Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Salatki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Sałatki i Surówki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 4:27, 20 Cze 2010    Temat postu: Back to top

ks wiem że jest super robie podobną w sałacie nakladaną tak ale nie moge żadnych orzechow czy prażonego słonecznika zreszta ja uwielbiam wszelakie sałatki i kombinuje na wszelkie sposoby wszystkie są tu wasze super mam kilka nowych ale dopiero wkleje jak zjade z działki
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 20:16, 25 Lis 2010    Temat postu: Back to top

SAŁATKA KREWETKOWA

kapusta pekińska - ok. 600 g
4 jajka ugotowane na twardo
kukurydza z puszki
krewetki - ja dałam 400 g mrożonych tygrysich (midi)
3-4 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz



Kapustę poszatkować, jajko pokroić w kostkę, krewetki obgotować jeśli są mrożone (jak się zwiną to odcedzić), wymieszać wszystko i doprawić do smaku.
Ja krewetki zrobiłam tak: mrożone wrzuciłam do miski, polałam octem winnym białym (ok. 3 łyżek), posoliłam i odstawiłam aby się rozmroziły. Następnie na patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, po roztopieniu patelnię zdjęłam z gazu by masło troszkę ostygło (żeby mi tłuszcz nie pryskał), ponownie wstawiłam patelnię na gaz i wrzuciłam krewetki - jak zaczęły sie zwijać to każdą przekręcałam na drugą stronę (trzeba to robić dość sprawnie) i po chwili zdjęłam wszystkie z patelni na talerz (wszystko powinno trwać ok. 1-2 minut). Następnie krewetki ostudziłam i oderwałam ogony. Czasami mają czarną żyłkę którą trzeba tez usunąć ale moje jej nie miały.

Nie wiem skąd mam ten przepis ale sałatka naprawdę pyszna Very Happy
 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 11:22, 24 Maj 2011    Temat postu: Back to top

Sałatka bankietowa III
z tej strony: [link widoczny dla zalogowanych]

200 g makaronu (bardzo drobne kolanka),
170 g marynowanych pieczarek,
70 g zielonych oliwek,
50-100 ml majonezu,
sól do smaku.
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości lekko posolonej wody. Odcedzić. Wystudzić. Oliwki i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Składniki połączyć, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą. Postawić do lodówki na ok 1 godz. Podawać zimną.
mi bardzo smakowała, prosta i szybka.

Sałatka - warstwowa z ananasem - moja kompozycja, podobna do setek innych na necie:

1 słoik selera konserwowego (ok. 20 dag)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
szynka
1 mały por
1 puszka czerwonej fasolki
5 jajek
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego

Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić. . Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka pokroic w kosteczkę, a żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zrobić sos mieszając jogurt z majonezem.
W dużej przezroczystej salaterce układać: seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki sosu, szynka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki sosu i na górę żółtka.
Gotową sałatkę schłodzić.

Sałata z kiwi i orzechami
[link widoczny dla zalogowanych]
miks salat
4 kiwi
garść obranych orzechów włoskich
Sos
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryn
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Sałatę, kiwi w plasterki lub półplasterki, orzechy - wszystko połączyć z sosem. Ja nie dawałam sosu balsamicznego tylko dałam 4 łyżki soku z cytryn. Przepyszna sałatka.

Rewelacyjna sałatka tylko przepraszam nie pamiętam skąd mam przepis autora.

Sałatka z kurczaka od mojej koleżanki - też super szybka i smaczna sałatka.

½ kurczaka gotowanego zalewamy sokiem z brzoskwiń z puszki – namoczyć i do lodówki na 24 godz. Na drugi dzień kurczaka,e 3 połówki krowimi w kostkę, trochę papryki konserwowej + sól, pieprz i majonez z jogurtem.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 7:56, 28 Maj 2011    Temat postu: Back to top

Sałatka meksykańska
Przepis z portalu Extra.smaczny.pl - Autor przepisu: jot

40 dag żółtego sera
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka ananasa
por
1 puszka kukurydzy
9 łyżek majonezu
sól
pieprz

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną fasolę osączyć z zalewy i przelać zimną wodą na sicie. Ananasa pokroić w kostkę. Por (białą część) pokroić w plasterki, sparzyć i ostudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do miski przełożyć żółty ser, czerwoną fasolę, ananasa, por i kukurydzę. Dodać majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki.
Sałatka na drugi dzień robi się bardziej "zbita" tak jakby sos zgęstniał więc można dodać trochę soku z ananasa, a poza tym zamiast jednej puszki fasoli dać jakąś pokrojoną szynkę. Robiłm tą sałatkę, jest pyszna.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 7:58, 28 Maj 2011    Temat postu: Back to top

Pyszna warstwowa sałatka z serem feta i słonecznikiem
Przepis z portalu Extra.smaczny.pl - Autor przepisu: Dorota

1 czerwona papryka
6 jajek
por (biała część)
10 dag prażonego i solonego słonecznika
1 puszka kukurydzy
27 dag sera Feta
Sos do sałatki:
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka łagodnego ketchupu
1 łyżka suszonego koperku
sól
pieprz

Czerwoną paprykę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach. Por pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Do miseczki przełożyć majonez. Dodać do niego śmietanę, ketchup, koperek, sól, pieprz i wymieszać.

W przezroczystej misce układać warstwami następujące składniki: połowę czerwonej papryki, białka jajek, połowę sosu, por, słonecznik (trochę odłożyć do dekoracji), kukurydzę, pozostały sos, ser Feta, pozostałą czerwoną paprykę i żółtka jajek. Wierzch sałatki posypać odłożonym słonecznikiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Składniki wystarczą na około 8 porcji.

Sałatka pycha
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 7:59, 28 Maj 2011    Temat postu: Back to top

Królewska sałatka - warstwowa z ananasem

Przepis znalazłan na portalu extra.smaczny.pl - Autor Dorota


1 słoik selera konserwowego (ok. 20 dag)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 średnia surowa marchewka (ok. 15 dag)
1 mały por
1 puszka czerwonej fasolki
5 jajek
7 łyżek majonezu

Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.

W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki majonezu, marchewka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki majonezu i na górę żółtka. Wierzch sałatki można udekorować zielonymi liśćmi pietruszki i pora.
Gotową sałatkę włożyć na 24 godziny do lodówki.

Robiłam na Wielkanoc - pycha
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 10:04, 28 Maj 2011    Temat postu: Back to top

SAŁATKA Z KURCZAKA NA SŁODKO

przepis znalazłam na stronie extra.smaczny.pl - autor malakaka


1 podwójny filet z kurczaka (ok. 50 dag)
2 łyżki oliwy z oliwek
vegeta (ja dałam przyprawę do kurczaka Kamis złocista)
pieprz
ostra papryka w proszku
4 ząbki czosnku
1 średni słoik selera konserwowego (w zalewie)
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 woreczek ryżu (10 dag)
5 dag rodzynek
4-5 łyżek majonezu

Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać vegetą (ja przyprawą), pieprzem, ostrą papryką - ja wszystkiego dawałam na wyczucie, wymieszać. Zrumienić na rozgrzanej patelni i oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć lub pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do kurczaka, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć. Ostudzić. Ryż porządnie wypłukać w wodzie, ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Seler konserwowy, ananasa i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem do ostudzenia, następnie osączyć z wody. Do miski przełożyć kawałki kurczaka, seler konserwowy, ananasa, kukurydzę, ryż i rodzynki. Dodać majonez i razem dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

Robiłam tą sałatkę tydzień temu na urodziny mojej Małej i wszystki bardzo smakowała
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 14:05, 24 Lis 2011    Temat postu: Back to top

Sałatka z wędzonym kurczakiem i owocem granatu

przepis znalazłam tu: [link widoczny dla zalogowanych]


50 dkg wędzonego mięsa z kurczaka (ja kupiłam filet, pokroiłam w kostkę, natarłam solą i curry i usmażyłam na patelni)
5 jajek
2 owoce granatu
mieszanka sałat zielonych
dałam czerwoną cebulkę
1 szklanka orzechów nerkowca
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz


Sałatę umyć, obsuszyć, podzielić palcami na mniejsze kawałki. Jajka ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Granaty przekroić na pół, następnie każdą połówkę trzymać nad salaterką przekrojoną częścią do dołu i uderzać łyżką w granata wtedy ziarenka wpadną do miski (Jamie Oliver tak robił i to najlepszy sposób na wydrążenie granata, a jeśli trochę miąższu wpadnie to miski to go wyjąć). Orzechy podprażyć na teflonowej patelni, posiekać nożem - ja kupiłam prażone orzechy w Lidlu (takie w puszce) więc tylko przekroiłam każdego na pół. Kurczaka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z octem winnym , szczyptą soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie w misce wraz z przyprawami i sosem winegret, przełożyć do salaterki.

**** trzeba tylko uważać na granata bo ja kupiłam dwa i jeden by dobry, miał ciemnoczerwone ziarna a drugi niestety popsuty bo brązowy w środku więc dałam jednego ale sałatka i tak była pyszna Very Happy
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 8:11, 25 Lis 2011    Temat postu: Back to top

Wielkanocna sałatka z winogronem i kurczakiem

przepis znalazłam tutaj: [link widoczny dla zalogowanych]


50 dkg wędzonych lub pieczonych piersi z kurczaka (dałam filet który wcześniej natarłam solą i zmielonym kminem rzymskim, potem usmażyłam z obu stron)
1 awocado dojrzałe czyli jak lekko naciśniemy palcem to jest miękkie
20 dkg czerwonego winogronu
2 mandarynki
2 łyżki orzechów laskowych (nie dawałam)
1 łyżeczka soku z cytryny (nie dawałam)
majonez
sól, pieprz


Piersi kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Awocado przekroić na połowę, usunąć pestkę, obrać ze skóry, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny aby nie czerniało (ja nie skropiłam bo nie miałam cytryny ale awokado nie ściemniało gdyż było przykryte owocami i majonezem), wyłożyć na plastry kurczaka. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, oczyścić z błon, ułożyć na sałatce. Orzechy laskowe sparzyć wrzątkiem, obrać z brązowej skórki, grubo posiekać. Umyte winogrona, pokroić na połówki (ja usunęłam pestki) i ułożyć dekoracyjnie na sałatce. Wszystkie składniki oprószyć solą i pieprzem, pokryć niewielką warstwą majonezu lub ozdobić kleksami z majonezu.

Sałatka naprawdę pyszna, smakowała mi nawet bardziej niż ta z kurczakiem i granatem, a jak ktoś bardzo lubi awokado to spokojnie można dać dwie sztuki bo w oryginalnej wersji nie jest mocno wyczuwalne Very Happy
 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 15:11, 28 Gru 2011    Temat postu: Back to top

Prosta sałatka śledziowa z jajkiem i papryką

4 solone filety śledziowe (matiasy)
2 jajka
1/2 czerwonej papryki
2 plasterki cebuli
natka pietruszki (ilość według uznania, ja dałam pół pęczka, czyli jakieś pół garści natki)
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pieprz ziołowy do smaku

Filety śledziowe płuczę dokładnie, wkładam do miski z wodą lub mlekiem. Moczę, aż stracą słoność. Jajka gotuję na twardo i studzę.. Następnie obieram i kroję w niezbyt drobną kostkę. W kosteczkę kroję także paprykę i cebulę. Śledzie wyjmuję z wody, raz jeszcze płuczę, po czym kroję w paseczki lub w kostkę. Siekam natkę pietruszki. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam do smaku tylko pieprzem ziołowym, bo śledzie mimo wszystko zachowały stosowną słoność
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 16:35, 30 Gru 2011    Temat postu: Back to top

Sałatka z kurczakiem z nachos

1 podwójna pierś z kurczaka
mix sałat albo 3-4 garści jakiejś mieszanki wedle uznania
czerwona cebula
kostka (270 g) ser feta pokrojonego w kostkę
1 garść chipsów nachos - dałam na "oko"
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
masło czosnkowe


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle czosnkowym (ja nie miałam masła czosnkowego więc surową pierś pokroiłam w kostkę, posoliłam, posypałam sproszkowanym czosnkiem, odstawiłam na godzinę a potem usmażyłam na oleju). Czerwoną cebulę szatkujemy na wiórki, sparzamy, mieszamy z sałatą, serem feta, oliwą z oliwek i octem balsamicznym, wrzucamy kurczaka, na wierzch kruszymy chipsy nachos.


Inspiarcję znalazłam na stronie: smaker.pl
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 16:37, 30 Gru 2011    Temat postu: Back to top

Śledzie w łagodnej sałatce


4 filety ze śledzia solonego
2 ziemniaki
3 jajka
czerwona cebula
2 korniszony
szczypior
4 łyżki śmietany
sól, pieprz

Śledzie namoczyć na ok. 2 godziny (można w wodzie z octem, ja często robię z octem jabłkowym). Ziemniaki i jajka ugotować, ostudzić. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Korniszony pokroić w plasterki. Szczypior posiekać. Ziemniaki pociąć w kostkę, jajka w półplasterki albo grubszą kostkę. Filety osączyć, pokroić w paski. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku i polać lekko osoloną śmietaną.
 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Wto 13:09, 10 Sty 2012    Temat postu: Back to top

Sałatka makaronowa z surimi

1/4 średniej cebuli
1 niepełna łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
solidna szczypta soli
250 g niezbyt drobnego makaronu (wstążki, świderki, muszelki
1 jajko
6 paluszków surimi
2 ogórki kiszone (lub konserwowe, jeśli takie lubimy)
1/2 puszki czerwonej fasolki (puszka standardowa tj. ok. 400 g)
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka drobniutko posiekanego koperku (ja: suszony, ale oczywiście może być i świeży)
1/2 łyżeczki kurkumy
sól do smaku

Cebulę kroję w półtalarki lub piórka. Przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję sól. Odstawiam na bok, by zmiękła, a sama szykuję pozostałe składniki. Gotuję makaron –według przepisu na opakowaniu, przelewam zimną wodą i studzę. W tym samym czasie gotuję też jajko na twardo, również hartuję, zostawiam w zimnej wodzie, by szybciej ostygło. Do miski dodaję makaron i dodaję do niego kolejno pozostałe składniki sałatki. Surimi rozmrażam, zdejmuję osłonki i każdy paluszek kroję w poprzek na pół, a potem wzdłuż, w takie podłużne, cienkie paseczki. Również ogórki kroję w cienkie paseczki o tej samej długości. Ostudzone jajko na twardo obieram i kroję w dowolne małe cząstki –ja po prostu w miarę drobno siekam. Fasolkę wykładam na sitko, dokładnie płuczę i odsączam. Wszystkie składniki dodaję do makaronu, dodaję także przygotowaną wcześniej cebulkę, całość delikatnie mieszam. Teraz dokładam majonez, jogurt, musztardę oraz przyprawy, mieszam, i wstawiam do lodówki,

Ks - zamiast paluszków krabowych wkroiłam szynkę (ok 20 dgk) i nie dawałam curry. Autora nie mam więc przepraszam jakby co Very Happy
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 12:56, 29 Sty 2012    Temat postu: Back to top

SAŁATKA z zupek chińskich i kurczaka


3 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 75 dag)
2 zupki chińskie ostre (2x10 dag)
kapusta pekińska (ok. 80 dag)
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 średni słoiczek marynowanej cebulki
ok. 12 łyżek majonezu
sól
pieprz

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do nich przyprawę z zupek chińskich (z tych dwóch paczek). Razem wymieszać i odstawić na trzy godziny. Następnie kawałki kurczaka zrumienić na patelni teflonowej. Makaron z zupek chińskich połamać, dodać 6 łyżek majonezu, wymieszać i odstawić na trzy godziny (po tym czasie makaron zmięknie). Kapustę pekińską opłukać i drobno pokroić. Czerwoną fasolkę, kukurydzę i marynowaną cebulkę osączyć z zalewy. Do dużej miski przełożyć kawałki kurczaka, makaron, kapustę pekińską, czerwoną fasolkę, kukurydzę, marynowaną cebulę i pozostały majonez. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Za pierwszym razem zrobiłam idealnie według tego przepisu ale za drugim fileta doprawiłam po swojemu (sól, kurkuma, kumin, papryka słodka i pieprz cayenne oraz 15 ml oleju swachili, który kupiłam podczas tygodnia afrykańskiego w Lidlu), a makaron dałam chiński, który można kupić osobno ale z racji tego, że był on grubszy to chyba trzeba go jednak przed dodaniem do sałatki zalać niewielką ilością wrzącej wody by zmiekł, bo mój nie był taki miękki jak w sałatce którą robiłam po raz pierwszy.

Przepis pochodzi ze strony ęxtra.smaczny,pl - autor wiesław
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 7:13, 20 Sie 2012    Temat postu: Back to top

Sałatka ze świeżych ogórków

Składniki:
- 50 dag ogórków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- posiekana natka zielonej pietruszki
- koperek
- 3 łyżki oleju lub jogurtu
- sól
- pieprz
- ewentualnie kwasek cytrynowy
- cukier
- ocet lub 1 torebka sosu sałatkowego Wykonanie Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić w słupki. Czosnek rozgnieść, dodać pokrojoną cebulę, dodać od razu wszystkie przyprawy i wymieszać. Dobrze smakuje z chlebem i wędliną
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Sałatki i Surówki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach