Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Pierogi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 21:58, 12 Lut 2010    Temat postu: Pierogi Back to top

Laughing
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 1:59, 13 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Ewam

Czarcie pierogi!!!
-----------------------

Gotujemy ziemniaki ! Ubijamy z nich Puree. Dodajemy make ziemiaczana,jajko,sode - doprawiamy do smaku i rozwalkowujemy , jak ciasto do pierogow.

Farsz : najlepiej mieso mielone mieszane / wieprzowe, wolowe i baranina /, doprawiamy na ostro / chilli, papryka ostra, pieprz chayenne, sol, majeranek / .

Z ciasta wycinamy krazki, wypelniamy farszem i lepimy pierogi.

Jednoczesnie przygotowujemy Perkoetel - gulasz wegierski, drobnokrojony z miesa wieprzowego z cebulka, papryka etc. , w brazowym sosie / tzw. Bratensosse / , o neutralnym smaku.

Pierogi smarzymy w duzej ilosci oleju, podobnie , jak paczki. Gotowe, bez tluszczu polewamy gulaszem wegierskim. Pycha. Smacznego !!!
[link widoczny dla zalogowanych]

Moja wersja jest z sosem czosnkowy

====================
Maria Wanda

PIELEMIENIE ( SYBERIACZKI)
--------------------------------------------

Są to małe pierożki z nadzieniem mięsnym , ja robię takie większe uszka - na raz do buzi. Przepis mam od nie żyjącej sąsiadki, która wiele lat spędziła na Syberii.
Pierożki po zrobieniu zamrażamy, a wtedy gdy mamy na nie ochotę gotujemy. Podajemy do rosołu lub ugotowane polane masełkiem

ciasto pierogowe posolone

farsz

65 dag karkówki i 20 dag wołowiny ( można mniej) - mięso mielimy 2 razy
dodatki w/g smaku ja daję na tę proporcje mięsa
3 ząbki czosnku
przyprawa magii
majeranek
sól i pieprz
trochę wody do wyrobienia mięsa

Przygotować farsz doprawić do smaku niech trochę postoi i nabierze smaczku. Zrobić ciasto pierogowe. Ja wykrawam kółeczka o średnicy 4 cm nakładam nadzienie i lepię uszka. Następnie przesypuję mąką i surowe zamrażam.
Po wyjęciu z zamrażalnika wrzucam do gotującej wody i gotuję około 5 min na małym ogniu, podaję z rosołem.
-------------------------

Składniki na ciasto:

pierogowe

I.

3 szklanki mąki
1 stołowa łyżka masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody

II.

pół kilo mąki pszennej
żółtko
płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
sól - około płaskiej łyżeczki

III.

2 szklanki mąki
1 żółtko
1 łyżka masła
sól
1/2 szklanki ciepłej wody
=======================

Pierożki z soczewicą (Pisarzowa)
------------------------------------------
Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki, 25 dag masła, 25 dag sera białego, 3 jajka, sól do smaku
Nadzienie: 50 dag soczewicy, 30 dag mięsa chudego, cebula, pieprz, sól, 1 l oleju do smażenia

Wykonanie:

Z mąki, masła, zmielonego sera i jajek z dodatkiem soli zagnieść ciasto. Na farsz ugotować soczewicę i osobno mięso. Następnie zmielić oba składniki i połączyć je. Cebulę udusić natłuszczu, dodać do farszu, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką kółka, nadziewać farszem i zlepiać pierożki, piec na oleju.
========================

Pierogi z fasolą i mięsem (Sowliny)
----------------------------------------------------
Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 3 jajka, letnia woda
Farsz: 0,5 kg mięsa drobiowego lub cielęcego, 20 dag fasoli jasiek, 4 jajka, 2 cebule, kawałek słoniny, sól, pieprz

Wykonanie:

Z mąki, jajek i letniej wody zagnieść elastyczne ciasto. Ugotować mięso, jajka i fasolę - każdy produkt oddzielnie. Wystudzić, zmielić przez maszynkę i połączyć. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki szklanką, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut, od chwili gdy wypłyną na wierzch. Podawać omaszczone skwarkami.
======================

Pierogi ziemniaczane (Gruszowiec, Piekiełko)
-----------------------------------------------------------------------
Składniki:

0,5 kg ziemniaków, łyżka masła, 3 jajka, 0,5 szklanki śmietany, 2 dag drożdży, 1 łyżka mleka, 1 łyżka mąki, tłuszcz do smażenia, sól

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, rozetrzeć z masłem, żółtkami i śmietaną. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i mąką. Wlać do masy ziemniaczanej. Osolić do smaku i dokładnie wyrobić, dodając na koniec ubitą pianę. Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, polane kwaśną śmietaną.
=========================

Pierogi z kaszą gryczaną (Sowliny)
--------------------------------------------------
Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki, 3 jajka, letnia woda
Farsz: 0,5 kg kaszy gryczanej, 0,5 kg białego sera, 2 cebule, tłuszcz do podsmażenia, sól, pieprz

Omasta: masło lub śmietana

Wykonanie:

Z mąki, jajek i letniej wody zagnieść elastyczne ciasto. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ser zmielić lub dobrze rozkruszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na dowolnym tłuszczu. Połączyć składniki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki szklanką, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez
5 minut od chwili, gdy wypłyną na wierzch.
Podawać polane zrumienionym masłem lub śmietaną.

przepisy pochodzą z książki "Regionalna kuchnia Lachów i Górali. Z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich powiatu limanowskiego" wydanej przez Starostwo Powiatowe w Limanowej
_________________

Pierożki pieczone po mazursku
-------------------------------------------
autor: foody.pl

Składniki: 6 porcji
CIASTO:
500 g mąki
150 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
sól

FARSZ:
500 g surowej białej kiełbasy
białko
pieprz

Opis przygotowania: 60 min.

Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, śmietanę, żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem i doprawić pieprzem. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze zlepieniem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez 30 - 40 minut. Podawać na gorąco.
================

duze pieczone pierogi
--------------------------------

"Bunia: Przepis na cos, co bardzo lubię zabierać do pracy zamiast kanapek. [..] Przepis mój własny - mix farszu od pierogów z kapusta i z grzybami z ciastem pizzowym."


Składniki:

CIASTO:
3 szkl maki
2,5 dkg drożdży
3 łyżki oliwy/oleju
woda (lub pół na pół woda z mlekiem [w wer.weganskiej z mlekiem sojowym])
sol
przyprawy (np. oregano, bazylia lub majeranek itp)

FARSZ:
2 kg kiszonej kapustki - tak na oko
pieczarki lub uprzednio namoczone suszone grzybki - tyle ile lubimy
3 duże cebule
1 jajo (w wer.wegańskiej można pominąć lub dodać odrobinę sparzonych płatków owsianych, łyżką kaszy manny tez powinna być ok)
troszkę tłuszczu do podsmażenia cebulki
sol, pieprz prawdziwy, ziołowy pieprz tez
papryka
liść laurowy
ziele angielskie

Przepis:

Gotujemy nie odciśnięta, mokra kapustne z listkiem laurowym, zielem angielskim i innymi przyprawami (od czasu zagotowania jakieś 15-20 minutek). W międzyczasie podsmażamy cebulkę pokrojona w kostkę. Jak sie zeszkli dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy lub podsuszamy i przyprawiamy troszeczkę sola, pieprzem i papryka w proszku.

Kapusta właśnie sie gotuje, pewnie minęło już te 15-20 minut od zagotowania, wiec wrzucamy cebulkę z pieczarkami do gara z kapustka i tak sobie gotujemy jeszcze z 5 minut. Wyłączamy gaz, zdejmujemy garnek i odstawiamy żeby troszkę przestygło.

W tym czasie zajmujemy sie ciastem:
Maka wymieszana łapką własną z sola i przyprawami na stolnice, robimy dołek, kruszymy drożdże w ten dołek, wlewamy podgrzane mleko z woda, czekamy na pecherzyki, dolewamy oliwę lub olej, lepimy i czekamy aż ciasto troszkę podrośnie (tak gdzieś kiedyś wyczytałam i tak robie).

Teraz czas na farsz - odciskamy własną łapką soki z kapustki, dziabiemy na drobne kawałki (mielić mi sie nie chce) dodajemy jajo, smakujemy, jeśli trzeba przyprawiamy.

Z ciasta urywamy kulkę, rozwałkowujemy na placek, na to farsz i zlepiamy takie duuuuże pierogi.
Układamy na blaszkę, żeby sie świeciły można troszkę po wierzchu posmarować woda.
Pieczemy w piekarniku ok 200 stopni przez 20 minut.

Źródło / autor: pl.rec.kuchnia, przepis podała Bunia
===================

Razowe z farszem z kaszy gryczanej:
------------------------------------------------------
Farsz: 250 g kaszy gryczanej ugotowanej, ½ kg pieczarek usmażonych , 20 dkg ogórków kiszonych , natka pietruszki., wszystko pokrojone drobno, 2 cebule posiekane podsmażone na maśle , sol, pieprz.

Ciasto:350 g maki razowe, 350 g pszennej, 8 całych jajek )120 g masła, sol, zmieszać, wyrabiać
Wałkować, wykrawać kołka sklejać gotować

Szpinakowe:[
-----------------------
Farsz:40 dkg liści szpinaku podsmażonych z czosnkiem, potem posieka,1/2 kg białego sera , sol, pieprz, gałką muszkatołowa

Ciasto: 60 dkg maki ( ok. 50 szt pierożków), 10 dkg masła, 1 żółtko ,12 dkg szpinaku mrożonego miazga, rozmrożonego i odciśniętego, sol, pieprz, 160 ml GORĘCEJ wody
Wymieszać, wyrobnic rozwałkować układać kulki farszu, złożyć ciasto tak by przykryć kulki, ugnieść wkoło farszu by nie było powietrza wewnątrz i wycinać szklanka., jeszcze dodatkowo brzegi zlepić. Gotować.
========================
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 2:08, 13 Lut 2010    Temat postu: Back to top

xyz_123

PIEROGI PIECZONE
*******************

4 szklanki mąki,
kubek kwaśnej śmietany,
kostka margaryny,
ok.pół kostki drożdży

Drożdże rozkruszyć,posypać trochę cukrem,niech się rozpuszczą.Margarynę posiekać z mąką,dodać śmietanę i rozpuszczone drożdże,sól.Zagnieść ciasto,zrobić z niego kulę,schować do lodówki owinięte w folię.Ciasto podwoi swoją objętość.Ja kulę robię wieczorem,następnego dnia ciasto rozwałkowuję na placki,maszynką wykrawam pierożki,nadziewam farszem,lepię.
Każdy pierożek posmarować rozmąconym jajkiem , obsypać np. słonecznikiem,makiem sezamem itp. i piec na złoty kolor.
Farsz może być z pieczarek,kapusty z grzybami ....

przepis podawała Goskasproska na Oliwce


Kapłanki,Amazonki i ....czarownice.
=============================

holendrzyca

RUSKIE PIEROGI
------------------------------
ciasto wg przepisu marii wandy
farsz: 1/2kg sera bialego
kilogram ziemniakow
2 cebule
sol pieprz
mozna zrobic tez miejsza ilosc proporcje sa tak dobrane ze spokojnie mozna podzielic na pol.
ziemniaki gotujemy z w mundurkach. jak beda juz miekkie obrac i przemielic razem z serem maszynka do miesa. cebule pokroic drobno i zrumienic na oleju. wszystkie skladniki razem zmieszac . posolic i popieprzyc do smaku. nakladac na rozwalkowane ciasto i lepic pierogi. gotowac w osolonej wodzie. kiedy beda juz gotowe polac usmazona cebulka lub skwarkami. smacznego.
====================

Maria Wanda

Proponuję do w/w przepisu na farsz do ruskich pierogów dodać maggi.
Po włożeniu farszu w ciasto, brzegi pierogów lekko zlepione "zaciskam" widelcem.
========================

Pierogi z soczewicą i ziemniakami
------------------------------------------
· 2 szklanki mąki
· szklanka gorącej, przegotowanej wody
· 2 dag drożdży
· Sól, cukier

· Szklanka soczewicy
· 2 ziemniaki
· 1 jajko ugotowane na twardo
· 2 cebule
· Olej
· Tymianek

Ugotować soczewicę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Soczewicę, ziemniaki, jajko zmielić, dodać cebulę, dodać tymianek, doprawić do smaku. Z mąki, drożdży i wody zagnieść ciasto (dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru), rozwałkować, wyciąć krążki. Nakładać farsz, zalepić pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować ok. minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub śmietaną.
========================

Pierogi z białym serem i szpinakiem
-------------------------------------------------------
Autor: Marta Gessler

Składniki:
- ciasto: 600 g mąki
- 1 żółtko
- 300 ml ciepłej przegotowanej wody
- 10 dag masła
- sól
farsz: 40 dag białego sera
- 40 dag szpinaku
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat. Podsypać mąką. Ruchem do przodu, do tyłu ugniatać, by zrobiło się gładkie. Odciąć kawałek, resztę przykryć miseczką. Rozwałkować ciasto najcieniej, jak możemy. Wykrajać szklanką kółka (ja kroję 5-centymetrowe kwadraty). Na środku położyć płaską łyżkę farszu, złożyć na pół. Brzegi, jeżeli się odkleją, można zwilżyć wodą. Lepić - ja, jeżeli się spieszę, robię to widelcem. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. Lubią się sklejać. Biały ser można rozgnieść w misce widelcem. Dodać utarty czosnek, sól, pieprz i gałkę. Szpinak umyć, oderwać łodygi, wrzucić listki do wrzącej wody. Gotować ok. 3 min. Wylać na sito, ostudzić, drobno pokroić. Ser wymieszać ze szpinakiem. Pierogi są dobre z roztopionym masłem ze szczypiorkiem lub jogurtem z ziołami.
===========================

Pierożki marokańskie
-----------------------------------

CIASTO:

* 2 jajka
* 600 g mąki
* 250 g masła
* szczypta soli
* 4 łyżki zimnej wody
* białko do smarowania ciasta

FARSZ:

* 300 g mięsa mielonego
* duża cebula
* sos uncle ben's pikantno-slodki smak Maroka
* 1 jajko
* 2 łyżki tartej bułki
* sól,cukier, pieprz, olej do smażenia



SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Do przesianej mąki z dodatkiem soli zestrugaj masło.rozetrzyj je placami zanurzonymi w mące.Uformuj w stożek z dołkiem po środku.Wlej do środka rozkłócone jajka.Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto.Uformuj wałek i odłóż do lodówki na pół godziny. Drobno posiekaną cebulę przesmaż na złoto na oleju.Na tej samej patelni przesmaż mięso.Dodaj sos uncle ben's .Gotuj ma małym ogniu ,mieszaj od czasu do czasu przez 10 minut.Odstaw by ostygło. Do ostudzonego farszu dodaj jajko oraz bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem według własnego uznania. - Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki.Z wałka odkrawaj placuszki szerokości ok.1 cm. Spłaszcz je w ręce i układaj farsz zostawiając dość szeroki brzegi dokładnie zalepiaj.Wierz pierogów posmaruj białkiem z jajka. Przygotowane pierożki układaj na posmarowanej tłuszczem blaszce.Piecz w gorącym piekarniku 230 *C przez 15 minut. Najlepiej smakują jedzone zaraz po wyjęciu z pieca ale i na zimno są też pyszniutkie.
==============================

PIEROGI SMAŻONE W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU - ARGENTYŃSKIE.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:

- 1 kg maki
- 30 dag smalcu
- sól
- jajo
- żółtko
- ¾ szklanki przegotowanej wody
- olej do smażenia
Przesiana na stolnicę mąkę posiekać ze smalcem, dodać jajo, żółtko, sól i wodę. Wyrobić ciasto, owinąć, zostawić na 1 – 2 godz. w lodówce. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka, nadziewać farszem, lepić pierożki, smażyć jak pączki w głębokim tłuszczu.

Farsz.

- 80 dag posiekanej lub grubo zmielonej wołowiny
- duży strąk czerwonej papryki
- 4- 5 łyżek wydrylowanych zielnych oliwek
- 2 łyżki rodzynek
- mielony kminek
- mielona ostra papryka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka smalcu
- dymka

Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na stopionym smalcu, dodać pokrojona dymkę i chwilę smażyć mieszając. Dodać wołowinę , wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu 5 – 7 min., przestudzić, dodać kminek, mieloną paprykę , posiekane jaja i sparzone rodzynki. Wymieszać, przykryć, zostawić na noc w lodówce, aby wszystkie smaki się przemacerowały. Następnego dnia doprawić do smaku solą.
Wyprobowałam ciasto drożdżowe z dodatkiem spirytusu - pierogi nie są tłuste.
Maria Wanda
===========================

Irme

Pierogi włoskie
-----------------------

Ciasto: (40 szt. pierogów)

40 dag mąki pszennej
1 żółtko
sól
około 0,5 szklanki wody (letniej przegotowanej).

Farsz:

30 dag szpinaku
20 dag mielonej wieprzowiny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
2 łyżki margaryny
====================
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Potrawy mączne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach