Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna ::Moje Ulubione Przepisy::
Nasze Kulinarne pogadanki


Mielone

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
ewam
Hexulka
Hexulka



Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Göttingen
Płeć: czarownica

 PostWysłany: Sob 19:20, 06 Lut 2010    Temat postu: Mielone Back to top

Torcik z mięsem mielonym
#######################


Ciasto:

15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.

Masa mięsna:

1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dag mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Rozwałkować ciasto w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubości 5 cm każdy.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

Smile Smile




Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda

#
Mielone z niespodzianką
######################

Składniki (na dwa kotlety):

200 g mielonego mięsa z łopatki,
1 plaster sera żółtego,
2 maleńkie korniszonki (lub kawałek dużego),
natka pietruszki,
1 jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia,
sól, pieprz.

Wykonanie:

Mięso wkładamy do salaterki, solimy i pieprzymy, dodajemy jedno rozmącone jajko (może nawet nie całe) i trochę natki. Wsypujemy bułkę tartą - tyle, żeby po wymieszaniu masa była plastyczna, nie mokra i dała sie formować.

Dokładnie wyrabiamy, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Dzielimy na pół. Bierzemy jedną porcję, formujemy z niej płaski placuszek, na którym umieszczamy 1/2 plasterka sera i mały korniszonek.

Brzegi "placuszka" zawijamy i zlepiamy tak, żeby powstał kotlet z nadzieniem w środku. Dokładnie łatamy wszelkie dziurki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Z drugą porcją mięsa postępujemy identycznie.

Można tez nadziać drobno posiekanymi grzybami przesmażonymi z cebulką.
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda


Roladki waflowe z mięsem mielonym
###########################


70 dag mięsa mielonego,
2 cebule - pokroić i podsmażyć,
2 jajka,
2 łyżki bułki tartej,
sól pieprz, przyprawy (vegeta lub "Delikat" czerwony),
opakowanie wafli kwadratowych

Mięso przygotować jak na kotlety mielone (można dodać pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulką).
Wafle pokroić na 9 części, na każdy kwadracik należy rozsmarować cienką warstwę przygotowanego mięsa. Kiedy wafle zmiękną zwijamy małe ruloniki. Przygotowujemy jak kotlety schabowe zanurzamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Podajemy z dowolna surówką.
_________________





Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda

KOTLECIKI DROBIOWE ZE ŚLIWKAMI mielone
###############################


mieso mielone z indyka
1 jajko
bułka tarta s
ól,pieprz majeranek
olej
1 cebula
4 śliwki węgierki

śliwki przekroić na połóweczki usunąć pestki.Cebule obrać i pokroić w plasterki
Do mięsa mielonego dodać jajko bułkę tartą,majeranek sól pieprz dokładnie wyrobić na jednolita masę

Formować kulki i każda nadziewać połówka śliwki.Tak przygotowane kotleciki panierować w bułce.Smażyć na oleju na złoty kolorek.Pod koniec smażenia dodać cebulkę i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Do tego ziemniaczki surówka z kapustki.
_________________





Isa
Czarująca Kucharka


Mielone z mozarellą
##################



mięsko mielone doprawic tak jak kotlety mielone, kawalek sera feta pokrtoić w kostke o średnicy ok 2na 2 cm
masa mięsna obtoczyć ser , opanierować w bułce tartej i smazyc na złoty kolor , po przekrojeniu kotleta powinna wypłynac lawa sera...
zamiast bułki mozna urzyc pokruszonych krakersow, płatkow kukurydzianych , lub platkow z miodem , kazda wersja pycha




Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda

KOTLECIKI MIELONE FASZEROWANE KAPUSTĄ Z GRZYBAMI
############################################


Mięso jak na kotlety mielone. kapustę udusić z cebulką i pieczarkami (mogą być grzybki suszone). Kulkę mięsa mielonego rozpłaszczyć nałożyć farsz , sklejać i formować kotlety. Smażyć jak mielone.

KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI
############################


1 kg mięsa mielonego
3 cebule
1 seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 torebka ryżu
3 - 4 jajka, sól, pieprz

Warzywa ugotować, zetrzeć na tarce. Jajka i ryz też ugotować, jajka po ugotowaniu drobno posiekać. Mięso, warzywa, ryż i jajka połączyć, doprawić do smaku, dokładnie wyrobić. Formować kotlety i smażyć.
_________________





Isa
Czarująca Kucharka


chili con carne
######################


a zrobiłam tak ze przesmazyłam mięsko mielone z cebula i dużą ilośćia czaosnku, jak juz było miękkie to dodałam fix do spagetti bolonesi poddusiłam , następienie dodałam przyprawe Kamisa do chilli i jeszcze poddusiłam zeby zrobiło się geste na kniec puszka czerwonej fasoli i puszka kukurydzy ale tylko na moment zeby sie poodgrzalo i TYLE




ks
Hexulka

moje chilli con carne:
#################


podsmażyłam cebulkę, dodałam mielone i jak już było jasne to dodałam przecier pomidorowy,ale taki z kartonika bardziej płynny niż normalny, (jakbym miała pomidory w puszce to bym je dodała) i jak już było dobre to dodałam do 1 połowy kukurydzę a do 2 fasolkę czerwoną z puszki a jak już sie zagrzało i zestawiłam z gazu dodałam po trochu tartego żółtego sera. ja miałam mielone z indyka i trochę wołowiny (ale przez to,że dla dzieci zrobiłam i jestem ograniczona ich uczuleniami - gdyby dzieci mogły to bym ne dzieliła i całość zrobiła z fasolka czerwoną) wyszło pycha.




Irme
Czarująca Kucharka
Irme


Pizza z mięsa mielonego
######################



SKŁADNIKI: Na spód: 70 dag mielonego mięsa, 2 jajka, czosnek, cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz . Sos: koncentrat pomidorowy, oliwa, ocet winny, sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek. Na wierzch: 30 dag pieczarek, 2 papryki (czerwona i żółta), cebula, oliwki, starty ser żółty

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso wyrób jak na mielone, ale bez bułki czy innego "zestalacza". Przyrządź sos: podsmaż koncentrat na oliwie z dodatkiem octu i przypraw (można lekko posłodzić, jeżeli jest zbyt kwaśne). Pieczarki podduś z papryką i cebulą. Mięso rozsmaruj na blasze wysmarowanej oliwą. Nałóż sos, na to warzywa, piecz ok. 20 minut w 150 stopniach. Pod koniec pieczenia posyp żółtym serem, poczekaj, aż się roztopi.

Jedzonko dobre, ale po jednym kawałku ma się dość, bardzo sycące, także na obiad w sam raz dla kilku osób.

źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ::Moje Ulubione Przepisy:: Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach