Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Metale i powierzchnie emal.-jak o nie dbać .

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Rady i Porady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 15:40, 13 Lut 2010    Temat postu: Metale i powierzchnie emal.-jak o nie dbać . Back to top

xyz_123..........2008-02-04, 08:52

Metale i powierzchnie emaliowane
Aluminium, stal nierdzewna, stal chromowana

Sprzęty i elementy metalowe są w każdej kuchni bez względu na styl jej urządzenia.

Powierzchnie emaliowane, to przede wszystkim naczynia, tradycyjne zlewozmywaki, dawniej obudowy kuchenek i lodówek.

Emalia to szklista powłoka składająca się z mieszaniny sproszkowanych minerałów, topików i pigmentów. Powierzchnie emaliowane są bardzo wrażliwe na zarysowania, łatwo uleją obtłuczeniu. Do ich czyszczenia nie wolno używać druciaków, produktów zawierających materiały ścierne, agresywnych kwaśnych i z dużym stężeniem chloru środków myjących. Do naprawy ubytków i odprysków stosuje się żywicę epoksydową: epidian z utwardzaczem. Białe zlewozmywaki łatwo ulegają przebarwieniem od herbaty, kawy, owoców czy jarzyn. Zalegający osad wapienny z wody wolno usuwać wyłącznie przy użyciu środków, na których jest jednoznacznie napisane, że mogą być stosowane do emalii.
Kwaśne czy mocne chlorowe artykuły osłabiają i ścierają warstwę emalii, a na powierzchni pojawiają się brzydkie przetarcia.

Najpopularniejsze metale w spotykane w kuchni to: aluminium, stal nierdzewna, stal chromowana.

Duraluminium (stop aluminium z miedzią i molibtenem ) jest bardzo powszechnym metalem z którego robi się min. puszki, sitka, sztućce, naczynia, elementy sprzętu AGD, ale też stolarkę okienną.
Żeby zabezpieczyć metal przed korozją i zwiększyć jego odporność na ścieranie poddaje się go anodyzacji, elektrolitycznie pokrywa cienką warstwą tlenku tego metalu. Anodyzowanie pozwala też na barwienie aluminium. Naukowcy podejrzewają, że aluminium powoduje chorobę Alzheimera, dlatego w aluminiowych naczyniach nie wolno gotować kwaśnych potraw, ani trzymać kwaśnych soków ponieważ kwasy wzmagają rozpuszczanie aluminium. Osadzające się w organizmie aluminium jest trudne do usunięcia.
Powierzchni aluminiowych nie wolno czyścić silnie kwaśnymi środkami, druciakami, produktami z grubymi ścierniwami.

Stal nierdzewna, zwana "inox", jest odporna na działanie czynników atmosferycznych, rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych i podobnych. Nierdzewność stali uzyskuje się poprzez zwiększoną zawartość chromu. Im większa zawartość chromu, tym większa odporność stali na korozję. Blachy ze stali nierdzewnej używa się do produkcji zlewozmywaków, wnętrz zmywarek, pralek, jako obudowy lodówek, kuchenek, okapów, akcesoriów kuchennych, naczyń, mebli.
Stal żaroodporna, czyli odporna na działanie wysokich temperatur i pracująca okresowo lub stale pod ich wpływem. Żarowytrzymałość uzyskuje się poprzez wysokie zawartości chromu, znaczne ilości molibdenu i wolframu. Ze stali żaroodpornych i żarowytrzymałych wykonuje się elementy pieców i wentylatorów.

Gładkie, duże powierzchnie stalowe np. obudowy lodówek czy okapów, bardzo łatwo się brudzą, po dotknięciu zostaje odbicie każdego palca, najmniejszy ślad tłuszcz, garnki bardzo łatwo osmalić. Powierzchnie stalowe nie wolno czyścić druciakami i środkami o silnym odczynie kwaśnym.

Równie trudne w utrzymaniu w czystości i ładnym wyglądzie są zlewozmywaki ze stali nierdzewnej. Blacha łatwo się rysuje, widać na niej dosłownie każdą kroplę wody i pozostawiany przez nią osad wapienny, stal przebarwia się pod wpływem kawy, herbaty, soków. Środki do stali nierdzewnej powinny skutecznie, ale delikatnie usuwać osady i zostawiać warstwę ochronną opóźniającą ponowne zabrudzenie.
Najtrudniej jednak dokładnie i bez niszczenia powierzchni oczyścić stal z przypalonego tłuszczu lub mięsa. Nie wolno takich przypaleń skrobać ostrymi narzędziami. Najlepiej mocno zwilżyć specjalnym środkiem i wielokrotnie myć. Zawsze trzeba powierzchnię dokładnie wypłukać wilgotną gąbką.
Od pewnego czasu modne są zmatowione powierzchnie ze stali nierdzewnej. Uzyskuje się je przez przecieranie specjalnymi szczotkami. Nie należy dopuszczać do mocnego zatłuszczenia matowej stali, bo jest wrażliwa na środki odtłuszczające.

Chrom metaliczny jest błękitno-białym metalem, bardzo odpornym na korozję na skutek pasywacji tlenkiem chromu w reakcji z tlenem z powietrza. Jest stosowany jako zewnętrzna warstwa pokrywająca elementy stalowe, poprawiająca ich wygląd oraz chroniąca przed korozją. Chromowania stosuje się na bateriach zlewozmywaków, naczyniach, elementów piekarników, rusztów. Wytrzymałość warstwy chromowanej zależy od jakości wykonania. Na błyszczących gładkich powierzchniach szczególnie łatwo osadza się osad wapienny z wody.
Chromowanych powierzchni nie wolno szorować, o czym trzeba pamiętać czyszcząc ruszty piekarników lub grilla. Nie wolno używać silnie kwasowych i chlorowych środków.

Gdy na metalowych powierzchniach pojawi się rdza do jej usunięcia należy stosować specjalne środki. Należy pamiętać, że produkty do usuwania rdzy wolno stosować wyłącznie miejscowo i dokładnie spłukiwać czysta wodą, odrdzewiacze mają, bowiem silny kwaśny odczyn i mogą uszkodzić resztę metalowej powierzchni.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Rady i Porady Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach