Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


kotlety rybne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 20:08, 06 Lut 2010    Temat postu: kotlety rybne Back to top

Kotlety z ryby


0,5 kg mielonej ryby morskiej lub słodkowodnej
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku lub w wodzie odcisnąć i zmielić
1 cebula pokrojona w kosteczkę i przesmażona na oleju
1 ząbek czosnku
dużo koperku lub natki pietruszki
sól / jeżeli to ryba morska to niewielką ilość/, pieprz do smaku
ja daję jeszcze 2 łyżki masła do masy

ale moja znajoma daje mielony boczek lub słoninkę w ilości mniej więcej 15 dag na tę ilość
jeżeli po wymieszaniu w/w składników masa jest luźna można dodać bułkę tartą, ja tym razem dodałam mielone siemię lniane.
Kupuję rybę mieloną w sklepie rybnym, jeżeli ta mielonka jest z ryby "chudej" to koniecznie trzeba dodać słoninkę lub masełko do mielonej masy, żeby to wszystko się trzymało .
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić, formować niewielkie płaskie kotlety panierować w mące lub tartej bułce i smażyć na oleju
_________________





Uploata
Młodsza Czarownica

Kotlety z ryby



ok. pół kg filetów z ryb mogą być słodkowodne lub morskie
bułka
10 dag słoniny
cebula
zielona pietruszka
jajko
sól, pieprz
Bułkę namoczyć i odcisnąć. Ryby przepuścić wraz z bułką, słoniną i cebulą przez maszynkę. Wymieszać dobrze z jajkiem, dodać przyprawy i posiekaną natkę. Gdyby było za bardzo rzadkie można dosypać trochę tartej bułki. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, usmażyć
Można użyć drobniejszych ryb razem z ośćmi, przekręcić wówczas 2-3 razy przez maszynkę.
Jak nałowię , to zrobię i wstawię zdjęcia, bo ostatnio jak je smażyłam, to nie wpadłam na pomysł, żeby im fotki zrobić
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 9:39, 18 Gru 2011    Temat postu: Back to top

Kotlety z ryb morskich
około 70 dag ryb morskich
1 duża cebula
1/3 szkl cebuli z oliwą lub 3 łyżki oliwy
1 szkl płatków owsianych
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łaska łyżeczka soli
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Mielimy rybę z cebulą. dodajemy płatki owsiane, cebulę z oliwą i pozostałe składniki. Odstawić na godzinę można co jakiś czas wymieszać. Formujemy kotleciki, panierujemy lekko w bułce i wyrabiamy na płasko średnica 5 cm, grubość około 1 cm. Nie należy smażyć na zbyt rozgrzanej patelni, bo się przypalą. Olej powinien być tak rozgrzany, aby kotleciki się nie przypaliły, ale też nie rozpadły.
Jemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, można też polać sosem pomidorowym.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Ryby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach