Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Potrawy z wędzonej ryby

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 614
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 14:59, 07 Lut 2010    Temat postu: Potrawy z wędzonej ryby Back to top

Ryby - Potrawy z wędzonej ryby


Maria Wanda -
Temat postu: Potrawy z wędzonej rybyStrucla ziemniaczana z rybą
################################################


Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 0,5 szklanki mąki, sól, Farsz: 25 dag wędzonej ryby, 1 cebula, 5 dag tartego żółtego sera, łyżka oleju

Wykonanie:

Ziemniaki zemleć w maszynce, dodać jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na wielkość jednej dużej blachy i nałożyć farsz: wędzoną rybę dokładnie obrać, posiekać i wymieszać z drobno posiekaną cebulą, tartym żółtym serem i łyżką oleju. Ciasto z farszem zwinąć w struclę i ułożyć na natłuszczoną blachę. Zapiekać około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Danie z ryby wędzonej
#############################

Składniki:

0,5 kg dorsza, makreli lub wędzonego halibuta, 1 szklanka groszku konserwowanego, 2 ogórki konserwowe, 1 opakowanie sosu polskiego

Wykonanie:

Rybę obrać ze skóry, ości i ułożyć dookoła półmiska. Środek półmiska wypełnić groszkiem wymieszanym z posiekanymi ogórkami konserwowymi. Z jednego opakowania sosu polskiego sporządzić sos i wylać go wkoło, na pograniczu groszku z rybą. Ozdobić plastrami ogórka konserwowego i listkami zieleniny.

Dorsz wędzony z fasolką
#########################


Składniki:

0,5 kg dorsza wędzonego, 0,5 puszki fasolki konserwowej, 2 jabłka, 0,5 szklanki majonezu, sok z cytryny, natka pietruszki

Wykonanie:

Dorsza wędzonego obrać ze skóry oraz ości i ułożyć warstwami na półmisku z odcedzoną fasolką konserwową oraz dwoma pokrajanymi w plastry jabłkami. Zalać połową szklanki majonezu przyprawionego sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z gorącymi ziemniakami.

Szaszłyk z ryby wędzonej na ryżu
###########################


Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu, 1 pikling, 1 czerwona papryka, 1 ogórek konserwowy, 1 jajko na twardo

Wykonanie:

Ryż ułożyć na półmisku na kształt stożka. Na ryżu układać kolejno obok siebie pokrojone części: piklinga, czerwonej papryki, ogórka konserwowego, plasterki jajka. Dookoła ułożyć gotową sałatkę warzywną.


Maria Wanda -

Pasta z wędzonej makreli (właściwie z piklinga też może być)
########################################


1 wędzona makrela,

1 ogórek kiszony lub 2 małe,

1-2 jajek na twardo,

pół cebuli,

majonez, ketchup,

(sól, pieprz)

Rybę obdzieramy ze skóry i wydłubujemy pyszny miąższ –przy okazji usuwając ości-i tak przy mieszaniu i konsumpcji znajdzie się paręSmile Do rozdrobnionej rybki dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki, jajka i cebulę oraz pół łyżki majonezu-mieszamy próbujemy i ew. dorzucamy jeszcze majonez. Pieprzyć ani solić nie potrzeba chyba, że ktoś musi:) Najsmaczniejsza z bułeczką i masełkiem:)


holendrzyca -

RYZ Z WEDZONA RYBA
###################

25 dag ryzu dlugoziarnistego
2 lyzki oleju
1 lyz.kurkumy
1,5 lyz.przyprawy garam masala
2 szklanki bulionu warzywnego
30 dag wedzonej ryby-np dorsza
1/2 peczka dymki
5dag masla
2 jajka
sok z 1 cytryny
sol pieprz
dymke oczyscic pokroic w krazki.wedzona rybe obrac ze skory oczyscic dokladnie z osci rozdrobnic widelcem na kawalki.jajka ugotowac na twardo ostudzic obrac pokroic na kawalki.maslo stopic ostudzic.w rondlu rozgrzac olej wrzucic kurkume i garam masala wymieszac.nastepnie wsypac ryz mieszajac smazyc na malym ogniu az sie zeszkli.podlac goracym bulionem gotowac pod przykryciem 20 minut.az ryz wchlonie caly plyn.5 minut przed koncem gotowania dodac do ryzu dymke i rozdrobniona rybe. dokladnie wymieszac przyprawic do smaku sla i pieprzem.na koniec dodac jajka wlac maslo wymieszac.podgrzewac jeszcze 2 minuty .przyprawic sokiem z cytryny.podawac na cieplo lub zimno.


Maria Wanda -


Paprykarz z makreli
#####################

Składniki:
1 duża wędzona makrela,
80 g ryżu,
100 g koncentratu pomidorowego,
2 małe cebule,
sól, pieprz, chilli

Wybrać ości z makreli, połączyć z koncentratem, zblendować. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć. Ryż ugotować do miękkości. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Smacznego!


Maria Wanda -
Twarożek z wędzoną makrelą
###########################



- Ser biały potrójnie mielony 0,25 kilograma
- Makrela 1 średnia sztuka ś
- Szczypior lub dymka ½ pęczka
- Koperek ½ pęczka
- Sól
- Pieprz
Makrelę obrać i pozbawić ją ości, dodać do sera i zmiksować.
Na koniec dodać posiekany szczypior, koperek i doprawić.



nora -

SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ
#######################


1 nieduża makrela
puszka kukurydzy
4 jaja ugotowane na twardo
1 duża cebula
majonez
szczypiorek
sól
pieprz

Zmakreli usunąć skórę i ości,mięso podrobić na małe kawałki.Jaja i cebulę pokroić w kosteczkę,szczypiorek posiekać,kukurydzę odcedzić.
Wszystko razem wymieszać z majonezem,doprawić do smaku
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Cobalt 2.0 phpBB theme/template by Jakob Persson.
Copyright © 2002-2004 Jakob Persson


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group