Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


kurczak

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:51, 06 Lut 2010    Temat postu: kurczak Back to top

Ewam - 2008-02-02, 18:53
KURCZAKkURCZAK NA SLODKO -KWASNO
----------------------------------------------------
Wczoraj: natarlam 3 udka :czosnek,przyprawa chinska,sol,pieprz i pod przykryciem stalo tak do dzis.
Dzis rano:1/2papryki czerwonej+1/2 papryki zielonejpokroilam w paski,jedna cebulka ze szczypiorkiem(resztka sie ostala),okolo pol malego pora czesc biala-pokrojone w plasterki,pokruszylam kilka prawdziwkow suszonych,do tego 4 pomidory suszone w oleju drobno pokrojone ,zeby ludziska nie widzieli bo nie lubia Smile,2 duze zeby czosnku ,do tego spore dwie lychy musztardy francuskiej,spora lyzeczka zmielonych papryczek chili,kumin zmielony,przyprawa chinska ,sol,dwie lyzki cukru,kilka kropel octu z winogron,to wymieszalam i przykrylam folia spozywcza i stalo tak moze gdzies 4 godzinki.

udka wyfiletowalam,pokroilam mw w paski;-).
ryz surowy podsmazylam na oleju z dodadkiem curry,soli i pieprzu.
w woku podsmazylam kurczaka ,potem dodalam warzywa,w tym czasie osobno ugotowalam na sypko ryz(musialam osobno bo moj syn nie jada ryzu wiec jadl z ziemniakami tylko sos)
pod koniec gotowanio-smazenia wlalam resztki wczorajszego sosu;-)bo zostalo,rozcienczonego woda,bo byl gesty,ale mozna dodac troche smietany z woda.
Podalam sos w dolkach z ryzu;-)
naprawde wyszlo smaczne ,kurczak w sosie slodko -kwasnym.


Ewam - 2008-02-03, 12:34
KURCZAK NA KISZONEJ KAPUŚCIE
-----------------------------------------------------------

bardzo łatwe
Składniki Przepis
6-8 udek lub spory kurczak
Przyprawa do kurczaka Kamis lub inna w/g uznania
1-11/2 kg kapusty kiszonej
olej Udka lub podzielonego kurczaka posypać przyprawą, odstawić na 1/2 godziny. Brytfankę wysmarować olejem,na dno wyłożyć wypłukaną kapustę kiszoną na to udka lub porcjowanego kurczaka skropić olejem.Zapiekać ok.11/2 godziny.Podawać gorące mięso z kapustą z chlebem lub ziemniakami. Potrawa sama w sobie jest pyszna mnie najlepiej smakuje kapusta gdy przejdzie przyprawą do kurczaka.Nie dodawać za dużo przypraw, a szczególnie soli wtedy kapusta nie będzie smaczna wręcz słona.

Autor: baby
Przepis pochodzi z serwisu "Wielkie Żarcie".
Adres: [link widoczny dla zalogowanych]


Ewam - 2008-02-03, 15:40
DROBIOWE KEBABY
----------------------------
50 dag mięsa mielonego drobiowego
cebula
troszke zielonych oliwek
5 dużych pieczarek
natka pietruszki
jajko
sól,pieprz
pół szklanki bułki tartej
Pieczarki pokrój w drobną kostke,cebule,oliwki i natke posiekaj.Do zmielonego mięsa dodaj składniki oraz jajko,połowe bułki tartej.Mase dobrze wymieszaj,dodaj sól i pieprz.Uformuj wałeczki masę mięsną i oblep końce patyczków do szasżłyków.Obtocz w tartej bułce i usmaż.



Kurczak na cebulce i miodzie
*************************



Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 cebule duże
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa miodu
- 2 całe surowe jajka
- vegeta
- maggi (lub pieprz i przyprawa gyros z Kotanyi - do smaku)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju

Sposób przyrządzania:

1. Surowe piersi z kurczaka kroimy w małe kawałki.
2. Cebule kroimy w dużą kostkę.
3. Do miseczki dodajemy przeciśnięty czosnek, miód, jajka, przyprawy, olej i na końcu wrzucamy pokrojone surowe cebule.
4.Tę zaprawę mieszamy z surowym kurczakiem i mąką
5. Dobrze jest całość odstawić na noc do lodówki, ale wersja ekspresowa (1 h) też jest super.
6. Całość piec w formie placuszków, tak długo jak kotlet.


Ewam - 2008-02-03, 16:22
PIERSI KURCZĄT Z PASZTETEM
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Proporcje dla 2-4 osób.

Składniki:

* 2 piersi z kurcząt, przepołowione oraz pozbawione skóry i kości
* 3 łyżki masła
* półtorej łyżeczki soli
* ok. 80 g puszka pasztetu z gęsich wątróbek
* filiżanka śmietanki kremowej
* świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

1. Na patelni roztopić masło, dodać połówki piersi i smażyć je do miękkości (około 20 minut), kilka razy odwracając.
2. Usmażone posolić i oprószyć pieprzem, wyjąć na półmisek i trzymać w cieple.
3. Pasztet utrzeć w misce, dodając stopniowo kremówkę i tłuszcz, który pozostał na patelni.
4. Otrzymany gęsty sos przełożyć na patelnię i silnie rozgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
5. Wyłożyć sos na mięso. Podawać z ryżem wymieszanym z usmażonymi na maśle pieczarkami.


holendrzyca - 2008-02-04, 13:57
ROLADKI Z KURCZAKA Z CEBULA W SEZAMIE
---------------------------------------------------------------


--2 filety z kurczaka
-2 czerwone cebule
-3 lyzki oliwy z oliwek
-vegeta
-sol pieprz
-cukier
sok z cytryny
-60g sera zoltego
-1 lyzka maki
-2 jajka
-150g ziaren sezamu
-olej do smazenia
filety przekroic wzdluz cienko rozbic przez folie i opruszyc sola i pieprzem. cebule obrac posiekac i dusic na oliwie do miekkosci.doprawic vegeta sola cukrem i sokiem z cytryny.ser pokroic w slupki. ne miesie rozsmarowacfarsz cebulowy polozyc slupek sera zwinac w rolady. obtoczyc w mace i zanurzyc w jajku i obtoczyc w sezamie. smazyc na rozgrzanym oleju na rumiano przez okolo 10 minut.


Maria Wanda - 2008-02-05, 09:22
UDKA PO CHIŃSKU
---------------------------------------------------


8 udek kurczaka (górna część) bez kości
sok pomarańczowy
sos6 ząbków czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 cebula drobno posiekana
otarta skórka z cytryny
mielona papryka
goździk mielony
masło płynne
3 łyżki rodzynek
Pieprz
Chili
Sól
Imbir

Połączyć składniki sosu. Natrzeć mięso sosem i naczynie do pieczenia. Ułożyć mięso zwinięte ściśle, polać sokiem pomarańczowym i piec. Smarować kilka razy sosem w czasie pieczenia.

Fasolka szparagowa ugotowana .
1 cebula pokrojona w piórka,
sól. ketchup.

W rondelku podgrzać masło zeszklić cebulę. Włożyć fasolkę dodać ketchup, poddusić dodać pieprz do smaku. Na półmisek włożyć fasolkę, na to mięso - podawać z pieczywem i ryżem



Olina - 2008-02-08, 10:35
Drobiowe kuleczki
-----------------------------------------


Składniki:
1 pierś z kurczaka
1/2 pęczka natki pietruszki
2 średnie cebule
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka
pieprz ziołowy
szczypta chilli

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy. Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w drobną kosteczkę.
Natkę pietruszki również drobniutko siekamy. Wszystko razem wyrabiamy na farsz. Dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Z farszu formujemy małe kuleczki i każdą z nich prószymy mąką. Smażymy na oliwie na złotawy kolor. Podajemy do pieczonych w ziołach ziemniaków i różnych surówek.


ROLADKI Z SERKIEM TOPIONYM
---------------------------------------------


Składniki:
- filety z kurczaka
- cebulka
- serek topiony z ziołami Hochland
- jajka
- bułka tarta
- wiórki kokosowe
- sól, pieprz, majeranek, przyprawa kuchni włoskiej Kamis
- olej do smażenia

Wykonanie:
- filety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą, pieprzem, przyprawą kuchni włoskiej
- posmarować równomiernie topionym serkiem ziołowym
- na serek nałożyć cebulkę podsmażoną na oleju z solą, pieprzem i majerankiem
- zwinąć w roladki
- obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi i czynność powtórzyć
- smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano


Ata - 2008-02-09, 16:53
Piersi kurczaka z zupą cebulową
----------------------------------------------------
(przepis jest na wielu forach, więc nie podaję żródła)

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- kartonik śmietanki 30% ( ja zużyłam ok.250 ml z opakowania o pojemności 375ml)
-1 torebka zupy cebulowej (najlepiej Knorr)
-ew. pieprz.


Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać zupą cebulową i ew. pieprzem, zalać śmietanką,. Wstawić do piekarnika na 40-50 min. Podać np. z ziemniakami i surówkami

Ja zapiekałam ok. 50 minut w temp. 200 stopni. Wspaniałość, mmmm....


Ewam - 2008-02-10, 18:15
Kotleciki z piersi i z serem
--------------------------------
sklad:
2-3 piersi z kurczaka
okolo szklanki startego sera zoltego
2-3 lyzki maki
2-3 jajka
sol ,pieprz,moze byc czosnek

Piersi pokroic w kostke,dodac ser,make ,jajka i przyprawy-wymieszac.Smazyc na patelni jak placki.


Maria Wanda - 2008-02-11, 10:56
Piersi z kurczaka zawijane
-------------------------------------------------
składniki:

· piersi ok 1 kg
· pieczarki 0.3 dag
· ser żółty 10dkg
· cebulka podsmażona
· jajko do panierowania
· bułka tarta do panierowania

Wykonanie:

1. delikatnie rozbić piersi i posolić, odstawić do lodówki
2. z umytych, startych na jarzynowej tarce pieczarek zrobić farsz dodając cebulkę, starty ser żółty, pieprz i sól do smaku
3. piersi faszerować i zwinąć ciasno
4. następnie obtaczając bułka -jajko-bułka smażyć na złoty kolor


Roladki drobiowe nadziewane farszem orzechowym
------------------------------------------------------------------------
Składniki:

Składniki na 6 porcji
· 6 filetów z kurczaka
· 50g migdałów
· 50g orzechów włoskich
· zielona pietruszka
· sól, pieprz, Vegeta, przyprawa do mięs z drobiu
· 2 jajka
· mąka
· bułka tarta
· olej

Wykonanie

1. Mięso należy umyć, a następnie wyciąć tzw. świeczki, czyli przylegające bezpośrednio do piersi podłużne kawałki mięsa
2. Następnie wycięte świeczki zmielić dodać do nich zmielone orzechy pokrojoną drobno zieloną pietruszkę oraz przyprawy.
3. Mięso delikatnie rozbić i formować w kształcie liścia, oprószyć solą, pieprzem, oraz przyprawą do drobiu.
4. Przygotowany farsz nałożyć na rozbity płat mięsa i zwinąć w roladę.
5. Następnie panierować (panierunek podwójny-by mięso się nie rozpadło podczas smażenia) w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
6. Tak przygotowane roladki drobiowe smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru.


Isa -
brokuł z piersią z kurczaka w sosie serowym
-------------------------------------------------------------------
brokuła gotujemy ( jesli do wody dodamy łyzeczke cukru pozostanie zielony) ale zeby pozostał jędrny , nastepnie dzielimy na rozyczki , kurczaka (oczywiście piersi)pokroiłam na drona koste i usmazyłam na patelni z dodatkiem ziół, ( dowolność w tej kwestii), połączyłam kurczaka z brokułami i polałam sosem zrobionym z 3 serków topionych( najlepiej ze słonecznikiem ) rozpuszczonych w kilku łyzkach mleka az do uzyskania gładnieko sosu......wierzch posypałam jeszcze parmezanem


Isa -
Indycze roladki w marchewkowym sosie
----------------------------------------------------------
Autor: Lillit
1 kg filetu z indyka, 30 dag boczku gotowanego, 5-6 pieczarek, 3 średnie marchewki, 5 sporych cebul, 3 ząbki czosnku, 1 duża śmietana 18%, 2 łyżeczki curry, 1 łyżka mąki, mąka do obtoczenia roladek, olej o smażenia, sól, pieprz do smaku.

Filet kroimy na płaty (ok. 10 płatów z 1 kg), rozbijamy tłuczkiem, ale nie na całkiem cienkie plastry. Następnie pieprzymy i solimy. Boczek kroimy w paseczki, 1 marchewkę na słupki, 2 cebule na półkrążki. Na utłuczony filet układamy marchewkowy słupek, półkrążek cebuli i plasterek boczku. Zawijamy i spinamy wykałaczką, następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, na dno dajemy pół drobno pokrojonej cebuli, przekładamy obsmażone roladki. Nie wylewamy oleju z patelni. Podsmażamy na niej pieczarki pokrojone i resztę cebuli ok. 5 minut. Pieczarki i cebulę wylewamy na roladki, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Teraz czas na sos: pozostałe marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek drobno siekamy. Do marchewki dodajemy śmietanę, czosnek, curry i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, można dodać pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na zapieczone roladki i jeszcze zapiekamy ok. 15 minut.


Maria Wanda - 2008-02-14, 13:21
Galaretki z kurczaka
------------------------------------------------

Doskonałe, delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek (lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych)


Składniki:

· 1 kurczak
· 3 marchewki
· 1 pietruszka
· 1/8 selera
· ½ pory
· 1 cebula
· 2 liście laurowe
· 5 ziaren ziela angielskiego
· maggi w płynie
· 7 łyżeczek żelatyny w proszku
· 1 ½ litra wody
· ½ puszki zielonego groszku
· usiekana natka pietruszki
· 4 jajka na twardo
· 3 roztarte ząbki czosnku
· pieprz mielony
· sól

Sposób przyrządzania:

Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem .
W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić .
Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły. Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .



Maria Wanda - 2008-02-16, 09:54
Kurczak po Gosiakowemu - przepis z WPD na Oliwce
-------------------------------------------------------------------------
4 udka lub piersi kurczaka

Marynata:
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka sosu sojowego (ja daje czasem przyprawę do zup jak nie mam sosu)
2 łyżki octu winnego
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
czosnek do smaku (nie polecam czosnku granulowanego)
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka ziół (jakie kto lubi)

W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Mięsko ułożyć w naczyniu (żaroodpornym albo misce od prodiża) zalać a raczej posmarować marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godzinki. Potem nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec mięsko około godzinki. Jeśli piecze się piersi to dobrze jest przykryć naczynie folią aluminiową żeby piersi nie wyschły. Pod koniec pieczenia dobrze jest zwiększyć temp do 250 i włączyć termo obieg. Ja podaje takiego kurczaka z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej i sosu z jogurtu i przyprawy Tzatziki. (chyba dobrze napisałam)
Pozdrawiam i życzę smacznego


Olina - 2008-02-17, 18:33
Pierś z kurczaka w krakersach
----------------------------------------------------
Piersi pokroić w paski lub na placuszki,włozyć do miski i zalać maslanką(ok.ok0,5 l)
odstawić na 24 godz.Krakersy włozyc do foliowego woreczka i zatrzeć na proch.Kurczaka wyciagnąć z maslanki i panierować w krakersach,kłaść na blachę wyłozoną papierem.Piec ok 20 min.w 200st

Nigella Olina - 2008-02-17, 19:01
Nugettsy
-----------------------------------------------------------
Ok 40 dag.piersi z kurczaka
ok.10 dag płatków kukurydzianych
1 jajo
sok z połowy cytryny
2 łyzki sosu sojowego
curry,papryka

Mieso pokroic na nieduże kawałki,zamarynowac w sosie sojowym i soku z cytryny,wstawić do lodówki na 30 min.
Płatki rozgniesc,wsypac do nich curry,jajko roztrzepac z papryką.Kurczaka panierować w jajku a potem w płatkach.Smażyć na złoto

z netu Maria Wanda - 2008-02-17, 19:04
Paprykarz
---------------------------------------------------------
Składniki:

0,5 kg mięsa (lub drobiu - kurczak, kura, gęś czy kaczka),
0,5 kg świeżej papryki,
1 cebula,
2-3 marchewki,
1 seler,
1 por,
natka pietruszki,
sól, pieprz i mielona papryka do smaku,
około 0,5 litra rosołu

Wykonanie:

Podzielić mięso (lub drób) na kawałki, posolić, posypać papryką, obrumienić na tłuszczu i przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć talarki marchewki, krążki cebuli oraz plasterki pora i pokrojony w cienki makaronik seler. Dodać również pokrojoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę. Wszystko zalać rosołem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Przed podaniem posypać posiekaną natką. Jeśli ktoś lubi, może pod koniec gotowania oprószyć potrawę odrobiną mąki ziemniaczanej - sos będzie zawiesisty i lśniący. Można również dodać kilka sparzonych i obranych ze skóry pomidorów lub 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem.


Maria Wanda - 2008-02-17, 19:17
Kurczak w sezamie
--------------------------------------------------------------
z kuchni wschodniej z małym akcentem francuskim.

Składniki:

• 1,5 kg skrzydełek lub nóżek kurczaka (około 15-18 kawałków)
• 1 ubite jajko
• 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
• sól i pieprz
• mąka do obsypania
S o s :
• 1/2 filiżanki sosu sojowego
• 1/4 filiżanki cukru
• 1/4 filiżanki sherry
• 1 łyżka białego sezamu

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Kurczaka moczymy w ubitym jajku doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w mące i przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Kawałki usmażonego kurczaka osuszamy w ręcznikach papierowych.

Mieszamy wszystkie składniki sosu i maczamy w nim kurczaka. Układamy kawałki na blasze i pieczemy około 30-40 min. Kurczaka możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno


Maria Wanda - 2008-02-17, 19:29
Kurczak po pekińsku.
--------------------------------------------
Bardzo wykwintny

s k ł a d n i k i :
• ok 1 kg kurczaka
• 1/4 szklanki sherry
• 1/4 szklanki sosu sojowego
• 2 cebulki
• 2 ząbki czosnku
• łyżka oleju sojowego
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka octu winnego
• kawałek świeżego korzenia imbiru
lub pół łyżeczki sproszkowanego
• olej do smażenia

Przyrządzić marynatę
z cherry, 3 łyżek sosu sojowego i posiekanej cebulki.

Kurczaka umyć, podzielić na cztery porcje i na dwie godziny włożyć do marynaty. Następnie wyjąć, osuszyć i usmażyć na złoty kolor, na mocno rozgrzanym oleju. Z lekko ostudzonych porcji usunąć kości, a mięso pokroić w paseczki i podgrzać na patelni.

Kurczaka przełożyć na podgrzany półmisek i trzymać w cieple, najlepiej w nagrzanym piekarniku, ale można też na garnku z gotującą się wodą. W tym czasie przygotować sos.
Wymieszać ocet z resztą sosu sojowego, i łyżką oleju. Dodać cukier, posiekany imbir, zmiażdżony czosnek i zagotować. Gorące mięso polać przygotowanym sosem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i smażonymi warzywami lub surówką z sałaty pekińskiej, marchewki i oliwy.


Maria Wanda - 2008-02-20, 16:58

Kurczak w pomarańczowej glazurze
------------------------------------------------------------
Do wykonania potrawy będą nam potrzebne :

· kilka podudzi kurczaka
· 3 pomarańcze
· 2 łyżeczki cukru
· 2 łyżki przecieru pomidorowego
· łyżka sosu sojowego
· opcjonalnie ( to moja modyfikacja ) 2 łyżeczki harissy lub
kilka kropel tabasco

Kawałki kuraka nacieramy solą i pieprzem . Obsmażamy na oliwie z dodatkiem łyżeczki masła .. Gdy kurczak pięknie się nam rumieni na patelni, szybko przygotowujemy pomarańczową glazurę ..
Wyciskamy sok z pomarańczy ( potrzebujemy ok pół szklanki ) . Pół pomarańczy zachowujemy - pocięta w plasterki posłuży jako dekoracja potrawy. Do soku dodajemy cukier, przecier pomidorowy, sos sojowy i ew. harissę. Wlewamy glazurę do garnka o grubym dnie i zagotowujemy.
Wrzucamy do garnka z glazurą podsmażone na złoto kawałki kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok 30-40 min . W trakcie duszenia odwracamy kilka razy, uważamy aby nic nie przywarło i nie przypaliło się . Kawałki kurki powinny wchłonąć sosik i pokryć się błyszczącą, smakowitą glazurą .
Na talerzyk dajemy dla przybrania cienkie płatki pomarańczy , na to kurczaka Ata - 2008-02-21, 10:04
SKRZYDEŁKA PO JAPOŃSKU (czy Japończycy się przyznają? :oczami: )

1 kg skrzydełek bez lotek rozciąć na 2 kawałki
1 jajko
mąka
margaryna z olejem pół na pół (ja smażyłam na oleju-A.)

Każdy kawałek skrzydełka maczać w jaju i mące i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto po obu stronach. NIE DOPRAWIAĆ SOLĄ ANI PIEPRZEM.

Przygotować sos: 2-3 duże łyżki sosu sojowego
1/2 szkl. octu 5% lub 1/4 szkl. octu 10% + 1/4 szkl. wody
2/3 szkl. cukru (ja dałam 1/2- przyp.-A.)

Wszystkie składniki sosu mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Wylać na blachę-dużą piekarnikową , ułożyć na sosie kawałki usmażonego kurczaka-najlepiej 1 warstwę. Wstawić do piekarnika o temp. 150-160 stopni (nie wyżej, żeby nadto nie skarmelizowac cukru) i piec ok. 40 minut obracając je i polewając sosem co 10-15 minut.
Podawać na ciepło, na zimno, z ryżem ziemniakami, surówkami, pieczywem.
ps. Ja robiłam je już parę razy i na obiad do ryżu i na imprezę do chleba. Wszystkim smakowały, gościom też.
Można przygotować je trochę wcześniej , a póżniej tylko na blachę i do pieca. Polecam.


sylwia - 2008-02-23, 09:10
SKRZYDEŁKA PO CHIŃSKU
-------------------------------------------

kg skrzydełek podzielić na stawach (odrzucić lotki)
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
5-6 łyżek sosu sojowego
1 litr bulinu
2 łyżki oleju
Skrzydełka umyć,obgotować 10 min,odcedzić.
W drugim naczyniu rozgrzać olej,podsmażyć czosnek i miód,dodać
sos sojowy,zagotować.Włożyć skrzydełka wymieszać,po chwili dodać rosół.Dusić na wolnyn ogniu ok 30 min,często mieszać(lubi się przypalić)
Można podać na obiad z ryżem,lub jako ciepłą przystawkę



sylwia - 2008-02-23, 09:10
Nadziewane skrzydełka
------------------------------------------
- skrzydełka z kurczaka 10 sztuk
- farsz (1/2 kg mielonego, bułka sucha, jajko, sól, pieprz, cebulka) jak do mielonych kotletów - jajko
- panierka(pół na pół bułka tarta i płatki kukurydziane-rozdrobnione)
- wykałaczki

Skrzydełka umyć, osuszyć, następnie wydrylować pierwszą kostkę (największą), ostrożnie rozepchnąć skrzydełko palcami wewnątrz, aby nie uszkodzić skórki i nałożyć do środka przygotowanego farszu, spiąć wykałaczką. Białkiem z jajka posmarować przygotowane skrzydełka i obtoczyć w panierce. Na wierzchu można posypać wegetą, papryką bądź innymi przyprawami wedle uznania. Piec w piekarniku w temp. 180-200 stopni do zrumienienia na złoty kolor, radze od razu robić z podwujnej porcji


Maria Wanda - 2008-02-27, 14:40
NADZIEWANE UDKA KURCZAKA
----------------------------------------------------------


Każdą ćwiartkę pozbawić kości,związac dolną cześć nitką a do środka włożyć farsz:

cebulę pokroić i zeszklić na patelni,dorzucić do tego posiekane pieczarki,przesmażyć aż odparują i ostudzić. Do tego dodajemy posiekane ugotowane jajo, starty żółty ser no i dużo zielonego(co kto lubi) oczywiście solimy,pieprzymy,odrobina papryki słodkiej.
górę spinamy wykałaczkami.
Pieczemy do zrumienienia.

Tak przygotowany farsz jest też doskonały do pasztecików.


Maria Wanda - 2008-02-27, 15:48
SZYBKI STROGONOW
--------------------------------------------------
wwwiola podaje przepis na szybkiego strogonowa...

500 g piersi z kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz cayenne
2 łyżki koncentratu sól,pieprz

Mięsko pokroić w kostkę,cebulkę w talarki.Podsmażyć na oleju na złocisty kolor,dodać pieczarki doprawić pieprzem i solą dusić razem.Na oddzielnej patelni usmażyć piersi z kruczka.Dodać do usmażonych pieczarek i cebuli.Śmietanę wymieszać ze słodką papryka pieprzem cayenne i koncentratem pomidorowym dodać wszystko do mięsa z pieczarkami i zagotować.
Podawać z pieczywem lub ryżem.


nora - 2008-03-06, 21:21
KURCZAK ANANASOWY
-------------------------------------
40 dkg piersi z kurczaka
mała puszka ananasa
mała zielona papryka
cebula
mąka ziemn.
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
czosnek
biały pieprz
sól

Na oleju smażymy mięso pokrojone w drobną kostkę ok. 5 min.,następnie dodajemy pokrojone na drobno ananasy,posiekaną cebulę,pokrojoną w paski paprykę musimy przykręcić ogień i smażyć pod przykryciem 10 min.
W rondelku wymieszać mąkę ziemn. z zalewą z ananasa ,sosem sojowym,winem,kilkoma łyżkami wody.
Przyprawić do smakusolą i pieprzem zagotować mieszając.Włożyć do sosu przygotowane mięso z patelni i chwilę razem dusić.Podawać z ryżem


Irme - 2008-03-12, 14:30
Drobiowe zawijasy z fetą
------------------------------------------


2 podwójne piersi z kurczaka dzielimy na 4 części i rozbijamy jak kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę, oogórki kiszone i fetę kroimy w kostkę i mieszamy.
Kotlety smarujemy musztardą. Nakładamy farsz, zawijamy i spinamy wykałaczką.
Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.


Isa - 2008-03-12, 23:02
Rolady z piersi z brukselką
------------------------------------------
Autor: skulinkaa
Pierś drobiowa, mała brukselka - około 6 sztuk (może być mrożona), papryka konserwowa, kilka pieczarek, śmietana, przyprawy, mąka, olej lub smalec, kostka rosołowa
Piersi dobrze rozbić, posypać solą, chili i ewentualnie bazylią - odstawić na godzinę do lodówki. Brukselkę ugotować tak, żeby się nie rozpadała. Na rozbite piersi wyłożyć brukselki i plaster papryki. Zrolować i spiąć wykałaczką. Obsypać mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony. Rolady po obsmażeniu podlać bulionem z kostki rosołowej, tak aby je zakrył. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć pieczarki i dodać do piersi. Dusić wszystko razem około 0,5 godz. Następnie doprawić do smaku i zagęścić śmietaną





nora - 2008-04-01, 05:35
PIERŚ KURCZAKA W SOSIE MORELOWYM
----------------------------------------------------------
40 DKG FILETÓW
10 MORELI SUSZONYCH LUB 6 ŚWIEŻYCH
2 ŁYŻKI SOKU Z POMARAŃCZY
2 ŁYŻKI OLEJU
VEGETA
CURRY
PIEPRZ
SÓL

MIĘSO NATRZEĆ PRZYPRAWAMI,OBSMAŻYĆ Z OBU STRON I PRZEŁOŻYĆ DO CIEPŁEGO NACZYNIA
MORELESUSZONE WCZEŚNIEJ NAMOCZYĆ,DROBNO POKROIĆ I DUSIĆ NA PATELNI ,W KTOREJ SMAŻYLIŚMY FILETY
PO KILKU MINUTACH WLAĆ SOK Z POMARAŃCZY ,OWOCE ZMIKSOWAĆ POŁĄCZYĆ Z SOSEM NA PATELNI,PRZYPRAWIĆ,ZAGOTOWAĆ.
GORĄCUM POLAĆ FILETY


Maria Wanda - 2008-04-04, 08:11
Potrawka z pieczonego kurczaka z papryką
------------------------------------------------------------


Stosunkowo proste danie i bardzo aromatyczne.
- 1 cały kurczak
- Cebula 2 duże sztuki
- Papryka w trzech kolorach - 3 sztuki
- Marchewka 2 średnie sztuki
- Kostka rosołowa 1 sztuka
- Czosnek 5 ząbków
- Śmietana 200ml
- Musztarda dijon 2 łyżeczki
- Miód 2 łyżki
- Pasta z zielonych oliwek - 1 łyżeczka
- Pasta z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny 2 łyżki
- Bazylia suszona 1łyżka
- Zioła prowansalskie 1 łyżka
- Magii w płynie 1 łyżeczka
- Olej ½ szklanki

Kurczaka dzielimy na segmenty tzn. oddzielnie piersi, uda, skrzydełka (korpus zostawcie sobie na wywar do jakiejś zupy).


Marynata do kury:
Pasty z oliwek i pomidorów mieszamy z miodem octem i musztardą. Następnie dodajemy 2 ząbki wyciśniętego czosnku, magii i przyprawy. Na koniec powoli cały czas mieszając wlewamy powoli olej. W powstałej masie zanurzamy kurczaka i zostawiamy na 12 godzin.
Następnego dnia wykładamy segmenty na blaszkę i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180stopniach.
Po upieczeniu studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości. Porozdrabniane kawałki kury wrzucamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody.
Marchewkę cebule i czosnek kroimy na plastry podsmażamy i dodajemy do garnka. Doprawiamy kostką i gotujemy przez 40 minut. W międzyczasie kroimy paprykę w paski i podsmażamy bardzo krótko jakieś 3 minuty. Dodajemy je do wszystkiego na 5 minut przed końcem gotowania. Całość zabielamy śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą. Jak będzie za rzadkie zagęścić lekko zawiesiną. Podawać z ryżem. Smacznego.


karla - 2008-04-07, 15:35
WŚCIEKŁE PSY
-----------------------------------------------------

2 piersi z kurczaka -pokroić w paseczki
4 ząbki czosnku-wycisnąć
2,3 łyżki sosu sojowego
sól,pieprz

Wszystko razem wymieszać i zostawić w lodówce na min.2h.
1 szkl.wody
1 jajko
5,6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek wiórek kokosowych
Składniki ciasta połączyć ze sobą,dodać pokrojoną pierś,wymieszać.Smażyć na oleju na złoty kolor.



kasias - 2008-04-17, 15:32
Temat postu: KURCZAK zapiekany w kokilkach - wg NigelliKURCZAK ZAPIEKANY W KOKILKACH - wg Nigelli:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Na patelni rozgrzać oliwę czosnkowa,
2. dodać 3 plastry bekonu pokrojonego w kostkę (boczek),
3. dodać 25 dg pieczarek w kawałkach (pocięte nozyczkami przez Nigellę),
4. podsmazyć, dodać trochę masła
5. i 250g mięsa z udek kurczaka (bez kości) wcześniej obsypanego mąka i tymiankiem,
6. wymieszać i podsmażyc,
7. dodać 325 ml wody i kostkę bulionowa l(ub gotowy bulion)i gotować 5 min pod przykryciem.
Przygotować kokilki lub kubki do zapiekania, napełnić do połowy kurczakiem i przykryć kubki ciastem francuskim (zwilżyć brzegi naczyń wodą, aby sie zlepiło. Nakłuć w kilku miejscach i wstawić do pieca nagrzanego do 220 st C na 20 minut.

Ewam - 2008-04-17, 19:49

Kurczak w soli
----------------------------------

SKLADNIKI:

* Składniki 1 kurczak (surowy)
* 1 kg soli kamiennej (najlepiej jodowanej)




ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Sól (całą) wysypać na blachę do pieczenia, tak aby było zakryte dno. Kurczaka umyć i położyć na blachę pełną soli. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
2. Piec około godziny w temp. ok. 220 stopni. (Ważne: bez przewracania; po prostu wstawiamy go do środka i nich sie piecze przez tą godzinkę).
3. Wyjąc, poczekac az troszke wystygie, pokroic i zjeść ze swoim współlokatorem(ami). Smacznego.
4. PS. dzięki soli, na pewno z dołu się kurczak nie przypali, skórka jego bedzie delikatnie słonawa i chrupiąca, a mięso w środku soczyste i delikatne. Polecam


Irme - 2008-04-28, 06:59
Piersi z kurczaka w majonezie
----------------------------------------------
Składniki:

2 większe piersi z kurczaka
3 pory
majonez
sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja użyłam złocistej przyprawy do kurczaka).

Przygotowanie:

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pocięte w plastry białe części porów. Posypać je solą.
Na pocięte pory rozłożyć kurczaka w kawałkach, obtoczonego w ulubionych przyprawach i pieprzu. Z wierzchu całość posmarować majonezem, tak aby zakryło kurczaka.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.

przepis pochodzi z bloga [link widoczny dla zalogowanych]


Ewam - 2009-03-29, 11:09
PIERSI Z KURCZAKA Z MARCHEWKA
##################################

piers z kurczaka przepolowic na pol doprawic sola i pieprzem, rozlozyc na blache ,posmarowac cienko majonezem, ukladac stopniowo cebula pokrojona w kostke, marchewka starta na tarce tylko tej sredniej, posmarowac to wszystko cienko majonezem wstawic do piekarnika na pol godziny pod koniec tak 5 minut wyjac i polozyc na kazda piers plasterek sera, lub posypac serem i wstawic ponownie do piekarnika i zeby sie zapieklo Mozna posypac natka pietruszki pokrojonej.


Maria Wanda - 2009-08-10, 11:42
Gyros domowy
#####################



Składniki

1 cała pierś z kurczaka lub indyka
przyprawy: paczka przyprawy do gyrosa lub: sporo czerwonej słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich, szczypta ostrej czerwonej papryki, sól
1-2 łyżeczki żółtej curry w proszku
pół szklanki oleju do smażenia

Sposób przyrządzania

Pierś podzielić tylko wzdłuż na połówki, które w misce obsypać przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć połówki piersi i smażyć z dwóch stron na dosyć mocnym ogniu. W trakcie smażenia przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, by mięsko się nie spaliło. (ok. 10-15 minut). Kiedy mięso jest gotowe, odstawić na moment, by troche przestygło, a olej zlać do osobnej miseczki. Następnie ostrym nożem pokroić usmażone piersi w cieniutkie plasterki, które przełożyć na czystą patelnię i podlać olejem z podsmażonymi przyprawami. Ciągle mieszając, podsmażać mięsne kawałki przez 3-4 minuty tak, by będąc chrupkie nie wysuszyły się na wiórki. W skład naszego domowego kebabu wchodzą oczywiście frytki, zestaw surówek i oczywiście sosy: majonezowo-keczupowy, jakiś ostry meksykański i śmietanowo-majonezowo-czosnkowy.

źródło: domowegotowanie.bloog.pl

Ewam - 2009-09-16, 16:57
Danie jednopatelniowe z kurczakiem przepis pochodzi z nk Smile
##############################################################################################

Składniki
porcja dla2 glodnych osob
1 podwojna piers z kurczaka
30 dag pieczarek
1 cebula
2 duze gotowane ziemnaki (ugotowane na poltwardo)lub 200 g ugotowanego aldente grubego makaronu.
100g zoltego tartego sera
olej,maslo
Przyprawa do kurczaka,sol,bialy pieprz ew.Vegeta
120 ml smietany 30% 0,5 nieduzego peczka posiekanej pietruszki
Piersi z kurczaka przekroic wzdluz na pol i przyprawic na godzine przed przyrzadzaniem. Na patelni podgrzac lyzke oleju z lyzka masla.Na goracy tluszcz wlozyc przyprawiona piers i krotko podsmazyc.Dodac pokrojona w piorka cebule i pokrojone w plasterki pieczarki i cwiartki ziemniakow lub makaron.Wszystko razem krotko podsmazyc.Posypac odrobine sola i pieprzem lub Vegeta i zalac smietana.Nastepnie posypac posiekana pietruszke i zoltym serem.Teraz patelnieprzykryc i zrobic malutki plomien.Poddusic potrawe jeszcze 10 minut a potem pozostajejuz tylko delektowac sie pysznym smakiem.
Jest to danie dla zapracowanych.Wystarczy 0,5 godziny zeby przygotowac taki obiadek.


ida - 2009-11-23, 18:59
RYŻ W WARZYWACH z kurczakiem
#############################


Porcja na 8 osób


1,5 szklanki ryżu surowego
4 łyżki oleju
kurczak albo udka (dla każdej z osób)
marchewka – ok. 2 sztuk (ok. 30 dag)
pietruszka (ok. 20 dag)
seler (selera i pietruszki razem tyle co marchwi)
por – jeden średni (ok. 20 dag)
sól, pieprz, papryka w proszku
albo przyprawa Kamis do pieczonego kurczaka
2 kostki rosołowe (królewski lub z kury)

Kurczaka umyć, odsączyć, rozkawałkować i posypać przyprawą, odczekać 10 minut (jeśli nie mamy przyprawy posypać solą, pieprzem i papryką, ale odczekać 1,5 godziny). Obsmażyć na gorącym tłuszczu, odłożyć na talerz. Naczynie żaroodporne (6-litrowe) wysmarować olejem. 4 łyżki oleju rozgrzać na patelni i wsypać ryż. Zrumienić mieszając cały czas (8-10 minut) na jasnobrązowy kolor. Wsypać do naczynia, wyrównać. Zetrzeć surowe: marchew, pietruszkę i seler na tarce o małych oczkach (selera i pietruszki razem musi być tyle co marchwi). Por pokrajać od białej strony na pół i w talarki. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ryż. Następnie na warzywa ułożyć kurczaka. W ½ litra wody rozpuścić kostki rosołowe, wlać do ryżu. Całość pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień piec w 200 st. C. przez ok. 1 godz. i 10-20 min. Po upieczeniu zdjąć kurczaka, wymieszać ryż z warzywami i ewentualnie doprawić do smaku.
Do tego bardzo pasują gruszki w syropie (też podam przepis ale w innym dziale) albo jakaś surówka z kapusty pekińskiej.

Robiłam to danie wielokrotnie, moim bliskim bardzo smakuje (zresztą podałam ten przepis koledze z pracy, który lubi gotować i też się zachwycał)
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 18:52, 06 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Gross - przepis od mojej koleżanki --- podaje ks

1,5 kg piersi z indyka kroimy w plastry cienkie i w paski i smażymy na tłuszczu. Na tłuszcz 1 kg cebuli, ze solą i pieprzem. Potem wkładamy 2 słoiki konserwowej papryki bez zalewy i 1 kg pieczarek w talarki pokrojonych i na samym końcu szczypta oregano, zioła prowansalskie i sos sojowy i na samym końcu 1 puszkę kukurydzy.

Podałam go jako wkład do pit i z sosem czosnkowym.
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:10, 06 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Mięsa - Paluchy z piersi kurczaka w panierce GOLD FLAKES

kasias - 2008-02-19, 19:05
--------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------
składniki:
* piersi z kurczaka pokrojone w paluchy
* 2 łyżki maki
* 1 jajko + mleko
* panierka:/zmiksować w malakserze/1 szklanka płatków kukurydz. z miodem i orzeszkami
lub zwykłe
1/2 szkl. bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki /albo ostrej/
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do grila
olej

Piersi oprószyć mąką, zamaczać w jajku z mlekiem i w posypce z płatkami.
Piec 15 min. w 200 st. w piekarniku na papierze. Można obok upiec ziemniaki, obtoczone w tej panierce. Razz

Isa - 2008-02-19, 20:45
Kurczak w krakersach wd.Nigelli Lawson
##############################


pierś podwójną , kroimy na cienkie paski i rozbijamy lakko tłuczkiem ( z takiej ilości mięska powinno nam wyjsc kilkanascie kawałkow kurczaka ) kazdy kawałek solimy i pieprzymu i w jakims naczyniu zalewamy maslanka , pozostawiamy to na noc do przegryzienia, nastepnie kruszymy paczke krakersow słonych i kazdy kawałek wyjmujemy z maślanki lekko otrzepując jej nadmiar i obtaczamy w pokruszonych klrakersach , układamy na papierze do pieczenie i do piekarnika na ok 20-30min w temp 170stopni az do uzyskania złoteho koloru.......


ANU - 2009-03-04, 12:12
Polecam do krakersów dodać sera żółtego, tą wersję robiłam i znam jako kurczak a'la kfc Wink
 
Zobacz profil autora
ks
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Śro 12:55, 24 Lut 2010    Temat postu: Back to top

Skrzydełka pikantne (o2 – Zucha D)

2 kg skrzydełek,
25 dkg keczupu pikantnego,
25 dkg chili pikantne – sos,
2 łyżki miodu płynnego,
1 główka czosnku,
palec imbiru,
sos sojowy,
dodatkowo tabasco.

Skrzydełka pokroić na 3 części, wypłukać i wysuszyć. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać skrzydełka i wymieszać. Zostawić na całą noc w lodówce. Piec ok. 60 minut w piekarniku do odparowania sosu.
jak dla mnie pycha
 
Zobacz profil autora
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 17:20, 27 Lut 2010    Temat postu: Back to top

KURCZAK W ZALEWIE OCTOWEJ.
przepis pochodzi z nk



Składniki:


4 piersi z kurczaka
3 średnie cebule
2,5 szkl. wody
1 szkl. octu
gorczyca (1 łyżka stołowa)
liść laurowy (1-2 w zależności od wielkości)
ziele angielskie (kilka kuleczek)
1 jajko
tarta bułka
sól
cukier
pieprz



Wykonanie:


Piersi podzielić na części, rozbić, przyprawić wg. uznania, obtoczyć w
jajku i tartej bułce i usmażyć.
Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia, w którym będzie podawane.
Następnie robimy zalewę.
Wlewamy do garnka ocet, wodę i kładziemy całą resztę: gorczycę, liść
laurowy, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. Na
koniec kroimy cebulę w talarki i wrzucamy ją do zalewy. Wszystko
zagotowujemy i chwilę gotujemy, aby cebula zmiękła i tym zalewamy
kurczaka.
Najlepiej smakuje po dwóch dniach od zrobienia. Very Happy
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 22:21, 06 Mar 2010    Temat postu: Back to top

KURCZAK W PIECZARKACH


2 podwójne filety z kurczaka – ok. ½ kg
ocet winny lub jabłkowy
½ kg pieczarek

Filety opłukać i osuszyć, każdy pokroić na spore kawałki i natrzeć octem.

Przygotować MASĘ:
2 łyżki masła normalnego lub roślinnego
2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
szczypta startej gałki muszkatołowej
pieprz biały lub kolorowy (nie czarny)
2 szczypty tymianku

Zmieszać składniki masy i wysmarować nią filety, włożyć do dużej miski, nakryć folią i wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Usmażyć filety i wrzucić do nich pieczarki (małe pokrojone na połówki, a duże na ćwiartki). Usmażyć, następnie przełożyć do garnka, wlać szklankę wody i 1,5 kostki rosołowej. Dusić około 40 minut pilnując by nie wyparowała woda. Sos można zagęścić olejem z mąką. Podawać z ryżem lub ziemniakami.


Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Sob 22:22, 06 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 16:28, 12 Mar 2010    Temat postu: Back to top

KURCZAK TANDOORI

2 szklanki pełnotłustego jogurtu
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych 1 kawałek mrożonego imbiru, zetrzeć na tarce
1 kopiasta łyżeczka kurkumy
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
2 czubate łyżeczki garam masali lub proszku curry
sól do smaku
1,5 kg kurczak podzielony na 10 części: 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 udka, 4 części z piersi

Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszać jogurt, czosnek i przyprawy w misce. Doprawić solą i dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać na najwyższą możliwą temperaturę. Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć na metalowej kratce umieszczonej nad blachą do pieczenia. Piec około 20 minut, aby kurczak nie był surowy w środku.



Oryginalna wersja indyjska:
kurczak w kawałkach (można ponacinać wtedy lepiej wnikają przyprawy)
marynata – dodajemy po kolei składniki do kurczaka:
1. sok z cytryny
2. pasta ze zmiażdżonego czosnku i startego świeżego imbiru
3. garam masala
4. sproszkowany kmin rzymski
5. kozieradka
6. sproszkowane chili
7. olej z gorczycy (rzepaku) lub taki co ma wyrazisty smak
8. garam tandoori albo czerwona papryka w proszku
9. jogurt naturalny bardzo gęsty, np. grecki

Kurczaka marynować 3 godziny (można też dłużej) i upiec.

Pierwsza wersja jest z programu Kuchni.tv zaś druga z internetu
 
Zobacz profil autora
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bukowa Śląska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 20:17, 08 Kwi 2010    Temat postu: Roladki z kurczaka Back to top

Pierwszy raz jadłam te roladki na studenckiej stołówce:) Tak nam zasmakowały, że teraz często goszczą na naszym stole:). proporcji dokładnych nie podam, bo można je zmieniać w miarę własnych potrzeb i smaków.

Przepis na 2 osoby:
2 piersi z kurczaka
ok. 15 dag pieczarek
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
ok. 10 dag startego sera żółtego
zioła prowansalskie
sól
pieprz
jajko
tarta bułka
tłuszcz do smażenia

Piersi kurzęce myjemy i osuszamy, w każdej z nich ostrym nożem robimy kieszonkę.
Pieczarki kroimy w półplasterki, obsmażamy na patelni aż odparuje z nich sok. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki są już chłodnawe dodajemy do nich starty ser i kukurydzę.. Mieszamy i masą napełniamy kieszonki. Piersi obtaczamy w jajku (roztrzepanym z sola i pieprzem) i tartej bułce. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Ja najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniaczkami własnego pomysłu....ale na nie przepis podam w innym dziale:)
Mam nadzieję, że komuś takie roladki zasmakują podobnie jak nam:)
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pią 15:24, 09 Kwi 2010    Temat postu: Back to top

Kotleciki z piersi kurczaka z koperkiem

Składniki:

1 pierś z kurczaka
2-3 łyżki majonezu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
koperek (najlepiej świeży)
pieprz, sól lub wegeta.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, koperek posiekać, dodać mąkę, majonez, jajko i doprawić do smaku. Wszystko wymieszać i nakładać łyżką smażąc na oleju na złoto.

Polecam, są przepyszne, wilgotne.. Dziś przepis wypróbowany u mnie na obiad.


Ostatnio zmieniony przez Irme dnia Sob 14:37, 10 Kwi 2010, w całości zmieniany 2 razy
 
Zobacz profil autora
Ida
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: południowo-wschodnia Polska
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 12:15, 31 Maj 2010    Temat postu: Back to top

Skrzydełka w syropie klonowym


9 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy miodowej lub bawarskiej
pół cytryny (sok i reszta)
sól
pieprz świeżo mielony
3 kulki ziela angielskiego
kilka listków laurowych


Skrzydełka umyć zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski. Natrzeć solą (np. gruboziarnistą morską), obficie posypać pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, i pokrojoną w cząstki resztę skórki, dodać musztardę, syrop klonowy, ziele i liście laurowe. Wstawić do lodówki na 2 godziny (a najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w marynacie przez noc). Skrzydełka piec z marynatą w jednorazowej formie aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folia aluminiową bez przykrycia (syrop klonowy bardzo oblepia i trudno go potem odmyć z blaszki do pieczenia) w piekarniku nagrzanym na 200 stopni ok. 50-60 minut. Jeśli lubicie bardziej chrupiącą skórkę, pod koniec można zwiększyć temperaturę. Syrop klonowy można zastąpić miodem. Te skrzydełka są łagodne i lekko słodkawe w smaku, mi najbardziej smakowały na drugi dzień po odgrzaniu Very Happy


Przepis znalazłam na portalu Mojegotowanie.pl
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 10:15, 10 Mar 2011    Temat postu: Back to top

Udka po cygańsku

Składniki:- 10 pałek z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 cebule
- 8 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki łagodnego keczupu (u mnie mały słoiczek - 80 g - koncentratu pomidorowego + dopełnienie keczupem)
- 3/4 szklanki wody
- 3 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- słodka papryka w proszku
- sól

Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor.

W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować.

Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.

Irme: ja podałam z ryżem firmy Rani podsmażonym z fasolką szparagową. U mnie były zmniejszone proporcje o połowę.

link: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Irme
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 10:17, 10 Mar 2011    Temat postu: Back to top

Kurczak po indyjsku


Składniki:


•1 kurczak (ja użyłam piersi z kurczaka)
•1 cebula
•ząbek czosnku
•masło
• curry
•papryka słodka
•papryka ostra
•pieprz ziołowy
•sól
•2 łyżki ketchupu
•2 łyżki śmietany
•2 łyżki mąki
•olej


Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.
W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i łyżkę masła.
Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki ketchupu. Dusić do miękkości. Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.

Irme: podawałam z ryżem długoziarnistym. Pyszne jak dla mnie danie!

link: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Maria Wanda
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska Warmia
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Pon 11:56, 17 Paź 2011    Temat postu: KURCZK a la KFC Back to top

Kurczak a la KFC

Wersja domowa, podejrzewam że zdrowsza, a smak moim zdaniem identyczny.

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka
bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajko, sól)
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
olej do głębokiego smażenia

Sałatka:
Sałata lodowa
Pomidorki koktajlowe: pomarańczowe, czerwone i zielone
Kapary
Feta w zalewie czosnkowej
Oliwa z pierwszego tłoczenia

Piersi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostawiamy w wodzie aż do chwili panierowania, dzięki czemu będą bardziej soczyste. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe i dodajemy do niego cayenne i paprykę. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście a następnie obtaczamy w panierce przygotowanej z bułki i płatków. Lepiej posługiwać się szczypcami, bo panierka będzie obklejać palce. Smażymy w głębokim oleju do chwili zarumienienia. W środku miękkie i delikatne mięsko, na zewnątrz pikantna i chrupiąca panierka Smile
źródło [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
NOCNAMARA
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 5:15, 20 Gru 2012    Temat postu: Back to top

Piersi w zalewie

1 kg piersi z kurczaka rozbić .....
zalewa
3 jajka ,
3 łyżki mączki ziemniaczanej
1/2 łyzeczki papryki słodkiej,
2 zabki czosnku przez praskę ,
2 łyżeczki ziół do drobiu
1 łyżecka soli
1/2 łyżeczki pieprzu wymieszać skąłdniki zalewy

.Do zalewy włożyć piersi i obtoczyć i reszte zalac i 24 godz w lodówce po 8 godz. przewrócić .Na nastepny dzień pieczemy dodajemy ananasa plus ser tylżycki lub inny i podgrzewamy w piekarniku 150 C


 
Zobacz profil autora
Danuta
Młodsza Czarownica
Młodsza Czarownica



Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Torun
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Czw 18:44, 20 Gru 2012    Temat postu: Back to top

KURCZAK _

Składniki:
1 duży kurczak
Do przygotowania:
1 łyżka miodu
1łyżka brendy
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki do smaku
(Sproszkowana chili)

Do pieczenia:
2 średnie cebule
6 małych ziemiaków
2 marchwie w plastrach
15_16 obranych migdałów
10_12 suszonych śliwek
50g twardej margaryny
Na sos:
1szklanka soku ananasowego
pół szklanki białego wina
(wytrawnego)
Do ozdoby:
3_4 plastry ananasa
_ PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka umyć dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wymieszać składniki przypraw i natrzeć kurczaka,z wierzchu i w środku.
Włożyć do miski,przykryć,i pozostawić na 8godzin w lodówce.
aby mięso nabrało wyrazistego smaku...
Ogrzać piekarnik do temper 200st C...
Natłuścić formę do pieczenia i rozłożyć warzywa i owoce.

Na środku położyć kurczaka piersią do dołu, zawiązać udka
i posypać okruszkami twardej margaryny.
Wymieszać składniki na sos i wlać do formy.
Przykryć folią aluminiową,nadając jej kształt namiotu,
i zrobić w niej dziurkę,żeby mogła wychodzić para.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp.200 st C
około 30 minut, a potem zdjąć folię.
Piec jeszcze 30 minut w średnio gorącym piekarniku,
w temper 170stC...
od czasu do czasu polewać kurczaka sosem
i piec do całkowitego zbrązowienia...
ja pod sam koniec przewracam na plecy żeby piersi też nabrały koloru...

po wyjęciu kurczaka zaciągam sos żeby był zawiesisty ...
zdjęcia nie umiem zrobić a sam kurczak jest pyszny naprawdę SMACZNEGO---
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach