Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


potrawy wigilijne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Przepisy na Boże Narodzenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 5:39, 15 Lut 2010    Temat postu: potrawy wigilijne Back to top

Ewam..........2008-12-06, 20:24

Karp w kolorowej galarecie
==================

Składniki
karp - 1,5 kg
sok z buraków - 4 łyżki
sól - 1 do smaku
szafran - 1 szczypta
szpinak - 3 łyżki
włoszczyzna - 1 szt
zielenina - 1 szt
żelatyna - 6 łyżeczek
Wykonanie
Obraną i umytą włoszczyznę zalać 5 szklankami osolonej wody i ugotować wywar. Karpia sprawić, opłukać, włożyć do wywaru. Wywar powoli doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut na bardzo małym ogniu.

Następnie rybę wyjąć, obrać z ości i podzielić na dzwonka.
Wywar przecedzić przez gęste sito, uzupełnić wodą do objętości 1 litra.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody, wlać do gorącego wywaru, wymieszać, wywar podzielić na trzy części.

Jedną część zaprawić sokiem z buraków, drugą odparować szpinakiem lub sokiem ze szpinaku, trzecią zostawić nie barwioną lub zabarwić na żółto szafranem.

Dzwonka karpia ułożyć na podłużnym półmisku, udekorować warzywami z wywaru i zalać cienką warstwą nie barwionej lub żółtej galaretki.
Wstawić do lodówki na 30 minut.

Galaretki barwione również wstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem kolorowe galaretki pokroić w drobną kostkę lub paseczki i udekorować nimi oraz zieleniną półmisek z rybą
[link widoczny dla zalogowanych]
--------------------

2008-12-06, 20:31

Aromatyczne śledziki z pieprzem ziołowym przepis pochodz z tej samej stronki co wyzej...UWIELBIAM SLEDZIKI!!!!!!!!!!!!!!!

Składniki:

śledzie typu matjas
cebula czerwona
śliwka suszona
pieprz ziołowy
oliwka

Sposób przyrządzenia:

Śledziki kroimy w małe kawałeczki ( należy sprawdzić czy nie są zbyt słone, jeśli tak to namoczyć w wodzie).

Cebulkę kromy bardzo drobno, śliwki na 4 części.
W słoiczku układamy warstwami: na dno cebulkę, śledzie - posypujemy pieprzem ziołowynm, śliwki i tak do momentu aż napełnimy słoiczek.

Całość na końcu podlewamy oliwką z oliwek i lekko dociskamy łyżką żeby składniki były gęsto w słoiczku.

Tak przygotowane śledziki umieszczamy na kilka dni w lodówce zeby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
------------------------

Maria Wanda ..........2008-12-09, 16:25

Uszka do barszczu
============
Składniki

* 25 dag suszonych grzybów
* duża cebula
* 2 łyżki orzechów włoskich
* jajko
* łyżka oleju
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.

Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5–6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.

Ciasto na uszka i kołduny
Przygotowanie: 25 minut
Składniki: 50–60 sztuk uszek, 40–50 sztuk kołdunów

* 2 szklanki (35 dag) mąki

* jajko

* szczypta soli

Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15–20 minut, aby odpoczęło. _________________

Irme..........2008-12-16, 10:28

RYBY W ZALEWIE
==============

1 kg filetów ryby (dorsz, morszczuk), panierować w bułce tartej i upiec.

Zalewa:

4 szklanki wody
5 łyżek cukru
12 łyżek octu
4 łyżki keczupu
4 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
1 liść laurowy
gorczyca
ziele angielskie
sól i pieprz


W naczyniu układać warstwami ryby i przekładać ogórkiem konserwowym pociętym w plasterki oraz cebulą w krążki. Zalać gorącą zalewą.


Ryby są przepyszne, dla mnie najlepsze.
---------------------------------------

2008-12-16, 10:41

Sałatka śledziowa
============

śledzie
jabłko
cebula
śmietana
pomidor
papryka marynowana
pieprz
sok z cytryny


Śledzie pociąć w dzwonka lub w paseczki, ułożyć na półmisku. Zalać przygotowaną śmietaną z cebulą, jabłkiem, papryką i pomidorem w kostkę. Można posypać natką pietruszki.
-------------------------------

2008-12-16, 10:45

Śledzie z grzybkami

30 dag filetów śledziowych matiasów
2 łyżki marynowanych grzybów
1 łyżka marynowanych cebulek
kawałek kolorowej papryki
3 łyżki oleju
świeży koperek

Śledzie pokroić w dzwonka. Paprykę w paski, większe grzyby w kawałki, cebulki w piórka. Wymieszać. Polać olejem. Posypać koperkiem.


Robiłam te śledzie także z śmietaną zamiast oleju. Wyszły dobre.
----------------------------------
2008-12-16, 10:53

Madziarska zupa

Składniki:

1 karp
4 cebule
2 czerwone i 2 zielone papryki
1 ostra papryczka (czuszka)
2 pomidory
1 łyżka słodkiej papryki
sól

Rybę podzielić na dzwonka, usuwając kręgosłup. Głowę i kręgosłup zalać wodą (ok. 5 szklanek), dodać pokrojone cebule, papryki i pomidory, trochę posolić i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. Dzwonka nasolić i oprószyć papryką w proszku, odstawić do lodówki. Wywar przecedzić, cebule przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dołożyć dzwonka karpia, dodać resztę papryki w proszku i gotować ok. 30 minut na małym ogniu.

Podawać z białym pieczywem. Irme
-------------------
Ewam .........2008-12-19, 23:58

Kutia
====
Specjalnie łuskaną pszenicę zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka (ok. godziny), ale nie rozgotowana. Należy uważać, żeby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy na sitku wyłożonym gazą i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodajemy miód , sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę (nie należy dawać jej zbyt dużo). Gotową kutię wkładamy do salaterki i przed podaniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
------------------

2008-12-20, 00:03

GROCH Z KAPUSTA!
================
Składniki: groch łuskany i kapusta kiszona (w proporcjach 1kg:1kg lub dowolnie), 2-3 cebule, 1/2-1/4 kostki masła prawdziwego, pieprz. Przygotowanie: Groch namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie do rozgotowania w paćkę.(uważać aby się nie przypalił). Osobno ugotować kapustę kiszoną i połączyć z ugotowanym grochem. Na patelni zrumienić pokrojoną cebulę na maśle i wlac do kapusty z grochem. Popierzyć, jeżeli mało słone posolić. Podawać na gorąco
-----------------

ida........2009-11-30, 13:21

Świąteczna sałatka śledziowa
===================

3 podwójne filety śledziowe marynowane
2 małe ziemniaki
pół białej cebuli
2-3 łyżki majonezu
3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
1 duży burak
1,5 gruszki
5 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
pół cebuli czerwonej
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukru
do smaku: sól, pieprz mielony ziołowy
2 łyżki natki pietruszki

Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamyw drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę. Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ew. usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski. Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawaimy solą oraz pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka, kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy, aż owoce się rozpadną i sos zredukuje o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki. Każdy nakłada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna.

Przepis z portalu Moje gotowanie
-------------------------
2009-11-30, 13:22

SAŁATKA WIGILIJNA

ziemniaki
cebula
olej rzepakowy (taki domowej roboty, kupowany na targu)
trochę octu do smaku, odrobina cukru
sól, pieprz


Ziemniaków i cebuli bierzemy „na oko” w zależności od potrzeb (powiedzmy na 4 ziemniaki, 1 duża cebula). Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie rozgotować), następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę i posypujemy solą, cukrem, odstawiamy na jakiś czas, aby puściła wodę. Całość mieszamy, doprawiamy octem, olejem, solą i pieprzem.
Jest to stary, tradycyjny przepis na potrawę wigilijną (w mojej rodzinie)

Olej rzepakowy można kupić przed świętami na targu, jest wyrabiany starym sposobem przez rolników, ma ciemnożółtą barwę i mocny, charakterystyczny smak, więc właśnie dlatego jest polecany do tej sałatki. Cały urok tej sałatki jest w smaku oleju rzepakowego (domowego). Może zamiast oleju rzepakowego można zastosować oliwę z oliwek extra vergin
-------------------------
2009-12-10, 07:29

Śledzie z czoskiem
============

4 matjasy
4 ząbki czosnku
3 łyzki majonezu
3 łyzki śmietany 18 %

Matjasy porządnie wymoczyć w zimniej wodzie (co najmniej kilka godzin). Czosnek zmiażdżyć. Przygotować sos z majonezu, śmietany i czosnku. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, polać sosem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, celem przegryzienia się.

Szybko się robi, a naprawdę pyszne.
-----------------------------
2009-12-10, 07:34

Śledzie z wasabi

ok. 0,5 kg matjasów
1 duża cebula
kawałek pora - ok. 10 cm
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka pasty wasabi
olej


Śledzie wymoczyć i pokroić na kawałki. Cebulę i pora posiekać w kosteczkę, dodać do nich musztardę i wasabi, dokładnie wymieszać. Następnie w słoiku czy innym naczyniu układać warstwami na przemian śledzie i tą mieszankę z wasabi. Zalać olejem. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka dni.

To przepis od kolegi, ale mi bardzo smakują te śledziki .....ida
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 18:35, 29 Gru 2010    Temat postu: Back to top

Tort makowo-bezowy lub legumina wigilijna

20 dag bezów domowych, najlepiej z firmy Klikawa (chodzi o to aby bezy nie były mocno wysuszone ale lekko wilgotne w środku, mogą być też własnego wyrobu)

25 dag maku zalać 0,5 litra wrzącego mleka i troszkę pogotować, ostudzić, odcedzić i przekręcić 3 razy przez maszynkę. Następnie do maku dodać 150 g miodu i bakalie (tutaj ilość wedle uznania: sparzone rodzynki, orzechy, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej i garść płatków migdałowych, które wcześniej prażymy na suchej patelni na blado złoty kolor), dodajemy ok. 100 ml śmietanki słodkiej kremówki (30 lub 36 %). Całość trzeba przez jakiś czas wyrabiać ręką tak jak ciasto kruche lub drożdżowe aby właśnie konsystencją przypominałą masę jak na ciasto. Bezy dzielimy na 5 części, a masę makową na 3 części. Na dość dużym talerzu lub innym naczyniu układamy w kształcie kopczyka: część bezów, część masy makowej, itd. W sumie ma być 4 warstwy bezów i 3 warstwy maku, na górze oczywiście bezy. Na koniec kopczyk przykrywamy masą śmietankową: 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 %) ubijamy na sztywno z 2-3 łyżkami cukru pudru i 1 śmietanfixem (lub innym usztywniaczem do śmietany). Całość posypujemy ostatnią (piątą) częścią bezów (pokruszonymi). Przechowujemy w lodówce, podajemy na talerzykach nakładając wszystkie warstwy (jak się uda).

Przepis mojej mamy, która dostała go od jakieś koleżanki


Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Pią 17:50, 31 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 11:55, 08 Gru 2012    Temat postu: Gołąbki Back to top

Gołąbki



Składniki

1 główka białej kapusty, 20 dag kapusty kiszonej, 20 dag kaszy jęczmiennej, 20 dag suszonych grzybów, cebula, masło, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kapustę blanszować w gorącej wodzie i zdejmować pojedynczo liście. Usunąć stwardniałą część z liści. Ugotować kaszę, grzyby i kapustę kiszoną.

Wszystko osobno. Jak wystygną ugotowane składniki, wymieszać kaszę z posiekanymi grzybami i pokrojoną kapustą kiszoną. Dodać uduszoną na maśle cebulkę.

Nadzienie do gołąbków doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Farsz nakładać na środek liścia i zwijać go w kopertę. Gołąbki układać w garnku i zalać wodą, następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości. I gotowe.

Smacznego!
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Przepisy na Boże Narodzenie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach