo) oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C. Piec ok. 1,5 godziny. Po tym czasie odkryć niech się przyrumienią. Ser biały rozgnieść dobrze widelcem, wymieszać z kefirem i śmietaną. Doprawić solą i ew. granulowanym czosnkiem. Podawać ziemniaki i na osobnej salaterce sos. Maczać sobie ziemniaczki w sosie. Danie z kuchni ukraińskiej.

Inny sos: twaróg + majonez + łyżka oliwy z winogron + czosnek z praski + koperek + tarkowany i odciśnięty z wody ogórek. Do tego sól i pieprz (np. czterokolorowy).
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 6:35, 18 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
=============================

Składniki
•1 opakowanie makaronu (rurki),
•1 puszka kukurydzy,
•30 dag pieczarek,
•50 dag mięsa mielonego,
•3 łyżki koncentratu pomidorowego,
•3 cebule,
•1 słoiczek papryki marynowanej,
•sól,
•pieprz,
•zioła
prowansalskie,
•½ szkl mleka,
•3 łyżki śmietany
,
•2 jajka

Makaron ugotować, dodać do niego kukurydzę, pieczarki uduszone z 1 cebulką ,paprykę marynowaną pokrojoną w kostkę, przyprawić do smaku. Resztę cebuli pokroić i udusić z mięsem mielonym, pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Do przygotowanego makaronu dodać roztrzepane razem mleko, śmietanę i jajka, dobrze wymieszac. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu następnie mięso mielone i resztę makaronu . Całość posypać startym na grubych oczkach żółtym serem
, włożyc do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
Smacznego!
[link widoczny dla zalogowanych]
-----------------------------

Zapiekanka makaronowa
==============

Składniki na 4 porcje


• 20 dag makaronu (spaghetti lub wstążki)

• 20 dag sera żółtego (gouda)

• 20 dag szynki gotowanej

• 2 cebule

• 15 dag groszku mrożonego

• 5 dag masła lub margaryny

• 2 łyżki tartej bułki

• 0,2 l słodkiej śmietany

• 3 jajka

• sól, czarny pieprz

• na czubek noża słodkiej papryki i gałki muszkatołowej



Etapy przygotowania


1. Makaron gotować przez 8-10 min. w 2 l wrzącej wody.

2. Szynkę pokroić, ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę drobno posiekać. Wymieszać z ugotowanym makaronem (sera ¾), dodać groszek.

3. Naczynie do zapiekania natłuścić, oprószyć tartą bułką. Włożyć makaron z ww. dodatkami.

4. Rozmącić śmietanę z jajami, solą i przyprawami, wylać na makaron. Posypac resztą sera, dać na to wiórki masła.

5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 35 minut.
[link widoczny dla zalogowanych]
---------------------------

Zapiekanka makaronowa
===============

składniki
500 g. makaronu świderki
1 cebula
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy konserwowej
200 g. szunki lub innej wędliny
200 g mrożonej mieszanki warzywnej
100 g. żółtego sera
,5 szklanki mleka
2 jajka
sól
pieprz
oregano
majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania
1.Makaron gotujemy na pół twardo.
2.Szynkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz mrożone warzywa. Wszystko razem dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowany makaron i całość wykładamy do żaroodpornego naczynia.
3.Mleko dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawami. Powstałą mieszanka zalewamy makaron.
4.Na wierzch posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w 180C około 20 minut

[link widoczny dla zalogowanych]
--------------------------

Zapiekanka makaronowa ze śmietaną
=======================

Składniki.
ugotowany makaron(ja używam rurek).
bardzo gęsta śmietana.
wędlina lub kiełbasa.
cebula(może być biała, czerwona, lub obie).
pomidory.
..czosnek.
ser żółty.
sól, pieprz.
oregano, lub co kto lubi.
troszeczkę masła i bułki tartej.
....Opis przygotowania.gotujemy makaron, polewamy zimną wodą i odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy potem kiełbasę/wędlinę i chwilkę razem smażymy. Kroimy pomidory w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do makaronu, dodając do smaku przyprawy, zioła i czosnek. Do tej mieszanki dodajemy śmietanę (tyle, aby porządnie oblepiła składniki, a nie żeby w niej pływały). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wsypujemy makaron i posypujemy obficie startym, żółtym serem. Piec w piekarniku w 130-150st, aż ser porządnie się roztopi. Potem można troszkę zwiększyć temperaturę i włączyć tylko górę piekarnika, żeby się przyrumieniło. Smacznego Smile
[link widoczny dla zalogowanych]
---------------------

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
===================

1 opakowanie makaronu świderki (50 dag)
50 dag kiełbasy jałowcowej
1 słoiczek marynowanych pieczarek (425ml)
1 puszka kukurydzy
10 dag żółtego sera gouda
¾ szklanki mleka
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyki oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz do formy

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami
i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut
[link widoczny dla zalogowanych]
-----------------------

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
=====================
Porcja na małe naczynie żaroodporne

5 płatów lazanii
beszamel: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szkl mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
200-250 g (pół paczki) mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
5 dkg sera cheddar

1-2 łyżki oliwy
trochę startego parmezanu do posypania na wierzchu
Najpierw przygotuj szpinak: rozmroź go na niewielkim ogniu, na patelni. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Beszamel przygotuj według przepisu.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj po dwa, trzy płaty i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu kiedy makaron stanie się elastyczny. Wyjmuj płaty i układaj na dużej desce lub tacy. Wzdłuż każdego płatu nałóż szpinak i pokrojony ser i zawiń płat. Na dno naczynia żaroodpornego nalej oliwę i trochę beszamelu. Na tym ułóż makaronowe rurki ze szpinakiem. Polej resztą beszamelu i posyp parmezanem. Możesz dla koloru położyć trochę szpinaku na wierzchu zapiekanki. Piecz w 200°C przez 30 minut lub do ładnego przyrumienienia.

[link widoczny dla zalogowanych]
------------------------

Pasticcio – zapiekanka makaronowa
========================

Składniki
Sos

2 łyżki oliwy
1 cebula pokrojona w plasterki
1 papryka
2 ząbki czosnku
500 g mielonej wołowiny
400 g pomidorów z puszki
125 ml wytrawnego białego wina
60 g anchois z puszki*
kilka listków natki pietruszki
sól, pieprz
Makaron

250 g makaronu fusilli
4 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
Wierzch

300 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
100 g startego żółtego sera
Wykonanie
Cebulę i pokrojoną paprykę podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dodajemy zmielone mięso i smażymy do momentu, aż zbrązowieje. Następnie dolewamy wino i dodajemy posiekane pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w drobne kawałki anchois. Sos odstawiamy na bok.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z oliwą. Gdy będzie już al dente, odcedzamy i mieszamy ze śmietaną.

Przygotowujemy sos na wierzch. Jajka mieszamy z jogurtem i gałką muszkatołową.

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i wykładamy połowę makaronu. Następnie przykrywamy go połową sosu, potem makaron i druga część sosu. Na wierzch wykładamy sos jogurtowy i posypujemy serem. Zapiekamy w 200 °C przez 25 minut. Smacznego

* jesli ktoś nie przepada za anchois, można pominąć ten składnik

[link widoczny dla zalogowanych]
--------------------------

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI
========================

Składniki
40 dag makaronu świderki
sól
1 cebula
olej
30 dag mięsa mielonego
40 dag pieczarek
puszka pomidorów bez skórki
pieprz
10 dag sera żółtego
bazylia
papryka ostra i słodka
przyprawa do mięsa mielonego
kostka rosołowa

Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrządku z dodatkiem łyżki oleju. Przelać zimną wodą, osączyć. Cebulę obrać posiekać, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, podsmazyć, mieszając, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć mięso. Dodać cebulę i pieczarki oraz pomidory z puszki razem z zalewą oraz kostkę rosołową. Całość dusić na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodać makaron i starty ser, wymieszać. Całość wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, piec ok 30 minut w temp 200*C.

[link widoczny dla zalogowanych]
-------------------------
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 20:46, 18 Lut 2010    Temat postu: Back to top

ZAPIEKANKA z makaronu i pieczarek


paczka makaronu (penne średnie – rurki)
ok. 30 dag szynki pokrojonej w kostkę lub inne kawałki
40 dag pieczarek
1 por
1-2 cebule, najlepiej cukrowe
30-40 dag sera żółtego startego
1 sparzony i obrany pomidor – przekroić na pół i w talarki
SOS:
2 szklanki wody
1 szklanka śmietany 18% (z kubka)
1 mała śmietana 30% - 200 ml
kostka rosołowa
przyprawy np. sól, pieprz, 2 łyżeczki chrzanu, majonez, oregano, bazylia

SOS: ma być ok. 650-700 ml płynu, składniki zagotować.
Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki, usmażyć, odparowując wodę. Pora przekroić na pół i każdą połówkę znowu na pół, a potem posiekać; cebule w kostkę – razem pora i cebule usmażyć. Dalej, szynkę, cebule z porem i pieczarki wrzucić na patelnię, zalać sosem, zagotować. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną włożyć surowy makaron, wlać sos (z pieczarkami, szynką, cebulą i porem), wymieszać, powkładać pomidora, posypać serem. Piec w piekarniku z włączoną dolną grzałką przez ok. 40-50 minut.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 20:47, 18 Lut 2010    Temat postu: Back to top

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

25 dag makaronu, np. rurki
20 dag pieczarek
cebula
ok. 20 dag wędliny (np. parówki, kiełbasa)
posiekana natka pietruszki
ok. 15 dag żółtego sera



Makaron ugotować i ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić na drobne kawałki, cebulę w kostkę, to samo z wędliną. Pieczarki, cebulę, wędlinę usmażyć. Doprawić solą. Wszystko wymieszać z makaronem (można dodać nać pietruszki), włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem. Piec w 200 st. C. ok. 30 – 40 minut. Podawać z ketchupem.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 16:22, 08 Cze 2011    Temat postu: Back to top

Zapiekaniec makaronowy

Przepis pochodzi ze strony extra.smaczny.pl - autor AsiaG


1 opakowanie makaronu świderki lub rurki (dałam świderki Lubelli)
1 duża cebula
ok. 400 g mięsa mielonego (kupiłam karczek i zmieliłam)
4-5 dużych pieczarek
gotowy sos do spaghetti ( 1 słoik)
ser żółty (dałam 20 dag) starty na tarce


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso mielone podsmażamy na patelni na złoty kolor, przyprawiamy pieprzem i solą. W osobnym naczyniu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki dodając 1 łyżkę margaryny. Kiedy już cebula będzie zeszklona, pieczarki z cebulą dodajemy do mięsa i jeszcze smażymy przez chwilę. Sos ze słoika wlewamy do głębokiego naczynia, dodajemy ok 120 ml wody i doprowadzamy do zagotowania. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Wszystkie składniki dzielimy mniej więcej na 2 razy. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w naczyniu w kolejności: makaron, mięso, sos, ser, makaron, mięso, sos, ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min w temp. 200˚ C.

Ostatnio ten zapiekaniec zagościł na naszym stole, okazał się pyszny więc wkleiłam przepis Very Happy
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 5:02, 20 Gru 2012    Temat postu: Back to top

Zapiekanka z kotletów schabowych lub ryb

Rybę lub mięso usmażyc następnie posypać zupką cebulowa ( 1 paczka cała Knora) polac 200 ml śmietany 30% zapiekać 15 min w 180 stopni w piekarniku.

 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Zapiekanki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach