Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


wieprzowina

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:54, 06 Lut 2010    Temat postu: wieprzowina Back to top

Golonka w kiszonej kapuście przepis pochodzi z nk Very Happy Wink
###########################################
Składniki
Golonka wieprzowa
kapusta kiszona
marchew, pietruszka korzeń, pietruszka nać, seler ,cebula, por,
ziele angielskie ,liść laurowy, pieprz czarny,
sól ,mąka .pszenna
Opis przygotowania
Warzywa obieramy i wrzucamy do wody , dodajemy pieprz , sól , liśc laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękkości mięsa - wg tradycji gotuje sie tyle ile waży golonka . Kapuste płukamy by nie była za kwaśna , podlewamy wywarem z golonki idodajemy pieprz , liśc laurowy , zielę angielskie i łyżkę smalcu i dusimy okolo godzine po czym zasmażamy mąką .
Ugotowana golonke
wyjmujemy z wywaru , wyjmujemy kość a reszte mięsa dzielimy na kawałki , Kapustę wykladamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kawałk golonki , obkładamy także golonkę dookoła kapustą . Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 200 st.C Podajemy z chlebkiem i piwem .
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:57, 06 Lut 2010    Temat postu: zeberka Back to top

Mięsa - żeberka
Olina - 2008-02-08, 11:07
Temat postu: żeberkażeberka ala Elton John
##################################

żeberka wieprzowe
2 zabki czosnku
1 łyzka imbiru
4 łyzki oliwy
2 łyzki miodu
1 cytryna wycisnieta
1 szkl.białego wina
pieprz

Zalewę dobrze wymieszaćw naczyniu zaroodpornym i ułozyć zeberka.Niech uzyskany sos wszędzie się na nich znajdzie.Przykryć i marynować 2 godz.Piec nagrzać do 170st i piec żeberka 1,5 godz.Ostatnie pół godz.zdjać pokrywę żeby marynata się zapiekła.

Ata
Żeberka z dzemem brzoskwiniowym
##########################


Żeberka nasolić, napieprzyć, pozwolić przejść smakiem.W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę żeberek, na to warstwę cebuli pokrojonej w pióra, znów żeberka i znów cebula. Ostatnia ma być cebula. Zalać dużym słoikiem ketchupu i słoiczkiem dżemu brzoskwiniowego. Naczynie przykryć i piec ok. 1-1,5 godz. Podawać z ryżem, kopytkami, ziemniakami i dowolną surówką.

Przepis podała na forum Maria_Wanda.


Maria Wanda - 2008-02-09, 05:30
Żeberka na winie (na 4 osoby)
#########################

80 dag żeberek wieprzowych,
łyżka mąki,
10 - 15 dag pieczarek,
tłuszcz do podsmażenia,
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
5 dag rodzynków,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz
majeranek do smaku niekoniecznie.

żeberka umyć, posypać przyprawami obtoczy w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano. Przełożyć do rondla dodać pokrojone i obsmażone pieczarki podlać wodą i dusić do miękkości. Usunąć kości i ponownie włożyć do sosiku. Wlać wino i dołożyć rodzynki, koncentrat pomidorowy. poddusić jeszcze kilka minut żeby odparował alkohol. Podawać z ziemniakami i sezonowymi surówkami.


Smile Ata - 2008-02-26, 10:59
Żeberka z warzywami
***************************************

600-800g chudych żeberek
300g pieczarek
1-2 papryki czerwone
po 1 marchewce, pietruszce, por, kawałek selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa wp.
wegeta albo podobne
po szczypcie (wg smaku) ziół prowansalskich suszonych, curry, imbiru, pieprzu
natka pietruszki, ew. koperek( może byc suszony)
listek laurowy, ziele ang., sól

Żeberka pokroic na porcje, oprószyc wegetą i przyprawą do wieprzowiny, natrzec zmiażdżonym czosnkiem, podsmażyc ze wszystkich stron na oleju, podlac 1/2 szkl wody i dusic pół godziny obracając mięso co jakiś czas. Warzywa i pieczarki pokroic w paski. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyc podduszone żeberka, posypac przyprawami, solą. Ułożyc na wierzchu warzywa. Skropic 2 łyżkami oleju
i 3 łyżkami wody,naczynie przykryc i piec w temp. 200-220 st. ok. 1,5 godz. Podawać z ryżem i marynatami.


Maria Wanda - 2008-02-26, 15:18
Żeberka
################


żeberka
cebula sporo
mąka
tłuszcz do smażenia olej lub smalec
sól pieprz
liść laurowy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu
pod koniec gotowania w celu zagęszczenia do sosu dodaję 2-3 kromki pszennego chleba

nie podaję dokładnej gramatury bo zależy to od ilości osób dla których potrawę się sporządza

Obtoczyć żeberka w mące obsmażyć na gorącym tłuszczu , przełożyć do garnka. Na tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojona w piórka, dodać do żeberek podlać wodą, żeby były przykryte dodać przyprawy. Dusić do miękkości pod koniec dodać chleb /chleb musi się rozgotować i zagęścić sos/ i dosmaczyć solą i pieprzem. Smile

karla - 2008-02-26, 18:43
Żeberka w kapuście
##########################


Składniki:
1 kg mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej
30 dag boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
1 cebula
20 dag pieczarek
1 kwaśne jabłko
4 łyżki miodu
przyprawy: pieprz, sól, papryka, majeranek, zioła prowansalskie, kminek mielony, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, oliwa

Sposób przyrządzenia:
Żeberka podzielić na porcje i włożyć do marynaty z miodu, oliwy, czosnku, majeranku i ziół. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Kapustę poszatkować i gotować z przyprawami: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i papryką. Osobno podsmażyć na złoto posiekaną cebulę, pieczarki i posiekanego boczku. Całość dodać do kapusty i chwilę dusić. Żeberka z całością marynaty podsmażyć na patelni, dolać nieco wody i dusić chwilę. Jabłko obrać i pokroić w ósemki i dołożyć do żeberek. Boczek w plastrach ułożyć na dnie naczynia, na boczek wyłożyć kapustę. W środek kapusty włożyć mięso i polać sosem. Zapiekać 2 godziny w temp. 170 st. C.



Ewam - 2009-08-17, 15:41
skusilam sie na ten przepis,kiedys jadlam takowe wiec wklejam zeby nie zapomniec :oczami:
Zeberka w miodzie [link widoczny dla zalogowanych]
################################################


składniki

* 1 kg żeberek
* marynata
* 3 łyżki ketchupu
* 2 łyżki miodu
* pol szklanki oliwy
* 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy ze sobą, czosnek przeciskamy przez praskę
2. Żeberka smarujemy dokładnie marynatą i zostawiamy w lodowce na 2- 3 godziny.
3. Następnie wkładamy je do rękawa foliowego i do piekarnika na 40 minut na 180 stopni
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:05, 06 Lut 2010    Temat postu: schab Back to top

Mięsa - schab
Ewam - 2008-02-02, 17:48
schab zapiekany w sosie
######################

6 kotletów schabowych
1.25 kg ziemniaków
5 cebul
1 kg pieczarek
3 łyżki oleju
1 słoik 370ml marynowanej papryki
1 łyżeczka oregano
5 łyżek keczupu

ziemniaki pokroić w plastry, pieczarki na połówki,cebulę w talarki.
Paprykę z zalewą zmiksować.Na oleju przesmażyć cebulę.Wyjąć, potem
usmazyc pieczarki,przyprawić,podlać sosem paprykowym i 1/4 l wody.Dodać oregano i keczup.W formie żaroodpornej ułożyć ziemniaki a na nich kotlety.Zalać sosem i zapiec 1 godzinę w temp.200st.

Zamiast schabu może być karczek,jest nawet lepszy wg mnie.

Olina - 2008-02-08, 10:27
Kotlety zapiekane
#############################

piersi z kurczaka lub schabowe
30 dkg,pieczarek
cebula
30 dkg.sera zółtego
2 łyżeczki musztardy
2 łyzki majonezu
2 łyzki keczupu
przyprawy

grubsze kotlety porozbijać,cieńsze ni e trzeba,przyprawić jak to lubi,
Pieczarki usmażyć razem z cebulą,połozyć na kotlety.z musztardy,majonezu i keczupui połowy startego sera zrobić sos wylać na kotlety i pieczarki na to posypać resztę startego sera,zapiekac ok 35-40 min w tem 180 st.

Maria Wanda - 2008-02-09, 05:37
Roladki z nadzieniem ogórkowo-serowym
####################################
Składniki:
1/2 kg schabu
lub 2 piersi z kurczaka

farsz:
10 dag sera żółtego
3-4 ogórki kiszone
musztarda

panierka:
1 jajo
bułka tarta

sól, pieprz

Schab kroimy na grube kotlety. Mięso rozbijamy a następnie nacieramy solą i pieprzem .

Na farsz ścieramy na tarce o grubych oczkach ser żółty i ogórki kiszone. Mieszamy to razem.

Rozbite kotlety smarujemy cienko musztardą, kładziemy serowo-ogórkowy farsz. Zwijamy i spinamy to wszystko wykałaczką żeby się nie rozpadło.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Roladki panierujemy w jajku i bułce. Podsmażamy na złoty kolor.
Następnie roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze ok. 30-35 minut w 180 stopniach.


Smile Maria Wanda - 2008-02-16, 10:01
Roladki z młodą kapustą
przepis z netu źródło nieznane
#################################
Składniki:

1 gruby kotlet z pieczeni lub schabu, 5 dag chudej kiełbasy, 4 liście młodej kapusty, kawałek papryki, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 1 pomidor, rozmaryn, koperek

Przygotowanie:

Mięso rozbić przez folię tłuczkiem jak najcieniej. Posolić, posypać pieprzem i rozmarynem. Przekrojone na połówki liście kapusty pozbawione twardego nerwu obgotować razem z papryką przez 3 minuty. Odsączyć. Paski papryki, plasterki kiełbasy i liście kapusty ułożyć na rozbitym mięsie. Posypać koperkiem. Zwinąć ciasno roladki. Obwiązać bawełnianą nitką.
Do wody, w której gotowały się warzywa, dodać ząbek czosnku i rozmaryn. Na wrzątek wrzucić roladę. Gotować około pół godziny. Pokroić w kostkę pomidora. Wymieszać z posiekanym koperkiem, ząbkiem czosnku i oliwą. Pokroić jak roladę. Podawać z pomidorem i kulkami masła obtoczonymi w koperku.


Ata - 2008-02-20, 13:21
BIG SZASZŁYK z rożna na WPD podała: asia
*********************************************
Składniki:
- 0,7 kg karkówki lub schabu (zależy od zamiłowania do tłuszczu),
- 0,7 kg boczku (do karkówki raczej chudy, do schabu - moze być tłuściejszy),
- kilka dużych cebul,
- sól i inne przyprawy w/g gustu.
1. mięso i boczek kroimy w duże plastry, rozbijamy tłuczkiem.
2. w miseczce układamy najpierw rozbite mięso, potem pokrojoną w cieniutkie (najlepiej na tarce) plastry cebulę, na końcu plastry boczku, przy czym każdą warstwe przesypujemy solą i przyprawami,
3. zostawić na kilka godzin
4. cale plastry mięsa nadziewamy na szpadę od rożna, przekładając również całym plastrem boczku i cebulą , aż do wyczerpania składników
5. pieczemy na rożnie obrotowym ok. 1,5 godziny.
Szaszłyk BIG "sprzedany" dalej robi karierę gdzie tylko się pojawi


sylwia - 2008-02-23, 08:59
Schab w sosie czosnkowo - serowym z pieczarkami
#######################################


• 4 kotleciki schabowe bez kości
• 25 dag pieczarek
• 10 dag sera żółtego , lub 2 serki topione
• 4 ząbki czosnku
• 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy)
• pół szklanki gęstej śmietany
• mąka
• kilka łyżek oleju
• sól, pieprz
• posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek)
1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy.

2. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.

3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem.


karla - 2008-02-24, 19:39
przepis pochodzi z forum Dziecko-info autorki Anny H
########################################

składniki:
kotlety schabowe lekko tylko rozbite;
starta marchew
pieczarki
cebula
majonez

no to jedziemy:
rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami
podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to
kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew A na tym wszystkim
rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu
zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej. 30-40 minut
PYCHA!!!!


Olina - 2008-02-25, 14:10
Schab w sosie pomidorowo-jabłkowym
##############################


Składniki
1/2 kg schabu
1 koncentrat pomidorowy
2 jabłka średniej wielkości
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1/2 skl bulionu
przyprawy:
pieprz
vegeta
bazylia
Przepis

Schab umyć , pokroić w kostkę, cebulę pokroić, jabłka pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju obsmażyć schab,jak sie zarumieni to dodać cebulę i jabłka oraz czosnek, przyprawić i dusić do miękkości. Gdy mięso bedzie miękkie a jabłka się rozgotują dodać przecier rozmącony z 1/2 szkl bulionu doprawić i gotowe. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

karla - 2008-02-25, 14:14
##########################

6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka soli
6 ziarenek pieprzu
16 liści laurowych, 6 pokruszonych plus liście do przybrania
1 średnia cebula, posiekana
Ok. 1,8kg Schabu + kości
½ szklanki białego wina

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

W małej misce zmieszaj: oliwę, czosnek, sól, pieprz, pokruszone liście laurowe i wetrzyj to dokładnie w mięso. Schab włóż do worka, zamknij i zostaw w lodówce (najlepiej na 12-24 h, ale nie jest to konieczne).



Brytfannę wyłóż cebulą i 10 liśćmi laurowymi. Włóż mięso z marynatą, po bokach ułóż kości, (jeśli je masz i jeśli się zmieszczą). Piecz ok. 1h 45min.



Wyciągnij mięso, odetnij przypalone kawałki i odłóż do ostygnięcia. Brytfannę połóż na gazie, kości, liście laurowe i cebulę polej winem i ½ szklanki przegotowanej wody. Pozwól płynowi trochę pobulgotać i odparować ok. ⅓ , wyciągnij kości, a płyn przelej do garnka, przypraw.



Pokrój mięso, połóż na dużym talerzu, posyp solą i polej przygotowanym sosem. Przed zjedzeniem możesz przykryć mięso folią i włożyć do wyłączonego piekarnika (w czasie, kiedy jesz przystawkę).





Maria Wanda - 2008-02-26, 15:23
Schab w powidłach
##################


Składniki :

4 kotlety schabowe z kością,
łyżki tartej bułki,
2 łyżki masła,
2 łyżki dobrych powideł,
2 goździki, łyżka mąki,
pół szklanki czerwonego wina pół wytrawnego,
sól.

Przepis :

Bardzo lekko zbić kotlety z obu stron i gotować je 8 minut w małej ilości posolonej wody. Wyjąć z garnuszka, ostudzić, panierować w tartej bułce i obsmażyć na maśle z obu stron. Mięso gotowe.

sos

Powidła rozmieszać w rosole , w którym gotował się schab. Dorzucić goździki i do smaku - cukier oraz sól. Wlać wino, zagotować, zdjąć z ognia i zagęścić rozrobioną łyżką mąki. Dobrze wymieszać sos i zalać nim kotlety. Jeść z ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z marchewki.



Maria Wanda - 2008-02-27, 10:55
Schab pod musztardową kołderką
(wg przepisu Aleex)

# 1 kg - 1,20 kg surowego schabu

# musztarda

# sól, pieprz, papryka

# 2-3 ząbki czosnku

# ewentualnie 3 liście laurowe


Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.
Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.

Smacznego Smile


Maria Wanda - 2008-02-27, 15:03
SCHAB PO FRANCUSKU
###########################


proporcje według uznania.....około 1,5 kg schabu
2 surowe marchewki
majonez czerwona papryka pomidory duże
ser żółty/ tarty/
wino białe półwytrawne.

Schab przyrządzić jak na kotlety schabowe/posolić lekko i posypać przyprawami według własnego upodobania .Ułożyć ściśle na blaszce.
Utrzeć marchew / na drobniejsze wiórki na tarce/ rozłożyć cienką warstwą na całości,
pokroić czerwoną paprykę,rozłożyć na marchewkę.
Pomidory pokroić w krążki i poukładać tak by przykryły każdy kawałek schabu.
Utrzeć ser i posypać na wierzch.

Schab podlać winem / równo z mięskiem/.

Piec w piekarniku około 50 min w temp.170 stopni..

Do tego schabiku podaję sałatkę grecką....smacznego!! .

II wersja

na rozbity schabik okładać warstwami
marchewka drobno utarta,
majonez na majonez
czerwona papryka pokrojona w paski lub kostkę,
plaster pomidora tak by przykrył schabik
a na koniec starty żółty ser

wszystko podlać winem tak równo ze schabem i zapiekać..

Maria Wanda - 2008-02-28, 15:37
Schabowe pyszności
#############################


* schab lub filet z indyka lub kurczaka

* ananas z puszki

* serek topiony w plasterkach z ziołami

szykujemy kotlety które obtaczamy w jajku i bułce tartej. smażymy z dwóch stron na patelni jedna stronę 3 minutki i druga na wierzchu kładziemy po jednym plasterku serka a na to jeden talarek ananasa i chwilkę smażymy by sie rozpuścił. Podajemy z frytkami lub puree lub jak kto woli pycha polecam

autor: Minnie



Maria Wanda - 2008-02-28, 15:49
Schabowe inaczej a'la Cordon Bleu
#############################


* 4 kotlety schabowe
*1 natka pietruszki
*4 plasterki sera żółtego
*1 łyżka musztardy (najlepiej Kamis Rosyjska)
*4 ząbki czosnku
*2 jajka
*150 ml mleka
*7 łyżek mąki
*1 łyżka masła
*sól, pieprz, oregano,majeranek, tymianek
*oliwa do smażenia

1.Schab rozbić(najlepiej jest włożyć go w foliowy woreczek i wtedy rozbijać) na plaster grubości 0,3-0,5cm, posolić,popieprzyć.
2.Posmarować jedną stronę musztardą i ułożyć na połowie pokrojony w plasterki ząbek czosnku na to plaster sera,natkę pietruszki oraz przyprawy(przypraw nie za dużo, ponieważ dają gorzkawy smak, jeśli jest ich za wiele)Zostawiając trochę ok 0,5mm od brzegu.
3.Przykryć drugą połową i tłuczkiem delikatnie zbić brzegi. Włożyć na woreczku foliowym do zamrażarki na ok 15 min.
4.Przygotować ciasto:mąka, mleko, jajka musi być dość gęste, bardziej niż na naleśniki.
5.Kotlety obtaczać w cieście i smażyć na oliwie na złoty kolor.Następnie ściągnąć z patelni zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 10 min. Po wyjęciu na kotlety położyć odrobinę masła posypać oregano i udekorować natka pietruszki.
Smacznego!!!!!!!!!

autor: vanilia20 Olina - 2008-03-04, 11:01
Kotlety schabowe
w keczupowej panierce
#############################


4 kotlety schabowe
jajko
1,2 zabki czosnku
2-3 łyzki keczupu( lub koncentrat pom.)
bułka tarta

Kotlety rozbic,przyprawić.Jajko roztrzepać z keczupem.Kotlety maczac w masie keczupowo jajecznej i bułce tartej.Smazyc na rumiano.

Ja namoczyłam kotlety w masie keczupowo jajecznej na 2 godz.
Zamiast keczupu mozna dodac musztardy.



Irme - 2008-03-14, 13:33
POPISOWY SCHAB W MLEKU
###############################


1,5 kg schabu
ok.1,5 litra mleka
jeden duzy peczek pietruszki (natki)
szczypta gałki
4 zabki czosnku.

Schab posolic, posmarowac zabkiem czosnku i odstawic na godzine. Obsmarzyc na oliwie, wlozyc do garnka, zalac mlekiem, tak aby byl przykryty + natka +czosnek +sol, gotowac na silnym ogniu bez przykrycia kilka sekund, zmiejszyc plomien i gotowac 1,5 godziny. Mieso wyjac pokroic w plastry, sos zmiksowac i polac schab.

przepis podała na forum WPD: meg8686

P.S. podobno wychodzi super!


Irme - 2008-04-21, 08:08
Koperty ze schabu z boczkiem
#############################


schab wieprzowy w kawałkach
plastry boczku parzonego
suszony lubczyk
czosnek
sól, pieprz
panierka z bułki
jajko
oliwa

Schaby rozbić jak na kotlety, posypać lubczykiem, posmarować wyciśniętym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie układać plaster boczku. Kotlety zawinąć jak kopertę bez spinania wykałaczką. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Kotlety są soczyste, bardzo smaczne. Smile










Maria Wanda - 2008-07-11, 06:18
Kotlety z cukinią
#####################


Składniki:
4 kotlety schabowe, 50 dag młodej cukinii (lub bakłażana), cebula, 2 zielone papryki, ząbek czosnku, pół łyżeczki bazylii, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, łyżka masła, olej do smażenia

Wykonanie:
Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę. Oczyszczone i wypłukane papryki pokroić w cienkie paseczki, a cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle smażyć cukinię, cebulę i paprykę, a gdy się zeszklą, dodać wody i na małym ogniu dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Wsypać bazylię i pietruszkę, dobrze wymieszać. Kotlety umyć, ubić i obtoczyć w oleju (ok. 2 łyżek) wymieszanym z rozdrobnionym czosnkiem i pieprzem. Tak panierowane smażyć z obu stron na silnym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i jeszcze kilka minut dosmażać. Podawać na półmisku obłożone warzywami, do ryżu i sałaty z sosem winegret.


żyrafka - 2008-10-01, 08:05
Schab po chińsku:
#########################


40 dkg schabu bez kości
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 białko
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu sojowego słodkiego lub 1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu hoisin lub sosu śliwkowego - do nabycia w sklepie/stoisku z chińskim jedzonkiem (osobiście wolę hoisin, ale ze śliwkowym też robię)
1 łyżka alkoholu - daję to co aktualnie mam pod ręką: whisky, rum, brandy
olej do smażenia

Mięso kroimy w kostkę (połowa kostki cukru - ja nie jestem aż taka precyzyjna, gdy są większe kawałki to po prostu trzeba je smażyć trochę dłużej), mieszamy z mąką kukurydzianą ew. ziemniaczaną i białkiem, smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 3 łyżki) aż mięso będzie miękkie, stale mieszając, bo ma tendencję do przywierania do patelni, przekładamy na talerz, a na patelnię dajemy pozostałe składniki, czyli sosy sojowe (ew. sos sojowy i cukier), sos hoisin lub śliwkowy, alkohol oraz ok. 1 łyżki oleju - smażymy przez chwilę, aż składniki się połączą, do sosu dodajemy mięsko i smażymy kolejną chwilę, aż mięsko będzie całe w sosiku i gotowe! Ja najbardziej lubię to danie z japońskim makaronem wstążki, ale myślę, że z innymi wstążkami lub z ryżem też będzie ok.


Irme - 2009-01-06, 22:51
Schab po kowalsku
############################


SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag), po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu od smażenia kotletów, oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulową i posypać serem. Na wierzchu położyć po 1 łyżeczce keczupu i majonezu, następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z ziemniakami z wody oraz surówką z białej i czerwonej kapusty.


Schabik jest pyszny, taka inna wersja naszego poczciwego schabowego..

link do przepisu: [link widoczny dla zalogowanych]


Irme - 2009-08-05, 15:52
Kotlety schabowe w sosie musztardowym
##################################


4 kotlety
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
200 ml bulionu
4 korniszony lub ogórki kiszone
sól, pieprz.

Kotlety rozbić, przyprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu.
Przełożyć do garnka i zalać bulionem.
Przykryć i dusić ok. 15 min.
Dodać ocet, pokrojone w plasterki ogórki, musztardę i śmietanę. Wymieszać.
Dusić jeszcze ok. 5 minut.
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:08, 06 Lut 2010    Temat postu: POLEDWICA Back to top

Mięsa - POLEDWICA


holendrzyca - 2008-02-18, 09:44

POLEDWICABITKI W SOSIE KAPAROWYM
################################


60dag poledwiczki wieprzowej
6dag masla
12dag pomidorow
2cebule
1/2szklanki smietany
2 dag maki
szklanka rosolu
2 dag kaparow
2 torebki ryzu
mieso obmyj osusz i pokroj w ukosne plastry.pomidor sparzzdejmij z nich skore pokroj w cwiartki.usun gniazda nasiennea miazsz potnij w drobna kostke.poledwiczki posol oprosz maka. usmaz na masle na zlotobrazowy kolor.przeloz do rondla i przykryj a na tluszczu po smazeniu podsmaz posiekana cebule. dodaj miazsz z pomidorow. mieszajac smaz kilka minut, podlej smietana i rosolem. gotuj kilka minut.potem sos przetrzyj przez sitko. wlej do zrazikow dodaj kapary delikatnie posol. dus przez 10 minut. podawaj z ugotowanym ryzem.


holendrzyca - 2008-02-20, 09:34
POLEDWICA W CIESCIE FRANCUSKIM
##############################

1op. mrozonego ciasta francuskiego
3poledwiczki wieprzowe(ok.1kg)
2lyz,oleju
sol pieprz
250g pieczarek
2lyzki stolowe masla
200g mielonej cieleciny
100ml smietany
1 zoltko
1 lyzka stolowa mleka
ciasto francuskie wyloz na stolnice oproszona maka i rozmroz.poledwiczki oczysc i osusz.na duzej patelni usmaz mieso oprosz sola i piepszem. pieczarki oczysc i drobno pokroj dus w rondelku na masle na malym ogniu az plyn odparuje.. piekarnik rozgrzej do 200st. ciasto pokroj na 3 paski kazdy zloz i rozwalkuj na prostokat o wym.20x30cm. cielecine wymieszaj ze smietana i pieczarkami.wloz na platy ciastai gladko rozsmaruj.na kazdym kawalku uloz poledwiczke i zawin. roladki przeloz na blache przykryta pergaminem. zoltko rozkloc z mlekiem i posmaruj roladki. piecz w piekarniku ok.20 minut. gotowe pokroj w plastry i uloz na polmisku.


Maria Wanda - 2008-02-20, 10:38
POLĘDWICA WIEPRZOWA W ZIOŁACH I ORZECHACH
########################################


Składniki:
4 polędwiczki wieprzowe
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy dijon
1 opakowanie marynaty klasycznej Prymat
2 ząbki czosnku
Posiekana natka pietruszki
Posiekany szczypiorek
Posiekany koperek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki oliwy z oliwek do smażenia
Szczypta majeranku Prymat
Szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Umytą, osuszoną i oczyszczoną polędwicę wieprzową natrzeć marynatą powstałą poprzez zmieszanie wszystkich składników i odstawić na 4-6 godzin do lodówki.
Zamarynowane mięso obsmażyć z każdej ze stron, a następnie przełożyć na blachę, ułożyć na nim pozostałą marynatę i piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Tak przygotowane danie podawać z pieczonymi warzywami lub fasolą w pomidorach


. Ewam - 2008-04-03, 15:29
Polędwiczka z kuskusem
#########################

Składniki na 3 porcje

• 1 cała polędwiczka wieprzowa, 100 g kaszki kuskus

• 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 zielonej papryki

• 3 łyżki zielonych oliwek

• na marynatę: 1 łyżka sosu sojowego,3 ząbki czosnku,pieprz,

• pół łyzeczki curry, kilka kropel oleju sezamowego, ostra papryka

• łyżka oliwy z oliwek. Olej do smażenia.


Etapy przygotowania

1. Polędwiczkę umyć, pokroić na małe kawałki, włożyc do głębokiego naczynia, dodać składniki na marynatę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne mijesce na ok. pół godz.

2. Cebulę, paprykę i oliwki pokroić. Nastepnie smażyc do momentu miekkosci papryki, po usmażeniu przełożyć do wiekszej miseczki.

3. Zamarynowane mięsko podsmażyc, następnie dusić przez 8 do 10 minut. Nastepnie połączyć z warzywami.

4. Kaszkę kuskus przygotować według opisu na opakowaniu, połączyć z warzywami i polędwiczką, dokładnie wszystko wymieszać.

5. Tak przygotowaną potrawę koniecznie podawać z surówką lub sałatą!


[link widoczny dla zalogowanych]


nora - 2008-04-03, 21:37
POLĘDWICA WIEPRZOWA INACZEJ
##################################


60 DKG POLĘDWICY
PUSZKA ANANASÓW Z ZALEWA
ŁYŻKA MUSZTARDY
PO ŁYŻECZCE:
MIELONEGO IMBIRU
PAPRYKI
CUKRU
SOKU Z CYTRYNY
2 ŁYŻKI MĄKI KUKURYDZIANEJ

POŁOŻYĆ MIĘSO W BRYTFANCE
W RONDELKU WYMIESZAĆ 1/3 SZKL. SOKU Z ANANASÓW,MUSZTARDĘ,IMBIR,PAPRYKE SOK Z CYTRYNY,CUKIER I M ĄKĘ.ZAGOTOWAĆ MIESZAJĄC
ODSTAWIĆ NA KILKA MINUT ,POSMAROWAĆ POLĘDWICĘ TĄ GLAZURĄ TROCHĘ ZOSTAWIĆ.
PIEC 30-40 MIN W TEMP. 180*
W POŁOWIE PIECZENIA MIĘSO OBRÓCIĆ,POLAĆ RESZTĄ GLAZURY
PODAWAĆ Z FRYTKAMI I SALATKĄ


Ewam - 2009-03-29, 11:15
POLEDWICZKA WIEPRZOWA;
#############################


•Poledwiczke umyc
•przeciac wzdluz ,tak aby nie rozciac do konca
•Rozbic jak najcieniej
•przyprawic sola ,pieprzem ,czosnkiem ,zostawicna noc do lodowki
•Na poledwiczke ulozyc mieso mielone,doprawione tak jak na mielone kotlety
•Na mielone rzadek pieczarek pokrojonych w kostke zesmazonych z cebulka.

Poledwiczke zwinac ciasno i oblozyc boczkiem i na blaszke
zapiec w piekarniku ,Mozna wlozyc zielone, .papryke kto co lubi .
Przepis pochodzi z naszek klasy Smile Ewam - 2009-04-15, 15:25
Poledwiczka wieprzowa z pieczarkami i bekonem
Skladniki i wykonanie tak jak wyzej,ale zamiast miesa mielonego na rozbita poledwice nalozyc plastry bekonu,na to pieczarki dobrze wysmazone z cebulka,przed zwinieciem ulozyc na krancu mieska piers z kurczaka wczesniej usmazona i pokrojona w paski,to bedzie srodek,zwinac,wlozyc w rekaw piec az bedzie dobre...ja zawsze robie to na oko,pod koniec pieczenia rekaw rozcinam i wlaczam kuchenke na ,,opiekanie,,,kroic najlepiej jak bedzie zimna.
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:32, 06 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Szynka wieprzowa Olina

1.5 kg szynki

Marynata:
2 łyzki sosu sojowego
1 łyzka octu balsamico(czerwony)
1łyzeczka cukru
2 mini kosteczki czosnku
1 łyżka papryki słodkiej
troche majeranku i kminku
3 łyzki oleju
2 łyzki musztardy
3 łyzki keczupu

Mieso umyć osuszyć,wszystkie sładniki marynaty dobrze wymieszać,zalac tym miąso,odstawić na min.godz. do lodówki.Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego,pieć ok dwóch godz. bez przykrycia.
Obok miesa połozyłam cebule pokrojoną w piórka,mozna delikatnie podlewać bulionem.
_________________
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 22:24, 06 Mar 2010    Temat postu: Back to top

POLĘDWICZKI W MUSZTARDZIE


3 sztuki polędwiczek wieprzowych – pokroić w paski grubości palca i rozbić

SOS: 2 - 3 łyżki musztardy stołowej, po 1 łyżeczce pieprzu, soli i oleju, zioła prowansalskie


Polędwiczki nacierać sosem, zostawić na 20 minut, a najlepiej na noc. Następnie obsmażyć, potem włożyć do garnka, zalać wodą (nie powinna wystawać poza polędwiczki) i dusić pod przykryciem ok. 15 – 30 minut (sprawdzić czy się udusiły). Obsmażyć dwie cebule, zaś dwa kwaskowate jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić to wszystko do garnka z polędwiczkami. Chwilę podusić, ale nie za długo.
Polędwiczki są bardzo łagodne w smaku, więc jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste danie, to powinien dać mocniejszą musztardę, posypać jakąś przyprawą i zrezygnować z ziół prowansalskich.
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Nie 13:53, 05 Cze 2011    Temat postu: Back to top

Schab zapieczony z ananasem i serem


60 dkg schabu bez kości
4 krążki ananasa konserwowanego lub świeżego
4 plastry żółtego sera
2 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2 szklanki gotowanej fasoli
1 łyżka masła

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, przyprawić, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane mięso nasmarować olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym położyć plaster ananasa, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem, ponownie zapiekać przez 5 minut, obłożyć plastrami sera i zapiekać jeszcze 3 minuty. Podawać gorącą fasolą wymieszaną z masłem.

Bardzo pyszne danie, tylko ja robiłam z pieczonymi ziemniaczkami a nie fasolą Very Happy

przepis z tej strony [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Nie 13:58, 05 Cze 2011, w całości zmieniany 3 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach